Voorkom tepel schuren tijdens het sporten

Voorkom tepel schuren tijdens het sporten
Portret van een actieve Afro-Amerikaanse man die buiten een trainingstraining uitvoert

M-Imagephotography / Getty Images


  • Symptomen
  • Oorzaken
  • Preventie
  • Behandeling

De tepel van een hardloper, ook bekend als de tepel van de jogger, kan extreem pijnlijk zijn. Tepel schuren is een veel voorkomend probleem bij hardlopers, vooral voor degenen die niet vaak een sportbeha dragen, wat kan helpen om wrijving te voorkomen. Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat 36% van de mensen die meer dan 40 mijl (65 kilometer) per week liepen, gescheurde tepels ervoeren.

Hoewel het misschien gebruikelijk is, is het niet nodig om tepel schuren je trainingsroutine in de weg te laten staan. Met een beetje planning van tevoren, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen om deze onaangename toestand te voorkomen, zelfs vóór de eerste tekenen. Lees meer over de symptomen en oorzaken van tepelschuren en wat u kunt doen om dit te voorkomen, zodat u actief kunt blijven en van uw training kunt genieten.

Symptomen van tepel schuren

Tepel schuren begint als een ongemakkelijk brandend, stekend gevoel en kan uiteindelijk leiden tot pijn, irritatie en bloedingen, waardoor lichaamsbeweging soms ondraaglijk kan lijken. Veel voorkomende symptomen van tepel schuren zijn:

  • Roodheid
  • Geïrriteerde, schrale, schilferende huid
  • Branden of steken
  • Pijn variërend van lichte tederheid tot intens
  • Bloeding
  • Open zweren of korstjes

Oorzaken van Nipple Chafing

Wanneer je rent of loopt, wrijven je tepels constant over de stof van je shirt. Tegelijkertijd zweet je en verzacht het water de huid, waardoor deze meer vatbaar is voor scheuren. Wanneer het zout in je zweet begint te kristalliseren, kan dit een andere bron van irritatie veroorzaken. In de loop van een training of race (vooral een lange) kan dit gevoelige gebied worden ingewreven tot het punt van bloeden.

Als alternatief kan tepelschuren optreden bij kouder weer, wanneer tepels meer kans hebben om rechtop te staan. Niet goed aankleden voor koud weer hardlopen is vaak een oorzaak.

Schuren gebeurt meestal bij het dragen van een katoenen shirt omdat de stof een ruwere textuur heeft en zweet niet zo snel afvoert als synthetische stoffen. Tepel schuren is meestal geen probleem voor mensen die nauwsluitende sportbeha’s dragen.

Voorkom tepel schuren

Misschien merk je dat je met een paar benaderingen moet experimenteren of ze moet combineren om te bepalen wat het beste voor je werkt. Probeer deze strategieën tijdens je lange trainingssessies, vooral als je je voorbereidt op een groot evenement zoals een marathon of een meerdaagse wandeltocht.

Smering

Breng royaal een glijmiddel zoals vaseline of Body Glide aan op het tepelgebied voor het sporten. Vaseline kan moeilijk uit kleding te wassen zijn, dus misschien wilt u in plaats daarvan met een speciaal anti-schuurproduct gaan. Deze producten zijn meestal geformuleerd om uit stoffen te wassen.

Tape- of tepeldeksels

Sommige mensen dragen producten zoals Nip Guards, NipEaze of zelfklevende verbanden om hun tepels te beschermen. U kunt ook medische tape of kinesiologietape proberen. Het probleem is dat sommige producten niet goed plakken nadat je begint te zweten, dus je moet er misschien een paar proberen om de beste optie voor jou te vinden. Deze kunnen ook lastig en zelfs pijnlijk zijn om te verwijderen na het sporten.

Kleding

Vaak is de oplossing een eenvoudige kwestie van het kiezen van de juiste kleding. Kies in plaats van katoenen shirts en bh’s voor een synthetisch materiaal zoals Dri-Fit, Coolmax of polypropyleen, vooral op de laag die zich het dichtst bij je lichaam bevindt.

Deze stoffen zijn gladder dan katoen en zijn zweetafvoerend, wat belangrijk is omdat een natte huid schuren erger kan maken. Je wilt ook stof vermijden die krassend aanvoelt, zelfs als het is ontworpen om zweetafvoerend te zijn.

Indien passend bij de situatie, kun je er ook voor kiezen om shirtloos te gaan. Zorg er echter voor dat u zonnebrandcrème gebruikt om zonnebrand buiten te voorkomen, vooral op een huid die al gevoelig is. Het is ook het beste om eventuele tepeljuwelen te verwijderen voor je training.

Behandel chafed tepels

Als je midden in een run of wandeling zit en pijn begint te voelen in het tepelgebied, is het nog niet te laat om een glijmiddel aan te brengen. Als je dit doet, voorkomt dit in ieder geval dat het schuren erger wordt.

Sommige mensen dragen een klein tube aquafor of vaseline in hun loopband of zak, zodat ze voorbereid zijn op schuurproblemen. Als je nieuw bent in hardlopen of net begint met het lopen van langere afstanden, kun je overwegen om iets bij de hand te houden. Evenzo moeten wandelaars ook precaut nemenIonen. Voor degenen die marathons lopen of andere races lopen of lopen, zijn er vaak medische hulpposten langs het parcours die waarschijnlijk vaseline in de aanslag hebben.

Na je run

Soms zijn de tepels pijnlijker nadat je stopt met rennen, vooral als je eenmaal een douche neemt en het warme water ze raakt. Zorg ervoor dat je gescheurde tepels reinigt met zachte zeep en water en droog ze grondig af. Breng na het schoonmaken van het gebied A &D-zalf of vaseline aan en bedek met ademend gaas, zodat u comfortabeler een shirt kunt dragen.

Misschien moet je een dag of twee vrij nemen van je trainingen om je tepels wat tijd te geven om te genezen van het schuren. Voortdurende wrijving zal niet alleen pijnlijk zijn, maar kan ook leiden tot infectie.

Als schuren niet verbetert

Als uw tepels erg pijnlijk, heet, gezwollen, bloedend of korstig zijn, of niet genezen met een eenvoudige thuisbehandeling, raadpleeg dan uw zorgverlener. Mogelijk hebt u een medicinale zalf nodig, of zelfs een voorgeschreven antibiotische zalf als het gebied is geïnfecteerd.