Ceylon Thee voordelen en bijwerkingen

Ceylon Thee voordelen en bijwerkingen
ceylon thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Ceylon thee komt uit Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon. De thee wordt geproduceerd met behulp van zwarte theebladeren, groene theebladeren of witte theebladeren en kan warm of koud worden geconsumeerd. Volgens fans van de drank kunnen ceylon thee voordelen omvatten een boost in het metabolisme en een verminderd risico op ziekte. Maar niet al deze voordelen zijn bewezen in klinische studies.

Wat is Ceylon Thee?

Ceylon thee kan worden geproduceerd met groene theebladeren, zwarte theebladeren of witte theebladeren van de Camellia sinensis | plant.

In tegenstelling tot de meeste theeën die namen hebben op basis van de bladeren waaruit ze zijn gemaakt, is Ceylon-thee vernoemd naar de plaats waar de theebladeren worden gekweekt. Ceylon was ooit een Britse kolonie die ’s werelds grootste producent van koffie was. Maar toen de koffie-industrie werd weggevaagd als gevolg van een plantenziekte (koffie-roest), namen theeboeren de infrastructuur over en begonnen een nieuwe bloeiende industrie.

Er zijn zeven verschillende Ceylon theewijken en elk district, met zijn eigen klimaat en terrein, produceert thee met een iets andere smaak en karakter.

  • De Kandy district is het oudste district gelegen in de centrale provincie van Sri Lanka. Van thee uit dit gebied wordt gezegd dat het intens en vol is.
  • De Nuwara Eliya district is ruig, bergachtig en heeft het hoogste niveau. Thee uit deze regio heeft een gouden tint en is delicaat en geurig.
  • De Uda Pussellawa wijk is nat en mistig. Thee uit deze regio is meestal donker en rozeachtig en kan een vleugje rozenaroma hebben. De thee wordt meestal beschreven als een medium lichaam met een subtiel karakter, hoewel zware regenval een donkerdere thee met een sterkere smaak kan produceren.
  • De Uva Provincie ervaart droge winden en soms moessonsystemen. Het klimaat produceert aromatische thee met een zachte, zachte smaak. Thomas Lipton produceerde thee in deze regio, die hij gebruikte om de thee-proeverijcultuur naar Amerika te brengen.
  • De Dimbula district is nat en mistig voor het grootste deel van het jaar. De thee uit deze regio wordt omschreven als verfrissend en zacht met een goudoranje tint.
  • De Sabaragamuwa Provincie heeft rijke valleien die thee produceren met een vleugje zoete karamel.
  • De Ruhuna district is gelegen in de zuidelijke provincie van Sri Lanka en produceert “laaggekweekte” thee beschreven als vol van smaak en uniek.

Hoe weet je of je Ceylon-thee authentiek is

Echte Ceylon thee heeft een uniek leeuwenlogo op de verpakking. Het logo is eigendom van de Sri Lanka Tea Board en is een handelsmerk over de hele wereld.

Om het leeuwenlogo weer te geven, moeten telers hun thee volledig in Sri Lanka produceren en produceren en hun thee ter goedkeuring indienen bij de Sri Lanka Tea Board Tea Tasting Unit.

Gezondheidsvoordelen van Ceylon Thee

De voordelen van het drinken van Ceylon-thee zijn dezelfde voordelen die u krijgt door thee te drinken uit andere regio’s, zoals China of India. Onderzoekers bestuderen al tientallen jaren groene thee, zwarte thee en andere soorten thee en hebben theedrinken geassocieerd met positieve resultaten. Thee zorgt bijvoorbeeld vaak voor een boost in mentale alertheid. De drank kan ook uw energieniveau verhogen, wat uw metabolisme kan stimuleren.

Bovendien bevatten zowel zwarte als groene thee polyfenolen, waaronder catechines, flavonoïden en tannines. Polyfenolen zijn plantaardige chemicaliën die gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Onderzoekers hebben de consumptie van flavonoïden gekoppeld aan belangrijke gezondheidsresultaten, waaronder een verminderd risico op kanker, diabetes, neurologische aandoeningen en hart- en vaatziekten.

Studies hebben theeconsumptie geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen en een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Het Center for Complementary and Integrative Health van de National Institutes of Health meldt echter dat het bewijs beperkt is en het beveelt het gebruik van thee om kanker te voorkomen niet aan of tegen.

Heeft Ceylon thee cafeïne?

Ceylon thee bevat cafeïne, maar de hoeveelheid cafeïne in je kopje hangt af van de bladeren die worden gebruikt om de thee te produceren en van je bereidingswijze. Theezakjes bevatten bijvoorbeeld meestal meer cafeïne dan hele theebladeren. Ook zal het langer weken van de thee je een meer cafeïnehoudende drank geven.

De bladeren die worden gebruikt om Ceylon-thee te maken, spelen ook in op het cafeïnegehalte:

  • Als de Ceylon-thee wordt gemaakt met groene thee, zal deze een bescheiden hoeveelheid cafeïne bevatten. Traditionele groene thee heeft ongeveer 35 milligram cafeïne per kopje.
  • Als de Ceylon thee is gemaakt met zwarte theebladeren, zal het meer cafeïne bevatten. Traditionele zwarte thee bevat ongeveer 50 tot 90 milligram cafeïne per kopje.
  • Als de Ceylon-thee is gemaakt met witte theebladeren, kan deze slechts 6 milligram cafeïne per kopje bevatten, maar kan meer bevatten, afhankelijk van het soort dat u koopt.

Bijwerkingen

In termen van bijwerkingen, Ceylon thee is niet anders dan thee die wordt vervaardigd in andere delen van de wereld. Wanneer u een cafeïnehoudende drank drinkt, kunt u enkele bijwerkingen ervaren, vooral als u de drank in grote hoeveelheden consumeert.

De FDA acht 400 mg cafeïne, of ongeveer 4-11 kopjes thee, veilig om te consumeren voor gezonde volwassenen zonder bijwerkingen. Het consumeren van meer kan echter bijwerkingen hebben, waaronder hoofdpijn, kriebels, beverigheid of slaapproblemen na het drinken van te veel thee. Epileptische aanvallen kunnen optreden bij 1.200 mg snelle cafeïneconsumptie. Om deze te verminderen, drink minder thee of drink thee die niet sterk is.

Echte Ceylon thee heeft een uniek leeuwenlogo op de verpakking. Het logo is eigendom van de Sri Lanka Tea Board en is een handelsmerk over de hele wereld.