Datum voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Datum voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Datums

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Dadels zijn een van de zoetste lekkernijen van de natuur. Hun hoge suikergehalte kan ervoor zorgen dat je je afvraagt of dadels een gezonde keuze zijn. Dadels zijn zeker zoet, maar als vrucht bieden ze ook nuttige micronutriënten en wat vezels. Misschien wilt u dadels met mate consumeren, maar ze zijn geenszins een voedsel met lege calorieën.

Datum Voedingswaarde Feiten

Eén datum (8 g) levert 23 calorieën, 0,2 g eiwit, 6 g koolhydraten en 0 g vet. Dadels zijn een goede bron van kalium, magnesium en ijzer. De USDA biedt de volgende voedingsinformatie.

 • Calorieën: 23
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,2 mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 5g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Kalium: 53 mg
 • Magnesium: 3,4 mg
 • Ijzer: 0,1 mg
 • Folaat: 1,52mcg

Koolhydraten

Eén date heeft 6 gram koolhydraten, waarvan het grootste deel afkomstig is van suiker. Bovendien smaken dadels zo zoet omdat ze een hoog fructosegehalte hebben, dat twee keer zo zoet is als glucose. Er zit iets meer dan een halve gram vezels in een gemiddelde date. Het suikergehalte neemt toe en vezels nemen af naarmate het fruit rijpt.

De glycemische index van dadels kan variëren tussen 43 en 55, afhankelijk van de variëteit en het niveau van rijpheid. Ondanks hun zoetheid zijn dadels verrassend genoeg een laag glycemisch voedsel.

Vet

Dadels zijn geen belangrijke bron van vet.

Eiwit

Dadels leveren een minimale hoeveelheid eiwit. Neem andere eiwitbronnen op, zoals mager vlees, vis, noten, zaden en peulvruchten, om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen.

Vitaminen en Mineralen

Dadels zijn een goede bron van kalium, magnesium en ijzer. Ook leveren dadels zes essentiële B-vitamines, waaronder folaat en pantotheenzuur. Dadels hebben ook een hoge concentratie polyfenolen, een soort antioxidant die beschermt tegen cellulaire schade, en gunstige fyto-oestrogenen.

Calorieën

Eén datum (8g) levert ongeveer 23 calorieën, waarvan de meeste afkomstig zijn van koolhydraten. Grotere Medjool dadels (24g) leveren 66,5 calorieën.

Samenvatting

Medjool dadels zijn een rijke bron van koolhydraten. Ze bieden een goede hoeveelheid kalium, magnesium en ijzer, evenals veel B-vitamines, en zijn van nature laag in vet, cholesterol en natrium.

Gezondheidsvoordelen

De micronutriënten en plantaardige stoffen in dadels worden geassocieerd met verschillende veelbelovende gezondheidsvoordelen.

Beschermt tegen kanker

Dadels bevatten antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die worden geassocieerd met kankerpreventie. Bij het testen van datumextract hebben onderzoekers een indrukwekkend opruimingsvermogen van vrije radicalen en antitumorale activiteit gevonden.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Dadels bieden kalium, een essentieel elektrolyt voor het cardiovasculaire systeem. Kalium heeft gevestigde effecten op het verminderen van hoge bloeddruk. Dadels zijn ook zeer laag in natrium en bieden wat vezels. Alle drie deze factoren ondersteunen de consumptie van dadels voor de gezondheid van het hart.

Bevordert sterke botten

Dadels bevatten magnesium, wat van vitaal belang is bij botvorming. Magnesiumtekort wordt geassocieerd met een hoger risico op osteoporose. Het verkrijgen van magnesium uit voedselbronnen in plaats van uit supplementen heeft de voorkeur omdat het het risico op toxiciteit vermindert. Bovendien helpt het ijzer van dadels om gezonde beenmergvoorraden te leveren.

Kan de symptomen van de menopauze verminderen

Isoflavonen, vaak geassocieerd met sojaproducten, zijn een soort fyto-oestrogeen dat helpt de onaangename symptomen van de menopauze te verminderen. Als het gaat om fruit, hebben dadels de hoogste concentratie isoflavonen. Om deze reden worden dadels bestudeerd op hun vermogen om natuurlijke verlichting te bieden van symptomen van de menopauze.

Helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Met dadels kan een kleine hoeveelheid een lange weg gaan. Bij gebruik in plaats van geconcentreerde zoetstoffen, zoals siropen en geraffineerde suikers, geven dadels zoetheid zonder significante pieken in de bloedsuikerspiegel te produceren. Dadels zijn ook een handige, draagbare snack thoed kan nuttig zijn voor episodes met een lage bloedsuikerspiegel.

Biedt gezondheidsbevorderende vezels

Dadels bevatten een goede hoeveelheid vezels, waardoor uw spijsverteringsstelsel goed blijft functioneren, een regelmatige stoelgang wordt bevorderd en constipatie wordt voorkomen. Vezels zijn ook gunstig voor de bloedsuikerspiegel, wat essentieel is voor de behandeling en preventie van diabetes.

Vezels verminderen de risico’s van verschillende chronische ziekten, waaronder kanker, en helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde gewichtsbalans. Dit voorkomt verschillende obesitas-gerelateerde ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en metabole ziekten.

