Wat is eczeem (atopische dermatitis)? Symptomen, Oorzaken, Diagnose, Behandeling, Preventie

atopische dermatitis

Eczeem is geen specifieke ziekte, maar eerder een term die een groep inflammatoire huidaandoeningen beschrijft die huiduitslagachtige symptomen veroorzaken, zoals rode, jeukende plekken op de huid.

atopische dermatitis

Het is ook bekend als dermatitis (huidontsteking), atopisch eczeem (“atopisch” betekent een genetische neiging tot allergische overgevoeligheid), of gewoon atopische dermatitis.

In feite wordt het woord “eczeem” vaak door elkaar gebruikt met “atopische dermatitis”, hoewel atopische dermatitis klinisch gezien de meest voorkomende vorm van eczeem is.

Atopische dermatitis is de meest ernstige en chronische (langdurige) vorm van eczeem. Het wordt gekenmerkt door een ontstoken huid die kan barsten en een heldere vloeistof kan afgeven wanneer het wordt bekrast (een effect dat bekend staat als huilen). Mensen met atopische dermatitis ervaren vaak opvlammingen, waarbij de symptomen verergeren en remissies, wanneer de symptomen verbeteren of verdwijnen, volgens het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

Foto’s van verschillende soorten eczeem

Er zijn verschillende andere soorten eczeem naast atopische dermatitis, volgens de NEA.

Deze omvatten:

Contact Eczeem (Contact Dermatitis)

Contact Eczeem

Dit type eczeem is een gelokaliseerde huidreactie op een stof in de omgeving die ervoor zorgt dat de huid rood en jeukend wordt.

Hand Eczeem

Hand Eczeem

Als je droge, dikke, schilferige plekken op de handen die kunnen barsten en bloeden (zoals contacteczeem), u kunt handeczeem hebben. Verschillende irriterende stoffen en allergenen kunnen verantwoordelijk zijn voor een handeczeem flare.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem

Kleine, jeukende blaren op de voetzolen en randen van de vingers, tenen en handpalmen kunnen tekenen zijn van dyshidrotisch eczeem. Stress en allergieën zijn twee mogelijke triggers voor deze vorm van eczeem.

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem

In vergelijking met andere soorten eczeem ziet nummulair eczeem er anders uit: als jeukende, muntvormige vlekken op de huid.

Stasis Dermatitis

Stasis Dermatitis

Dit gebeurt wanneer vloeistof uit de aderen en in de huid lekt als gevolg van problemen met de bloedstroom.

Seborrheic Dermatitis

Seborrheic Dermatitis

Seborrheic dermatitis treedt op wanneer witte of gele schilferige plekken van de huid zich ontwikkelen in vette gebieden, zoals de hoofdhuid (als roos), gezicht en oren, deels als gevolg van micro-organismen die op de huid leven (zoals sommige soorten gist).

Meer informatie over soorten eczeem

Tekenen en symptomen van eczeem

Mensen met eczeem hebben een zeer droge, jeukende huid en huiduitslag op verschillende delen van het lichaam – met name het gezicht, de handen, voeten, de binnenkant van de ellebogen en achter de knieën.

Bovendien kunnen huidlaesies en vlekken zich ontwikkelen op de polsen, enkels, zijkanten van de nek of rond de mond.

Voor de meeste mensen is het belangrijkste symptoom van eczeem jeuk, wat kan leiden tot krabben en wrijven dat de huid verder irriteert. Dit kan op zijn beurt leiden tot de “jeuk-krabcyclus” of verhoogde jeuk en krabben die eczeemsymptomen verergeren.

Andere huidsymptomen geassocieerd met eczeem zijn:

 • Ruwe, leerachtige huidplekken
 • Rode, verhoogde bulten (netelstenen)
 • Verhoogde huidplooien op de handpalmen
 • Kleine, ruwe bultjes op het gezicht, bovenarmen en dijen
 • Schilferige huidpleisters
 • Gezwollen, pijnlijke huid
 • Huidskleurveranderingen

Eczeem is niet besmettelijk – het kan zich niet rechtstreeks tussen mensen verspreiden, merkt de National Eczema Association (NEA) op.

