Veelvoorkomende oefenfouten

Veelvoorkomende oefenfouten
Man die gewichten uit rek haalt

Jupiterimages / Stockbyte / Getty Afbeeldingen

Wist je dat de gemiddelde healthclub-sporter al na zes maanden stopt om een van de volgende redenen: niet genoeg tijd of geen resultaten zien?

Helaas raken de meeste mensen gefrustreerd en stoppen ze met sporten voordat ze echte resultaten zien. Maar het is niet zo verwonderlijk, gezien de veelgemaakte fouten die veel mensen maken met hun trainingsprogramma’s. Maak je deze trainingsfouten?

1. Alle kwantiteit, geen kwaliteit

Neem een kijkje in de sportschool (als je nog niet bent gestopt met gaan) en zie hoeveel mensen echt een kwaliteitstraining krijgen. Ik ben altijd verbaasd over hoeveel mensen doelloos ronddwalen, ontspannen op een loopband lopen terwijl ze een boek lezen, gewichten heffen die zo licht zijn dat geen haar van zijn plaats beweegt, of gewoon verveeld kijken. Veel sporters gaan uit gewoonte naar de sportschool en als op de automatische piloot, steken ze er wat tijd in en gaan ze terug naar het werk of naar huis. Als je een van deze mensen bent, vraag jezelf dan af: “Wat wil ik hieruit halen?”

Als je serieuze resultaten wilt, moet je serieuze oefeningen doen. Dat betekent niet dat je er niet van kunt genieten en plezier kunt hebben. Maar het betekent wel dat je je moet concentreren op wat je doet en de kwaliteit van elke beweging moet verhogen.

Zodra je begint met trainen met een echt doel en zowel je aerobe capaciteit als je kracht pusht, zul je merken dat je trainingen de helft van de tijd in beslag nemen en betere resultaten opleveren.

2. Je oefening overschatten

De meeste sporters zijn veel te genereus met schattingen van de intensiteit en tijd van de oefening, de hoeveelheid gewicht die wordt opgetild en de frequentie van hun trainingen. Om overschatting te voorkomen, is het handig om een trainingslogboek bij te houden en deze items bij te houden. Bovendien geloven veel mensen ten onrechte dat als ze 30 minuten in een gematigd tempo trainen, ze veel calorieën en vet hebben verbrand. Helaas is het niet zo eenvoudig. Hoewel lichaamsbeweging na verloop van tijd calorieën verbrandt en consistente lichaamsbeweging een van de beste manieren is om gewicht te verliezen en het af te houden, is het moeilijk om lichaamsvet te verliezen door alleen te oefenen. Dat brengt ons bij de volgende fout.

3. Je eten onderschatten

Veel mensen zijn in ontkenning over het voedsel dat ze eten, en in het bijzonder de hoeveelheid geconsumeerd. Als je wilt afvallen, moet je eerlijk tegen jezelf zijn over wat je in je lichaam stopt en hoe dat je gewichtsverliesdoelen helpt of belemmert. Om echt met jezelf te worden, schrijf het op. Het bijhouden van wat je eet in een voedseldagboek zal je helpen de cyclus van voedselontkenning te doorbreken. U kunt ook proberen een calorieteller te gebruiken voor meer geavanceerde dieetondersteuning.

4. Het verkeerde type training doen

Waar heb je je huidige trainingsroutine geleerd? Door naar anderen in de sportschool te kijken (die misschien verkeerd trainen)? Van je vrienden, collega’s, het web, tv, de krant, de nieuwste onderzoeksresultaten, of misschien je 5e klas gymleraar? Wat je doet voor lichaamsbeweging bepaalt direct de resultaten die je krijgt. Om te leren wat je moet doen, is er geen betere plek om te beginnen dan door je doelen op te schrijven en vervolgens samen te werken met een professionele trainer om de juiste training te ontwerpen om die doelen te bereiken. Lukrake oefening zal lukrake resultaten opleveren.

5. Verander nooit je training

Als je dag na dag hetzelfde doet, word je er heel goed in. In een oefening wordt dit het principe van aanpassing genoemd. Het betekent dat we heel efficiënt worden door steeds dezelfde oefening te doen. Dit is geweldig voor sportprestaties, maar niet zo geweldig voor gewichtsverlies, toenemende kracht of fysieke fitheidsprogressie.

Als je altijd dezelfde training voor dezelfde hoeveelheid tijd doet, zul je uiteindelijk een plateau bereiken waar je geen extra verandering ziet. Een manier om dit plateau te overwinnen is om je trainingen om de paar weken of maanden aan te passen.

Je kunt het type oefening dat je doet, de lengte, de hoeveelheid gewicht die wordt opgetild of het aantal herhalingen wijzigen. Dit is de reden waarom professionele atleten hun programma’s veranderen tijdens het laagseizoen.

6. Onjuiste vorm of techniek gebruiken

Het leren van de juiste manier om te oefenen is essentieel om resultaten te behalen. Vorm is belangrijk, vooral bij het doen van een krachttrainingsoefening. Onjuiste vorm of techniek stelt je ook in staat om mogelijk verwondingen, pijn en pijn te veroorzaken. Om de juiste techniek te leren, is er geen betere plek om te beginnen dan met een personal trainer of coach.

7. Onrealistische doelen stellen

Dus, wat zijn je trainingsdoelen? Zijn ze realistisch voor jou? Als je doel is om de volgende Lance Armstrong te zijn, en je hebt maar 30 minuten per dag om te trainen, of je wilt 25 pond in een mont verliezenh . . . Vraag jezelf af hoe realistisch je doelen zijn? Nogmaals, het komt terug op eerlijk zijn tegen jezelf over je capaciteiten, je niveau van toewijding en je levensstijl. Je moet de juiste doelen stellen die beginnen waar je bent en vooruitgang boeken in een redelijk tempo, anders raak je zeker gefrustreerd en stop je ermee.

8. De verkeerde resultaten meten

Veel mensen denken dat hun training niet werkt omdat ze niet de juiste dingen meten. Het zoeken naar bewijs in een weegschaal is vaak een opzet voor teleurstelling omdat sommige nieuwe sporters spieren opbouwen en vet verliezen, maar de weegschaal geeft geen informatie over de lichaamssamenstelling. Betere manieren om uw fitnessvoortgang te meten, zijn onder meer het bijhouden van uw hartslag in een bepaald tempo, het meten van de afstand die u in een bepaalde tijd kunt afleggen, het bijhouden van de hoeveelheid gewicht die u kunt tillen of zelfs opschrijven hoe u zich voelt – fysiek – aan het einde van elke dag. Veel van de voordelen van lichaamsbeweging zijn subtiel en niet zichtbaar door in de spiegel te kijken, maar dingen zoals cholesterolgehalte, bloeddruk en het gemak waarmee je dagelijkse klusjes kunt doen, zijn net zo motiverend – als je ze controleert.

Als je serieuze resultaten wilt, moet je serieuze oefeningen doen. Dat betekent niet dat je er niet van kunt genieten en plezier kunt hebben. Maar het betekent wel dat je je moet concentreren op wat je doet en de kwaliteit van elke beweging moet verhogen.

Als je altijd dezelfde training voor dezelfde hoeveelheid tijd doet, zul je uiteindelijk een plateau bereiken waar je geen extra verandering ziet. Een manier om dit plateau te overwinnen is om je trainingen om de paar weken of maanden aan te passen.