Waarom ‘geen pijn, geen winst’ een slecht advies is

Waarom 'geen pijn, geen winst' een slecht advies is
Geen pijn, geen winst is slecht advies

Barry Austin / Digitale afbeeldingen / Getty Images

Inzicht in het verschil tussen pijn en ongemak tijdens het sporten kan u helpen blessures te voorkomen en een topconditie te ontwikkelen. Trainen in pijn is een veelgemaakte fout voor veel atleten. Als het gaat om sporten met pijn, is het advies eenvoudig: stop met elke oefening of activiteit die pijn veroorzaakt.

Maar deze eenvoudige manier om een ernstige of langdurige blessure te voorkomen, wordt vaak genegeerd, afgewezen of aangepast door goedbedoelende atleten en coaches. Als atleten aandacht zouden besteden aan de signalen die hun lichaam biedt, zouden ze eerder geneigd zijn om veelvoorkomende sportblessures te voorkomen en een veilige en effectieve trainingsroutine te handhaven. Helaas missen of interpreteren veel atleten deze belangrijke en soms subtiele waarschuwingssignalen verkeerd.

Ongemak vs. Pijn

Het is belangrijk voor atleten om het verschil tussen pijn en ongemak tijdens het trainen te leren herkennen. Coaches en trainers kunnen atleten helpen dit verschil te herkennen met dagelijkse check-ins en een beetje educatie over anatomie en fysiologie. Het hoeft geen hele lezing te zijn, maar een kort gesprek kan een lange weg gaan om atleten veilig te houden.

Pijn is het primaire waarschuwingssignaal van het lichaam dat ons waarschuwt voor een probleem. Het heeft de neiging om plotseling op te komen en is scherp, puntig, schietend, pijnlijk of irritant. Het bevindt zich vaak in een gewricht of diep in de botten. Het heeft de neiging om snel je aandacht te trekken, juist omdat het de bedoeling is dat we luisteren en handelen naar eventuele gevoelens van pijn.

Oefening mag geen pijn veroorzaken en als dat het geval is, moet u zich terugtrekken of de activiteit stoppen totdat de pijn stopt.

Veel atleten negeren pijn, doorwerken pijn, pijn rechtvaardigen en in sommige gevallen zelfs trainen in pijn. Voor een sporter is dit risicovol gedrag. De kans op het ontwikkelen van een ernstig of chronisch letsel neemt toe naarmate u met pijn traint.

Ongemak, aan de andere kant, is vaak een onderdeel van trainingstraining en kan een indicatie zijn dat uw trainingen u pushen om uw cardiovasculaire capaciteit en kracht te verbeteren. Het ongemak van spiervermoeidheid komt bijvoorbeeld vaak voor na het heffen van gewichten of na een harde run. Dit soort sensatie bevindt zich over het algemeen in de spieren en wordt ervaren als een branderig gevoel.

Af en toe zal een atleet het ongemak ervaren van vertraagde spierpijn, die één tot twee dagen na een nieuwe trainingsroutine of een bijzonder intense sessie kan optreden. Dit soort ongemak, hoewel niet aangenaam, is normaal. Vertraagde spierpijn mag slechts twee of drie dagen duren en wordt alleen in de spieren gevoeld; niet de gewrichten of pezen.

Waarschuwingssignalen

Elke pijn die aan het begin van de training wordt gevoeld, moet een waarschuwingssignaal zijn dat er iets mis is. Als je pijn hebt aan één kant van het lichaam, als je pijn hebt in een gewricht of een beperkt bewegingsbereik hebt, moet je die activiteit terugtrekken of stoppen.

Veilige trainingsvoortgang

Een richtlijn voor trainingsprogressie is om uw trainingsintensiteit of -duur alleen te verhogen zolang u pijnvrij bent en volledig bewegingsbereik heeft zonder gewrichtspijn.

Volg de 10 procent-regel als algemene gids voor trainingsvoortgang. Simpel gezegd, verhoog de trainingstijd, afstand of intensiteit niet meer dan 10 procent per week.

Hoewel niet perfect voor elke atleet, kan de 10 procent progressierichtlijn atleten helpen hun training in lijn te houden met het vermogen van het lichaam om vooruitgang te boeken. Kom in harmonie met je lichaam terwijl het zich aanpast aan veranderingen.

Een woord van bodymindspirit

Oefening mag geen pijn veroorzaken. Als dat het geval is, doet u het verkeerd, bent u niet volledig hersteld van een blessure of bent u misschien op weg naar het ontwikkelen van een chronische blessure. Slimme atleten zullen leren luisteren naar de subtiele en niet-zo-subtiele waarschuwingssignalen die het lichaam geeft en hun oefening aanpassen om pijn te voorkomen en geweldige resultaten te behalen.

Oefening mag geen pijn veroorzaken en als dat het geval is, moet u zich terugtrekken of de activiteit stoppen totdat de pijn stopt.

Volg de 10 procent-regel als algemene gids voor trainingsvoortgang. Simpel gezegd, verhoog de trainingstijd, afstand of intensiteit niet meer dan 10 procent per week.