6 redenen waarom het hebben van een hardloopmaatje de sleutel kan zijn tot het opfleuren van je training

6 redenen waarom het hebben van een hardloopmaatje de sleutel kan zijn tot het opfleuren van je training
Twee mannen rennen naar buiten

Getty Images / FG Handel


  • Hoe een hardloopmaatje te vinden
  • Waar je op moet letten in een Running Buddy
  • Voordelen van hardlopen met een buddy

Alle hardlopers, zowel levenslange enthousiastelingen als nieuwkomers, worden geconfronteerd met ups en downs als het gaat om hardloopgewoonten, prestaties en algemeen plezier van de activiteit. Of deze worstelingen nu seizoensgebonden zijn – zoals uit bed komen om op een koude januaridag de baan op te gaan – of gewoon een deel van het dagelijks leven, aanmoediging van buitenaf kan nuttig zijn bij het overwinnen van een fitnessobstakel. Dit is een van de vele redenen waarom sommige hardlopers ervoor kiezen om een betrouwbare hardloopmaatje te vinden.

Het maakt niet uit op welk ervaringsniveau je bent – hardlopen met een andere persoon (of in een groep) heeft zijn voordelen.

Nieuwe hardlopers zijn misschien op zoek naar motivatie, consistentie en een gesprek om de run interessanter en leuker te maken. Een ervaren hardloper wil misschien een hardloopmaatje om hen te helpen een sneller tempo of kilometerdoel te bereiken. Wat je doel ook is, hardlopen met een andere persoon creëert gemeenschap, consistentie en brengt de opwinding terug naar hardlopen.

Hoe vind ik een hardloopmaatje?

Het vinden van iemand om mee te rennen lijkt misschien een intimiderende taak, maar de kans is groot dat er al een geschikte hardloopmaatje in je netwerk zit. Als je een vriend of familielid hebt die ook graag hardloopt, is dat een geweldige plek om te beginnen. Je kunt ook aan je naasten vragen of ze iemand kennen die op zoek is naar mensen om mee te rennen.

Als deze eerste opties geen resultaten opleveren, kijkt u naar uw lokale hardlooporganisatie. Veel steden hebben organisaties die races organiseren, coaching- en trainingslessen aanbieden en hardloopgroepen hebben georganiseerd. Informeer op het hoofdkantoor of de website van de organisatie naar wanneer hun hardloopgroepen worden gehouden, of doe vrijwilligerswerk om te helpen bij een race om gelijkgestemde hardlopers te ontmoeten. Uw lokale hardloopspecialiteitswinkel kan ook middelen hebben voor het vinden van een hardloopgroep of partner.

Waar moet ik op letten in een hardloopmaatje?

Om een geweldige hardloopmaatje te vinden, moet je nadenken over wat voor soort hardloper je bent en wat je wilt bereiken tijdens je hardloopreis.

Vergelijkbare doelen

Als je traint voor een marathon, wil je iemand vinden met een vergelijkbaar doel of vaardigheden. Deel je doelen met je potentiële hardlooppartner om te bepalen wat voor soort trainingen je samen kunt doen.

Vergelijkbaar tempo

Het is belangrijk om je trainingstempo te kennen en ervoor te zorgen dat een hardlooppartner je niet afremt of te hard duwt. Hoewel je misschien iemand wilt die je uitdaagt om sneller of langer te rennen, haal je het meeste uit hardlopen met iemand die een relatief vergelijkbare hardloper is als jij.

Vergelijkbaar schema

Voor logistieke gezond verstand is het een goed idee om iemand te vinden met een schema dat samenvalt met het jouwe. Bepaal of je liever vroeg in de ochtend gaat hardlopen of dat de beste tijd voor jou na het werk is. Dit maakt het gemakkelijker om een partner te vinden die in staat is om op dezelfde momenten te rennen.

Voordelen van hardlopen met een buddy

Als je worstelt met motivatie, hardlopen niet meer spannend voor je is, of je bent uitgekeken op dezelfde hardlooproutes, dan heb je misschien baat bij een hardlooppartner om dingen om te schakelen.

Motivatie

Soms kunnen hardlopers sporen krijgen – perioden waarin motivatie ontbreekt. Dit kan gebeuren na een grote race of wanneer het weer te koud of te warm wordt en het meer moeite kost om naar buiten te gaan om te rennen. Een hardloopmaatje kan je de peptalks geven die je nodig hebt om je te helpen op het goede spoor te blijven en je te pushen als je het moeilijk hebt.

Sociale tijd

Hoewel hardlopen vaak een solosport is, kan alleen zijn eenzaam worden. Of je nu met je beste vriend of een nieuwe kennis loopt, hardlopen met een andere persoon zal zeker een gesprek beginnen en de verbinding verdiepen. Om nog maar te zwijgen, praten en rennen is een geweldige manier om die kilometers sneller voorbij te laten gaan en zelfs gemakkelijker te laten voelen.

Het toevoegen van een sociale component aan lichaamsbeweging zal waarschijnlijk meer stressverlichting bieden. Een studie wees uit dat degenen die met iemand anders sporten kalmer en minder gestrest waren na het sporten dan degenen die alleen sporten. Niet alleen heeft hardlopen met een partner een fysiologisch voordeel, het is ook goed voor de geestelijke gezondheid.

Veiligheid

Vanuit praktisch oogpunt is hardlopen met een partner of groep een extra veiligheidsmaatregel, mocht dat nodig zijn. In het geval dat iemand in de groep uitgedroogd is, hypoglycemisch is of een verwonding of val oploopt, hebben mensen around maakt hulp toegankelijker.

Hardlopen met anderen kan ook dienen als bescherming in het geval zich een onveilige situatie voordoet. Dit is vooral handig als je merkt dat je vroeg in de ochtend of later in de nacht rent, wanneer er minder voetgangers rond je route zijn.

Verantwoordelijkheid

Als je de enige bent die deelneemt aan iets, zoals een solorun, is het gemakkelijk om te borgen. Je zult minder snel annuleren wanneer je je verbindt aan een ontmoeting met je hardlooppartner! Een hardlooppartner of -groep houdt je verantwoordelijk en helpt consistentie in je hardlooproutine te ontwikkelen.

Frisse Outlook

Hardlopen kan behoorlijk eentonig aanvoelen als het vastzit in een normale routine. Samenwerken met een buddy of groep kan helpen om een deel van die herhaling te doorbreken. Of het nu gaat om het delen van nieuwe routes, het geven van advies over de hardloopvorm of het aanbevelen van een race, hardlooppartners bieden een nieuw perspectief op een gedeeld onderwerp van interesse.

Naarmate je vertrouwen in je partner ontwikkelt, kunnen ze een uitstekende bron van advies en ondersteuning zijn.

Doelen bereiken

Het hebben van een trainingspartner zal je helpen om meer kans te maken op het bereiken van je hardloopdoelen. Eén studie vergeleek de voordelen van lichaamsbeweging bij mensen die alleen trainden versus in een groep. De studie wees uit dat sporten in een groep geassocieerd was met een groter fysiologisch effect en kwaliteit van leven.

Hardlopen met een buddy kan je ertoe aanzetten om wat harder en sneller te rennen om je dichter bij je doel te brengen. Er gaat niets boven het delen van de prestatie met een partner die je heeft geholpen om daar te komen.