Waarom eten troostend is

Waarom eten troostend is
Man en vrouw eten samen voedsel

Foto door Roo Lewis / Getty Images


 • Wat is Comfort Food?
 • Je hersenen op Comfort Food
 • Wanneer we comfortfood zoeken
 • Comfort Food Voorkeuren
 • Veelgestelde vragen

Wanneer de meeste mensen denken aan comfortfood, kunnen ze aannemen dat deze voedingsmiddelen iets zijn waar je ’s nachts naar hunkert. En hoewel dat voor sommige mensen waar kan zijn, kan het verlangen naar een bepaald comfortfood op elk moment van de dag voorkomen. Tijdens de lunch wil je misschien een PB &J omdat het je aan de kindertijd herinnert, of bij het ontbijt wil je misschien een beboterde bagel omdat je vader het als kind altijd voor je maakte.

Sommige mensen hunkeren misschien naar pizza op een vrijdagavond omdat het familietraditie was na een voetbalwedstrijd op de middelbare school, terwijl een andere persoon misschien een dampende kom hete mac en kaas wil, net zoals oma vroeger maakte. Comfortfood is alles wat je comfort brengt en is niet noodzakelijkerwijs alleen maar zoute chips en chocoladerepen. Sommige mensen hunkeren ook naar voedzaam voedsel, zoals een grote salade met veel verse groenten op een warme dag. Ieders definitie van comfort food is anders.

Bovendien, wanneer mensen hunkeren naar comfort is ook anders. Sommigen willen comfortfood wanneer ze zich gestrest voelen, terwijl anderen misschien hunkeren naar bepaald voedsel tijdens koud weer of wanneer ze ziek zijn. Over het algemeen bieden comfortfoods een bron van psychologische en fysiologische verzorging die verder gaat dan voeding.

En hoewel er een chemische associatie in de hersenen is die deze gevoelens kan oproepen, kan het ook nostalgisch zijn, zoals hunkeren naar het versgebakken volkorenbrood van je moeder op een winterochtend. Om meer te weten te komen over wat voedsel geruststellend maakt en waarom we ernaar hunkeren, lees verder. We breken af wat er te weten valt over comfortfood en waarom je lichaam je misschien aanspoort om deze voedingsmiddelen te eten.

Wat is Comfort Food?

Comfort food wordt gedefinieerd als iets dat een gevoel van emotioneel comfort biedt. Soms hebben deze voedingsmiddelen de neiging om geladen te zijn met calorieën, suiker en koolhydraten; het kunnen echter ook voedingsrijke opties zijn. Het kunnen voedingsmiddelen zijn die je eraan herinneren dat je een kind bent, zoals je favoriete vakantiegerecht of het ontbijt dat je vader je elke ochtend voor school maakte.

Het voedsel dat u zoekt voor comfort, smaakt meestal goed, heeft een aangename textuur (of het nu glad of knapperig is) en ruikt goed voor u. Comfortfood heeft de neiging om al je zintuigen wakker te maken, dus de manier waarop het voedsel eruit ziet, ruikt en voelt, is waarschijnlijk belangrijk.

Wanneer je hunkert naar comfortfood, ervaar je misschien wat emoties, negatief of positief. En je kunt die voedingsmiddelen zoeken om de manier waarop je je voelt te helpen reguleren. Het eten van je favoriete comfortfood bouwt voort op de gelukkige stemming die je al ervaart of ze helpen je op de een of andere manier beter te voelen.

Hoewel “comfortfood” losjes geassocieerd lijkt te worden met plezier, heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er ook een sterke associatie is tussen voedsel en hersenfunctie. Comfortfood veroorzaakt in feite een chemische reactie in de hersenen die gevoelens van plezier oproept. Bevrediging door het eten van specifiek voedsel stimuleert de productie van dopamine (plezierchemicaliën) in het lichaam, wat op zijn beurt “pleziercentra in de hersenen” activeert.

Je hersenen op Comfort Food

Naast het feit dat we allemaal voedsel nodig hebben om te overleven, heeft voedsel zoveel meer betekenis voor ieder van ons dan alleen voedingsstoffen en energie, zegt Rachel Goldman, PhD, FTOS, een klinisch psycholoog, spreker en consultant gevestigd in New York City.

“Er is een sterke emotionele en sociale band met voedsel,” zegt Dr. Goldman. “Voedsel is gekoppeld aan emoties, herinneringen, gevoelens en meer, en daarom speelt voedsel een belangrijke rol in ons leven. We kunnen gemakkelijk gehecht raken aan bepaalde voedingsmiddelen vanwege verschillende associaties die we met die voedingsmiddelen kunnen hebben. ”

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je gedachten, emoties en gedrag allemaal verband houden met voedsel, voegt Dr. Goldman eraan toe. Om deze reden kan je eetgedrag je ook op verschillende manieren beïnvloeden.

