Spaghetti Squash Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Spaghetti Squash Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid
spaghetti squash voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Spaghettipompoen (Cucurbita pep var. fastigata) is een soort winterpompoen die vaak wordt gebruikt als vervanging voor pasta. Het heeft een milde, lichtzoete smaak die perfect is met sauzen op basis van olijfolie en tomaten. Wanneer gekookt, wordt het vezelige vlees stringy, lijkend op strengen spaghetti.

Hoewel koken met spaghettipompoen anders is dan koken met pasta, is spaghettipompoen met de juiste bereidingsmethoden een prima vervanging die ook enkele vitamines en mineralen biedt die je misschien niet krijgt van pasta gemaakt met bloem, samen met minder calorieën en koolhydraten.

Spaghetti Squash Voedingsfeiten

Een kopje (155 g) gekookte of gebakken spaghettipompoen bereid zonder toegevoegd vet of natrium levert 42 calorieën, 1 g eiwit, 10 g koolhydraten en 0,4 g vet. Spaghetti squash is een goede bron van vitamine A en biedt ook vitamine C, B-vitamines en mangaan. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 42
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 412 mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 3,9 g
 • Eiwit: 1g
 • Mangaan: 0,2 mg
 • Vitamine A: 9,3mcg
 • Vitamine B6: 0,2 mg
 • Vitamine B5: 0,6 mg
 • Ascorbinezuur: 5,4 mg
 • Folaat: 12,4 mcg

Koolhydraten

Een kopje gekookte spaghettipompoen bevat 10 gram koolhydraten met iets meer dan 2 gram vezels. Ter vergelijking: een kopje pompoen heeft 21,5 gram koolhydraten en 6,6 gram vezels; een kopje gekookte spaghettinoedels heeft 43 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Er zitten ongeveer 4 gram natuurlijke suikers in spaghettipompoen.

Samen met andere soorten winterpompoen is spaghettipompoen een laag glycemisch voedsel. Spaghettipompoen kan je helpen koolhydraten in traditionele pastagerechten te verminderen. Als u probeert uw koolhydraatinname in de gaten te houden en uw totale calorie-inname te verminderen terwijl u uw groenteconsumptie verhoogt, is spaghettipompoen een goede keuze.

Vetten

Spaghettipompoen is vrijwel vetvrij met minder dan één gram per portie.

Eiwit

Spaghettipompoen is geen belangrijke bron van eiwitten. Probeer het te combineren met een klodder vegetarische bolognesesaus om een uitgebalanceerde maaltijd met eiwitten te maken.

Vitaminen en Mineralen

Spaghettipompoen is een goede bron van carotenoïden, die het lichaam omzet in vitamine A. Het biedt ook 6% van de aanbevolen vitamine C intaevenals B-vitamines en mangaan. Spaghetti squash bevat natuurlijke polyfenolen, die helpen ontstekingen te remmen en te beschermen tegen inflammatoire chronische ziekten.

Calorieën

Een enkele gekookte portie spaghettipompoen van één kopje levert 42 calorieën. Ter vergelijking: pompoen heeft ongeveer twee keer zoveel calorieën als spaghettipompoen (en pasta heeft er ongeveer 5 keer zoveel, met 220 calorieën per kopje). Houd er rekening mee dat het toevoegen van vet aan het kookproces het aantal calorieën zal verhogen.

Samenvatting

Spaghetti squash is een caloriearm, laag-glycemisch voedsel dat vezels en belangrijke micronutriënten biedt, waaronder mangaan, vitamine A en vitamine C. Het is geen voedsel dat aanzienlijke eiwitten of vetten levert.

Gezondheidsvoordelen

Spaghettipompoen is een voedzaam voedsel, wat betekent dat het weinig calorieën bevat en rijk is aan nuttige voedingsstoffen met een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Ondersteunt sterke botten

Spaghettipompoen biedt verschillende mineralen die bijdragen aan de gezondheid van de botten, waaronder mangaan. Mangaan helpt uw lichaam om de juiste botstructuur te behouden, ondersteunt het botmetabolisme en kan osteoporose helpen voorkomen, hoewel onderzoek naar de rol van het mineraal bij osteoporosepreventie gemengde resultaten heeft opgeleverd.

De vitaminen en mineralen in spaghettipompoen werken synergetisch samen. Het krijgen van voedingsstoffen via voedsel (in tegenstelling tot via voedingssupplementen) wordt meestal aanbevolen.

