Aardbei Voeding Feiten en voordelen voor de gezondheid

Aardbei Voeding Feiten en voordelen voor de gezondheid
aardbeien voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De aardbei is een prachtig zoete, aromatische, vezelrijke vrucht boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Aardbeien zijn een van de meest geliefde vruchten op de markt, met een van nature heerlijke smaak en veel voeding te bieden. Het is gemakkelijk in te zien waarom aardbeien perfect passen in een gezonde levensstijl.

Aardbei Voeding Feiten

Een kopje gehalveerde aardbeien (152 g) bevat 49 calorieën, 1 g eiwit, 12 g koolhydraten en 0,5 g vet. Aardbeien zijn ook een uitstekende bron van vitamine C, vezels en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 49
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 11,7 g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 7,4 g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 89,4 mg
 • Kalium: 233 mg
 • Magnesium: 19,8 mg

Koolhydraten

Aardbeien hebben ongeveer 12 gram koolhydraten per kopje. Dit omvat 3 gram vezels en 7,4 gram suiker. De glycemische index van aardbeien is 25 en de glycemische belasting is 3.

Vetten

Aardbeien zijn van nature erg vetarm – een halve gram per kopje. De meerderheid hiervan zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Eiwit

Aardbeien hebben slechts 1 gram eiwit per kopje.

Vitaminen en Mineralen

Aardbeien zitten vol met vitamine C en voldoen bijna aan de dagelijkse waarde met een portie van één kopje. Ze zijn ook rijk aan kalium, folaat, calcium en magnesium.

Calorieën

Aardbeien zijn een caloriearm voedsel, met de meeste calorieën uit koolhydraten. Ze bevatten veel vezels en helpen de vertering van koolhydraten te vertragen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Samenvatting

Aardbeien zijn een vezelrijke bron van complexe koolhydraten die van nature weinig calorieën en vet bevatten. Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C en een goede bron van kalium, folaat en magnesium. Aardbeien zijn ook rijk aan antioxidanten.

Gezondheidsvoordelen

Aardbeien danken hun levendige tint aan de reeks antioxidanten die ze bezitten. Hier zijn enkele manieren waarop aardbeien een goede gezondheid ondersteunen.

Voorkomt een hoge bloedsuikerspiegel

Bessen zijn een van de vruchten met de laagste suiker, met verschillende voordelen voor diabetesbeheer. Aardbeien bevatten niet alleen veel vezels, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, maar ze kunnen ook de stijging van de bloedsuikerspiegel verminderen die meestal optreedt na een maaltijd. Aardbeien beschermen verhoogde bloedsuikerspiegels door de opname en het transport van glucose in de darmen te verminderen.

Verlicht artritis symptomen

Van aardbeien is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen voor mensen die leven met artrose van de knie. Artrose is een ontstekingsaandoening die aanzienlijke pijn veroorzaakt tijdens opflakkeringen. Studies tonen aan dat het consumeren van een drank van 50 gram gereconstitueerde gevriesdroogde aardbeien gedurende een periode van 12 weken de kwaliteit van leven verbetert voor mensen met artrose, waarschijnlijk als gevolg van de bioactieve stoffen van aardbei.

Over het algemeen worden bessen, waaronder aardbeien en bosbessen, beschouwd als enkele van de meest ontstekingsremmende vruchten die beschikbaar zijn, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met gewrichtsontsteking en pijn om in hun dieet op te nemen.

Bevordert wondgenezing

De meeste volwassenen hebben tussen de 75 en 90 milligram vitamine C per dag nodig. Met ongeveer 90 milligram vitamine C per kopje, aardbeien zijn een van de beste bronnen van deze krachtige antioxidant. Vitamine C is een voorloper van collageen, een structureel onderdeel van de huid.

Omdat je lichaam niet in staat is om vitamine C, een in water oplosbare vitamine, te produceren of op te slaan, moet je het dagelijks via voedsel consumeren. Het krijgen van voldoende vitamine C levert de bouwstenen om verwondingen te herstellen en wonden te genezen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Aardbeien hebben vezels, die kunnen helpen het cholesterol- en triglyceridengehalte onder controle te houden. De flavonoïden en kalium in aardbeien werken om hoge bloeddruk te verlagen. Bovendien zijn aardbeien een goede bron van vitamine C en folaat, twee essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid van het hart. Met ontstekingsremmende en antioxiderende voordelenaardbeien zijn een heerlijke manier om je cardiovasculaire systeem te beschermen.