Meer informatie over tekenen en symptomen van eczeem

Oorzaken en risicofactoren van eczeem

Huid aangetast door eczeem is niet in staat om vocht goed vast te houden, mogelijk vanwege de lage productie van vetten en oliën. Het wordt ook veroorzaakt door een verstoorde huidbarrière, waardoor het vocht dat de huid heeft vrijelijk in de lucht kan verdampen. Dit zorgt ervoor dat het droog wordt en zijn beschermende eigenschappen verliest.

Het is niet duidelijk wat ervoor zorgt dat bepaalde mensen eczeem ontwikkelen, met name atopische dermatitis.

Kinderen hebben meer kans om eczeem te ontwikkelen als andere allergische ziekten – zoals hooikoorts en astma – in de familie voorkomen, wat suggereert dat er een genetische component aan de aandoening kan zijn. Lees hieronder meer over aandoeningen die verband houden met eczeem.

Hoewel dermatologen eczeem niet noodzakelijkerwijs als een auto-immuunziekte beschouwen, wordt gedacht dat de symptomen van atopische dermatitis het gevolg zijn van een overreactie of disfunctie van het immuunsysteem.

Volgens de NEA veroorzaakt je immuunsysteem bij eczeem ontstekingen.

Meestal is dit een natuurlijk proces dat beschermt tegen infecties en vreemde voorwerpen, maar bij eczeem gebeurt dit zelfs in afwezigheid van schadelijke stoffen, merkt een artikel op dat in november-december 2019 is gepubliceerd in de Indian Journal of Dermatology.

Naast genetische en immuunsysteemfactoren spelen omgevingsfactoren ook een rol bij het verergeren of veroorzaken van eczeem.

Eczeemtriggers kunnen een breed scala aan irriterende stoffen, allergenen en andere stoffen omvatten, zoals:

 • Zepen, wasmiddelen, shampoos en afwasvloeistoffen
 • Bubbelbad vloeistoffen
 • Stof of zand
 • Sigarettenrook
 • Parfums en huidverzorgingsproducten die geurstoffen of alcohol bevatten
 • Wol of synthetische stoffen
 • Chemicaliën, oplosmiddelen en minerale oliën
 • Schimmel
 • Stuifmeel
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Allergene voedingsmiddelen (zoals pinda’s, soja en eieren)
 • Huisstofmijt
 • Een warm of droog klimaat
 • Hoge of lage luchtvochtigheid
 • Bacteriële, virale of schimmelinfecties

In sommige gevallen worden eczeemsymptomen verward met insectenbeten of allergische reacties.

Meer informatie over eczeem oorzaken en risicofactoren

Hoe wordt eczeem gediagnosticeerd?

Om eczeem te diagnosticeren, zal uw arts eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren om naar de toestand van uw huid te kijken en te zien of u de karakteristieke uitslag van de ziekte heeft.

Ze kunnen een huidbiopsie uitvoeren (een huidmonster verwijderen voor onderzoek) om de diagnose te bevestigen en andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Om uw symptomen en hun mogelijke oorzaken beter te begrijpen, zal uw arts u ook vragen stellen over uw persoonlijke en familiale medische geschiedenis, vooral als het gaat om allergische aandoeningen en huidgerelateerde problemen, volgens de Cleveland Clinic.

Uw arts kan u ook een bloedtest geven om te zoeken naar tekenen van een recente immuunreactie, evenals allergietests om mogelijke allergische triggers voor uw huidopflakkeringen te bepalen, merkt National Jewish Health op.

Prognose van eczeem

Volgens de American Academy of Dermatology worden mensen die atopische dermatitis ontwikkelen als baby of jong kind na verloop van tijd beter.

