Vervuiling van producten? Uitstoot van gerecyclede koolstof komt naar de schappen van de consument

Search

Over de hele wereld nemen technologische innovaties voor het afvangen, opslaan, hergebruiken of vervangen van koolstofvervuiling toe.

WASHINGTON, 16 september (Thomson Reuters Foundation) – Een lang vergeten industrieel fermentatieproces maakt het mogelijk om een klein deel van de klimaatveranderende koolstofvervuiling om te zetten in huishoudelijke producten, met de eerste items die dit jaar beschikbaar zijn.

Backers zeggen dat het proces, bekend als gasfermentatie, koolstof gebruikt die wordt opgevangen uit de lucht, industriële schoorstenen, stedelijk vast afval of andere bronnen om “groene chemicaliën” te maken die kunnen worden omgezet in kunststoffen, zeep, stoffen, parfums en meer.

“Veel mensen denken dat dit soort dingen sciencefiction zijn. Ze realiseren zich niet dat er al fabrieken draaien,” zei Jennifer Holmgren, chief executive van LanzaTech, een “koolstofrecycling” -bedrijf gevestigd in Chicago, maar met activiteiten over de hele wereld.

Holmgren zei dat het proces van het bedrijf vergelijkbaar is met het proces dat wordt gebruikt om wijn of bier te maken, maar in plaats van suiker eten de gemanipuleerde micro-organismen industriële emissies zoals koolstofdioxide, koolmonoxide en meer om ethanol te produceren.

Dat kan op zijn beurt worden gebruikt om de basiscomponenten te maken voor een verscheidenheid aan alledaagse producten die meestal afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen als hun bouwstenen.

In april kondigde LanzaTech, samen met Unilever en India Glycols, een nieuw wasmiddel aan dat is gemaakt met behulp van koolstofemissies die zijn afgevangen in een staalfabriek in China.

In juli kondigde sportkledingbedrijf Lululemon Athletica aan dat het kleding zou gaan verkopen die is gemaakt met polyestergaren dat is gemaakt door de gasfermentatie van LanzaTech.

“Het gaat echt om de circulaire economie – we stellen ons een wereld voor waarin je je afval terugneemt en hergebruikt,” vertelde Holmgren aan de Thomson Reuters Foundation.

Over de hele wereld nemen technologische innovaties voor het afvangen, opslaan, hergebruiken of vervangen van koolstofvervuiling toe.

Vorige week opende ’s werelds grootste fabriek die is ontworpen om koolstofdioxide uit de lucht te zuigen in IJsland, en president Joe Biden kondigde een doel aan om de Amerikaanse luchtvaartindustrie tegen het midden van de eeuw om te zetten in volledig duurzame vliegtuigbrandstof.

Synthetische biologie – zoals die wordt gebruikt om de producten van LanzaTech te maken – zou een sleutelrol kunnen spelen in de overgang van fossiele brandstoffen naar een klimaat-slimmere economie, zeggen voorstanders.

Michael Jewett, een professor in chemische en biologische engineering aan de Northwestern University in Illinois, zei dat het vinden van manieren om koolstofemissies te gebruiken om de “reeks producten gemaakt van chemicaliën uit aardolie” te vervangen, een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op de klimaatverandering.

Onderzoekers werken aan het optimaliseren van het fermentatieproces van LanzaTech in een bedrijfslaboratorium. Foto met dank aan: LanzaTech

Fossiele brandstoffen overal

Industriële gasfermentatie dateert van minstens een eeuw geleden, maar de technologie werd uiteindelijk ingehaald door producten op basis van goedkope aardolie, zei Jewett, wiens laboratorium met LanzaTech heeft gewerkt.

Tegenwoordig omvatten producten op basis van koolstof “het tapijt waar we ’s ochtends onze voeten op zetten, de tandenborstel in onze mond, de shampoo voor ons haar, de kleding die we dragen en de wasmiddelen die worden gebruikt voor onze was”, aldus een rapport van april van het Nova-Institute, een Duitse onderzoeksgroep die kijkt naar het vergroenen van de chemische industrie.

