Vijgenvoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid

Vijgenvoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid
Vijgen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Vijgen, de vrucht van de Ficus carica | planten, zijn van nature zoet en voedzaam. Door de geschiedenis heen zijn gekookte vijgen gebruikt als zoetstof in plaats van suiker, en sommige keukens handhaven deze praktijk vandaag de dag nog steeds. U kunt verse of gedroogde vijgen gebruiken in jam, gelei, desserts en hartige gerechten.

Naast de natuurlijke zoetheid bieden vijgen vezels en antioxidanten. Als ze porties hebben, kunnen ze in elk maaltijdplan passen.

Vijgenvoeding Feiten

Vijgen zijn een goede bron van vezels, magnesium en kalium. De volgende voedingsinformatie, voor een kleine ruwe vijg met een diameter van 1-1/2 “(40 g), wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,4 mg
 • Koolhydraten: 7,7 g
 • Vezel: 1,2 g
 • Suikers: 6,5 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Kalium: 93 mg
 • Magnesium: 7mg

Koolhydraten

Afhankelijk van de grootte en het type (gedroogd of rauw), kan één vijg 5 tot 12 gram koolhydraten en 3 tot 9 gram suiker bevatten. Een kleine, rauwe vijg bevat 7,7 g koolhydraten, 1,2 g vezels en 6,5 g suikers. Een gedroogde vijg (8,4g) bevat 5,4g koolhydraten, 0,8g vezels en 4g suiker.

Vijgen zijn een hoog glycemisch voedsel, met een glycemische index van 61. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische score zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel scherp en snel verhogen.

Vetten

Vijgen zijn van nature vetarm en bevatten een verwaarloosbare hoeveelheid.

Eiwit

Vijgen bevatten niet veel eiwitten – slechts 0,3 gram per vijg.

Vitaminen en Mineralen

Vijgen worden meestal in kleine porties geconsumeerd. Een enkele vijg zal geen substantiële hoeveelheden vitamine of mineraal leveren, maar een vijg zal kleine hoeveelheden vitamine K, thiamine, vitamine B6, kalium, mangaan en magnesium leveren.

Calorieën

Een kleine rauwe vijg met een diameter van 1-1/2 “(40 g) levert 30 calorieën, waarvan 93% afkomstig is van koolhydraten, 4% van eiwitten en 4% van vet, afrondend naar boven.

Samenvatting

Vijgen zijn een gezonde bron van koolhydraten en vezels die weinig vet, natrium en cholesterol bevatten. Vijgen bevatten magnesium, kalium, vitamine K, vitamine B6 en koper.

Gezondheidsvoordelen

Vijgen worden al lang geassocieerd met een goede gezondheid en een lang leven in sommige culturen. Sommige vermeende gezondheidsvoordelen van vijgen zijn ondersteund door onderzoek.

Kan celbeschadiging voorkomen

Hoewel vijgen veel suiker bevatten, bieden ze belangrijke antioxidanten. Onderzoekers hebben fytochemische verbindingen geïdentificeerd, met name fenolzuren en flavonoïden, in verse en gedroogde vijgen.

De antioxidantcapaciteit van vijgen is sterk gecorreleerd met hun hoeveelheid fenolverbindingen. Studies hebben aangetoond dat donkere vijgen hogere hoeveelheden hebben dan lichtere vijgen en dat de huid meer levert dan de pulp.

Antioxidanten kunnen helpen bij het voorkomen of minimaliseren van celschade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn milieutoxines waaraan we worden blootgesteld, zoals luchtvervuiling of sigarettenrook. Je lichaam maakt ook vrije radicalen aan. Antioxidanten worden verondersteld te helpen bij het minimaliseren van de oxidatieve stress (schade) veroorzaakt door deze vrije radicalen.

Kan het risico op chronische ziekten verminderen

Hoewel onderzoekers de relatie nog niet volledig begrijpen, wordt ook aangenomen dat antioxidanten een rol spelen bij het voorkomen van veel chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Experts raden aan om antioxidanten te consumeren in voedingsmiddelen zoals fruit en groenten, inclusief vijgen, in plaats van ze in supplementvorm te nemen.

Kan helpen bij kankerpreventie

Er zijn zeer weinig studies geweest over de antioxiderende voordelen van vijgen, met name. Toch identificeerde een onderzoeksproject antioxidanten in vijgenextracten die kanker kunnen helpen bestrijden.

De voorlopige in vitro studie wees uit dat vijgenextracten sterke antioxiderende en anti-kankeractiviteiten vertoonden bij blootstelling aan borstkankercellen. Er moet echter nog veel meer onderzoek worden gedaan om te fu fulees de relatie tussen vijgen en borstkanker.