Voor sommigen verdwijnt de aandoening vanzelf op 2-jarige leeftijd.

Maar ongeveer de helft van de volwassenen met atopische dermatitis had het als kind.

Duur van eczeem

Atopische dermatitis bij volwassenen duurt vaak lang en er is geen manier om te bepalen of het zal verdwijnen of een leven lang zal duren. Maar de frequentie en ernst van de symptomen nemen meestal in de loop van de tijd af en u kunt atopische dermatitis beheersen door behandeling, hydratatie en door irriterende stoffen te vermijden die opflakkeringen veroorzaken.

Atopische dermatitis kan moeilijker te beheersen zijn als u een familiegeschiedenis van eczeem heeft of als het op jonge leeftijd is begonnen, een groot deel van uw lichaam bedekt of samen met allergieën en astma voorkomt, volgens een artikel gepubliceerd in de World Allergy Organization Journal.

Behandelings- en medicatieopties voor eczeem

Er is geen remedie voor eczeem en het doel van de behandeling is om eczeemsymptomen te verminderen, de huid te genezen en huidbeschadiging en opflakkeringen te voorkomen.

Medicatie, moisturizers en huidverzorgingsroutines thuis vormen een effectief behandelplan voor veel mensen die met eczeem leven.

Medicatie opties

Topische behandelingen omvatten:

 • Corticosteroïden (zalven, crèmes of lotions) die geneesmiddelen bevatten zoals 0,1 procent fluocinonidecrème (Vanos) en die in verschillende sterkteniveaus verkrijgbaar zijn
 • Calcineurineremmers (TCI’s), zoals tacrolimus (Protopic) en pimecrolimus (Elidel)
 • De PDE4-remmer crisaborole (Eucrisa)
 • De JAK-remmer ruxolitinib (Opzelura)

Voor matige en ernstige ziekte omvatten de behandelingen:

 • Fototherapie
 • Biologische geneesmiddelen, waaronder de zelf toegediende injecteerbare geneesmiddelen dupilumab (Dupixent) en tralokinumab-ldrm (Adbry)
 • Orale immunosuppressiva, zoals ciclosporine (Neoral, Sandimmune of Restasis), methotrexaat (Trexall of Rasuvo), of mycofenolaat (CellCept)
 • De orale JAK-remmers upadacitinib (Rinvoq) en abrocitinib (Cibinqo)
 • Natte wrap-therapie, die actuele medicijnen en moisturizers combineert met een natte gaaswikkel.

Andere behandelingen voor jeuk omvatten antihistaminica, zoals difenhydramine (Benadryl), hydroxyzine of doxylaminesuccinaat (Unisom), die nachtelijk krabben kunnen helpen voorkomen.

GERELATEERD: De consumentengids voor biologische geneesmiddelen voor atopische dermatitis

Behandeling van huidinfecties kan topische antibiotica of orale antibiotica, antivirale of antischimmelmiddelen omvatten

Dieet opties

Het veranderen van uw dieet is geen trefzekere manier om eczeemsymptomen onder controle te houden, maar het kan helpen. Voedselallergieën en eczeem kunnen vergelijkbare huidsymptomen veroorzaken, dus als er bepaalde voedingsmiddelen zijn die deze reactie veroorzaken – misschien zijn het eieren voor jou en pinda’s voor een andere persoon – wil je ze vermijden, merkt de NEA op.

Als u niet zeker weet welke voedingsmiddelen uw symptomen kunnen veroorzaken, kunt u het gebruik van een eliminatiedieet verkennen. Met deze aanpak elimineer je potentieel problematisch voedsel voordat je ze weer toevoegt, waarbij je merkt hoe je huid onderweg reageert, zegt InformedHealth.org.

