Vooruitgang en doorbraken in de geestelijke gezondheid die het vieren waard zijn

Search

Het is misschien moeilijk te geloven dat Sigmund Freud slechts 100 jaar geleden een praktiserend psychoanalyticus was. Freuds tijd vertegenwoordigde een grote verschuiving op het gebied van psychologie en vertegenwoordigde een keerpunt in de manier waarop we geestelijke gezondheid benaderen.

Wat volgde op het Freudiaanse tijdperk is een monumentale sprong in de vooruitgang in het veld toen onderzoekers meer leerden over de hersenen en het gedrag, waardoor wat een eeuw geleden als innovatieve praktijk werd beschouwd, nu verouderd aanvoelt.

Slechts een eeuw geleden waren behandelingen zoals lobotomieën en elektroconvulsietherapie niet ongewoon, maar nu hebben we toegang tot comfortabelere en veiligere behandelingsopties.

Geestelijke gezondheid

Tegenwoordig kun je een verscheidenheid aan behandelingsopties voor geestelijke gezondheid vinden, zoals cognitieve gedragstherapie, psychofarmacologie en meer – en het stigma van het hebben van een psychische aandoening is de zwakste die het ooit is geweest.

De hieronder genoemde vooruitgang samen met vele anderen hebben ons geleid tot waar we nu zijn – een wereld met meer goed nieuws voor geestelijke gezondheid dan ooit. We weten meer over de hersenen en het gedrag dan we ooit hebben gedaan, en we hebben toegang tot de beste behandeling die de geschiedenis heeft toegestaan.

De 5 meest betekenisvolle vooruitgang in de geestelijke gezondheid in de afgelopen 100 jaar:

1. Antidepressiva

Moderne antidepressiva zijn een game-changer geweest – en zelfs een redder in nood – voor miljoenen mensen.

Het eerste antidepressivum werd per ongeluk ontdekt in de vroege jaren 1950. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om tuberculose te behandelen, maar artsen merkten op dat het een significant stemmingsverhogend effect had en dachten dat het kon worden gebruikt om depressie te behandelen. Het meest voorgeschreven type antidepressivum van vandaag, SSRI’s, kwam op de markt in de jaren 1980.

Voor mensen die grote moeite hebben om uit bed te komen, gedoucht te worden of naar hun werk te gaan, kunnen antidepressiva een reddingslijn zijn en slopende symptomen verlichten.

2. De-institutionalisering

Aan het begin van de 20e eeuw raakten psychiatrische instellingen ernstig overvol. Gestichten werden berucht om slechte leefomstandigheden, gebrek aan hygiëne, mishandeling en zelfs misbruik. Veel van deze instellingen functioneerden net als gevangenissen en patiënten werden geïsoleerd en verwaarloosd.

Tegen het einde van de 20e eeuw waren veel psychiatrische ziekenhuizen gesloten en worden patiënten nu thuis verzorgd, in tussenhuizen en klinieken, of in reguliere ziekenhuizen.

In 1955 waren er 558.239 ernstig geesteszieke patiënten in de openbare psychiatrische ziekenhuizen van het land. In 1994 was dit aantal gedaald tot 71.619, volgens PBS.

De deïnstitutionaliseringsbeweging werd mogelijk gemaakt door de ontdekking in de jaren 1950 van psychiatrische medicijnen, die psychotische episodes konden beheersen en de noodzaak voor patiënten om te worden opgesloten en in bedwang gehouden verminderden.

Een andere belangrijke impuls was een reeks sociale en politieke bewegingen die campagne voerden voor patiëntenvrijheid.

Nu bestaan er gemeenschapsdiensten die ondersteunende huisvesting omvatten, hoewel er meer werk nodig is om ervoor te zorgen dat mensen met ernstige psychische aandoeningen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben in plaats van op straat of in het strafrechtsysteem te belanden.

3. Telegeneeskunde

Virtuele therapie en telegeneeskunde begonnen tractie te krijgen in de jaren 2000, en tegen mei 2020 zagen gezondheidswerkers – uit noodzaak – 50 tot 175 keer het aantal patiënten via telehealth dan vóór de pandemie, volgens de American Medical Association.

