Hoe schuren te voorkomen en te behandelen

Hoe schuren te voorkomen en te behandelen
de onderste helft van twee vrouwen die rennen of trainen voor een race

Bonnin Studio / Stocksy


 • Hoe en waar schuren optreedt
 • Schuurpreventie
 • De huid gezond houden
 • Behandeling en herstel

Een geschuurd gebied is in feite een pijnlijke, bloedende krasplek waar je zweterige, zoute huid tegen je kleding of zelfs tegen zichzelf heeft gewreven. Het is belangrijk om te weten hoe je schuren kunt voorkomen (en behandelen als het gebeurt), zodat je comfortabel kunt blijven wanneer je traint en infectie kunt voorkomen.

Hoe en waar schuren gebeurt

Schuren is schade aan de huid veroorzaakt door herhaaldelijk wrijven. Wanneer je zweet, is de vochtige huid gevoeliger voor beschadiging. Zoutkristallen vormen zich wanneer zweet verdampt, waardoor gruis wordt toegevoegd die meer wrijving kan veroorzaken en schuren.

Schuren wordt meestal gezien in de spleten van het lichaam, waarbij het kruis, de oksels, het gebied onder de borst en de binnenkant van de dijen de belangrijkste schuurgebieden zijn. Het is ook gebruikelijk om gescheurde tepels te zien, vooral voor hardlopers. Het geschuurde gebied zal rood, rauw en zacht zijn.

Warm weer is een risicovolle tijd voor schuren als gevolg van zweten, maar je kunt ook schuren bij koud of droog weer. Riemen zijn een andere bron van druk die kan leiden tot schuren.

Je zult waarschijnlijk schuren ervaren waarbij je bh-bandjes of rugzakbandjes je schouders of rug kruisen of tegen je bovenarmen wrijven. Hartslagmeterbanden kunnen ook leiden tot schuren over je borst en rug.

Als u vetrollen of een slappe huid heeft, kunt u schuren in de plooien ervaren waar het vochtig is en de huid op de huid wrijft. Je kunt extra wrijving krijgen in die gebieden wanneer je traint als gevolg van repetitieve bewegingen, wat leidt tot schuren. U kunt echter worden afgezwakt en bijgesneden en moet nog steeds maatregelen nemen om schuren te voorkomen.

Voorkom schuren in gevoelige gebieden

Afhankelijk van het deel van het lichaam waar schuren optreedt, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om wrijven te voorkomen en uw huid gezond te houden.

Draag nauwsluitende kleding

Losse kleding kan goed aanvoelen op het parcours en tijdens trainingen, maar om schuren te voorkomen heb je een goede pasvorm nodig. Fietsshorts of compressieshorts zijn ontworpen om een huiddichte pasvorm te geven die schuren voor het onderlichaam of de dij voorkomt.

Zoek voor het bovenlichaam naar huiddichte polypropyleen- of lycra / spandex-topjes, of compressiekleding als je schuren krijgt onder een slappe huid of vetrollen. Je kleding moet gemaakt zijn van zweetafvoerende stof. Je moet ook kleding kiezen die naadloos is of platte naden heeft in de gebieden die gevoelig zijn voor schuren.

Gebruik Smering

Wandelaars, hardlopers en fietsers gebruiken een verscheidenheid aan anti-schurende glijmiddelen om de huidgebieden langs elkaar te laten glijden in plaats van elkaar rauw te wrijven. Gewone oude vaseline is de standby-keuze. Je kunt het royaal toepassen voor je training.

Sportwinkels hebben smeermiddelen die zijn geformuleerd om schuren tijdens het sporten te voorkomen. Body Glide gaat bijvoorbeeld door als een deodorantstick, maar verbetert vaseline omdat het petroleumvrij en niet-vlekkend is. SportShield roll-on siliconen smeermiddel heeft ook geen geur, geen petroleumingrediënten en laat geen residu achter in kleding.

Er zijn ook veel handcrèmes die hun nut bij schuurpreventie adverteren. Andere traditionele zalven zijn Bag Balm en Udder Cream, ontwikkeld voor melkkoeien, die verkrijgbaar zijn bij de lokale diervoederwinkel of dierenwinkel.

Gebruik een absorberend lichaamspoeder, maïzena of aardappelzetmeel om droog te blijven in alle gebieden waar je spleten hebt (onder de borst, kruis, oksels, vetrollen). Zoek naar ongeparfumeerde poeders als je gevoelig bent voor de parfums die vaak aan deze producten worden toegevoegd.

