Voors en tegens van het DASH-dieet

Voors en tegens van het DASH-dieet
vrouw die groenten kiest

Betsie Van der Meer/Digital Vision/Getty Images

 • Pros
 • Tegens
 • Volgende in DASH Dieetgids

  DASH-dieet versus andere diëten: wat is het beste?

Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is consequent aangehaald als een van de beste algemene diëten. Het levenslange eetplan richt zich op het consumeren van fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen.Voedingsmiddelen die rijk zijn aan natrium of toegevoegde suiker worden verminderd.

Het DASH-programma is ontwikkeld door een panel van experts van de National Institutes of Health om Amerikanen te helpen hun bloeddruk te verlagen.Maar het blijkt dat het ook gezond gewichtsverlies kan bevorderen en ook andere gezondheidsvoordelen kan bieden.

Er is echter geen dieet dat perfect is voor iedereen. Overweeg de voor- en nadelen van dit eetplan voordat u met het dieet begint.

Pros

 • Evidence-based gezondheidsvoordelen

 • Toegankelijk

 • Buigzaam

 • Voedingsbalans

 • Ontworpen voor levenslang wellness

 • Ondersteund door grote gezondheidsorganisaties

Tegens

 • Moeilijk te onderhouden

 • Geen gemaksvoedsel

 • Geen georganiseerde ondersteuning

 • Vereist aanzienlijke voedseltracking

 • Niet ontworpen voor gewichtsverlies

 • Misschien niet voor iedereen geschikt

Pros

Evidence-Based voordelen voor de gezondheid

Het DASH-dieet is uitgebreid bestudeerd. De oorspronkelijke studie die het eetplan introduceerde, werd gepubliceerd in 1997 en toonde aan dat het dieet hielp om hoge bloeddruk te verlagen bij mensen met normale bloeddruk en het nog meer te verlagen bij mensen met hypertensie.

Sinds die oorspronkelijke studie werd geïntroduceerd, heeft recenter onderzoek de bevindingen bevestigd. In feite concludeerden de auteurs van een analyse uit 2016 dat “de DASH-voedingsbenadering de meest effectieve voedingsmaatregel zou kunnen zijn om de bloeddruk bij hypertensieve en pre-hypertensieve patiënten te verlagen op basis van hoogwaardig bewijs.”

En degenen die het eetplan volgen, kunnen andere gezondheidsvoordelen verwachten. Verder onderzoek heeft aangetoond dat het DASH-dieet helpt om LDL-cholesterol te verlagen en ook andere cardiovasculaire risicofactoren kan verbeteren. Het DASH-dieet is een effectieve managementstrategie voor diabetes gebleken en onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het DASH-dieet het risico op jicht bij mannen kan verminderen.

Naast studies die specifiek het DASH-dieet ondersteunen, heeft onderzoek consequent aangetoond dat het verminderen van uw suikerinname, het elimineren van zwaar bewerkte, natriumrijke voedingsmiddelen en het verhogen van uw inname van groenten en fruit leidt tot een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

Toegankelijk

Het voedsel dat wordt aanbevolen op het DASH-dieet is gemakkelijk te vinden in bijna elke supermarkt. Er zijn geen moeilijk te vinden ingrediënten, vereiste voedingsmiddelen, supplementen of abonnementen vereist om het programma te volgen.

Bovendien is, in tegenstelling tot commerciële dieetplannen, alles wat u nodig hebt om het programma te leren gratis online beschikbaar. De National Institutes of Health biedt een breed scala aan bronnen, waaronder een complete gids voor aanbevolen porties, maaltijdplannen, aanbevelingen voor natriuminname, caloriegidsen, tipbladen en recepten.

Er zijn ook talloze kookboeken, websites en smartphone-apps gewijd aan deze eetstijl. En omdat het goed is onderzocht en op grote schaal is gepromoot in de medische gemeenschap , dit is een dieet dat uw zorgverlener waarschijnlijk bekend is met. Dus als u vragen heeft over het al dan niet volgen van het plan, kunnen ze goed uitgerust zijn om advies te geven.

Buigzaam

DASH-dieetplannen zijn beschikbaar voor verschillende calorieniveaus om mannen en vrouwen met verschillende activiteitsniveaus tegemoet te komen.Het is eenvoudig om de juiste energie-inname te bepalen op basis van de online grafieken van NIH.

Bovendien kunnen degenen die speciale diëten volgen het DASH-eetplan volgen. Vegetariërs en veganistenzal het plan gemakkelijk te volgen vinden omdat granen, fruit en groenten sterk worden aangemoedigd. Degenen die een glutenvrij dieet eten, kunnen hun eetprogramma behouden door veilige granen zoals boekweit en quinoa te kiezen. En degenen die een koosjer of halal dieet eten, kunnen voedingsmiddelen kiezen die voldoen aan die voedingsnormen en toch het plan volgen.