Kan gezonde arbeidsresultaten bevorderen

Van data is aangetoond dat ze mogelijk de resultaten voor late geboorten verbeteren en zijn gecorreleerd met kortere levertijden. Onderzoek toont aan dat degenen die dadels eten de neiging hebben om minder late geboorten en betere cervicale verwijding te hebben. Dit leidt tot minder behoefte aan oxytocine om de bevalling te versnellen, waardoor een natuurlijke progressie van arbeid en bevalling mogelijk is.

Dadels bevatten verbindingen die binden aan oxytocinereceptoren, die op dezelfde manier kunnen werken als oxytocine in het lichaam. Oxytocine is een natuurlijk hormoon dat verantwoordelijk is voor het helpen van weeën die optreden tijdens de bevalling.

Allergieën

Allergische reacties op dadels zijn niet typisch en zijn meestal beperkt tot jeuk en ontstekingen in en rond de mond. Schimmels of sulfieten (toegevoegd aan gedroogd fruit zoals dadels als conserveermiddel) zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de symptomen van dadelallergieën. Symptomen lijken vaak op astmasymptomen, variërend van milde piepende ademhaling tot een levensbedreigende anafylactische reactie, die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Veel mensen met fruitallergieën zijn ook gevoelig voor latex of stuifmeel. Als u vermoedt dat u allergisch bent voor dadels, vermijd dan het eten ervan en praat met uw arts om de oorzaak van het probleem te bepalen.

Variëteiten

Dadels – vruchten van de dadelpalmboom – bestaan al sinds de prehistorie en worden verondersteld al 8.000 jaar geleden te zijn gekweekt. Inheems in het Midden-Oosten, zijn er meer dan 100 verschillende soorten dadelpalmen.

Dadels hangen in grote clusters bovenop de torenhoge palmbomen en variëren in textuur van harde, droge variëteiten tot halfdroge soorten zoals Deglet Noor-dadels en grote, zachte dadels, zoals Medjool-dadels (ook bekend als “de koningin van dadels”). Medjool dadels zijn een veel voorkomende variëteit in Amerikaanse supermarkten en zijn gemiddeld veel groter dan andere variëteiten (met één ontpitte Medjool-datum gemiddeld 24 g).

Hoewel dadels gedroogd lijken te zijn, zijn het eigenlijk vers fruit. Verse, hele dadels bevatten slechts 30% vocht, waardoor ze een van de enige natuurlijke “gedroogde vruchten” van de natuur zijn. Veel dadels blijven aan de palmboom liggen tot ze helemaal rijp zijn om de houdbaarheid te verlengen. Hoewel ze enigszins droog zijn voordat ze worden geoogst, worden deze dadels – verkrijgbaar bij veel gespecialiseerde supermarkten – nog steeds als vers beschouwd.

Ontpitte dadels kunnen in hun geheel worden gekocht, gehakt of geëxtrudeerd. Geëxtrudeerde dadels worden bedekt met havermeel, rijstmeel of dextrose voor gebruik bij het bakken. Dadelsap kan ook worden gebruikt om gebakken goederen of smoothies te maken.

Wanneer het het beste is

Hoewel verpakte dadels, zowel ontpit als ongepit, het hele jaar door beschikbaar zijn, is het seizoen voor verse dadels in de Verenigde Staten van half augustus tot half maart.

Opslag en voedselveiligheid

Dadels moeten mollig, glanzend en vochtig lijken. Ze kunnen licht gerimpeld zijn, maar mogen niet gebroken, gebarsten, droog, hard of verschrompeld zijn. Ze hebben een kleverig-zoete, bijna gekonfijte textuur en een rijke smaak.

Bewaar zachte en halfzachte variëteiten zoals Deglet Noor voor de meest langere houdbaarheid in de koelkast, waar ze tot 18 maanden houdbaar zijn. Bewaren bij kamertemperatuur voor maximaal een jaar. Gedroogde verpakte dadels worden gepasteuriseerd om schimmelgroei te remmen. Je kunt ze bij kamertemperatuur ongeveer 6 maanden bewaren in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Ze zijn ook maximaal een jaar houdbaar in de koelkast.

Hoe zich voor te bereiden

Als je dadels pitten hebben, snijd ze dan in de lengte om de steen te verwijderen. Houd er rekening mee dat zelfs datums die als ongepitt zijn gelabeld, af en toe nog steeds putten of putonderdelen kunnen hebben.

Dadels bieden vocht en volledig natuurlijke zoetheid aan gebakken goederen, zoals brood, muffins, koekjes en taarten. Ze kunnen ook worden gevuld met vlees of kaas als voorgerecht of snack of worden geserveerd met gedroogd fruit en noten.

Voeg gehakte dadels toe aan yoghurt, warme ontbijtgranen, smoothies, slaws en salades. Probeer ze te vervangen door rozijnen of abrikozen bij het tevoorschijn toveren van hartige gerechten, zoals gebraden of stoofschotels, of voeg ze toe aan marinades end glazuren om zoetheid toe te voegen en andere smaken in evenwicht te brengen.

 • Calorieën: 23
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,2 mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 5g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Kalium: 53 mg
 • Magnesium: 3,4 mg
 • Ijzer: 0,1 mg
 • Folaat: 1,52mcg

Medjool dadels zijn een rijke bron van koolhydraten. Ze bieden een goede hoeveelheid kalium, magnesium en ijzer, evenals veel B-vitamines, en zijn van nature laag in vet, cholesterol en natrium.