Veiligheid van het eten van calciumpropionaat

Veiligheid van het eten van calciumpropionaat
Wit brood met sesamzaad

Greg Elms / Getty Afbeeldingen

Calciumpropionaat wordt gebruikt als conserveermiddel in brood en andere gebakken goederen, en het kan worden gecombineerd met propionzuur en natriumpropionaat.Calciumpropionaat helpt gebakken goederen vers te houden door schimmel- en bacteriegroei te voorkomen die er anders voor zouden zorgen dat ze slecht zouden worden. Calciumpropionaat komt ook van nature voor in boter en sommige soorten kaas.

Soms hebben consumenten vragen over de veiligheid van calciumpropionaat. Veel mensen maken zich zorgen over het idee van conserveermiddelen die worden gebruikt als ingrediënten in het voedsel dat we eten. Maar zie het zo: Wil je met bacteriën of schimmels besmet brood eten? Waarschijnlijk niet. Conserveermiddelen zoals calciumpropionaat zijn belangrijk om sommige gezonde voedingsmiddelen veilig te houden.

Calciumpropionaat Veiligheidsstudies

Calciumpropionaat is onderzocht op potentiële toxiciteit en voor elke mogelijkheid dat het kanker zou kunnen veroorzaken.Voor het grootste deel waren de laboratoriumbevindingen negatief.

De opeenstapeling van onderzoeksgegevens geeft aan dat calciumpropionaat niet-toxisch en veilig te gebruiken is in de hoeveelheden die momenteel door voedselfabrikanten worden gebruikt.

Het onderzoek was genoeg voor de Select Committee on Generally Recognized As Safe (GRAS) Substances van de Amerikaanse Food and Drug Administration om in 1979 te concluderen:

“Er is geen bewijs in de beschikbare informatie over propionzuur, calciumpropionaat en natriumpropionaat dat redelijke gronden aantoont of suggereert om een gevaar voor het publiek te vermoeden wanneer ze worden gebruikt op niveaus die nu actueel zijn of die redelijkerwijs in de toekomst kunnen worden verwacht.”

Wat gebeurt er als je calciumpropionaat eet

Je lichaam slaat geen calciumpropionaat op, dus het bouwt zich niet op in een van je cellen. Wanneer je spijsverteringsstelsel bezig is met het afbreken van al het voedsel dat je eet, splitst het ook het calcium af van het propionzuur, dat gemakkelijk wordt geabsorbeerd en gemetaboliseerd, net als elk ander vetzuur.Dan elimineert je lichaam het.

Er zijn anekdotische beweringen dat sommige mensen gevoelig zijn voor calciumpropionaat en kunnen lijden aan migrainehoofdpijn veroorzaakt door blootstelling aan voedingsmiddelen die het conserveermiddel bevatten. Maar er is niet genoeg wetenschappelijk onderzoek dat die bewering ondersteunt. Dat betekent echter niet dat het niet mogelijk is dat calciumpropionaat bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaakt.

Als u denkt dat u een probleem heeft met calciumpropionaat, is het een goed idee om met uw zorgverlener te praten. Ze kunnen u helpen bepalen wat uw gezondheidsprobleem veroorzaakt en met u praten over het eten (of vermijden) van voedingsmiddelen die calciumpropionaat bevatten.

De opeenstapeling van onderzoeksgegevens geeft aan dat calciumpropionaat niet-toxisch en veilig te gebruiken is in de hoeveelheden die momenteel door voedselfabrikanten worden gebruikt.