Beschermt de ogen

De vitamine A en vitamine E in spaghetti squash agunstig voor het beschermen van de ogen tegen de oxidatieve schade die leidt tot leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Het verkrijgen van deze voedingsstoffen uit voedsel in plaats van uit supplementen biedt gezondheidsvoordelen en minimaliseert het toxiciteitsrisico van suppletie.

Kan helpen kanker te voorkomen

Van componenten in spaghettipompoen en andere verwante planten, cucurbitacine genaamd, is aangetoond dat ze kankercellen doden in voorlopige in vitro studies, wat de noodzaak van verder onderzoek suggereert. Bovendien staan vitamine C en vitamine A bekend om hun antioxiderende effecten.

Kan de gezondheid van de blaas ondersteunen

Sommige studies hebben gesuggereerd dat een zaadextract afgeleid van spaghettipompoen nuttig kan zijn bij het beheersen van urinestressincontinentie – een aandoening die optreedt wanneer de bekkenspieren die de blaas ondersteunen en de sluitspier, die de urinestroom regelt, zwak worden. Studies die dit voordeel onderzochten, betroffen echter een supplement afgeleid van spaghettipompoen en andere plantaardige bronnen.

Componenten afgeleid van spaghettipompoen kunnen ook helpen bij het beheer van overactief blaassyndroom – de frequente drang om te plassen gevolgd door een onvrijwillig verlies van urine. Maar nogmaals, studies tot nu toe hebben betrekking op supplementen gemaakt met behulp van verbindingen uit spaghettipompoen en andere plantaardige bronnen.

Kan het geheugen verbeteren

De B-vitamines in spaghettipompoen en andere voedingsmiddelen stellen de hersenen in staat om herinneringen en berichten van het ene gebied naar het andere te communiceren.

Bovendien is ongecontroleerde diabetes een risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. De impact van een hoge bloedsuikerspiegel op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer heeft ertoe geleid dat de ziekte door sommige gezondheidswerkers “type 3 diabetes” wordt genoemd. Van verschillende soorten winterpompoen is aangetoond dat ze voorkomen dat de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten in dierstudies.

Het onder controle houden van bloedsuikers door niet-zetmeelrijke groenten te kiezen, zoals spaghettipompoen, kan dit negatieve effect helpen afweren.

Allergieën

Spaghettipompoen is geen veel voorkomend allergeen. Er zijn beperkte meldingen van allergie voor andere variëteiten van Cucurbita pepo, zoals courgette. In deze gevallen meldden patiënten symptomen van oraal allergiesyndroom (een milde uitslag en mogelijk de gelokaliseerde zwelling van de lippen en tong of in zeldzame gevallen misselijkheid en braken).

Zoek spoedeisende hulp als de symptomen ernstig zijn of als u ademhalingsmoeilijkheden, snelle hartslag, duizeligheid, wijdverspreide netelroos of de zwelling van het gezicht of de keel ervaart. Dit kunnen tekenen zijn van een potentieel levensbedreigende, all-body allergische reactie die bekend staat als anafylaxie. Als u een voedselallergie voor spaghettipompoen vermoedt, raadpleeg dan uw zorgverlener voor een volledige evaluatie.

Variëteiten

Spaghettipompoen – in sommige delen van de wereld ook wel plantaardige spaghetti genoemd – maakt deel uit van de a Cucurbitaceae Familie. Spaghetti squash is verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren, waaronder ivoor, geel en oranje. De meest voorkomende spaghettipompoen is de geel / bruine variëteit die in de meeste supermarkten te vinden is.

Wanneer het het beste is

Spaghettipompoen wordt meestal in de vroege herfst geoogst, maar is het hele jaar door beschikbaar. Kies een spaghettipompoen die stevig is zonder zachte plekken of vlekken. Het moet zwaar aanvoelen voor zijn grootte.

Een rijpe pompoen klinkt hol wanneer erop wordt getikt.

Vermijd pompoenen waarvan de stengels nog niet vastzitten. De stengel helpt bacteriën en zeehonden in het vocht buiten te houden. Koop geen spaghettipompoen met zachte gebieden of een beschimmelde stengel. Als er iets is, zal de huid van de pompoen steviger worden naarmate deze rijpt.