Rachel Goldman, PhD, FTOS

De verbinding tussen lichaam en geest is echt, net zoals de darm-breinverbinding echt is.

– Rachel Goldman, PhD, FTOS

“De verbinding tussen lichaam en geest is echt, net zoals de darm-hersenverbinding echt is,” zegt ze. “Veel mensen eten niet alleen om te overleven of omdat ze honger hebben, maar voor hun plezier en om bepaalde emoties te kalmeren. We noemen dit emotioneel eten, wat niet altijd een slechte zaak is – velen van ons doen het soms, maar wanneer het de enige manier is waarop mensen met emoties omgaan, is het kan problematisch worden.”

De sleutel is om jezelf te kennen, zegt Dr. Goldman. Vraag jezelf af welk doel het voedsel op dit moment dient en hoe ik me voel (of wat ik denk) nadat ik dat heb gegeten.

“Onze hersenen reageren onmiddellijk op bevrediging en plezier, en eten is plezierig”, zegt Goldman. “Daarom, wanneer we eten, veroorzaakt het de afgifte van dopamine. Deze onmiddellijke boost van de feel-good chemische stof versterkt in wezen ons gedrag positief, van het eten van die voedingsmiddelen (en in het geval comfortfood) door ons te vertellen dat we tevreden zijn. ”

Dr. Goldman zegt dat na verloop van tijd de combinatie van eten en je goed voelen door de afgifte van dopamine een associatie wordt en dan de kans vergroot dat we dat voedsel opnieuw zullen eten. Dit is hoe gewoonten worden gevormd.

Wanneer we comfortfood zoeken

Als het gaat om het zoeken naar comfortfood, kan het anders zijn, afhankelijk van uw omstandigheden. Je winter-go-to comfort food kan bijvoorbeeld anders zijn dan wat je wilt in de zomer of wanneer je ziek of gestrest bent. Hier zijn enkele momenten waarop mensen vaak op zoek zijn naar comfortfood.

Tijdens ziekte

Als je ziek bent, kun je troostvoedsel zoeken dat een ouder of verzorger je gaf toen je een kind was en je niet goed voelde. Dit kan kippennoedelsoep zijn of een rustgevend kopje thee. De warmte, geur, textuur en smaak kunnen comfort en een gevoel van welzijn brengen.

Je hersenen leggen een verbinding tussen fysieke warmte en sociale warmte. Dus die goede herinneringen die je hebt aan oma die haar speciale zelfgemaakte soep maakt, kunnen in feite een aangename herinnering zijn omdat het comfortfood warm wordt geserveerd en warm voedsel comfort brengt.

“[Comfort food] begint met een persoon die emotioneel of psychologisch comfort ervaart tijdens het eten, mogelijk gerelateerd aan veranderingen in de chemie van de hersenen, en begint dus een emotionele gehechtheid aan een bepaald voedsel,” zegt Crystal Zabka-Belsky, een geregistreerde diëtist voor Clean Eatz Kitchen.

In tijden van stress

Er is ook een direct verband tussen stemming en eten. Studies hebben aangetoond dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen tijdens stress en angst die symptomen vermindert. Onderzoek geeft echter ook aan dat de verlichting die deze voedingsmiddelen produceren op korte termijn verlichting biedt en kan leiden tot zorgen over gewichtsbeheersing. In feite is er een verband tussen obesitas en depressie en angst.

“Onderzoek heeft aangetoond dat zowel veranderingen in de chemie van de hersenen als het placebo-effect de effectiviteit van ‘comfortfood’ beïnvloeden, waarbij de meest voorkomende een combinatie van de twee beschrijft,” zegt Zabka-Belsky.

Maar het is belangrijk op te merken dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op voedsel en stress. Ongeveer 40% van de mensen verbruikt meer calorieën, 40% verbruikt minder calorieën en ongeveer 20% verandert niet hoeveel ze eten als ze gestrest zijn.

“In stressvolle tijden, [comfort foods] kan ons naar gelukkige dagen, evenementen of minder stressvolle tijden brengen. [They also may] troost ons in tijden van verdriet of wanhoop”, zegt Sharon Smalling, klinisch diëtistspecialist bij Memorial Hermann-Texas Medical Center. “Dit zijn voedingsmiddelen die we associëren met plezierige ervaringen, mensen van wie we houden, waar we om geven of zelfs missen.”