Voorkom dijbeen schuren

Dijbeen schuren kan het pijnlijk maken om te lopen, rennen, fietsen en meer. Als het erg genoeg wordt, kan het er zelfs voor zorgen dat je stopt met sporten totdat ze genezen. Hoe voorkom je dijbeen schuren?

 • Kies voor spandex panty’s of lichte compressieshorts die je huid beschermt. Shorts moeten lang genoeg zijn om gebieden te bedekken die in het verleden zijn geschuurd. Zorg ervoor dat ze platte naden hebben of naadloos zijn. Hardlooprokken hebben vaak deze shorts ingebouwd. Ze moeten gemaakt zijn van zweetafvoerende stof (geen katoen) als je gaat sporten en zweten.
 • Houd het gebied droog. U kunt niet-talkabsorberend lichaamspoeder of een sportpoeder gebruiken om extra bescherming te bieden.
 • Gebruik een glijmiddel op de plekken die gevoelig zijn voor schuren voordat je de panty of compr aantrektession shorts als je nog steeds schuurproblemen hebt.
 • Draag een korte broek onder lossere shorts, broeken of een sportrok als je wilt. Maar zorg ervoor dat je combinatie goed past zonder stof die uiteindelijk ongewenste trossen en wrijven produceert.

Voorkom lies schuren

Mannen zijn vooral gevoelig voor schuren in de lies, maar het kan ook vrouwen treffen. Nogmaals, schuren in dit gebied kan lichaamsbeweging ongemakkelijk maken. Deze tips kunnen helpen.

 • Breng glijmiddelen royaal aan op de lies gebied voordat je rent, wandelt of fietst. Mogelijk moet u ze opnieuw aanbrengen tijdens lange trainingen. Vermijd de vagina of urethrale opening, omdat u stekende of irritatie van sommige glijmiddelen in deze gebieden kunt voelen.
 • Fietsers moeten fietsbroeken dragen met een ingebouwde zeem, die vocht afvoert van de huid en ook een glijmiddel op de liesstreek aanbrengt.
 • Houd schaamhaar natuurlijk of goed ontharend. Stoppels kunnen bijdragen aan schuren.
 • Smeer het bovenbeen in als u een slip of bikiniondergoed draagt met elastiek bij de beenopeningen.
 • Draag een strakke, maar niet te strakke trainingsshort. Vermijd shorts die zich rond de lies opstapelen. Zoek naar naadloze shorts.

Merk op dat er bezorgdheid is dat talkpoeder het risico op eierstok- en baarmoederkanker kan verhogen, dus vrouwen moeten het gebruik van dit type poeder in het genitale gebied vermijden.

Voorkom borst- en tepelschuren

Borst- en tepelschuren kan voorkomen bij mannen en vrouwen. Gebruik deze stappen om pijnlijk schuren in de borststreek te voorkomen.

 • Als je een sportbeha draagt, kies er dan een met een zachte stoffen bekleding over de elastische en brede bandjes.
 • Bedek je tepels om te voorkomen dat ze tegen je shirt wrijven. Dit kun je doen met een zelfklevend verband of gespecialiseerde producten zoals NipGuards.
 • Houd je onderborst droog door gebruik te maken van maïzena of absorberend lichaamspoeder.
 • Smeer je tepels in met vaseline of Body Glide. (Als je een sportbeha draagt, wil je misschien ook de gebieden smeren waar je bh-bandjes tegen de huid wrijven.)

Voorkom oksel schuren

De oksels zijn een uitstekend gebied om te schuren, omdat dit een plek is waar het gebruikelijk is om te zweten. Hoe voorkom je dat je oksels rood en rauw worden?

 • Vermijd stoppels voor okselhaar, wat kan leiden tot schuren. Laat je okselhaar groeien of zorg ervoor dat het vers geschoren is (zonder inkepingen).
 • Smeer je oksels goed in voor de training. Een glijmiddel op siliconenbasis zoals 2Toms SportShield is vooral goed voor dit gebied en het zal je shirts niet bevlekken.
 • Probeer een anti-transpirant die droogt tot een poeder. Dit houdt je niet alleen droog, maar het voorkomt ook de kleverigheid van de huid die je kunt krijgen met een deodorantstick.
 • Draag shirts die goed in de oksels passen, zonder bundeling. Zoek naar naadloze mouwen of die met platte naden.

