Koken met zuivelvrije boteralternatieven

Koken met zuivelvrije boteralternatieven

Boter wordt gebruikt als ingrediënt in tal van recepten – het is bijvoorbeeld het hoofdingrediënt in cake frosting en is van cruciaal belang bij het maken van roux, een mengsel van boter en meel dat het startpunt is voor veel Franse en Cajun-gerechten.

Wanneer je echter zuivelvrij kookt, kun je geen boter (of andere producten op basis van melk, natuurlijk) gebruiken. En hoewel melkalternatieven in de meeste supermarktschappen liggen en in de meeste recepten vrij goed werken, is boter een ingrediënt dat moeilijker te vervangen kan zijn omdat verschillende alternatieven beter werken voor verschillende kooktoepassingen.

Hier zijn enkele vuistregels om te gebruiken bij het aanpassen van recepten die boter bevatten om zuivelvrij te zijn.

1

Zuivelvrije botervervangers voor sauteren en als specerijen

biefstuk met boter
Westend61 / Getty Afbeeldingen

Gebruik zuivelvrije margarine wanneer uw recept boter gebruikt om te bakken. Zuivelvrije margarine werkt ook als uw recept kleine hoeveelheden boter vereist, bijvoorbeeld een eetlepel of twee in een soep.

Zuivelvrije margarine is overal verkrijgbaar, vooral in natuurvoedingswinkels en supermarkten die een grote selectie “groene” voedingsmiddelen verkopen (dit omvat Whole Foods, Trader Joe’s en nationale ketens met grote natuurlijke voedselsecties).

Controleer de etiketten echter zorgvuldig, omdat de meeste margarine wel wat zuivel bevat. Drie zuivelvrije margarinemerken zijn:

  • Blauwe motorkap lactosevrije verkorting
  • Earth Balance Zuivelvrije en Veganistische verkorting
  • Melt Organic Vegan verkorting

Margarine werkt het beste als smaakmaker en in recepten die specifiek om margarine vragen of die kleine hoeveelheden boter gebruiken.

2

Zuivelvrije botervervangers voor frituren

Gebruik olie in plaats van boter in recepten waar voedsel wordt gefrituurd. Zorg er echter voor dat u de juiste olie gebruikt voor de klus.

De juiste olie hangt deels af van de temperatuur die je gebruikt bij het bakken en van de vraag of boter wordt gebruikt om smaak toe te voegen.

Als je een grote hoeveelheid vet op hoog vuur gaat gebruiken, kies dan een olie met een hoog rookpunt (de temperatuur waarbij de olie begint te roken en te verbranden). Geraffineerde olijfolie (geen extra vierge olijfolie) en kokosolie hebben beide hoge rookpunten.

Omgekeerd, als je een iets lagere temperatuur gebruikt om een voedsel bruin te maken om een lichte coating te krijgen en smaak toe te voegen, overweeg dan een smaakvolle olie zoals olijf, sesam of pinda.

3

Zuivelvrije botervervangers voor bakken en roux

Wanneer een recept grote hoeveelheden boter vereist, bijvoorbeeld in een taartkorst of een rijke, boterachtige cake, moet je een zuivelvrije botervervanger gebruiken die vast is bij kamertemperatuur.

Hoewel verkorting en andere plantaardige vetten die vast zijn bij kamertemperatuur een slechte reputatie kunnen hebben omdat ze zo veel verzadigd vet bevatten, hebben ze twee belangrijke culinaire deugden die geen enkel ander boteralternatief kan evenaren:

  1. Het zijn de beste dingen op de markt voor het maken van schilferige gebakken goederen zoals koekjes en taartkorsten.
  2. Er bestaan versies die veilig zijn voor mensen met zowel zuivel- als soja-allergieën – een voordeel ten opzichte van margarine voor mensen met deze moeilijke combinatie van allergieën.

Spectrum Organics maakt palmolieverkorting en kokosolie die zuivelvrij en sojavrij zijn. Palmolie werkt goed in korsten, terwijl kokosolie heerlijke glazuur maakt.

Om roux te maken, wil je experimenteren met de veganistische margarines, zoals Earth Balance en Melt Organic. Kokosolie en palmolie werken niet goed voor roux.

Vloeibare olie kan ook vaak worden gebruikt in plaats van boter om te bakken, vooral in recepten waar boter vooraf is gesmolten. Over het algemeen staat 1 kopje boter gelijk aan 3/4 kopje olie. Kokosolie werkt hiervoor goed.

Misschien moet je een beetje meer eiwitten (in de vorm van een eiwit, misschien) toevoegen aan sommige gebakken goederen om ze beter bij elkaar te houden.

4

Zuivelvrije botervervangers in hartige recepten

Dierlijke vetten zoals spekvet zijn uiteraard niet voor vegetariërs. Ze kunnen echter een potentieel nuttige (en vaak over het hoofd geziene) optie zijn voor hartig koken.

Spekvet is een traditioneel kookmedium in de zuidelijke keuken en eendenvet staat bekend als “Gascogneboter” vanwege de sappige smaak. Schmaltz – kippenvet – en reuzel zijn andere veel voorkomende bakvetten.

Hoewel spekkoekjes steeds populairder worden (vooral in kookblogs), worden deze vetten vaker gebruikt voor het bruinen van ander vlees of voor het geven van kleur aan groenten voordat ze worden gestoofd of in soepen worden gebruikt.

Opslag van dierlijke vetten in de vriezer kan helpen hun nuttige levensduur te verlengen.

Een woord van bodymindspirit

Als je boter vermijdt omdat je allergisch bent voor melkproducten, dan wil je waarschijnlijk een breed scala aan van deze botervervangers in huis hebben. Niet elke botervervanger zal in elk geval goed werken. Experimenteer ermee – met behulp van je favoriete recepten – om te bepalen wat het beste werkt in elk recept.

Het zal waarschijnlijk wat vallen en opstaan vergen, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen zul je merken dat je zowel de smaak als de textuur van een boterbevattend recept kunt dupliceren, maar volledig zuivelvrij.

Margarine werkt het beste als smaakmaker en in recepten die specifiek om margarine vragen of die kleine hoeveelheden boter gebruiken.

Vloeibare olie kan ook vaak worden gebruikt in plaats van boter om te bakken, vooral in recepten waar boter vooraf is gesmolten. Over het algemeen staat 1 kopje boter gelijk aan 3/4 kopje olie. Kokosolie werkt hiervoor goed.

Het bewaren van dierlijke vetten in de vriezer kan helpen hun levensduur te verlengen.