Verbeteren fitnesstrackers uw gezondheid?

Verbeteren fitnesstrackers uw gezondheid?
vrouw die hartslag controleert op fitnesstracker

d3sign / Getty Afbeeldingen


  • Help u meer te bewegen
  • Verbeter uw slaaphygiëne
  • Verhoog uw actieve minuten
  • Breng uw energie-inname in balans
  • Verbeter de gezondheid van uw hart
  • Verminder stress en stimuleer herstel
  • Nadelen van fitnesstrackers

Fitnesstrackers en smartwatches zijn populaire hulpmiddelen om een gedetailleerd inzicht te krijgen in uw dagelijkse activiteiten- en gezondheidsgegevens. Deze gadgets bieden logboeken van verschillende statistieken, zoals uw dagelijkse totale stappen, hartslag, slaapkwantiteit, slaapkwaliteit, actieve minuten en meer.

Fitnesstrackers kunnen ook helpen uw motivatie te vergroten om gezondheidsdoelen te maken en zich eraan te houden, terwijl ze diepgaande feedback geven, zodat u uw routines kunt verfijnen voor de beste resultaten. Zoals elke fitnesstool, zijn de voordelen afhankelijk van hoe u ze gebruikt en uw persoonlijke ervaring ermee.

Hoewel meer weten over je gewoonten en de reactie van je lichaam een empowerend proces kan zijn, moet je in gedachten houden dat zoals alles, te veel van het goede niet altijd het beste is. Hier is hoe fitnesstrackers kunnen helpen uw gezondheid te verbeteren en hoe u ze het beste kunt gebruiken om uw doelen op een evenwichtige manier te bereiken.

Fitnesstrackers kunnen u helpen meer te bewegen

Fitnesstrackers kunnen u helpen meer te bewegen. Als je een sedentaire baan hebt, is het lastig om voldoende beweging in je dag of week te krijgen. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde persoon slechts iets meer dan 5.000 stappen per dag krijgt, waarbij sommige rapporten een gemiddelde van slechts 3.000 melden.

Hoewel er geen vast aantal stappen is waaraan u elke dag moet voldoen, verhoogt meer bewegen uw totale dagelijkse energieverbruik.

Wanneer u uw stappentelling verhoogt, vermindert u ook de tijd die u besteedt aan sedentair zijn. Onderzoek toont aan dat degenen die hun totale dagelijkse stappen bijhouden met fitnesstrackers hun beweging zowel op korte als op lange termijn verhogen.

Verbeter uw slaaphygiëne

Veel fitnesstrackers houden je slaap op verschillende manieren in de gaten. Zelfs de meest elementaire modellen houden vaak uw totale slaaptijd bij. Meer diepgaande trackingfuncties omvatten slaaphartslag, hartslagvariabiliteit, rusteloosheid en ademhalingsfrequentie.

De trackers gebruiken deze gegevens en meer om te bepalen hoe lang je in elke slaapfase hebt doorgebracht en wat de kwaliteit van je slaap was. Vaak wordt deze bepaling verstrekt door middel van een numerieke score.

Houd er rekening mee dat deze gegevens en de rapportage ervan de beste gok zijn en niet noodzakelijkerwijs exact vanwege een gebrek aan technologie die wordt gebruikt tijdens daadwerkelijke slaapstudies. Toch kunnen de gegevens u helpen te zien waar uw slaapgewoonten mogelijk moeten verbeteren.

Waar fitnesstrackers schitteren in het verbeteren van de slaaphygiëne, helpt u consistenter en opzettelijker te worden met uw slaapgewoonten.

Consistente slaap- en waaktijden leiden tot betere resultaten van de slaapkwaliteit. Het gebruik van uw fitnesstracker om bedtijd- en waaktijddoelen in te stellen met herinneringen kan u helpen bewuster te worden met uw slaaproutine.

Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht, of 7 tot 8 uur als je ouder bent dan 65 en niet het gevoel hebt dat je meer nodig hebt. Begin ook minstens 30 minuten voor het slapengaan met slapengaan, houd deze tijd elke dag consistent, zelfs in het weekend.

Verhoog uw wekelijkse actieve minuten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beveelt een wekelijks minimum van 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten cardiovasculaire activiteit met hoge intensiteit (of een gelijkwaardige mix van beide) aan voor volwassenen, samen met 2 dagen weerstandstraining gericht op alle belangrijke spiergroepen.