Houd de huid gezond om schuren te voorkomen

Drink veel water voor, tijdens en na je wandeling, hardlopen, rijden of andere trainingen. Hierdoor kun je vrij transpireren, zodat het transpiratievocht niet uitdroogt tot zoutkristallen die het schuren kunnen verbeteren.

Het is ook gunstig om de huid gehydrateerd en schoon te houden als je niet traint. Dit kan helpen het risico op verergering van een droge of reeds geïrriteerde huid te verminderen.

Sommige anti-schurende crèmes suggereren dat je ze afwast zodra je training is voltooid, waardoor je huid meer ruimte krijgt om te ademen en eventuele bacteriën verwijdert. Zeep en water zullen het lukken.

Behandel Schuren

Als je voelt dat je schuren begint tijdens je training, stop dan met wat je aan het doen bent. Reinig het gebied met water en zeep (indien beschikbaar), dep het droog en verband het gebied. Als u door moet gaan, voeg dan een beschermend smeermiddel zoals vaseline toe om extra schade te voorkomen. Probeer je kledingstukken of riemen aan te passen, zodat ze niet op het gescheurde gebied wrijven. Verander in schone en droge kleding als je het beschikbaar hebt.

Als uw activiteit nog steeds wrijven in het gebied veroorzaakt, wilt u misschien stoppen of overschakelen naar een oefening die dat niet doet. Als hardlopen bijvoorbeeld schuren veroorzaakt, probeer dan fiets-, wandel- of krachttrainingsoefeningen.

Als je eenmaal geschuurd bent, moet je het gebied behandelen als een open wond. Volg deze stappen om de aandoening te behandelen.

 • Was en reinig het gebied met lauw water (niet heet) en milde zeep. Dit zal waarschijnlijk steken – in feite realiseer je je misschien pas dat je hebt geschuurd als je een douche neemt en de steek voelt. Gebruik geenlcohol of waterstofperoxide op de wond.
 • Dep het gebied voorzichtig droog en wrijf er niet over.
 • Bedek het geschuurde gebied met een gaasje dat het gebied laat ademen terwijl het geneest.
 • Je kunt ook een lichte laag vaseline aanbrengen (zoals vaseline), die zal helpen het gebied te beschermen en vochtig te houden terwijl het geneest. Gebruik geen antibiotische zalf op een gebied dat geen tekenen van infectie vertoont.

Een schuurvlek moet binnen een paar dagen overschurken en de korstjes moeten van nature binnen een week wegvallen, vergelijkbaar met hoe een krasmerk geneest. De huid zal zacht zijn en je moet het een paar weken beschermen tegen verder wrijven. Bescherm het vooral tegen de zon als het een gebied is dat wordt blootgesteld.

Mogelijk moet u vrij nemen van de activiteit die het schuren heeft veroorzaakt of overschakelen naar kleding of uitrusting die niet op het gebied wrijft.

Wanneer een dokter te zien

U moet uw zorgverlener raadplegen als er tekenen zijn van het ontwikkelen van een huidinfectie of als u diabetes heeft en de huid niet geneest. De tekenen van een huidinfectie zijn onder meer:

 • Een open wond die al een paar dagen niet is overgewaaid
 • Bloed of pus dat uit het schuurmerk straalt
 • Hete huid
 • Roodheid die zich verspreidt weg van het oorspronkelijke schuurmerk
 • Zwelling

Uw arts kan adviseren om een antibiotische zalf te gebruiken. Voor een infectie die zich verspreidt, kunt u een oraal antibioticum voorgeschreven krijgen.

Als u vetrollen of een slappe huid heeft, kunt u schuren in de plooien ervaren waar het vochtig is en de huid op de huid wrijft. Je kunt extra wrijving krijgen in die gebieden wanneer je traint als gevolg van repetitieve bewegingen, wat leidt tot schuren. U kunt echter worden afgezwakt en bijgesneden en moet nog steeds maatregelen nemen om schuren te voorkomen.

Gebruik een absorberend lichaamspoeder, maïzena of aardappelzetmeel om droog te blijven in alle gebieden waar je spleten hebt (onder de borst, kruis, oksels, vetrollen). Zoek naar ongeparfumeerde poeders als je gevoelig bent voor de parfums die vaak aan deze producten worden toegevoegd.

Merk op dat er bezorgdheid is dat talkpoeder het risico op eierstok- en baarmoederkanker kan verhogen, dus vrouwen moeten het gebruik van dit type poeder in het genitale gebied vermijden.