Verbetert granaatappelsap de spierkracht?

Verbetert granaatappelsap de spierkracht?
Glas granaatappelsap en houten lepel met granaatappelpitje op houten dienblad

Westend61/Getty Afbeeldingen

 • Gezondheidsvoordelen van granaatappel
 • Hoe granaatappelsap lichaamsbeweging ondersteunt
 • Onderzoek
 • Andere sappen verbeteren de atletische prestaties

Rommelig om te eten en een favoriet sap om te drinken, de granaatappel is bekend geworden als een rijke bron van antioxidanten. Van deze krachtige antioxidanten is aangetoond dat ze algemene gezondheidsvoordelen bieden, daarom drinken velen nu regelmatig granaatappelsap. Ander onderzoek heeft extra voordelen aangetoond voor actieve volwassenen en atleten door verbeterde atletische prestaties.

Gezondheidsvoordelen van granaatappel

Granaatappel (Punica granatum |) is een voedzame vrucht met talrijke geneeskrachtige eigenschappen. De vrucht wordt al duizenden jaren gekweekt. Het oude China, India en samenlevingen rond de Middellandse Zee gaven granaatappel een prominente symbolische rol in de geschiedenis. Het lijkt erop dat de oude geschiedenis de kracht van de granaatappel al begreep. Elk deel van deze unieke vrucht van wortel tot zaad bevat waardevolle voedingsstoffen en antioxidanten.

Antioxidanten en fytonutriënten gevonden in planten

Het volgende is een lijst van antioxidanten en fytonutriënten (actieve verbindingen gevonden in planten) specifiek voor elk deel van de granaatappel:

 • Bloem: Oleanolzuur, galluszuur, ursolzuur, anthocyanen
 • Sap: Anthocyanen, ellaginezuur, galluszuur, catechines, quercetine, vitamine C
 • Schil en pulp: Quercetine, gallacinezuur, kaempferol, punicalagin
 • Wortels en schors: Galluszuur, punicotanenzuur, manniet, pelletierine, n-methylisopelletierine
 • Zaden: Geconjugeerd linoleenzuur (CLA), linoleenzuur, oliezuur, puninezuur

De buitenste delen van de granaatappel worden meestal geconsumeerd als extracten, terwijl de binnenste zaden en sap zijn wat we eten en drinken.

De binnenste zaden en het sap van de granaatappel zijn de focus geweest van het meeste onderzoek. Studies suggereren dat granaatappel in staat kan zijn om veel gezondheidsvoordelen te bieden.

Bestrijdt kanker

Onderzoek toont aan dat antioxidanten in granaatappel de groei van kankercellen effectief remden en de progressie van borstkanker en prostaatkanker vertraagden.

Verbetert de gezondheid van het hart

Studies tonen aan dat antioxidanten in granaatappelsap een cardioprotectief effect hebben. Het regelmatig drinken ervan zou de incidentie van atherosclerose (verharding van de slagaders) verminderen, de bloeddruk verbeteren en het cholesterolgehalte verlagen.

Biedt een hormoonvervangingstherapie (HST) alternatief

Granaatappel is een rijke bron van polyfenolen of fenolen, een natuurlijk fyto-oestrogeen waarvan is aangetoond dat het een veiliger alternatief is voor hormoonvervangingstherapie (HST), waardoor het risico op borstkanker wordt verminderd.

Hoe granaatappelsap lichaamsbeweging ondersteunt


De antioxidanten in granaatappelsap werken op verschillende manieren om de atletische prestaties te verbeteren. Oefening is geweldig voor een betere gezondheid, maar het legt wel stress op ons lichaam. Ons spierweefsel, cellen en centrale zenuwstelsel (CZS) ondergaan verschillende gradaties van stress, afhankelijk van de trainingsintensiteit.

Inspanningsstress of oxidatieve stress is een normale en vaak ongemakkelijke reactie op lichaamsbeweging. Oxidatieve stress betekent dat er een onbalans is tussen het antioxidantsysteem van het lichaam om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden om lichamelijke schade te voorkomen.


Normale lichaamsreacties kunnen een afgifte van ontstekingschemicaliën, verhoogde melkzuurspiegels, inspanningsongemakken en verminderde energie omvatten. De overvloed aan polyfenolen en quercetine in granaatappel kan mogelijk wat door inspanning veroorzaakte spierschade verminderen of voorkomen.

Antioxidanten

Polyfenolen zijn fytochemicaliën met antioxiderende eigenschappen die worden aangetroffen in plantaardige voedselbronnen. Polyfenolen zijn ook bekend als fenolen en geven fruit zoals granaatappel hun levendige kleur. Fenolen bieden tal van gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en bescherming van ons cardiovasculaire systeem. Galluszuur is een van de polyfenolen in granaatappelsap waarvan is aangetoond dat het spierherstel en -kracht verbetert.