Ondanks deze aanbevelingen zeggen rapporten dat slechts 1 op de 4 volwassenen en 1 op de 5 middelbare scholieren voldoende fysieke activiteit krijgt.

Naar schatting 31 miljoen volwassenen van 50 jaar of ouder krijgen geen fysieke activiteit, afgezien van wat nodig is voor het dagelijks leven. Dit soort inactieve levensstijl kan uw risico op hartaandoeningen, diabetes type 2, sommige soorten kanker en obesitas verhogen.

Sommige fitnesstrackers, zoals de recentere versies van de Fitbit Charge-serie, houden actieve minuten bij, die worden gescoord op basis van trainingsintensiteit. Enkele voorbeelden van actieve minuten kunnen opzettelijke oefening zijn of iets als schoonmaken of een wandeling die je hartslag omhoog krijgt.

U kunt meestal doelen instellen in de app van de tracker voor het aantal actieve minuten dat u wilt krijgen, hoewel er een standaard is voor het krijgen van de aanbevolen 150 minuten. Wanneer u actieve minuten bereikt, krijgt u een melding.

Wanneer u het doel bereikt, zal de tracker u hiervan op de hoogte stellen. Het gebruik van deze markeringen en functies voor het stellen van doelen kan u helpen uw aanbevolen actieve dagelijkse minuten te controleren en te bereiken.

Breng uw energie-inname in balans

Fitnesstrackers houden een telling bij van uw totale dagelijkse energieverbruik. Hoewel deze gegevens slechts een beste gok zijn, kan het u een geïndividualiseerde kijk geven op hoeveel energie u dagelijks verbruikt. Het gebruik van deze functie om uw dagelijkse energie-inname te plannen (d.w.z. hoeveel calorieën u verbruikt), kan u helpen uw energie-inname in evenwicht te brengen met uw output.

Het gebruik van deze gegevens kan u ook helpen uw gewichtsbeheersingsdoelen te bereiken. Hoewel de gegevens over het calorieverbruik mogelijk niet helemaal nauwkeurig zijn, kan het u een schatting geven om uw strategie te informeren voor het verhogen van uw vetvrije massa, het verminderen van lichaamsvet of het handhaven van uw huidige gewicht.

Met sommige trackers kunt u uw voedselinname invoeren en grafieken weergeven die uw totale inname versus output onthullen. Ze geven ook aanwijzingen weer voor hoeveel u moet eten om uw doelen voor gewichtsbeheersing te bereiken.

U hoeft uw inname niet elke dag te veranderen om overeen te komen met de output van elke dag. Het gebruik van een hardloopgemiddelde per week of maand moet nauwkeurig genoeg zijn om u te helpen resultaten te behalen. Tel uw wekelijkse gemiddelde energieverbruik op en voeg calorieën toe of trek er calorieën aan af om uw dagelijkse calorie-innamedoel te vinden.

Verbeter uw cardiovasculaire gezondheid

Als het verbeteren van uw cardiovasculaire conditie een doel is, kunnen fitnesstrackers informatie verstrekken om u te helpen dit te bereiken. De meeste fitnesstrackers geven gegevens door met betrekking tot uw cardiovasculaire fitheid op basis van uw hartslag tijdens en na fysieke activiteit. Deze metingen kunnen een beeld geven van uw cardiovasculaire gezondheid in vergelijking met andere mensen van uw leeftijd en geslacht.

Een andere meting van uw cardiovasculaire gezondheid is uw rusthartslag (RHR), het aantal keren dat uw hart per minuut klopt (bpm) terwijl u volledig in rust bent. Deze meting bepaalt uw fysieke fitheid en kan worden verbeterd met cardiovasculaire oefeningen.

Een lagere rusthartslag is vaak indicatief voor een fysiek fit persoon (hoewel sommige medische aandoeningen geassocieerd zijn met een lage hartslag). De gezonde rusthartslag van een volwassene is 60 tot 80 bpm, hoewel zeer atletische personen een rusthartslag van minder dan 40 kunnen hebben.

Hoge rusthartslag betekent en leidt tot gezondheidsproblemen zoals het metabool syndroom. Het krijgen van meer activiteit kan helpen uw hartslag in rust te verlagen, die u uw fitnesstracker kunt gebruiken om te controleren.

