Hoe urineweginfecties, blaasontsteking of UTI’s te voorkomen

Het nemen van voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat u een urineweginfectie ervaart, is altijd raadzaam, zelfs als u niet vatbaar bent voor terugkerende UTI’s. (1)

Bewezen preventieve maatregelen thuis

Enkele strategieën die bewezen effectief zijn, zijn de volgende:

 • Veeg van voor naar achter. Bij het urineren of het verplaatsen van de darmen is het belangrijk om van voren naar achteren te vegen. Dit helpt om verspreiding van bacteriën van het anale gebied naar de vagina en urethra te voorkomen.
 • Plas regelmatig. Leeg uw blaas ongeveer elke twee tot drie uur volledig om bacteriën uit uw urinewegen te spoelen voordat een infectie de kans krijgt om te beginnen. Probeer uw urine niet vast te houden tot het punt waarop uw blaas vol aanvoelt. Hoe langer urine in de blaas blijft, hoe groter de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen. (2)
 • Onmiddellijk plassen na geslachtsgemeenschap. Vaginale geslachtsgemeenschap kan bacteriën uit het genitale gebied en de anus in de blaas introduceren. Achteraf urineren kan uw systeem spoelen en het risico verminderen dat die bacteriën zich vermenigvuldigen en een urineweginfectie veroorzaken. (3)
 • Drink veel vloeistoffen. Het consumeren van vloeistoffen, vooral water, helpt om urine te verdunnen en vaker urineren aan te moedigen, waardoor bacteriën uit uw urinewegen worden gespoeld. Bovendien kan het verhogen van de waterinname iemands kans op het ervaren van een terugkerende urineweginfectie halveren. Een studie keek naar vrouwen die dagelijks minder dan 11/2 liter water dronken (ongeveer 6 kopjes) die ook terugkerende urineweginfecties hadden (meer dan drie per jaar). Vijftig procent van de vrouwen voegde 11/2 liter meer water toe aan hun dagelijkse routine, terwijl de anderen hun vochtconsumptie niet veranderden. Een jaar later verminderden vrouwen die hun waterinname verhoogden hun UTI-tarieven met bijna de helft, met een gemiddelde van 1,6 infecties dat jaar versus 3,1 urineweginfecties onder de controlegroep. (4)
 • Drink water na geslachtsgemeenschap. Naast het drinken gedurende de dag, is het belangrijk om na de geslachtsgemeenschap een vol glas water te drinken om bacteriën uit je systeem te spoelen.
 • Reinig het genitale gebied. Dit kan de aanwezigheid van bacteriën verminderen, waardoor de kans op het trekken van bacteriën in de urethra en in de blaas tijdens geslachtsgemeenschap wordt verminderd. Naast het regelmatig schoonhouden van het gebied, moet u ook het gebied voor en na de geslachtsgemeenschap reinigen.
 • Vermijd diafragma’s of zaaddodende middelen. Als u gevoelig bent voor terugkerende UTI’s, overweeg dan om uw anticonceptie te wijzigen. Diafragma’s, spermiciden en spermicide-bevattende soorten anticonceptie kunnen bijdragen aan bacteriegroei en de goede bacteriën doden die aanwezig zijn in het genitale gebied die werken om te beschermen tegen UTI’s.
 • Gebruik een persoonlijk glijmiddel. Wrijving tijdens geslachtsgemeenschap kan soms de urethra irriteren en bacteriën introduceren die urineweginfecties veroorzaken. Het gebruik van een kleine hoeveelheid smering op waterbasis tijdens seks kan helpen wrijving en het risico op infectie te verminderen. (5)

Vermijd producten die de urogenitale tractus irriteren (waar de urethra zich bevindt). Vrouwelijke deodorantsprays, vaginale douches en poeders, bubbelbadvloeistoffen (ook voor jonge meisjes) en badoliën kunnen de urethra en de vagina irriteren, waardoor uw kans op infectie toeneemt. Sommige kunnen ook de vaginale flora veranderen en uiteindelijk resulteren in een urineweginfectie. (6)

UTI’s met medicijnen voorkomen

Soms worden antibiotica gebruikt als een preventieve maatregel voor mensen met frequente UTI-recidieven. Bovendien kunnen postmenopauzale vrouwen baat hebben bij een ander type medicinale preventiestrategie.