Momenteel is 85% van de koolstof die in dergelijke producten wordt gebruikt afkomstig van fossiele brandstoffen, zo blijkt uit het rapport. Geschat wordt dat de vraag naar dergelijke items tegen het midden van de eeuw meer dan zal verdubbelen.

LanzaTech, opgericht in 2005, wil die behoefte aan fossiele brandstoffen verdringen door in plaats daarvan koolstofdioxide aan te boren.

Het heeft momenteel twee commerciële fabrieken in China die meer dan 15 miljoen gallons ethanol per jaar maken, met behulp van koolstof die wordt afgevangen uit de rookkanalen van een legering en een staalfabriek.

Het proces trekt de aandacht van andere bedrijven, hoewel Holmgren zei dat niemand zo ver is als LanzaTech, dat ook werkt aan het produceren van groenere vliegtuigbrandstof, parfums en productverpakkingen.

“We zien een snelle ontwikkeling van industriële biotechnologie, waardoor hoogwaardige ingrediënten met een lage CO2-impact veel toegankelijker worden”, vertelde Jonathan Hague, vice-president bij Unilever Home Care, in een verklaring aan de Thomson Reuters Foundation.

De Amerikaanse overheid steunt nu de inspanningen van LanzaTech en kent het dit jaar een subsidie van het Amerikaanse ministerie van Energie ter waarde van $ 4,1 miljoen toe om te proberen zijn vermogen te versterken om koolstofdioxideafval om te zetten in een vervanger voor fossiele brandstoffen.

“We moeten geheel nieuwe soorten technologieën ontwikkelen om een nieuwe koolstofeconomie mogelijk te maken – een die meer koolstof opvangt, efficiënt gebruikt en opslaat dan het uitstoot,” zei David Babson, een programmadirecteur bij de afdeling Advanced Research Projects Agency-Energy initiatief, of ARPA-E.

“Traditioneel hebben ARPA-E en anderen nagedacht over nieuwe energietechnologieën als een middel om aardolie of fossiele koolstof te vervangen of om emissies te verminderen,” zei hij.

Maar omdat het steeds duidelijker is geworden dat de wereldwijde klimaatdoelstellingen niet langer kunnen worden bereikt door emissiereducties alleen, omdat de wereldwijde uitstoot blijft stijgen, heeft het initiatief ook gekeken naar manieren om de uitstoot van klimaatverandering die al in de lucht is, terug te krijgen, zei hij.

“We moeten een aantal negatieve emissieroutes ontwikkelen,” zei hij.

Een machine introduceert DNA-ontwerpen in de bacteriën van LanzaTech. Foto met dank aan: LanzaTech

Markt van $ 1 biljoen

“Upcycling” van koolstofemissies om consumentenproducten te creëren, biedt alleen al in de Verenigde Staten een potentiële jaarlijkse markt van $ 1 biljoen, volgens een schatting uit 2018 van Carbon180, een non-profitorganisatie voor koolstofverwijderingen.

Het wijst op brandstoffen, bouwmaterialen en kunststoffen als enkele van de grootste kansen.

Maar dergelijke industrieën zijn nog steeds in opkomst, zei Noah Deich, mede-oprichter en president van Carbon180.

Hij schatte dat er vandaag tientallen startups en onderzoeksprojecten zijn, maar weinig die “zinvolle” inkomsten hebben gegenereerd.

LanzaTech is een van de weinige bedrijven die grootschalige commerciële projecten bouwen, zei Deich, wat suggereert dat lessen uit het werk van het bedrijf “de hele industrie zullen helpen sneller te gaan”.

Hij zei dat de sector zich op een “omslagpunt” bevindt naarmate de technologie vordert en “de eerste golf van carbontechbedrijven verder gaat dan demonstratieschaal naar commerciële pilots”.

Het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer blijft enorm duur, zei hij, maar het omzetten van afgevangen koolstof in consumentenproducten kan een belangrijke inkomstenstroom bieden, waardoor de totale kosten dalen.

“Deze vroege inspanningen kunnen het paradigma van koolstofdioxide omdraaien van verontreinigende stof naar hulpbron,” zei hij.

Rapportage door Carey L. Biron ; bewerking door Laurie Goering. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters – en werd met toestemming opnieuw gepubliceerd door Good Good Good. Bezoeken news.trust.org/climate.