Aids IBS Symptoom Management

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een spijsverteringsstoornis. Soms worden mensen met de aandoening gediagnosticeerd met een variatie die bekend staat als IBS-C of prikkelbare darmsyndroom met overheersende constipatie. Een grote, gerandomiseerde, gecontroleerde studie wees uit dat consumptie van vijgen gedurende vier maanden een nuttige therapie zou kunnen zijn voor het verlichten van IBS-C-symptomen.

Aids constipatie verlichting

Vanwege hun vezelgehalte en de laxerende effecten van vezels, worden gedroogde vijgen vaak gebruikt om constipatie te behandelen. Het National Institute on Aging beveelt aan om voedingsmiddelen zoals gedroogd fruit, waaronder abrikozen, pruimen en vijgen, te consumeren om de vezelinname te verhogen voor verlichting van constipatie.

Allergieën

Er zijn enkele beperkte meldingen van vijgenallergie. Een rapport gepubliceerd in 2003 merkte op dat een allergie voor vijgen gevolgd door ademhalingssymptomen aanwezig kan zijn bij mensen met allergieën voor huilende vijgenplanten of die het latex-fruitsyndroom hebben (een aandoening waarbij u allergisch bent voor latex en bepaalde vruchten en noten).

Ook als u allergisch bent voor jackfruit, kunt u een reactie ervaren als u vijg consumeert. Als u zich zorgen maakt over een mogelijke voedselallergie, raadpleeg dan uw arts voor een diagnose.

Bijwerkingen

Mensen klagen vaak over een branderig gevoel of pijnlijke tong na het eten van te veel vijgen, vooral verse. Deze reactie is te wijten aan een molecuul in de vijg genaamd ficine. Ficine is een proteolytisch enzym dat eiwitten afbreekt. Het kan ervoor zorgen dat de huid en tong jeuken of verbranden door blootstelling.

Om “vijgenverbranding” te voorkomen, lepel je de binnenkant van de vijg eruit en eet je het apart van de huid, waar het grootste deel van de ficine zich bevindt. Hoe minder rijp een vijg is, hoe meer ficine er aanwezig is.

Variëteiten

Er zijn verschillende hoofdvariëteiten van vijgen. Zwarte Mission-vijgen zijn zoet en donkerpaars, niet zwart. Zwarte missievijgen worden vaak gevonden in supermarkten, samen met bruine kalkoenvijgen die minder zoet zijn en een milde smaak hebben. Calimyrna vijgen, Kadota en Adriatische vijgen zijn heldergroen. Sierra vijgen en Koning vijgen zijn ook te vinden in sommige gebieden.

Wanneer het het beste is

Er zijn twee seizoenen voor vijgen. De eerste is eind juni en de tweede loopt van augustus tot oktober.

Rijpe vijgen zijn gemakkelijk te herkennen. Ze houden hun vorm vast en zijn niet zacht, maar ze geven wel lichtjes aan druk. Als de vijgen te hard zijn en niet reageren op je aanraking, zijn ze niet rijp. Helaas rijpen vijgen niet goed als ze al geplukt zijn, maar je kunt proberen ze een dag bij een zonnig raam te laten en te kijken of ze wat zachter worden.

Opslag en voedselveiligheid

Verse rijpe vijgen moeten koud worden gehouden. Plaats je vijgen voorzichtig in een kom in de koelkast om ze te beschermen tegen blauwe plekken. De meeste vijgen gaan meerdere dagen mee als ze koud worden gehouden. Je kunt vijgen ook tot 12 maanden invriezen.

U moet gedroogde vijgen bewaren in een luchtdichte container uit de buurt van warmte en licht. Ze kunnen ook in de koelkast worden bewaard om ze iets langer mee te laten gaan (tot 6 maanden).

Hoe zich voor te bereiden

Vijgen kunnen rauw, gegrild, geroosterd of gedroogd worden gegeten. Ze zijn een geweldige snack voor onderweg en kunnen worden gebruikt om een maaltijd aan te kleden, waardoor textuur, kleur en zoetheid worden toegevoegd. Vijgen zijn een smakelijk ingrediënt in desserts en smoothies, en een unieke topping voor yoghurt, ricotta en kwark.

Het vervangen van suiker, gelei of andere bewerkte koolhydraten door vijgen is een geweldige manier om vezels en voedingsstoffen aan je maaltijd toe te voegen.

De meeste mensen koken met en consumeren gedroogde vijgen, maar je kunt ze ook vers eten, invriezen of bevroren kopen. Wanneer u verse vijgen gebruikt, zorg er dan voor dat u de stengel verwijdert (splits de stengel in tweeën en schil deze van het fruit).

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,4 mg
 • Koolhydraten: 7,7 g
 • Vezel: 1,2 g
 • Suikers: 6,5 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Kalium: 93 mg
 • Magnesium: 7mg

Vijgen zijn een gezonde bron van koolhydraten en vezels die weinig vet, natrium en cholesterol bevatten. Vijgen bevatten magnesium, kalium, vitamine K, vitamine B6 en koper.