Eliminatiediëten worden ook gebruikt om auto-immuunziekten zoals eosinofiele oesofagitis (EoE), een chronische ziekte van de slokdarm, te diagnosticeren, volgens het American College of Gastroenterology.

Alternatieve en complementaire therapieën

Sommige mensen hebben ook complementaire of alternatieve remedies gebruikt om hun eczeem te behandelen. Deze omvatten bijvoorbeeld baden die havermout, zuiveringszout of ongeparfumeerde oliën bevatten;

massages met etherische oliën; en stressmanagementtechnieken, zoals yoga en meditatie, volgens de NEA.

Meer informatie over de behandeling van eczeem: medicatie, alternatieve en complementaire therapieën, dieetveranderingen en meer

Preventie van eczeem

Er is geen bewezen manier om eczeem te voorkomen. Niettemin suggereert onderzoek dat kinderen die borstvoeding krijgen totdat ze 4 maanden oud zijn, minder kans hebben om het te krijgen. Als alternatief kan gedeeltelijk gehydrolyseerde formule, die verwerkt koemelkeiwit bevat, ook de kans van een kind op het ontwikkelen van atopische dermatitis verminderen.

Als u eczeem heeft, kunt u de volgende stappen nemen om opflakkeringen te voorkomen, volgens de Cleveland Clinic:

 • Volg een gezonde huidverzorgingsroutine, inclusief het gebruik van vochtinbrengende crème of zalf twee tot drie keer per dag.
 • Gebruik handschoenen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer u het risico loopt in contact te komen met irriterende stoffen. Dat betekent tijdens het buiten werken of als je je handen onder water moet zetten (om zweet op te nemen, draag je katoenen handschoenen onder plastic handschoenen).
 • Slim baden, bijvoorbeeld door alleen milde zeep en lauw water te gebruiken voor je bad of douche, en je huid droog te deppen in plaats van erover te wrijven.
 • Blijf koel door veel water te drinken en te voorkomen dat je het warm en zweterig krijgt.
 • Draag losse kleding — dat wil zeggen die welke zijn vervaardigd van katoen en andere natuurlijke materialen.
 • Houd je lichaamstemperatuur stabiel door plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid te voorkomen.
 • Tamme stress door de signalen te herkennen en stappen te ondernemen om het te beheren.
 • Beperk de blootstelling om bekende irriterende stoffen en allergenen zo goed mogelijk te gebruiken.
 • Jeuk niet aangetaste huidgebieden.
Complicaties van eczeem

Mensen met eczeem lopen het risico om infecties te ontwikkelen als ze zichzelf zo krabben dat ze de huid breken.

In feite komen infecties van stafylokokken en streptokokkenbacteriën vaak voor bij mensen met atopische dermatitis. Tot 90 procent van de mensen met eczeem heeft stafylokokbacteriën op hun huid en velen ontwikkelen actieve infecties die hun toestand verder verergeren, volgens de NIAID.

Bovendien kan het herpes simplex-virus (een veel voorkomende oorzaak van koortsblaasjes) mensen met eczeem infecteren. Het virus kan een infectie veroorzaken die eczeem herpeticum wordt genoemd, die zich door het lichaam kan verspreiden, en het kan dodelijk zijn als het naar de hersenen, longen of lever reist, merkt de NEA op.

Mensen met atopische dermatitis kunnen ook een ernstige en mogelijk fatale infectie krijgen die eczeemvaccinatum wordt genoemd als ze het pokkenvaccin met levend virus krijgen.

Andere complicaties van atopische dermatitis zijn slaapgebrek, slechte prestaties op het werk of op school, depressie en angst en een verhoogd zelfmoordrisico, volgens de NEA.

Meer informatie over eczeemcomplicaties

Onderzoek en statistieken: wie heeft eczeem? Hoeveel mensen hebben eczeem?

Eczeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar het begint meestal in de kindertijd en de vroege kindertijd.