Nutritionele balans

Hoewel veel diëten vereisen dat consumenten hun macronutriëntenbalans drastisch veranderen (inclusief koolhydraatarme diëten of vetarme diëten) of calorieën ernstig beperken, de DASH-dieet blijft binnen de voedingsrichtlijnen van de USDA.

Op het DASH-dieet consumeer je bijvoorbeeld ongeveer 55% van je calorieën uit koolhydraten.De USDA beveelt aan dat 45% tot 65% van uw calorieën afkomstig is van koolhydraten.

Volgens de USDA moet 20% tot 35% van uw calorieën uit vet komen en minder dan 10% van die calorieën moet verzadigd vet zijn.Op het DASH-dieet komt niet meer dan 27% van uw calorieën uit vet en tot zes procent van die calorieën is verzadigd vet.

Door het programma te volgen, zou u ook in staat moeten zijn om uw aanbevolen inname van andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en calcium te bereiken.

Levenslang wellness

Het DASH-dieet is geen kortetermijnprogramma. Het eetplan is ontworpen om een levensstijl te zijn die je voor het leven volhoudt.

Er worden tips gegeven om degenen die een typisch Amerikaans dieet consumeren te helpen zich geleidelijk aan te passen aan het eten van minder rood vlees, minder bewerkte voedingsmiddelen en meer fruit en groenten. Veranderingen worden geleidelijk ingevoerd om de naleving te bevorderen.

DASH-experts raden bijvoorbeeld aan om uw natriuminname te verminderen tot 2.300 milligram per dag voordat u probeert deze te verminderen tot 1.500 milligram—een niveau dat voor sommigen grotere gezondheidsvoordelen kan opleveren. Bovendien is er geen moeilijke introductiefase waarin calorieën of dagelijkse koolhydraten drastisch worden verminderd.

Ondersteund door grote gezondheidsorganisaties

Het DASH-dieet is gepromoot door de National Institutes of Health, National Heart, Lung and Blood Institute, de American Heart Association, de American Diabetes Association, de USDA en medische instellingen, waaronder de Mayo Clinic en de Cleveland Clinic.Het DASH-dieet wordt ook gerangschikt als het op één na beste dieet in het algemeen door US News and World Report.

Tegens

Moeilijk te onderhouden

Degenen die een typisch Amerikaans dieet eten, kunnen het moeilijk hebben om zich aan te passen aan het DASH-plan. Het programma beveelt aan dat u uw zoutinname vermindert tot 2.300 milligram natrium per dag en mogelijk tot 1.500 milligram per dag.

Volgens de Centers for Disease Control verbruikt de gemiddelde Amerikaan 3.400 milligram natrium per dag. Een groot deel van onze zoutinname is afkomstig van zwaar bewerkte voedingsmiddelen , die beperkt zijn op het DASH-dieet.

En zelfs als je geen bewerkt voedsel eet, is het loslaten van de zoutvaatje-gewoonte voor velen moeilijk.

Om deze reden en voor verschillende anderen kan het DASH-dieet een uitdaging zijn om je aan te houden. Een studie die dash-dieetnaleving onderzocht, wees uit dat mensen het moeilijk hebben om zich aan het programma te houden en meer nodig hebben dan alleen counseling om het voor de lange termijn vol te houden.

Onderzoekers hebben ook de vetinname via de voeding op het DASH-dieet onderzocht, waarbij ze theoretiseren dat het toestaan van meer vet in het dieet mensen kan helpen zich aan het plan te houden.

In één onderzoek volgden de deelnemers een vetrijkere versie van het dieet en consumeerden ze volvette zuivelproducten in plaats van vetarme of vetvrije zuivel en verminderden ze ook hun suikerinname door de consumptie van vruchtensap te beperken. Onderzoekers ontdekten dat de vetrijke versie van het DASH-dieet de bloeddruk in dezelfde mate verlaagde als het traditionele DASH-dieet zonder het LDL-cholesterol aanzienlijk te verhogen.

Geen gemaksvoedsel

Een deel van de aantrekkingskracht van programma’s zoals Weight Watchers, South Beach of Jenny Craig is dat u zich kunt abonneren op een service en al uw maaltijden gemakkelijk aan uw deur kunt laten bezorgen.Portiegroottes worden vooraf gemeten en de meeste maaltijden en snacks zijn kant-en-klaar of kunnen gemakkelijk in de magnetron worden verwarmd.