Quercetine is een natuurlijk voorkomende bioflavonoïde die voorkomt in een verscheidenheid aan plantaardige voedselbronnen. Bioflavonoïden of flavonoïden vertegenwoordigen een grote klasse antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen, toxines verwijderen en cellulaire schade in het lichaam verminderen. Pomegranate sap is een rijke bron van quercetine waarvan is aangetoond dat het helpt bij spierherstel en verbeterde trainingsprestaties.

Nitraten

Granaatappels zijn rijk aan nitraten die, volgens onderzoek, de atletische prestaties verbeteren. Nitraten zijn chemicaliën die van nature voorkomen in een verscheidenheid aan plantaardig voedsel en worden omgezet in stikstofmonoxide in ons lichaam wanneer ze worden geconsumeerd. Stikstofmonoxide werkt door onze bloedvaten te verwijden om de zuurstoftoevoer naar werkende spieren te verhogen. Van dit proces is aangetoond dat het de cardiorespiratoire prestaties verhoogt en de spierfunctie verbetert.

Granaatappelsap Onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben de verschillende manieren onderzocht waarop de consumptie van granaatappelsap atleten ten goede kan komen.

Verbeterd spierherstel bij atleten

Een studie werd uitgevoerd op elite gewichtheffers om de effecten van granaatappelsap op spierherstel te onderzoeken. Olympisch gewichtheffen is intensieve oefening, meestal gevolgd door enkele dagen van zwakte en pijn. Van dit type uitputtende training is aangetoond dat het de kracht vermindert, spierschade, oxidatieve stress en ontsteking verhoogt. Door inspanning veroorzaakte stress en het ongemak dat volgt, zorgen ervoor dat velen van ons onze trainingsprogramma’s stopzetten.

Vrijwilligers voor de onderzoeksproef waren negen jonge mannen die elite gewichtheffers waren. De mannen moesten minstens drie jaar trainingservaring hebben en minstens vijf keer per week deelnemen aan gewichtheffen met 90-120 minuten per sessie. Ze waren in goede gezondheid, blessurevrij en namen geen antioxidanten of ontstekingsremmende geneesmiddelen tijdens of een maand voorafgaand aan de testperiode.

Voorafgaand aan granaatappelsapsuppletie werden basiswaarden geregistreerd voor een maximale lift van één rep voor elke Olympische beweging (snatch, clean and jerk en squat). Bloedmonsters, bloeddruk en hartslag werden ook geregistreerd voor en na elke trainingssessie. De deelnemers werden in eerste instantie getest met een placebo gevolgd door een afzonderlijke training met behulp van granaatappelsapsuppletie.

De deelnemers begonnen twee dagen eerder 750 ml (3 × 250 ml / dag) granaatappelsap te drinken en gingen door gedurende de hele onderzoeksperiode.

Granaatappelsap suppletie was geïndiceerd om de trainingswaarden aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met de placebo. De gewichtheffers waren in staat om de trainingsduur en de hoeveelheid gewicht die werd getild te verlengen.

De resultaten gaven ook aan dat deelnemers verminderde spierpijn en sneller herstel ervoeren. De belangrijkste verbeteringen voor verminderde vertraagde spierpijn waren in de quadriceps versus biceps.

De studie wees ook op een verbeterde systolische bloeddruk, zowel tijdens als na de training. Systolische bloeddruk is de hoogste waarde en meet de druk in uw bloedvaten wanneer uw hartslag. Granaatappelsapsuppletie lijkt ook een positief effect te hebben gehad op een verlaagde hartslag en glucosewaarden.

Verdere resultaten maten de bloedserumbiomarkers voor spierschade veroorzaakt door lichaamsbeweging. De bloedmonsters na granaatappelsuppletie wezen op creatinekinase (CK) en lactaatdehydrogenase (LDH) waren verminderd. CK en LDH zijn spierenzymen die vrijkomen tijdens intensieve training en hogere serumspiegels in ons bloed zijn indicatoren van spierletsel. Het drinken van granaatappelsap lijkt deze waarden aanzienlijk te verlagen.

Conclusies van de studie suggereren dat het drinken van granaatappelsap tijdens krachttraining en 48 uur daarna de spierkracht van het hele lichaam verbetert. Onderzoekers vermeldden ook dat het dagelijks consumeren van 750 ml de optimale dosis zou kunnen zijn om een significant ontstekingsremmend effect te produceren.

Over het algemeen waren verbeterde atletische prestaties, inclusief spierkracht, het gevolg van granaatappelsapsuppletie. Vanwege de kleine steekproefomvang wordt echter aanbevolen dat verdere studies op grotere schaal worden uitgevoerd met atleten van verschillende sporten.

Verbeterd spierherstel bij niet-atleten

Een andere studie werd uitgevoerd op 45 niet-weerstandsgerichte maar fysiek actieve jonge mannen. Het doel van het onderzoek was om de doseringen van granaatappelsap en hun effect op isometrische sterkteherstel na excentrische oefening te onderzoeken. Excentrische oefening wordt ook wel negatieve training genoemd waarbij je langzaam een gewicht verlaagt tegen weerstand/zwaartekracht. Hierdoor kan de spier voorbij normale faalpunten worden geduwd.