Schattingen suggereren dat ongeveer 9,6 miljoen kinderen in de Verenigde Staten – ongeveer 13 procent – atopische dermatitis hebben, volgens een studie gepubliceerd in juni 2019 in de Tijdschrift van de American Academy of Dermatology.

Nationale enquêtegegevens suggereren dat de eenjarige prevalentie van atopische dermatitis onder Amerikaanse volwassenen 10,2 procent was in 2010 en 7,2 procent in 2012. Maar de enquêtes gebruikten verschillende vragen: de eerste verwees naar “dermatitis, eczeem of een andere rode, ontstoken huiduitslag” en de laatste naar “eczeem of huidallergie”.

Hoe dan ook, ongeveer 25 procent van de volwassenen met atopische dermatitis ervoer voor het eerst symptomen tijdens de volwassenheid.

Gerelateerde voorwaarden

Zoals vermeld, kan eczeem worden geassocieerd met astma, hooikoorts en voedselallergieën, waarvan de laatste vaker voorkomt bij kinderen

, volgens de NEA.

Bovendien kunnen huidinfecties als gevolg van een gecompromitteerde huidbarrière mensen met eczeem treffen. Ze omvatten:

 • Stafylokokinfecties (en furuncles of steenpuisten)
 • Eczeem herpeticum
 • Cellulitis
 • Impetigo

Ook geassocieerd met eczeem, met name atopische dermatitis, zijn depressie en angst. Het astmamedicijn Singulair (montelukast), dat mensen met eczeem kunnen nemen, kan het risico op deze psychische stoornissen verhogen.

BIPOC en eczeem

Atopische dermatitis kan mensen van alle rassen en etniciteiten treffen. Het volgende vertegenwoordigt de impact van de ziekte op verschillende populaties in de Verenigde Staten, volgens de NEA.

 • Wit: 11 procent
 • Afro-Amerikaans of zwart: 10 procent
 • Aziatische of Pacifische eilandbewoner: 13 procent
 • Native American: 13 procent

Zwarte kinderen hebben veel meer kans op atopische dermatitis dan andere kinderen. Volgens een overzicht van raciale verschillen in atopische dermatitis gepubliceerd in Annalen van allergie, astma en immunologie in 2018 heeft 19,3 procent van de zwarte kinderen in de Verenigde Staten atopische dermatitis, vergeleken met 16,1 procent van de blanke kinderen.

De auteurs van de review merkten ook op dat Afro-Amerikaanse kinderen 1,7 keer meer kans hebben om atopische dermatitis te ontwikkelen in vergelijking met Europees-Amerikaanse kinderen, zelfs wanneer ze zich aanpassen aan het gezinsinkomen, het opleidingsniveau van de ouders, de grootstedelijke versus landelijke omgeving en de status van de ziektekostenverzekering.

Een andere bevinding gedetailleerd in de review: Afro-Amerikaanse kinderen hebben 3 keer meer kans om te worden gediagnosticeerd met atopische dermatitis tijdens een bezoek aan de dermatoloog dan Europees-Amerikaanse kinderen, hoewel ze aanzienlijk minder geneigd zijn om dermatologische zorg te zoeken, terwijl Aziatisch-Amerikaanse kinderen 7 keer meer kans hebben in vergelijking met blanke kinderen.

Eczeem ziet er niet per se rood uit bij mensen met een huidskleur; in plaats daarvan kan het donkerder bruin, paars of asgrauw lijken, volgens de Skin of Color Society.

Dit verschil in het uiterlijk van eczeem kan ertoe leiden dat artsen die niet zijn opgeleid om de aandoening op de huid van kleur te herkennen, deze over het hoofd zien en geen noodzakelijke behandelingen aanbieden.

Afro-Amerikanen hebben meer kans op unieke vormen van eczeem, waaronder papulair eczeem (dat eruitziet als kleine bultjes op de benen, armen en romp) en eczeem met folliculaire accentuering (die zich ontwikkelt rond haarzakjes en lijkt op kippenvel), volgens de NEA.

