Waarom je Pilates zou moeten doen naast cardiotrainingen

Waarom je Pilates zou moeten doen naast cardiotrainingen
Drie vrouwen die Magic Circles gebruiken en Pilates op matten doen

Kristian Sekulic / Getty Afbeeldingen


Als je een cardiojunkie of een sportschoolbezoeker met één activiteit bent, wil je de informatie in dit artikel. Je lichaam heeft een training nodig en verdient deze die al zijn mogelijke bewegingspatronen traint in wat multi-planaire oefening wordt genoemd. Pilates is zeer waarschijnlijk je cardio-tegengif.

Het menselijk lichaam is multi-planair van ontwerp. Je wervelkolom is gemaakt om vooruit en achteruit te buigen, evenals van links naar rechts te buigen. Het is in staat om straffeloos te draaien en te roteren. Onze voorouders gebruiken hun lichaam om elke dag te werken als jager-verzamelaars en meer recentelijk als arbeiders die hun land en hun kuddes bewerken om te overleven voor zichzelf en hun families.

Stel je voor hoe anders vroege mannen en vrouwen hun lichaam gebruikten dan wij wanneer we onze fitnessgerichte posities aannemen op apparatuur zoals loopbanden, fietsen en elliptische machines. Natuurlijk is er een duidelijk voordeel voor onze spieren en onze cardiovasculaire systemen, maar in termen van het handhaven van een gezond functioneel bewegingsapparaat dat in staat is om alle mogelijke bewegingsvlakken, laat je standaard cardiotraining te wensen over.

De loopband

Loopbandlopen gebeurt in voorwaartse beweging. De voor- en achterkant van het onderlichaam worden gebruikt en er is een beetje rotatie die moet gebeuren om de benen voort te stuwen, maar dit is een beweging met één vlak. Daarentegen vereist het Pilates-matwerk zoals gedaan in een groepsles dat je naar voren en naar achteren buigt en je bovenlichaam en je core en je onderlichaam traint voor een volledig uitgebalanceerde versterkingsroutine.

De Fiets

Fietsen gebeurt op dezelfde manier in een eenvoudig eenrichtingspatroon. Het bovenlichaam doet weinig meer dan buigen en ronden terwijl de benen continu bewegen. Integendeel, een Pilates reformer routine zoals je zou kunnen doen in een privé trainingssessie omvat elke beschikbare ontwikkelingsvolgorde. Je gaat liggen, knielen, zitten en staan en werkt in elk bewegingsvlak met variabele weerstand van verzwaarden.

De elliptische trainer

Elliptische machines bieden een beetje meer rotatie en kunnen zelfs het bovenlichaam inschakelen, maar alleen als u actief gebruik de armen en de bewegende handgrepen om de training te volbrengen. De Pilates-stoelen en -vaten vereisen een hoge mate van kracht van het bovenlichaam, abdominale controle en symmetrische spierrekrutering terwijl je in tal van richtingen draait, buigt en leunt, waardoor je kracht, stretch, timing en balans verbetert.

Wat geen van deze trainingen doet, is vrijheid bieden van alle mogelijke manieren waarop je lichaam daadwerkelijk kan bewegen. Geen van de bovenstaande cardio-opties laat je wervelkolom buigen of backbend. De heupgewrichten kunnen nooit uitwendig of inwendig draaien, noch openen of vernauwen ze zich bij abductie of adductie. Ze doen maar één ding: flexen en uitbreiden.

Kijk nu naar het Pilates-systeem met al zijn apparatuur geleverd in een georganiseerd circuit en je zult zien hoe multi-planaire training echt gezonde lichaamsbewegingen bevordert die zijn ontworpen voor een optimale functie.

Het gaat over het echte leven

In het echte leven moeten we in staat zijn om efficiënt in alle richtingen te bewegen. Wanneer je een sport beoefent of deelneemt aan sociale dans, neem je deel aan meerdere bewegingen in alle richtingen. Al je spieren en gewrichten krijgen evenveel tijd of op zijn minst enige tijd op het speelveld. Pilates bereikt hetzelfde, maar dan binnen een trainingsparadigma.

Het systemische en symmetrische karakter van Pilates betekent dat je direct leert welke delen van jou strakker of zwakker zijn dan andere. Je herkent snel welke bewegingen een uitdaging vormen en dus het meest nodig zijn.

Het is niet nodig om je cardioroutine op te geven – het komt ook je hart en lichaam ten goede. Maar let op de winst en verbeteringen die u aanbrengt wanneer u cardiotrainingen aanvult met Pilates. Het verbeteren van de prestaties is waar pilates om draait.

Probeer gewoon een specifieke Pilates-training toe te voegen aan je wekelijkse routine. Zie het als je cardioherstelprogramma. Als je wat Pilates kent, is het maken van je eigen multidimensionale training eenvoudig. Begin de routine met een oefening liggend op je rug. Kies een staande oefening voor je laatste zet. Selecteer tussendoor bewegingen op je buik, op je zij, in zittend en rechtop knielend.

Op deze manier trainen is een sampler voor je lichaam. Probeer het drie keer per week en kijk hoe je je voelt en, nog belangrijker, hoe je lichaam reageert.

Het is niet nodig om je cardioroutine op te geven – het komt ook je hart en lichaam ten goede. Maar let op de winst en verbeteringen die u aanbrengt wanneer u cardiotrainingen aanvult met Pilates. Het verbeteren van de prestaties is waar pilates om draait.