Veroorzaken bananen gewichtstoename of helpen ze bij gewichtsverlies?

Veroorzaken bananen gewichtstoename of helpen ze bij gewichtsverlies?
Bananenbosje

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Je hebt misschien een aantal rapporten gehoord die zeggen dat bananen je laten aankomen, terwijl anderen zeggen dat bananen gunstig zijn voor gewichtsverlies. Wie heeft er gelijk en wat moet je weten als je calorieën telt?

Degenen die waarschuwen tegen het eten van bananen uit angst voor gewichtstoename, kijken naar het koolhydraatgehalte, met name suiker. Bananen bevatten vrij veel suiker, die sneller in lichaamsvet kunnen veranderen dan andere voedingsstoffen. Een andere reden waarom bananen een slechte rap krijgen, is dat hun aantal calorieën hoger is dan veel andere vruchten. Een kopje appelschijfjes heeft ongeveer 60 calorieën, terwijl een kopje plakjes banaan ongeveer 135 calorieën bevat.

Degenen in het pro-bananenkamp zeggen dat het netjes verpakte fruit de perfecte hoeveelheid koolhydraten en calorieën bevat voor een bevredigende en gezonde snackkeuze. De hoeveelheid suiker is niet hoog in vergelijking met de meeste suikerhoudende snacks- zoals koekjes en snoep – en bananen hebben het extra voordeel van vezels.

Sommige mensen zeggen zelfs dat je een onbeperkte hoeveelheid bananen (of fruit) kunt eten en niet kunt aankomen, omdat het fruit zelf zo goed voor je is. Fruit is rijk aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen.

De waarheid over bananen

Er is geen sluitend bewijs dat bananen ervoor zorgen dat je aankomt of gewicht verliest. Geen enkel voedsel is verantwoordelijk voor gewichtsverlies of gewichtstoename. Overweeg in plaats daarvan uw totale dagelijkse inname van voedingsstoffen. Gewichtsverlies treedt op wanneer u een calorietekort creëert, hetzij door minder calorieën te consumeren, meer calorieën te verbranden of een combinatie van beide.

Bananen kunnen een geweldige snack zijn. Ze zijn meer vullend dan veel andere snacks, hoewel misschien niet zoveel als sommige andere fruitkeuzes. Een halve middelgrote banaan heeft bijvoorbeeld ongeveer 60 calorieën en 1,5 gram vezels, terwijl een kopje frambozen 60 calorieën en 8 gram vezels bevat. Vanwege het volume en het vezelgehalte van de frambozen, zullen ze meer vullend zijn dan de banaan.

Het eten van een enkele banaan kan een gezonde snack zijn, maar als je drie grote bananen toevoegt aan je normale dagelijkse voedselinname, eet je meer dan 350 extra calorieën. Of je bananen in je maaltijdplan opneemt, hangt af van je doelen en of je van bananen houdt.

Als je gewoon probeert een gezonder dieet te eten, kan het eten van een banaan (of 1/2 van een middelgrote banaan die wordt beschouwd als een hele portie fruit) een goede manier zijn om de voeding te stimuleren. Het vervangen van calorierijke, vetrijke items zoals koekjes of cake door vers fruit zoals bananen kan de verzadiging verhogen terwijl de calorieën afnemen.

Als u op zoek bent om aan te komen, kunt u overwegen om dagelijks een extra snack te eten. Een banaan met pindakaas kan voedingsrijke calorieën verhogen om een gezonde gewichtstoename te bereiken.

Als je van de manier waarop bananen smaken houdt, moet je ze eten. Voeg bananen toe aan je maaltijdplan om je te helpen je groente- en fruitdoelen te bereiken. Je kunt zelfs van plan zijn om sommige minder voedzame snacks te vervangen door bananen om je vitamine-, mineralen- en vezelinname te verhogen en de verzadiging te verbeteren.

Voordelen van bananen

Een middelgrote banaan (7 tot 8 centimeter lang) heeft ongeveer 105 calorieën, een halve gram vet, 27 g koolhydraten, 3 g vezels, 14,5 g suikers en 1 g eiwit.

Bananen zitten tjokvol voedingsstoffen. Het zijn goede bronnen van kalium (voor de gezondheid van het hart) en vitamine C (een krachtige antioxidant).

Hoewel het meestal niet wordt beschouwd als een “superfood” zoals bosbessen of broccoli, kunnen bananen voordelen hebben die verder gaan dan een natuurlijke fruitsnack. In één onderzoek verbeterde de dagelijkse consumptie van bananen de bloedsuikerspiegel en lipidenprofielen marginaal bij mensen met diabetes type 2.

Bananen snack ideeën

Ga verder dan schillen en eten met deze maaltijd- en snackopties voor bananen.

  • Havermout: Voeg gesneden bananen toe aan je ochtend havermout. Je kunt het fruit ook pureren en het je havermout toevoegen terwijl het kookt.
  • Kaneel-besprenkeld: Bananen zijn geweldig met kaneel. Snijd er gewoon een in plakjes, bestuif het met kaneel en geniet ervan.
  • Yoghurt: Meng gehakte banaan tot vetvrije gewone Griekse yoghurt samen met wat kaneel. Je kunt bananen en yoghurt ook in lagen met vezelrijke zemelengranen en gesneden amandelen.
  • Bevroren munten: Veel mensen houden van de textuur van bevroren banaan. Het duurt ook wat langer om te eten, wat betekent dat je je eerder vol voelt tegen de tijd dat je klaar bent. Top bananenschijfjes met aardbeienyoghurt zonder suiker en gehakte pinda’s voordat je ze invriest – het is als een voedzame, gedeconstrueerde bananensplit.

Hoe zit het met bananenchips?

Hoewel bananen een gezonde keuze kunnen zijn in een dieet voor gewichtsverlies, zijn bananenchips nOt. Het zijn bananen die zijn gefrituurd en overgoten met suiker of zout. Een portie bananenchips van een half kopje bevat ongeveer 210 calorieën en 12,5 g vet. Gedehydrateerde bananenschijfjes worden niet gefrituurd en bevatten dus veel minder vet en minder calorieën.

Bananenchips
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Een woord van bodymindspirit

Er is geen bewijs dat bananen bijdragen aan gewichtstoename of gewichtsverlies. Net als elk ander voedsel hebben bananen calorieën en calorieën tellen op. Als een gezonde snack kunnen bananen voedzamer zijn dan opties met hetzelfde aantal calorieën en kunnen ze een gezonde vervanging zijn voor suikerhoudende lekkernijen. Als je van bananen houdt, geniet er dan van als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Als je van de manier waarop bananen smaken houdt, moet je ze eten. Voeg bananen toe aan je maaltijdplan om je te helpen je groente- en fruitdoelen te bereiken. Je kunt zelfs van plan zijn om sommige minder voedzame snacks te vervangen door bananen om je vitamine-, mineralen- en vezelinname te verhogen en de verzadiging te verbeteren.

Hoewel bananen een gezonde keuze kunnen zijn in een dieet voor gewichtsverlies, zijn bananenchips dat niet. Het zijn bananen die zijn gefrituurd en overgoten met suiker of zout. Een portie bananenchips van een half kopje bevat ongeveer 210 calorieën en 12,5 g vet. Gedehydrateerde bananenschijfjes worden niet gefrituurd en bevatten dus veel minder vet en minder calorieën.