De mannen werden verdeeld in groepen en dronken granaatappelsap eenmaal daags (650 mg galluszuur), tweemaal daags (1.300 mg galluszuur) of placebo. Zowel de lagere als de hogere doses granaatappelsap resulteerden in een aanzienlijk verbeterde spierkracht in vergelijking met de placebo. De spierhersteltijd werd ook sterk verminderd voor degenen die een van beide doses dronken granaatappelsap.

Volgens de resultaten lijkt het drinken van een grotere dosis granaatappelsap mogelijk niet nodig om verbeterde spierherstelvoordelen te bereiken.

Verbeterde bloedstroom en zuurstofafgifte

Ander onderzoek werd uitgevoerd met granaatappelextract bij 19 jonge, zeer actieve mannen en vrouwen. De studie onderzocht of nitraatrijk granaatappelextract de vaatverwijding, de bloedstroom en de trainingsprestaties zou verbeteren. Deelnemers kregen 1.000 mg granaatappelextract, 1.000 mg commercieel granaatappelsupplement of placebo 30 minuten voorafgaand aan de training.

Elke vrijwilliger voltooide drie afzonderlijke loopbandtests tot uitputting. De resultaten gaven aan dat granaatappelextract dat voorafgaand aan de training werd ingenomen, de diameter van het bloedvat verbeterde, waardoor een betere bloedstroom en zuurstoftoevoer naar werkende spieren mogelijk werd. Het toonde ook vertraagde vermoeidheid en verbeterde atletische prestaties bij zeer actieve personen.

Andere sappen verbeteren de atletische prestaties

Het ontdekken van de vele voordelen van het eten van planten heeft deuren geopend naar aanzienlijke gezondheidsverbetering en verbeterde atletische prestaties. Groenten en fruit bevatten krachtige fytochemicaliën die ons begrip hebben veranderd en een hernieuwd respect hebben gegeven voor de waarde van voeding voor onze gezondheid.

Granaatappelsap is slechts een van de vele vruchten onder de voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze onze gezondheid en fitheid verbeteren. Deze andere sappen kunnen u helpen uw sportprestaties te verbeteren.

Bietensap

Bietensap is een rijke bron van antioxidanten en hoog in nitraatgehalte. Nitraat komt van nature voor in een verscheidenheid aan plantaardig voedsel en wordt omgezet in stikstofmonoxide wanneer het wordt geconsumeerd. Stikstofmonoxide zou de bloedstroom en de longfunctie verbeteren en een betere zuurstoftoevoer naar werkende spieren bieden. Actieve volwassenen en atleten vullen bietensap aan voor verbeterde atletische prestaties.

Tomatensap

Tomatensap bevat essentiële voedingsstoffen en is een rijke bron van lycopeen. Lycopeen is een krachtige antioxidant waarvan is aangetoond dat het schadelijke inflammatoire chemische niveaus die door het lichaam worden vrijgegeven tijdens zware trainingen vermindert. Deze antioxidantbescherming helpt oxidatieve stress veroorzaakt door lichaamsbeweging te verminderen en de reden waarom veel actieve volwassenen tomatensap drinken voor verbeterde atletische prestaties.

Het volgende is een lijst van antioxidanten en fytonutriënten (actieve verbindingen gevonden in planten) specifiek voor elk deel van de granaatappel:

 • Bloem: Oleanolzuur, galluszuur, ursolzuur, anthocyanen
 • Sap: Anthocyanen, ellaginezuur, galluszuur, catechines, quercetine, vitamine C
 • Schil en pulp: Quercetine, gallacinezuur, kaempferol, punicalagin
 • Wortels en schors: Galluszuur, punicotanenzuur, manniet, pelletierine, n-methylisopelletierine
 • Zaden: Geconjugeerd linoleenzuur (CLA), linoleenzuur, oliezuur, puninezuur

Inspanningsstress of oxidatieve stress is een normale en vaak ongemakkelijke reactie op lichaamsbeweging. Oxidatieve stress betekent dat er een onbalans is tussen het antioxidantsysteem van het lichaam om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden om lichamelijke schade te voorkomen.

Granaatappelsap suppletie was geïndiceerd om de trainingswaarden aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met de placebo. De gewichtheffers waren in staat om de trainingsduur en de hoeveelheid gewicht die werd getild te verlengen.

Conclusies van de studie suggereren dat het drinken van granaatappelsap tijdens krachttraining en 48 uur daarna de spierkracht van het hele lichaam verbetert. Onderzoekers vermeldden ook dat het dagelijks consumeren van 750 ml de optimale dosis zou kunnen zijn om een significant ontstekingsremmend effect te produceren.

Volgens de resultaten lijkt het drinken van een grotere dosis granaatappelsap mogelijk niet nodig om verbeterde spierherstelvoordelen te bereiken.