Omdat de DASH geen commercieel dieet is, kunt u geen voorverpakt voedsel aan uw deur laten bezorgen. Je kunt ook niet naar het vriesgedeelte van je lokale markt gaan en maaltijden krijgen die al gekookt zijn. Er zijn geen makkelijk te pakken smoothies of snackbars. Dit dieet kost meer werk.

Geen georganiseerde ondersteuning

Een ander populair kenmerk van sommige dieetplannen is groepsondersteuning. Sommige programma’s bieden face-to-face counseling, groepsbijeenkomsten of peer-to-peer coaching. Deze functies helpen mensen door moeilijke momenten te komen wanneer de motivatie afneemt, stellen hen in staat om vragen te stellen en inzichtelijke tips en insidertrucs te leren.

Hoewel u veel DASH-dieetbronnen beschikbaar zult vinden, is er geen georganiseerd ondersteuningsplatform voor het plan. Als u echter het eetprogramma overweegt, laat dit “con” dan niet despoor je. Elke goede geregistreerde diëtist is bekend met het plan en zij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van maaltijdplannen, of coaching en ondersteuning bieden wanneer u het nodig hebt.

Vereist voedseltracering

Er is geen calorietelling vereist op het DASH-dieet. Er zijn echter aanbevolen caloriedoelen die het aantal porties bepalen dat u voor elke voedselgroep mag gebruiken. U moet dus het juiste niveau kiezen en periodiek aanpassen als uw leeftijd verandert of als u uw activiteitsniveau verhoogt of verlaagt. Toch hoef je geen calorieën bij te houden of te tellen.

Maar om het DASH-dieet goed te volgen, moet u porties meten en porties voedingsmiddelen tellen die in verschillende categorieën vallen.Dit proces kan net zo vervelend zijn, zo niet meer, dan het tellen van calorieën.

De DASH-dieetgids van de National Institutes of Health bevat verschillende downloadbare formulieren die kunnen worden afgedrukt om u te helpen uw porties voedsel te beheren en bij te houden.Met oefening kan het proces gemakkelijker worden. Maar in eerste instantie kan dit deel van het programma voor sommige mensen overweldigend zijn.

Niet specifiek ontworpen voor gewichtsverlies

Hoewel u een caloriearm doelplan op het DASH-dieet kunt volgen, ligt de primaire nadruk niet op gewichtsverlies. Bovendien richten studies die het DASH-dieet onderzoeken zich niet op gewichtsverlies, maar eerder op andere gezondheidsresultaten.Het kan dus moeilijk zijn om te zeggen hoe het DASH-dieet zich verhoudt tot andere diëten wanneer u probeert af te vallen.

Het DASH-dieet bevat geen snelle fase van gewichtsverlies (aangeboden door veel andere gewichtsverliesprogramma’s) waarin consumenten snel kunnen afslanken om de motivatie en naleving van het plan te stimuleren. In plaats daarvan zult u waarschijnlijk geleidelijk gewichtsverlies zien.

Niet geschikt voor iedereen

Hoewel er veel mensen zijn die baat kunnen hebben bij het DASH-dieet, hebben onderzoekers bepaalde groepen geïdentificeerd die voorzichtig moeten zijn voordat ze hun eetgewoonten veranderen om dit plan aan te nemen.

Een gepubliceerde studie onderzocht het DASH-dieet in speciale populaties. Hoewel de auteurs van de studie opmerken dat het dieet gezond is voor de meeste mensen, adviseren ze dat patiënten met chronische nierziekte, chronische leverziekte en degenen die renine-angiotensine-aldosteronsysteemantagonist voorgeschreven krijgen, voorzichtig moeten zijn. Ze suggereren ook dat aanpassingen aan het DASH-dieet nodig kunnen zijn voor patiënten met chronisch hartfalen, ongecontroleerde diabetes mellitus type II, lactose-intolerantie en coeliakie.

Het rapport onderstreept het belang van samenwerking met uw zorgverlener voordat u substantiële wijzigingen aanbrengt in uw dieet of trainingsprogramma. Ze kunnen niet alleen begeleiding bieden met betrekking tot de mogelijke gezondheidsvoordelen die u kunt behalen, maar ze kunnen u mogelijk ook doorverwijzen naar een geregistreerde diëtist of een andere professional die ondersteuning en gerelateerde diensten kan bieden.

Volgens de Centers for Disease Control verbruikt de gemiddelde Amerikaan 3.400 milligram natrium per dag. Een groot deel van onze zoutinname is afkomstig van zwaar bewerkte voedingsmiddelen , die beperkt zijn op het DASH-dieet.