Kan het risico op darmkanker verminderen

Prikkelbare darmziekte is in verband gebracht met verhoogde percentages darmkanker, met beide aandoeningen geassocieerd met lagere fruit- en groenteconsumptie en een hoge inname van dierlijke vetten. Een uitgebreid overzicht van studies geeft aan dat het eten van meer aardbeien kan helpen.

Van aardbeien is aangetoond dat ze oxidatieve stressmarkers verbeteren vanwege hun hoge concentratie anthocyanen. Gezien hun populariteit is de promotie van aardbeieninname een algemeen aanvaarde aanbeveling.

Allergieën

Aardbeiallergieën zijn mogelijk en kunnen kruisreactiviteit met andere vruchten, zoals druiven en kersen, met zich meebrengen. Veel voorkomende symptomen zijn netelroos, kortademigheid of benauwdheid in de keel. Als u een allergie voor aardbeien vermoedt, raadpleeg dan een allergoloog voor testen.

Variëteiten

Veel variëteiten van aardbeien vallen binnen de categorieën juni-dragende, altijd dragende en dag-neutrale. Junidragers kunnen in het voorjaar beschikbaar zijn. Voorbeelden zijn Earligrow, Annapolis, Seneca, Jewel en Allstar.

Eeuwigdurende aardbeien produceren drie keer fruit: lente, zomer en herfst. Tristar en Tribute zijn variëteiten van eeuwigdurende aardbeien. Dagneutrale aardbeien leveren het hele seizoen fruit. Ze groeien goed met beperkte ruimte en kunnen als bodembedekker worden geplant.

Wanneer ze het beste zijn

Selecteer aardbeien die rijk en egaal rood zijn. Vermijd papperige bessen die tekenen van schimmel vertonen. Je kunt verse aardbeien op elk moment van het jaar in de supermarkt vinden, maar ze zijn het beste in de lente en de zomer, vers van de boerderij. Controleer uw lokale boerenmarkt of vind locaties om uw bessen te plukken voor het zoetste en rijpste fruit.

Kies indien mogelijk biologische aardbeien om pesticiden te vermijden die vaak worden gebruikt in de conventionele teelt. Je kunt ook bevroren aardbeien kopen voor extra zoetheid en een boost van voeding op elk moment van het jaar.

Opslag en voedselveiligheid

Pluk door uw pakket aardbeien voordat u ze bewaart om beschadigd fruit te verwijderen – bewaar aardbeien in het koudste deel van uw koelkast. Gebruik binnen een week of, idealiter, binnen een paar dagen.

Verse aardbeien moeten onder stromend water worden gewassen voordat ze worden gegeten of in plakjes worden gesneden (maar wacht tot je klaar bent om te wassen). Als je niet de kans hebt om al je verse aardbeien te eten voordat ze slecht worden, kun je ze afzonderlijk invriezen op een bakplaat en ze overbrengen naar een diepvrieszak voor later gebruik.

Hoe zich voor te bereiden

Aardbeien kunnen yoghurt, kwark en warme of koude ontbijtgranen zoeten. Meng bevroren aardbeien in smoothies of hak verse aardbeien om toe te voegen aan salades, bijgerechten of salsa’s. Hun zoete smaak en mollige textuur vormen een geweldige aanvulling op desserts en gebak. Aardbeien zijn ook heerlijke dippers – dompel ze in notenboter of donkere chocolade voor een zoete, vezelrijke traktatie.

 • Calorieën: 49
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 11,7 g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 7,4 g
 • Eiwit: 1g
 • Ascorbinezuur: 89,4 mg
 • Kalium: 233 mg
 • Magnesium: 19,8 mg

Aardbeien zijn een vezelrijke bron van complexe koolhydraten die van nature weinig calorieën en vet bevatten. Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C en een goede bron van kalium, folaat en magnesium. Aardbeien zijn ook rijk aan antioxidanten.