Interfereren calciumsupplementen met medicijnen?

Interfereren calciumsupplementen met medicijnen?
Calciumsupplementen kunnen interfereren met sommige medicijnen.

Paul Bode

Calciumsupplementen kunnen op verschillende manieren interageren met verschillende medicijnen, vaak de hoeveelheid van het medicijn dat wordt geabsorbeerd verhogen of verlagen. En soms werkt het andersom – het medicijn verandert hoeveel calcium je absorbeert.

Supplementen zijn meestal veilig om te nemen, maar je moet overwegen wat je nog meer neemt en wat er met je lichaam gebeurt. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten over het nemen van calcium of supplementen als u medicijnen gebruikt, zelfs vrij verkrijgbare medicijnen.

Calcium en antibiotica

Calciumsupplementen kunnen de absorptie van fluoroquinolon en tetracycline verminderen. Het nemen van de medicijnen en supplementen met een tussenpoos van ten minste twee uur zou moeten helpen, maar nogmaals, praat met uw zorgverlener. Calciumsupplementen moeten waarschijnlijk helemaal worden vermeden als u gentamicine gebruikt, een ander type antibioticum.

Calcium en osteoporotische medicijnen

Bisfosfonaten zijn medicijnen die worden gebruikt om osteoporose te behandelen. Het nemen van hen op hetzelfde moment als calciumsupplementen kan de absorptie van de medicatie verminderen, dus ze moeten ten minste twee uur na het calcium worden ingenomen. Aan de andere kant verhogen oestrogenen de calciumabsorptie, wat de botdichtheid kan verbeteren.

Calcium, diuretica en andere bloeddrukmedicijnen

Diuretica worden gebruikt om vocht uit uw lichaam te verwijderen en de bloeddruk te verlagen. Sommige soorten diuretica kunnen uw calciumspiegels in het bloed beïnvloeden. Kaliumsparende en thiazidediuretica kunnen de hoeveelheid calcium in uw bloed verhogen en lisdiuretica zorgen ervoor dat de calciumspiegels dalen.

Calciumsupplementen en bètablokkers kunnen met elkaar interfereren. En, niet verrassend, calcium kan interfereren met calciumantagonisten. Neem geen calciumsupplementen met deze bloeddrukmedicijnen, tenzij uw zorgverlener u vertelt ze in te nemen.

Calcium, antacida en laxeermiddelen

Zowel aluminium- als magnesiumbevattende antacida verhogen de hoeveelheid calcium die in uw urine wordt uitgescheiden, wat betekent dat u calcium kunt verliezen. En een vorm van calciumsupplementen genaamd calciumcitraat kan de hoeveelheid aluminium verhogen die wordt geabsorbeerd uit die antacida.

Sommige vrij verkrijgbare antacida zijn gemaakt van calciumcarbonaat, dat het zuur in je maag absorbeert. Het is belangrijk om de instructies op het etiket te volgen om te voorkomen dat u te veel calcium uit deze antacida absorbeert.

Laxeermiddelen die magnesium bevatten, kunnen de hoeveelheid calcium die wordt geabsorbeerd uit calciumsupplementen verminderen.

Calcium en anti-epileptische medicijnen

Anti-epileptische medicijnen, zoals fenytoïne, carbamazepine, fenobarbital en primidon, kunnen uw calciumspiegels verlagen. Ze moeten minstens twee uur na calciumsupplementen worden ingenomen.

Bovendien kan uw zorgverlener voorstellen om vitamine D-supplementen samen met uw anti-epileptische medicijnen te nemen om te proberen het calciumgehalte dicht bij normale niveaus te houden.

Cholesterol medicijnen

Eén type cholesterolverlagende medicatie, galzuurbindende middelen genoemd, kan het calciumverlies in de urine verhogen, dus uw zorgverlener kan aanbevelen calcium- en vitamine D-supplementen te nemen.

Echt, dit is zo belangrijk dat het moet worden herhaald: u moet met uw zorgverlener praten over eventuele voedingssupplementen die u gebruikt, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt, inclusief recepten en vrij verkrijgbare medicijnen.