 • Antimicrobiële profylaxe In sommige gevallen van recidieven van urineweginfecties kan een arts antimicrobiële profylaxe aanbevelen, wat het gebruik van antibiotica is om een andere infectie te voorkomen. Het is aangetoond dat dit het risico op terugkerende UTI’s effectief vermindert bij vrouwen met twee infecties in het voorgaande jaar. (De typische duur van een eerste gebruik van antimicrobiële profylaxe is zes maanden.) (7)
 • Postcoïtale profylaxe Voor degenen van wie de UTI-recidieven verband houden met geslachtsgemeenschap, kan het nemen van antibiotica na geslachtsgemeenschap (ook wel postcoïtale profylaxe genoemd) de voorkeur hebben. Afhankelijk van de frequentie van geslachtsgemeenschap resulteert postcoïtale profylaxe waarschijnlijk in minder antibioticagebruik dan antimicrobiële profylaxe. (8)
 • Oestrogeen voor postmenopauzale vrouwen Het gebruik van een vaginale oestrogeencrème of een oestradiol-afgevende vaginale ring is beide een effectieve strategie gebleken voor het verminderen van terugkerende urineweginfecties bij postmenopauzale vrouwen. In feite is aangetoond dat vaginaal oestrogeen terugkerende UTI’s met 36 tot 75 procent vermindert. (6)

Mogelijke preventieve strategieën voor UTI’s

Hoewel het onderzoek nog steeds uit is op de onderstaande preventieve strategieën, zijn de vooruitzichten veelbelovend.

 • Probiotica De probiotische stam Lactobacillus gevonden in gefermenteerde melkproducten, is aangetoond dat urineweginfecties in laboratoriumtests worden voorkomen. Er is ook veelbelovend onderzoek dat de stammen aantoont L. Rhamnosus gr-1 en L. fermentum rc-14 zou ook UTI’s kunnen voorkomen. (6)
 • Cranberry Sap Cranberry’s bevatten polyfenolen die proanthocyanidinen worden genoemd, die kunnen helpen voorkomen E. coli van het veroorzaken van urineweginfecties bij vrouwen, maar de gegevens zijn tegenstrijdig over de effectiviteit. Terwijl een meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Interne Geneeskunde toonde een afname van de UTI-tarieven bij degenen die dagelijks cranberrytabletten consumeerden, een daaropvolgende beoordeling gepubliceerd in de Cochrane Database vond onvoldoende bewijs om routinematig gebruik van cranberry aan te bevelen. (8,9,10) De American Urological Association beveelt cranberry-extract aan als preventieve maatregel voor UTI’s (11); Ellura is een merk van cranberry extract capsules.
 • Dieet aanpassing Onderzoek heeft aangetoond dat urine met hogere pH (meer alkalische) niveaus en hogere niveaus van bepaalde metabolieten gevormd door darmmicroben beter bestand zijn tegen terugkerende UTI’s. Er wordt gedacht dat men deze niveaus kan verbeteren door middel van een dieet. Calciumsupplementen verhogen bijvoorbeeld de pH-waarde in de urine. Bovendien kan het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals thee en kleurrijke bessen, de groei van metabolieten stimuleren. (12)

Wie moet speciale aandacht besteden aan UTI-preventieve maatregelen

Sommige personen lopen een hoger risico op urineweginfecties dan anderen. Deze personen omvatten:

 • Vrouwen die seksueel actief zijn
 • Vrouwen die zwanger zijn
 • Vrouwen in de menopauze
 • Mensen met diabetes
 • Mensen met nierstenen
 • Degenen die onlangs een katheter hebben gehad