U kunt uw trending dagelijkse rusthartslag bekijken, wat een geweldige bron van motivatie en het volgen van doelen is. Krachtige aërobe oefening heeft het grootste effect op het verlagen van uw rusthartslag, hoewel matige intensiteitsoefeningen zoals stevig wandelen nog steeds in mindere mate effectief zijn. Als u niet in staat bent om krachtig te oefenen, zal het beginnen met lagere intensiteiten en het omhoog werken nog steeds een aanzienlijke impact hebben op uw cardiovasculaire gezondheid.

Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener als u niet actief bent, maar een lage RHR heeft in combinatie met duizeligheid of kortademigheid.

Verminder stress en stimuleer herstel

Stressmanagement is een belangrijke factor in de algehele goede gezondheid. Slecht stressmanagement dat leidt tot hoge niveaus van stress kan problemen veroorzaken met uw slaap en met uw immuunsysteem, spijsvertering, cardiovasculaire en reproductieve systemen.

Sommige fitnesstrackers bieden rapportage over stressniveaus met een stressmanagementscore. Fitbit stelt je bijvoorbeeld ook in staat om te loggen hoe je je voelt in relatie tot dagelijkse stress en stemming. Bovendien bevatten veel trackers stressverlagende functies zoals diepe ademhalingsprogramma’s, die kunnen helpen uw stress te verminderen, althans tijdelijk.

Stressmanagementscores kunnen afkomstig zijn van een combinatie van gegevens zoals hartslagvariabiliteit tijdens slapen en waken, hartslagverhoging in rust, hoeveel fysieke activiteit je hebt gedaan en slaappatronen. De score is de beste gok en niet bedoeld voor medische doeleinden. Match de score met je persoonlijke ervaring en hoe je je voelt.

Nadelen van fitnesstrackers

Hoewel fitnesstrackers uitstekende hulpmiddelen zijn om u te helpen uw gezondheidsdoelen te bereiken, is misbruik van deze tool mogelijk. Voor sommige mensen kan het volgen van uw gezondheid op zo’n nauwkeurige en gedetailleerde manier leiden tot obsessie, angst en stress. Slaaptracking kan ook iets veroorzaken dat orthosomnie wordt genoemd, wat slapeloosheid is die verband houdt met het te veel focussen op het perfectioneren van je sleep.

Te veel verstrikt raken in het perfectioneren en bijhouden van uw gegevens kan slapeloosheid verergeren of de niveaus van angst verhogen.

In dit geval is het misschien het beste om een pauze te nemen van uw tracker of doelen te stellen die minder specifiek zijn, maar u nog steeds helpen werken aan een goede gezondheid. In plaats van specifieke actieve minuutdoelen of slaapkwaliteitsdoelen te stellen die angst kunnen veroorzaken, moet u uw dagelijkse algemene activiteitsniveaus bijhouden en proberen elke dag een beetje meer toe te voegen.

Babystapachtige progressies zijn meestal gemakkelijker te onderhouden en bieden een gevoel van voldoening wanneer ze worden bereikt. Richt je op je sterke punten en prestaties in plaats van waar je tekortschiet voor de beste kans op duurzame gewoontevorming.

Een woord van bodymindspirit

Kennis is een krachtig hulpmiddel en fitnesstrackers bieden een schat aan informatie die kan worden toegepast op uw dagelijkse gewoonten om blijvende motivatie te vormen en te veranderen in de richting van uw gezondheidsdoelen. Vergeet niet dat niet elk stuk gegevens nauwkeurig zal zijn en het is nog steeds belangrijk om medisch advies in te winnen en te testen op eventuele zorgen.

Als u merkt dat uw fitnesstracker meer angst dan motivatie veroorzaakt, is het misschien het beste om uw intenties opnieuw te evalueren. Praat met een zorgverlener of een professional in de geestelijke gezondheidszorg als uw stress en angst uw dagelijks leven verstoren.

Hoewel er geen vast aantal stappen is waaraan u elke dag moet voldoen, verhoogt meer bewegen uw totale dagelijkse energieverbruik.

Waar fitnesstrackers schitteren in het verbeteren van de slaaphygiëne, helpt u consistenter en opzettelijker te worden met uw slaapgewoonten.

Ondanks deze aanbevelingen zeggen rapporten dat slechts 1 op de 4 volwassenen en 1 op de 5 middelbare scholieren voldoende fysieke activiteit krijgt.

Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener als u niet actief bent, maar een lage RHR heeft in combinatie met duizeligheid of kortademigheid.

Te veel verstrikt raken in het perfectioneren en bijhouden van uw gegevens kan slapeloosheid verergeren of de niveaus van angst verhogen.