Opslag en voedselveiligheid

Spaghettipompoen moet op een koele, droge plaats worden bewaard. In zijn geheel en ongekookt gelaten, kan spaghettipompoen tot 3 maanden in opslag blijven bij 55 tot 60 graden Fahrenheit. Eenmaal gekookt, koel de restjes in een luchtdichte container en consumeer binnen drie tot vijf dagen. Je kunt ook gekookte spaghettipompoengerechten tot een jaar invriezen.

Hoe zich voor te bereiden

Spaghettipompoen is moeilijker te snijden dan pompoen- of butternut squash. Om letsel te voorkomen, plaatst u de pompoen op een dikke gebundelde handdoek op het aanrecht. Om de langste strengen te krijgen, snijd je het in de lengte van de stengel naar de knop.

In plaats van te proberen de pompoen te steken (en mogelijk uit te glijden), plaats je je keukenmes in de lengte op de pompoen en tik je met een hamer op de achterkant van het mes totdat het lemmet erin zakt. Blijf tikken totdat de punt van het mes stevig is ingebed en niet uitglijdt.

Vervolgens het handvat van het mes met één hand vastpakken en de steel stevig tde andere, druk naar beneden totdat het mes door het knopuiteinde gaat. Als het niet helemaal doorgaat, draai je de pompoen om en begin je vanaf de andere kant.

Om het snijden gemakkelijker te maken, kunt u de pompoen ook eerst spoelen en een paar gaten erin prikken. Laat het 1 tot 2 uur in een hete oven van 350 graden in een braadslee staan. Nadat het is afgekoeld, zal het veel gemakkelijker zijn om te snijden.

Spaghettipompoenzaadjes zijn eetbaar. Schep de zaden er gewoon uit en rooster ze voor een voedzame snack. Squash zaden zijn rijk aan eiwitten en magnesium. De schil van de spaghettipompoen daarentegen is ongelooflijk taai en mag niet worden gegeten.

Spaghettipompoen moet grondig worden gestoomd of gebakken om het pasta-achtige vlees te verkrijgen. De eenvoudigste manier om dit te doen is om de pompoenhelften met de voorkant naar beneden in de oven te bakken, als volgt:

 • Verwarm je oven voor 375F.
 • Spoel de spaghettipompoen af en snijd hem in de lengte doormidden (zoals hierboven). Gebruik een keukenlepel om de zaden eruit te scheppen, die je kunt bewaren om te roosteren.
 • Plaats de pompoenhelften met de voorkant naar beneden in een ovenschaal en giet er ongeveer 1/2 inch tot een inch water omheen.
 • Bak tot het net gaar is, ongeveer 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de grootte van de pompoen). Je zult weten dat de pompoen klaar is wanneer je de huid gemakkelijk met een vork kunt doorboren.
 • Hark een vork heen en weer van stengel naar knop om de spaghettistrengen te verkrijgen. Mogelijk moet u de pompoen vasthouden met een theedoek om te voorkomen dat u uzelf verbrandt.
 • Rooster de zaden door ze eerst onder de kraan te wassen. Verwijder de vezelige strengen en dep ze lichtjes met een handdoek.
 • Gooi de zaden in een kom met een paar theelepels bakolie en een scheutje zout. Roosteren in een 300o Oven gedurende 40 minuten knapperig en licht goudbruin.

Hoewel je de pompoen ook in een magnetron kunt stomen, lijkt het koken met de voorkant naar beneden in de oven het beste product te zijn.

 • Calorieën: 42
 • Vet: 0,4 g
 • Natrium: 412 mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 3,9 g
 • Eiwit: 1g
 • Mangaan: 0,2 mg
 • Vitamine A: 9,3mcg
 • Vitamine B6: 0,2 mg
 • Vitamine B5: 0,6 mg
 • Ascorbinezuur: 5,4 mg
 • Folaat: 12,4 mcg

Spaghetti squash is een caloriearm, laag-glycemisch voedsel dat vezels en belangrijke micronutriënten biedt, waaronder mangaan, vitamine A en vitamine C. Het is geen voedsel dat aanzienlijke eiwitten of vetten levert.

Het onder controle houden van bloedsuikers door niet-zetmeelrijke groenten te kiezen, zoals spaghettipompoen, kan dit negatieve effect helpen afweren.

Een rijpe pompoen klinkt hol wanneer erop wordt getikt.

Om het snijden gemakkelijker te maken, kunt u de pompoen ook eerst spoelen en een paar gaten erin prikken. Laat het 1 tot 2 uur in een hete oven van 350 graden in een braadslee staan. Nadat het is afgekoeld, zal het veel gemakkelijker zijn om te snijden.