Het is aangetoond dat de jeuk als gevolg van eczeem een grotere impact heeft op zwarte patiënten, die ook de neiging hebben om een ernstigere ziekte te hebben, volgens de NEA.

Eczeem kan leiden tot huidverkleuring, net als krabben aan jeukende gebieden. Donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichtere (hypopigmentatie) kunnen een bijzondere zorg zijn voor mensen van kleur.

Hoewel de huidskleur uiteindelijk vanzelf egaliseert, kan de verkleuring weken, maanden of langer blijven hangen, volgens de Skin of Color Society.

Veranderingen in huidskleur kunnen worden verbeterd met een geschikte behandeling voor het onderliggende eczeem en ontsteking.

Voorgeschreven crèmes en bepaalde cosmetische ingrepen die in het kantoor van een arts worden uitgevoerd, kunnen helpen donkere gebieden lichter te maken, hoewel het voorkomen van verkleuring in de eerste plaats door eczeem en ontsteking zorgvuldig te beheren de beste aanpak is, zegt de NEA.

Eczeem middelen waar we van houden

Favoriete orgs voor Essential Info Abuit Eczeem (Atopische Dermatitis)

Nationale Eczeem Vereniging (NEA)

De NEA is de meest prominente Amerikaanse organisatie die zich uitsluitend toelegt op onderwijs, onderzoek, patiëntenondersteuning en belangenbehartiging met betrekking tot atopische dermatitis en andere vormen van eczeem. We houden van hun eczeem-factsheets, een verklarende woordenlijst met huidverzorgingstermen en informatieve webinars. Bovendien hebben ze elke zomer een gezinsvriendelijke Eczema Expo op een vakantiebestemming.

Nationale Eczeem Vereniging (NES)

Deze samenleving is een van de meest zichtbare bronnen in het Verenigd Koninkrijk om mensen voor te lichten over eczeem, hulp te bieden aan mensen met de ziekte en onderzoek te ondersteunen. Misschien wel hun meest unieke bron is een vertrouwelijke telefoon- en e-mailhotline die mensen in het Verenigd Koninkrijk van maandag tot en met vrijdag kunnen bellen, van 8.00 tot 20.00 uur lokale tijd.

Favoriete organisaties voor essentiële informatie Over huid- en allergische aandoeningen, waaronder eczeem

Amerikaanse Academie voor Dermatologie (AAD)

De AAD zegt dat het de grootste professionele dermatologische vereniging is, met meer dan 20.500 artsen als lid wereldwijd. Ze publiceren informatie over een verscheidenheid aan huidaandoeningen en we raden aan om het robuuste informatiecentrum te bekijken met informatie over eczeem bij kinderen en volwassenen.

Astma en Allergie Foundation of America (AAFA)

Omdat allergenen eczeem-opflakkeringen kunnen veroorzaken, is het logisch om op de hoogte te blijven van informatie over het beheer van allergieën. De site van de AAFA heeft een schat aan informatie over allergieën, voor zowel volwassenen als kinderen.

Favoriet Jaarlijks Bijeenkomsten voor eczeempatiënten

Eczeem Expo

De jaarlijkse expo van de NEA biedt een vakantieretraite voor mensen en gezinnen die getroffen zijn door eczeem. Het vierdaagse evenement omvat activiteiten; educatieve seminars; kampen voor baby’s, kinderen en tieners; en hotelaccommodaties die zo vrij mogelijk zijn van potentiële allergenen. De volgende Eczema Expo is van 25 tot en met 28 juni 2020 in Orlando, Florida. De organisatie biedt een beperkt aantal op behoeften gebaseerde beurzen om mensen te helpen deelnemen.

