Verschillen tussen een diëtist en voedingsdeskundige

Verschillen tussen een diëtist en voedingsdeskundige
Diëtisten en voedingsdeskundigen zijn vergelijkbaar en kunnen helpen uw dieet te verbeteren.

jo unruh / Vetta / Getty Images

  • Diëtisten
  • Voedingsdeskundigen
  • Andere voedingsprofessionals
  • Arbeidskansen

Diëtisten en voedingsdeskundigen zijn beide voedingsdeskundigen die hebben bestudeerd hoe voeding en voedingssupplementen uw gezondheid kunnen beïnvloeden. Beide worden beschouwd als beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, maar de titels mogen niet door elkaar worden gebruikt. Diëtisten hebben meestal meer opleiding en referenties, maar dat is niet altijd het geval.

Diëtisten

Een diëtist is een expert in diëtetiek, een tak van kennis die zich bezighoudt met voeding en de effecten ervan op de gezondheid. Een diëtist zal vaak met de cliënt samenwerken om hun voeding aan te passen op basis van een medische aandoening en / of individuele doelen. Een geregistreerde diëtist moet het volgende invullen om certificering te behalen:

  • Een bachelordiploma met cursussen die zijn goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie van de Academie voor Voeding en Diëtetiek voor onderwijs in voeding en diëtetiek
  • Begeleide ervaring bij een geaccrediteerde zorginstelling, gemeenschapsagentschap of foodservicebedrijf
  • Een nationaal examen beheerd door de Commissie voor diëtetische registratie

Bovendien moet een diëtist elk jaar voldoen aan de vereisten voor permanente beroepsopleiding om de certificering van het bestuur te behouden.

Diëtisten worden herkend door de letters “RD” (geregistreerde diëtist) of “RDN” (geregistreerde diëtist voedingsdeskundige) achter hun naam.

Geregistreerde diëtisten werken vaak in de foodservice of als onderdeel van een medisch team in ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen. Diëtisten zijn soms in dienst van universiteiten, waar ze kunnen lesgeven, onderzoek kunnen doen of volksgezondheidsproblemen met betrekking tot voeding en voeding kunnen aanpakken.

De Academie voor Voeding en Diëtetiek heeft ook geregistreerde voedingsdiëtetische technici. Voedingsdiëtetische technici hebben meestal een associate’s degree en werken samen met geregistreerde diëtisten. Ze zijn te herkennen aan de letters “NDTR” (voedingsdiëtist, geregistreerd) achter hun naam.

Voedingsdeskundigen

In de Verenigde Staten kan de titel “voedingsdeskundige” worden toegepast op iedereen die algemeen voedingsadvies biedt. Voedingsdeskundigen zijn niet zo gereguleerd als diëtisten, en zelfs degenen die geen professionele opleiding hebben, kunnen zichzelf wettelijk voedingsdeskundigen noemen.

In tegenstelling tot diëtisten, die gekwalificeerd zijn om eetstoornissen te diagnosticeren en diëten te ontwerpen om specifieke medische aandoeningen te behandelen, houden voedingsdeskundigen zich bezig met algemene voedingsdoelen en -gedrag. Voedingsdeskundigen zijn vaak werkzaam in scholen, ziekenhuizen, cafetaria’s, faciliteiten voor langdurige zorg en atletische organisaties.

Dat gezegd hebbende, veel voedingsdeskundigen hebben geavanceerde graden en zijn geslaagd voor voedingsdeskundige certificeringsraden om de beschermde titel van gecertificeerde voedingsspecialist (CNS) te verkrijgen. Dit geldt vooral voor sportvoedingsdeskundigen.

Deze titel moet worden verkregen via de Certification Board for Nutrition Specialists (CBNS). Aanvragers moeten een masterdiploma in voeding (of een vergelijkbaar veld) en ten minste 1.000 uur praktische ervaring hebben voordat ze voor het examen mogen zitten.

Alleen degenen die de CBNS-besturen zijn gepasseerd en aan de vereisten voor praktijkervaring hebben voldaan, kunnen wettelijk de letters “CNS” (gecertificeerde voedingsspecialist) achter hun naam toevoegen.

Andere voedingsprofessionals

De Clinical Nutrition Certification Board is een andere organisatie die certificering biedt voor de titel van een gecertificeerde klinische voedingsdeskundige (CCN). Andere voedingsdeskundigen, zoals gezondheidscoaches en holistische voedingsdeskundigen, vereisen niet zo’n uitgebreid trainingsprogramma. Gezondheidscoaches hebben mogelijk slechts enkele weken training nodig via de American Council on Exercise of een andere gerenommeerde organisatie.

Holistische voedingsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in functionele voeding moeten een cursus voltooien die is goedgekeurd door de National Association of Nutrition Professionals, gevolgd door 500 uur praktische ervaring, voordat ze deelnemen aan een certificeringsexamen dat wordt afgenomen door de Holistic Nutrition Credentialing Board.

De vereisten voor licentiestatus kunnen per staat verschillen. Sommige staten hebben alleen een licentie voor geregistreerde diëtisten, terwijl anderen voedingsdeskundigen een licentie geven als ze zijn gecertificeerd door een van de bovengenoemde besturen.

Arbeidskansen

Er zijn ongeveer 70.900 professionals werkzaam als diëtisten en voedingsdeskundigen in de Verenigde Staten. Van 2018 tot 2028 zal de industrie naar verwachting met 11% groeien, omdat bedrijven, scholen en sportorganisaties de voordelen van het verbeteren van voedingsgedrag erkennen.

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics is het mediane verwachte jaarsalaris voor diëtisten en voedingsdeskundigen in 2019 $ 61.270.

Een woord van bodymindspirit

Als u met een voedingsdeskundige wilt werken, kunt u het beste met uw arts praten over uw behoeften en doelen. U wordt dan doorverwezen naar een diëtist als uw behoeften medisch zijn (zoals diabetes, nierziekte of kanker) of een voedingsdeskundige als uw doel is om af te vallen of uw algehele gezondheid te verbeteren.

De diensten van erkende diëtisten en voedingsdeskundigen kunnen worden gedekt door uw ziektekostenverzekering, inclusief Medicaid en Medicare. Aarzel niet om tijdens uw eerste ontmoeting te vragen naar de opleiding, referenties en licentiestatus van de provider.

Diëtisten worden herkend door de letters “RD” (geregistreerde diëtist) of “RDN” (geregistreerde diëtist voedingsdeskundige) achter hun naam.

Alleen degenen die de CBNS-besturen zijn gepasseerd en aan de vereisten voor praktijkervaring hebben voldaan, kunnen wettelijk de letters “CNS” (gecertificeerde voedingsspecialist) achter hun naam toevoegen.

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics is het mediane verwachte jaarsalaris voor diëtisten en voedingsdeskundigen in 2019 $ 61.270.