Venkel voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Venkel voedingswaarden en gezondheidsvoordelen
venkel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Venkel (Foeniculum vulgare) is een groente die begint aan te slaan in de VS Typisch geassocieerd met de Italiaanse of Indiase keuken, behoort venkel tot dezelfde familie als wortels en dille. Venkel wordt vaak verward met anijs vanwege hun gedeelde zoethoutsmaak. Venkel is echter een groente die volledig los staat van de vergelijkbaar smakende kruidenanijs.

Je bent misschien bekend met het gebruik van venkel voor garnering of kruiden, maar verrassend genoeg kan venkel ook dienen als basis voor een maaltijd. Of het nu rauw in salades wordt gegeten of gekookt als onderdeel van een recept, venkel is een voedzame groente die meer aandacht verdient.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (87 g) gesneden venkel.

 • Calorieën: 27
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 45 mg
 • Koolhydraten: 6,3 g
 • Vezel: 2,7 g
 • Suikers: 3,4 g
 • Eiwit: 1,1 g

Koolhydraten

De helft van de koolhydraten in venkel komt van vezels en de helft komt van natuurlijk voorkomende suikers. De glycemische index van venkel is 16, waardoor het een zeer laag glycemisch voedsel is.

Vetten

Er zit heel weinig vet in rauwe venkel. Gekookte venkel levert ook nauwelijks vet afgezien van wat er tijdens het koken wordt toegevoegd. Hoewel venkel geen belangrijke bijdrage levert aan de totale vetinname, bestaat het vet dat het wel bevat uit een breed scala aan vetzuren. De vetzuren in venkel zijn grotendeels meervoudig onverzadigd (en hartgezond).

Eiwit

Venkel is geen eiwitrijk voedsel, maar je krijgt een kleine boost van 1 gram eiwit als je een volledige portie consumeert.

Vitaminen & Mineralen

Venkel is een goede bron van kalium, fosfor en calcium. Als het gaat om vitamines, is venkel het hoogst in vitamine C en folaat. Venkel biedt ook essentiële mineralen zoals mangaan, chroom, koper, ijzer en zink.

Gezondheidsvoordelen

Naast vitaminen en mineralen bevat venkel een aantal fytonutriënten en flavonoïden waarvan bekend is dat ze antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Deze plantaardige stoffen dragen bij aan de reputatie van venkel als therapeutisch middel.

Helpt kanker te voorkomen

Venkel bevat een aanzienlijke hoeveelheid flavonoïden, evenals een interessante verbinding genaamd anethol. Anethole is een vrije radicalenvanger waarvan is aangetoond dat het beschadigde cellen vernietigt voordat ze kankerachtig worden. De effecten zijn bestudeerd via extractie uit de essentiële oliën van venkel.

Bevordert de gezondheid van de tanden

Kauwen op venkelzaden verandert de pH-balans van de mond, waardoor de kans op tandholtes afneemt. Studies tonen aan dat het kauwen op venkelzaden gedurende slechts 10 minuten de speekselproductie verhoogt en lichte verhogingen van de pH-waarde van de mond produceert.Deze veranderingen verminderen de bacteriële activiteit en beschermen tegen tandbederf.

Vermindert het risico op hartaandoeningen

Als groente past venkel perfect binnen de aanbevolen richtlijnen voor hart-gezond eten. Niet alleen is venkel van nature vrij van verzadigde en transvetten, maar het vezelgehalte en antioxidanten zijn ook geweldige verdedigers tegen hart- en vaatziekten. Van vitamine C is aangetoond dat het de productie van stikstofmonoxide bevordert, dat de bloedvaten ontspant en opent door vaatverwijding. Vasodilatatie vermindert het risico op gevaarlijke blokkades.

Ondersteunt borstvoeding

Venkel wordt al eeuwenlang gebruikt door moeders die borstvoeding geven om de lactatie te stimuleren.Venkel bevat verbindingen die galactogene activiteit bevorderen, waaronder anethol. De neurotransmitter, dopamine, blokkeert vaak het hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie, prolactine. Anethol van venkel concurreert met dopamine, dus borstvoeding wordt niet geremd.

Verbetert de spijsvertering

Venkel wordt vaak gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsstoornissen zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), koliek, en brandend maagzuur. In een onderzoek waarbij venkelolie werd gecombineerd met kurkuma, nam de ernst van IBS-symptomen binnen 30 dagen na de behandeling aanzienlijk af.Venkel wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de vermindering van buikpijn.

Allergieën

Venkel is geen veel voorkomend allergeen, maar allergische reacties zijn mogelijk. Symptomen van een allergische reactie op venkel zijn anafylaxie. Soms kunnen niet-allergische reacties worden verward met allergieën. Huiduitslag, jeukende mond of hoesten als gevolg van inhalatie kan worden aangezien voor allergieën, maar deze symptomen zijn meestal tekenen van intolerantie of irritatie. Raadpleeg een allergoloog als u een venkelallergie vermoedt.

Bijwerkingen

Medische experts raden aan dat als u medicijnen in de fluoroquinolone-familie gebruikt, zoals ciprofloxacine, u venkel moet vermijden omdat dit het vermogen van uw lichaam om het medicijn te absorberen kan verminderen.

Variëteiten

Venkel wordt geteeld in een paar verschillende variëteiten. Florence venkel is de meest voorkomende soort die je in de supermarkt zult vinden. De stengels op Florence venkel zijn kort en groen (zoals selderij) met donkergroene, gevederde bladeren. De bol is crèmekleurig en rond. Een kleinere, meer malse versie van Florence venkel wordt baby venkel of jonge venkel genoemd. Wilde venkel daarentegen heeft tal van gevederde bladeren en een kleinere, plattere bol. Je zou eerder jonge venkel of wilde venkel vinden in speciaalzaken en boerenmarkten.

Venkelzaden zijn ook eetbaar en worden gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten. Venkelzaden zijn afgeleid van een bolvrije variëteit van venkel die gewone venkel wordt genoemd. Gewone venkel wordt uitsluitend gekweekt voor het oogsten van de zaden.

Opslag en voedselveiligheid

Kies venkel met stevige, intacte bollen die vrij zijn van bruine vlekken. De stengels moeten recht en relatief dicht bij elkaar staan. Bloemen op de stengels van venkel zijn een teken dat het overrijp is.

Dezelfde algemene voedselveiligheidsrichtlijnen moeten worden toegepast op venkel als andere groenten. Was venkel grondig onder stromend water om vuil en bacteriën te verwijderen voordat u erin snijdt. Eenmaal gesneden, moet venkel koud in de koelkast worden bewaard en binnen een paar dagen worden geconsumeerd. Gekookte venkelgerechten moeten ook binnen 5 dagen worden gekoeld en gegeten.

Hoe zich voor te bereiden

Gebruik venkel in recepten om een hartige zoetheid toe te voegen aan voedsel, zowel gekookt als rauw. Venkel combineert goed met zeevruchten en wordt vaak gebruikt in het roosteren van visgerechten, zoals zalm of kabeljauw. Het is ook een favoriet in salades voor extra textuur en smaak. De mild zoete anijssmaak van venkel kan worden afgezwakt door de bol heel dun te snijden en een paar minuten in ijswater te weken. Hoewel de witte bol venkel het meest wordt gegeten, zijn de stengels, zaden en bladeren ook eetbaar.

 • Calorieën: 27
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 45 mg
 • Koolhydraten: 6,3 g
 • Vezel: 2,7 g
 • Suikers: 3,4 g
 • Eiwit: 1,1 g