Favoriete alternatieve geneeskunde resource

National Eczema Association – Complementaire en alternatieve behandelingen

Deze NEA-pagina biedt informatie over hoe acupunctuur, Ayurvedische geneeskunde, natuurlijke oliën en andere alternatieve behandelingen kunnen helpen om eczeemsymptomen te verlichten.

Favoriete online ondersteuningsnetwerken

AAFA-gemeenschap

Het invullen van een lang formulier dat uw interessegebieden aangeeft, geeft u gratis toegang tot een online forum met discussiethreads over eczeemgerelateerde onderwerpen. Elke keer dat u inlogt, ziet u een stroom blogposts met dagelijks nieuws en de nieuwste discussiethreads.

Inspireren

We raden dit door NEA gehoste forum aan voor het delen van ondersteuning en advies over het leven met eczeem. Nadat ze zich gratis hebben geregistreerd, plaatsen leden vragen of opmerkingen in freewheeldiscussies en ontvangen ze schriftelijke antwoorden of reacties via de knoppen “Ondersteuning”, “Bedankt” en “Nuttig”.

Favoriete sites voor eczeem relief producten

AAFA Winkel

Zoek huishoudelijke producten die zijn gecertificeerd als “Astma & Allergie vriendelijk” en daarom minder snel eczeem-opflakkeringen veroorzaken, via de online winkel van de Asthma and Allergy Foundation of America.

NEA Winkel

De National Eczema Association heeft een online winkel van gevoelige huidvriendelijke producten die het NEA-acceptatiezegel dragen, wat betekent dat ze bedoeld zijn voor mensen met matige tot ernstige huidaandoeningen. Koop moisturizers, reinigingsmiddelen, reinigingsmiddelen en andere items die zijn ontworpen om uw huid te beschermen en niet te irriteren.

Favoriete bron voor dieetadvies

Eliminatiediëten — NEA op eczeem en voedselallergieën

Het vermijden van voedselallergie triggers kan u helpen eczeem te beheersen, maar soms heeft u hulp nodig om precies te identificeren wat de triggers zijn. Dit is waar een eliminatiedieet kan helpen. Deze aanpak houdt in dat je een voedingsmiddel weglaat waarvan je denkt dat het problematisch is en het vervolgens opnieuw introduceert om te zien wat er gebeurt. We houden van dit artikel met informatie van de dermatoloog Peter Lio, MD, die ingaat op enkele van de misvattingen over het dieet, evenals het verband tussen eczeem en wat je eet.

Favoriete bron om een advocaat te worden

NEA Advocacy Action Center

We vinden het geweldig dat de NEA it zo gemakkelijk om te pleiten voor een beter gezondheidszorgbeleid. Hun Advocacy Action Center stelt mensen in staat om door wetgeving met betrekking tot eczeem in verschillende staten te bladeren. Als u “actie wilt ondernemen”, kunt u op een knop klikken en een online formulier invullen om een bericht naar uw lokale wetgever te sturen.

Favoriete eczeem tracking app

Eczeem Tracker

Informatie is macht als het gaat om het beheersen van eczeemsymptomen en opflakkeringen. Met Eczema Tracker kunt u een foto maken van opflakkeringen en uw toestand volgen, evenals een schat aan informatie over uw triggers, allergieën en huid volgen en analyseren. De app biedt zelfs lokale pollen-, weer-, schimmel- en vochtigheidsinformatie om u te helpen uw symptomen te beheersen. Het gebruikt uw gegevens om trends te vinden die tot opflakkeringen kunnen leiden. Eczema Tracker is alleen beschikbaar voor iOS in de Apple Store. Het is een gratis app.

Favoriete Eczema Spa Retreat

Eczema Expo Spa Behandelingen

Deelnemers aan de NEA Eczema Expo 2019 konden genieten van spabehandelingen in een lokale dagspa in overleg met een dermatoloog die hen kon helpen bij het kiezen van de beste behandelingen voor hun huidaandoening. We hopen dat ze dit in 2020 weer gaan doen!