Het duurde niet lang voordat aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en patiënten de vele voordelen van telegeneeskunde herkenden.

Teletherapie en telepsychiatrie bieden gemakkelijkere, privétoegang tot een bredere basis van patiënten, vaak tegen lagere kosten.

Het is vooral waardevol in landelijke gebieden, waar de toegang tot specialisten in de geestelijke gezondheidszorg beperkt is.

“Teletherapie is nog steeds de belangrijkste verandering die ik in deze tijd heb gezien, althans in termen van potentieel profiterende patiënten,” vertelde Jean Kim, klinisch assistent-professor psychiatrie aan de George Washington University, aan Psycom.

4. Smartphone-apps

Vanaf het moment dat IBM de eerste “smartphone” in 1994 verkocht tot de lancering van de iPhone in 2007 tot de slimme gadgets die nu de zakken van miljoenen mensen over de hele wereld vullen, hebben smartphones een enorme invloed gehad op de geestelijke gezondheid.

Hoewel sommige effecten negatief zijn geweest, hebben smartphones ook een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we toegang hebben tot informatie en ondersteuning voor geestelijke gezondheid.

Het hebben van een smartphone heeft geleid tot snellere toegang tot noodhotlines, waaronder de National Suicide Prevention Lifeline (geïntroduceerd in 2005), de Crisis Text Line (introduced 2013), en officieel gelanceerd in 2022, 988, het eerste federaal aangewezen universele telefoonnummer voor nationale zelfmoordpreventie en geestelijke gezondheidscrisis.

Niets van dit alles is om de tienduizenden aan geestelijke gezondheid gerelateerde apps te vermelden – zoals Headspace, Happify en Calm – die ons nu mogelijk kalmeren met meditatie, onze stemmingen volgen, ons in staat stellen om te sms’en met een therapeut, ons begeleiden met op kunstmatige intelligentie gerichte chatbots, ons verbinden met sociale media-accounts die een verschil maken, ons in staat stellen om naar podcasts over geestelijke gezondheid te luisteren, en verbind ons met andere bronnen voor geestelijke gezondheid.

5. Billijke verzekeringsdekking voor psychische aandoeningen en stoornissen in het gebruik van middelen

Passage van de Mental Health Parity &Addiction Equity Act in 2008 was een belangrijke stap in de richting van het beëindigen van discriminerende praktijken van het dekken van geestelijke gezondheid en verslavingsbehandeling op lagere niveaus dan dekking voor andere medische en chirurgische zorg, Hannah Wesolowski, interim nationaal directeur van overheidsrelaties, beleid en belangenbehartiging bij NAMI, vertelde Psycom.

Voor velen hielp dit een einde te maken aan onrechtvaardige limieten op bezoeken van zorgverleners en intramurale verblijven. Hetzelfde geldt voor buitenmaatse copays, co-assurantie en eigen risico’s voor behandeling van geestelijke gezondheid.

De wet was niet van toepassing op individuele en kleine groepsplannen en hielp de 48 miljoen onverzekerde mensen in Amerika niet, maar het schiep een precedent. En snel op de hielen kwam de Affordable Care Act, die dekking voor geestelijke gezondheid garandeerde voor mensen met individuele, kleine groepen en Medicaid-uitbreidingsplannen.

Deze vooruitgang is allemaal de moeite waard om te vieren, en het landschap van de geestelijke gezondheid is de afgelopen eeuw aanzienlijk verbeterd.

Stigma rond therapie en depressie neemt af, meer mensen krijgen toegang tot betaalbare en effectieve behandeling, de wereld vergroot zijn begrip van psychische stoornissen en gesprekken over geestelijke gezondheid zijn meer gemeengoed.

Er is nog steeds ruimte voor meer oplossingen in de toekomst, en we zijn hoopvol dat het momentum kan en zal doorgaan met aanhoudende inspanningen om de geestelijke gezondheid wereldwijd te verbeteren en te normaliseren.