Voordat je wandelsokken koopt

Voordat je wandelsokken koopt
Joggers drinkwater
zoranm / Getty Images

Zweet, drukpunten en schuifkrachten kunnen leiden tot blaren. Je sokken zijn je eerste verdedigingslinie tegen deze vijanden. Ze moeten goed passen, zodat ze niet samensmelten en leiden tot druk- en schuifkrachten. Ze moeten zweet van je huid afvoeren. Vergeet katoenen sokken. Vergeet tube sokken. Investeer in vochtafvoerende, anatomisch ontworpen wandelsokken en je voeten zullen je dankbaar zijn.

Gelukkig kun je geweldige sokken vinden die zijn ontworpen om te wandelen, joggen en licht wandelen van verschillende fabrikanten. Niet alle sokken die voor die activiteiten zijn gelabeld, zijn echter de beste keuzes. Leer waar u op moet letten wanneer u sokken koopt voor korte wandelingen, langeafstandswandelingen, wandelen en voor verschillende klimaatomstandigheden.

Dikte en vulling

Sokken die zijn ontworpen om te wandelen, hebben een lichte vulling op belangrijke gebieden. Deze omvatten de hiel, bal van voet, tenen en, in sommige gevallen, de wreef. Je vindt er verschillende diktes voor sportsokken. Sommige wandelaars geven de voorkeur aan een dunne, enkellaagse sok, vooral als ze schoenen hebben die al goed passen, of om onder een wollen sok te leggen. Andere mensen geven de voorkeur aan een dikke sok of een sok van gemiddelde dikte. Vaak moet je de sok kiezen die bij je schoen past, zodat je een goede pasvorm hebt met het gecombineerde systeem. Als je sokken te dik zijn en je voet in de schoen verkrampen, of te dun zodat je voet te veel ruimte heeft om in de schoen te bewegen, kun je blaren krijgen.

Het is het beste om schoenen en sokken samen aan te trekken, zodat je weet dat je de juiste dikte hebt. Probeer ook schoenen en sokken aan het einde van de dag of na een lange wandeling, omdat je voeten op die momenten iets meer gezwollen zullen zijn.

Dubbellaagse sokken

Dubbellaagse sokken voorkomen blaren door vocht van de voet af te voeren en wrijving te verminderen. De twee lagen van de sok bewegen tegen elkaar in plaats van dat je voet tegen de sok beweegt. Sommige wandelaars vinden ze de sleutel tot het voorkomen van blaren, hoewel anderen het het beste doen met een enkellaagse sok. WrightSock is een leider in dit soort sokken. Traditioneel droegen wandelaars twee verschillende paar sokken, met een vochtafvoerende voeringsok van polypropyleen en een buitenste wollen sok. Een dubbellaagse sok is op dezelfde manier ontworpen, hoewel zelden wol wordt gebruikt.

Anatomisch ontwerp

Om de sok op zijn plaats te houden en bosvorming te voorkomen, moet deze de vorm van je voet hebben. Veel ontwerpen hebben elastiek of ribbels om ze goed te houden. Mannen- en vrouwenvoeten verschillen in vorm, dus een seksespecifieke sok is verstandig. Voor degenen met eeltknobbels, zul je merken dat je sok de boosdoener is voor irritatie in plaats van de schoen en je zult moeten winkelen voor een sok die je tenen niet samenbrengt.

Vochtafvoerende stoffen

Zeg nee tegen katoen. Wanneer katoen nat wordt van zweet, absorbeert het het, maar laat het het niet gemakkelijk los. Hierdoor blijven je voeten vochtig en dat is een opzetje voor blaren. Zoek naar sokken gemaakt van vochtafvoerende stoffen zoals CoolMax, Dri-Fit, Sorbtek en vele anderen die op de markt verkrijgbaar zijn. Smartwool en andere moderne technische wollen stoffen gebruiken wol voor hun vochtreeisystemen. Sommige mensen doen het goed met wollen sokken, en deze soorten halen de jeuk eruit door speciaal bewerkte wol te gebruiken. De vochtafvoerende stoffen in sokken zijn de sleutel tot het voorkomen van blaren.

Brede sokken

Als je brede voeten of eeltknobbels hebt, wil je misschien brede sokken, zodat je tenen niet verkrampt zijn. Sommige fabrikanten produceren extra brede sokken, maar het kan moeilijk zijn om ze te vinden met de andere kwaliteiten die je nodig hebt. Het dragen van een grotere maat sok kan helpen, maar overmatige lengte kan resulteren in het stapelen van de sok en leiden tot wrijving en blaren.

Compressie sokken en mouwen

Compressiesokken en beenmouwen kunnen helpen bij de bloedstroom voor mensen met diabetes en spataderen. Ze zijn ook populair geworden voor hardlopers om te gebruiken in de hoop de prestaties te verbeteren of voor herstel. Het bewijs voor de voordelen van compressiesokken en beenmouwen in de atletiek is gemengd. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in compressie been mouwen in geweldige kleuren en leuke stijlen. Ze kunnen toevoegen aan je kostuum voor een race of liefdadigheidswandeling.

Langeafstandswandelsokken

Als je lange afstanden gaat lopen, zoals voor een halve marathon of op een trektocht zoals de Camino de Santiago, heb je goede prestatiesokken nodig. Een vochtafvoerende sok van gemiddeld gewicht is vaak de beste keuze. Het kan prestatiestof of sportwol zijn, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Als je aan het wandelen bent en geen toegang hebt tot wasgoed, is het belangrijk dat je sokken kiest die je kunt uitwassen en een nacht kunt drogen. Zorg ervoor dat je die qu testalities thuis op voorhand.

Winter Wandelsokken

Misschien wil je een zwaardere winterwandelsok om je voeten warm en droog te houden. Peformance machinewasbare wolmengsels zijn vooral welkom in koude klimaten.

Het is het beste om schoenen en sokken samen aan te trekken, zodat je weet dat je de juiste dikte hebt. Probeer ook schoenen en sokken aan het einde van de dag of na een lange wandeling, omdat je voeten op die momenten iets meer gezwollen zullen zijn.