Sommige mensen kunnen zelfs bepaalde voedingsmiddelen vermijden wanneer ze gestrest zijn, terwijl anderen smakelijk voedsel kiezen dat ze aangenaam vinden. In tijden van stress is het ook niet ongewoon om te hunkeren naar vetrijk en / of hoog suiker comfortvoedsel zoals fastfood en snacks die tijdelijk comfort bieden.

Bij koud weer

“Goed eten staat gelijk aan een goed humeur”, zegt Hayley Miller, een geregistreerde diëtist voedingsdeskundige bij Persona. “Comfortfood wekt vreugde; het brengt een gevoel van vrede in de chaos. En eiwitrijk voedsel zoals vlees heeft een extra voordeel – ze bevatten tryptofaan, een essentieel aminozuur dat je lichaam omzet in serotonine, het feel-good hormoon. Dit cascade-effect helpt je humeur te verbeteren en stress te verlichten.”

Het is niet verrassend dat studies hebben aangetoond dat mensen met een seizoensgebonden affectieve stoornis en premenstrueel syndroom verlichting vinden van voedingsmiddelen die serotonine verhogen. Onderzoek toont ook aan dat het snijden van koolhydraten kan leiden tot depressie als gevolg van verlaagde serotonineniveaus.

Comfort Food Voorkeuren

Elke persoon heeft verschillende ervaringen in zijn leven, dus verschillende voedingsmiddelen troosten hen, zegt Smalling. Bovendien kunnen deze gevoelens zeer cultureel gebaseerd zijn.

“Hoewel men nu in de VS woont, is uw comfortvoedsel misschien afkomstig van uw Italiaanse familie-invloed,” voegt ze eraan toe. “[They also could be from] een plek waar je als kind woonde die een enorme positieve impact had on je leven.”

Een peiling onder 2.000 Amerikanen toonde aan dat de top vijf van meest geliefde comfortfoods pizza, hamburgers, ijs, frietjes en mac en kaas zijn. Daarnaast zijn de top vijf comfortsnacks chocolade, chips, koekjes, franse pannenkoeken en snoep.

Mensen die deelnamen aan de peiling werd ook gevraagd wat ze zochten in comfortfood. Het belangrijkste was eten dat geweldig smaakte, gevolgd door verwennerij, gemakkelijk te maken en zoetheid.

“Omdat comfort subjectief is, verschillen voedingsmiddelen die dat gevoel van comfort brengen van persoon tot persoon,” zegt Miller. “Het is de ervaring die het verlangen initieert om getroost te worden, en niet iedereen ervaart hetzelfde, dus comfortfood verschilt van persoon tot persoon.”

Een woord van bodymindspirit

Over het algemeen is voedsel brandstof en noodzakelijk voor het leven. Maar voedsel kan ook geruststellend zijn, vooral als je het koud, ziek, gestrest of gewoon nostalgisch bent. Op die momenten is het OK om een grote kom kipnoedelsoep te maken of een snee vers gebakken brood te eten.

Als u echter merkt dat u een stressvolle situatie niet kunt doorstaan zonder een bepaald comfortfood of als deze voedingsmiddelen uw eetpatroon op een negatieve manier beïnvloeden, wilt u misschien met een zorgverlener of een professional in de geestelijke gezondheidszorg praten. Het beperken van voedsel, eetbuien of het labelen van voedsel als slecht, kan een teken zijn van ongeordend eten.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Veelgestelde vragen


 • Wat is het beste comfortfood als je ziek bent?

  Curcumine, een actieve eigenschap in kurkuma, heeft ontstekingsremmende effecten, die kunnen helpen bij infecties van de bovenste luchtwegen. Probeer wat kurkuma thee of voeg wat poeder toe aan je favoriete soep.


 • Hoe beïnvloedt comfort food je stressniveau?

  Hersenchemicaliën, met name serotonine, hebben een impact op je stressniveau. Om deze reden kunnen voedingsmiddelen met tryptofaan het serotoninegehalte verhogen nadat je ze hebt gegeten. Voedingsmiddelen kunnen ook stressniveaus verminderen door je eraan te herinneren wanneer iemand voor je zorgde door middel van voedsel.


 • Hoe troost je jezelf zonder eten?

  Probeer zelfzorgrituelen om jezelf te kalmeren zonder voedsel. Dit kan het beoefenen van mindfulness, mediteren, journaling, diepe ademhaling of visualisatie zijn. Neem de activiteiten die voor u werken op in uw dagelijks leven.

De verbinding tussen lichaam en geest is echt, net zoals de darm-breinverbinding echt is.

Als u of een geliefde te maken heeft met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237.

Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.