Verjaardag van kolonel Sanders

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Kolonel Sanders – geboren als Harland David Sanders op 9 september 1890 in Henryville, Indiana – was een succesvolle Amerikaanse zakenman, die wereldwijde bekendheid verwierf voor het opzetten van de populaire fastfoodketen die bekend staat als Kentucky Fried Chicken (of KFC, voor ons gefrituurde kipfans), een franchise die nu in bijna elk land over de hele wereld aanwezig is. In de loop van zijn lange, bewogen leven (hij werd 90 jaar oud) had de kolonel talloze en diverse banen, waardoor hij een van de bekendste ondernemers in de Verenigde Staten was.

De kolonel ontdekte zijn liefde voor eten en koken al op jonge leeftijd. Geboren als oudste van drie kinderen, begon hij te helpen door te koken en voor zijn broers en zussen te zorgen nadat zijn vader overleed en zijn moeder de enige kostwinner voor het gezin werd. Hij stopte toen met school in de zevende klas op 12-jarige leeftijd (iets wat in die tijd heel gebruikelijk was), zodat hij op een boerderij kon werken en ook zijn gezin kon helpen onderhouden. Hij zou later een baan krijgen bij het schilderen van paardenkoetsen in zijn thuisstaat.

In de loop van de volgende decennia, te beginnen in 1906, waagde de kolonel zich aan verschillende beroepen en verplaatste zich vrij veel door staten. Dankzij zijn oom kreeg hij op zijn 16de een baan als conducteur bij een trambedrijf. Later loog hij over zijn leeftijd om als wagoner het leger in te gaan en diende totdat hij een jaar later eervol werd ontslagen (dat hij de kolonel wordt genoemd, heeft echter eigenlijk niets te maken met zijn periode in het leger!)

Vervolgens verhuisde hij naar Alabama, waar hij rond de spoorwegindustrie zou stuiteren en verschillende banen bij verschillende spoorwegmaatschappijen zou bekleden. Het was in deze tijd dat hij de vrouw ontmoette die zijn eerste vrouw zou worden, Josephine King, met wie hij in 1909 trouwde en drie kinderen verwekte. Hij studeerde in deze tijd ook rechten, wat leidde tot een kortstondige carrière als advocaat. Hierna probeerde hij door de jaren heen verschillende zakelijke ondernemingen, maar ze mislukten altijd om de een of andere reden.

Pas in de jaren 1930, toen hem de positie werd aangeboden om een tankstation te runnen, kwam zijn grote doorbraak – een kans die zou dienen als de opstap voor de oprichting van zijn toekomstige gefrituurde kippenimperium. Terwijl hij bij het tankstation werkte, begon hij ook met het serveren van voedsel aan klanten. Vanaf dat moment keerde hij de voedselindustrie nooit de rug toe en bleef hij op deze locatie werken totdat hij zijn recept voor gefrituurde kip perfectioneerde (zelfs zo ver ging dat hij het patenteerde) en begon uit te breiden, zijn eerste restaurant in Utah. Naarmate hij uitbreidde, steeg zijn populariteit tot ongekende aantallen en ontving hij zelfs de eretitel van “Kentucky Colonel” door de gouverneur van die staat.

Tijdens de latere jaren van zijn carrière slaagde hij erin zijn franchise uit te breiden in de VS en uiteindelijk naar andere landen zoals Canada en het Verenigd Koninkrijk. Toen zijn imperium te groot voor hem was geworden om te runnen, verkocht hij het in 1964 en bleef aan als merkambassadeur, en werd uiteindelijk het symbool ervan. De kolonel – een natuurkracht en een ondernemer van geest – bleef werken en dienen als adviseur binnen het rijk dat hij had helpen creëren tot zijn dood op 16 december 1980. Tot op de dag van vandaag zien we een karikatuur van zijn gezicht in elke KFC-franchise over de hele wereld.