Houden angst, angst of paniek je ervan om te lopen?

Houden angst, angst of paniek je ervan om te lopen?
Wandelen door een donkere tunnel

Thorsten Henn / Cultura / Getty Images


Ben je bang om te gaan wandelen? Als angst, angst of paniekstoornis je ervan weerhoudt om buiten te lopen of naar de sportschool te gaan, krijg je niet de voordelen van lichaamsbeweging.

Iedereen is ergens bang voor, zelfs bang voor zichzelf. Angst is wat ons gevaarlijke situaties laat vermijden. Maar als angst je ervan weerhoudt om te doen wat je wilt doen, heb je misschien een angst- of angstprobleem.

Veel voorkomende angsten die je ervan weerhouden om te lopen

Dit zijn enkele van de meest voorkomende angsten die ervoor zorgen dat mensen niet lopen voor lichaamsbeweging of vervoer.

 • Aanval of aanranding, beroving, verkrachting
 • Duisternis , vooral wanneer de enige geschikte tijd voor u om te lopen vroeg in de ochtend of laat in de nacht is
 • Verkeer en gebrek aan veilige straatoversteekplaatsen, trottoirs en paden voor voetgangers.
 • Menigte
 • Insecten
 • Angst voor het verergeren van een medische aandoening of het lijden aan een hartaanval, beroerte, bloedsuikerspiegel crisis, enz.
 • Angst om alleen te zijn als je zonder partner loopt
 • Ongemak met mensen die naar je lichaam kijken terwijl je op straat loopt of op de loopband in de sportschool
 • Angst dat je er gek uitziet bij het racewandelen of powerwalken

Als je een angst hebt of iemand kent die dat wel doet, begrijp dan dat angst heel reëel is en dat het tijd en conditionering kost om de angst die gepaard gaat met de angst te verlichten. Eenvoudige geruststellingen zijn niet genoeg.

Hoe gemeenschappelijke angsten aan te pakken

Met wat inspanning en ondersteuning kun je misschien je angsten overwinnen en beginnen met lopen of deelnemen aan een andere activiteit die je hebt vermeden. Als angst ervoor zorgt dat je activiteiten mist waaraan je wilt deelnemen, geef dan toe dat je een probleem hebt en brainstorm met vrienden over mogelijke oplossingen.

Veiligheidsproblemen

Als u zich zorgen maakt over uw veiligheid tijdens het lopen, sluit u dan aan bij een wandelgroep of club. Er is veiligheid in aantallen. U kunt ook uw routes en wandeltijden selecteren om gevaarlijke situaties te voorkomen. Loop overdag en over paden die worden bezocht door andere wandelaars en hardlopers. Leer basis zelfverdedigingstechnieken en aanvalsstrategieën. Bekijk spirituele, religieuze of motiverende citaten over het overwinnen van angst.

Lichaamsbeeld

Geef jezelf toestemming om eruit te zien zoals je eruit ziet – ongeacht de grootte, vorm of gewicht, je bent of ongeacht of je in een unieke stijl loopt of niet. Je doet wat goed is voor je lichaam en leven. Eventuele negatieve opmerkingen komen van degenen die die voordelen niet plukken. Wandelaars en hardlopers zijn zeer ondersteunend voor mensen met alle lichaamsvormen, maten en loopstijlen. Je zult worden toegejuicht, vooral als je ouder, jonger, te zwaar of een snelwandelaar bent.

Gezondheidstoestand

Bespreek uw trainingsplannen volledig met uw medische zorgverlener om te leren welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen, hoe ver en hoe snel u moet gaan en eventuele speciale overwegingen. Uw arts zal hoogstwaarschijnlijk zeer bemoedigend zijn over uw wandelplannen.

Angst, angst en paniekstoornissen

Als uw angsten buitensporig zijn en u ervan weerhouden een volledig leven te leiden, wilt u misschien een medische professional raadplegen om te zien of u een angststoornis heeft. Als u dat doet, is er een behandeling beschikbaar om u te helpen zich beter te voelen en terug te keren naar activiteiten waaraan u nu moeilijk kunt deelnemen.

 • Sociale angststoornisMaar liefst 13% van de mensen heeft een levenslange prevalentie van sociale angstsymptomen, waaronder een angst om in het openbaar te worden bekeken en beoordeeld.
 • Gegeneraliseerde angststoornis: Als je je overmatig zorgen maakt over alles en het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je angst, kun je deze stoornis hebben.
 • Posttraumatische stressstoornis: Het is niet alleen voor oorlogsveteranen. Iedereen die wordt blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis kan PTSS ervaren.
 • Paniekstoornis: Deze aandoening wordt gekenmerkt door intense, terugkerende paniekaanvallen. Een paniekaanval is een episode van angst voor een ramp of om de controle te verliezen, zelfs als er geen echt gevaar is.
 • AgorafobieAls je situaties vermijdt waarin je je gevangen, hulpeloos of beschaamd voelt, kan dit gedrag een teken zijn van agorafobie.