CrossFit-trainingsvoorwaarden die u moet weten voordat u gaat

CrossFit-trainingsvoorwaarden die u moet weten voordat u gaat
CrossFit Workout Box

Peopleimages.com / Getty Images


Als je ooit het gesprek van een groep CrossFitters hebt gehoord, dacht je waarschijnlijk dat je naar een vreemd nieuw Engels dialect luisterde. (Nee, “poedel” verwijst niet naar wat er in de badkamer gebeurt en “AMRAP” is niet het nieuwe menu-item in uw plaatselijke broodjeszaak.)

CrossFit heeft echt een eigen cultuur en daar hoort een eigen speciale taal bij. Maar als je enig idee wilt hebben waar mensen het over hebben de eerste keer dat je naar “een doos” gaat, wat een sportschool is in CrossFit-termen, kan dit CrossFit-woordenboek helpen.

Het goede nieuws is dat het meeste CrossFit-jargon vrij gemakkelijk te begrijpen is als je je realiseert dat het meestal gevuld is met acroniemen en afkortingen, samen met een heleboel vreemd klinkende trainingsnamen.

De meest voorkomende CrossFit-termen en -afkortingen

Afgezien van trainingsafkortingen en de specifieke kenmerken van bepaalde trainingen (die zijn volledig voor verschillende artikelen), omvatten de zinnen en termen die je in de meeste CrossFit-vakken hoort rondslingeren om trainingen, programma’s en algehele cultuur te beschrijven, de volgende 60-plus zinnen, vermeld in alfabetische volgorde.

Amrap

Dit staat voor ‘zoveel mogelijk rondes’. Het is een soort training waarbij je zoveel mogelijk rondes van de aangewezen oefeningen en herhalingen probeert te voltooien voordat de tijd om is.

Atleet

Een atleet is elke CrossFit-deelnemer, hoe nieuw of onervaren ook.

Spek sissen

Deze term verwijst naar de ongemakkelijke full-body wiggle die je uitvoert om comfortabel te worden in de dagen na een zware training. Het is een knipoog naar de onvermijdelijke vertraagde spierpijn (zie DOMS hieronder).

Beest

Een beest is een Crossfitter met een sterke werkethiek.

Beest-modus

Het mentale en fysieke effect dat plaatsvindt wanneer een CrossFitter (atleet) diep graaft en hard door een zware training duwt, wordt gewoonlijk de beestmodus genoemd.

Doos

Een CrossFit sportschool wordt een box genoemd. Deze sportscholen hebben de neiging om ruig te zijn, net als garagegymnastiek.

Btwd

Dit acroniem is een afkorting voor ‘beyond the white board’. BTWD is een website en app waar je je CrossFit workouts en resultaten kunt loggen. Het speelt het feit uit dat dozen whiteboards gebruiken om resultaten tijdens trainingen vast te leggen.

BW of BWT

Beide acroniemen worden gebruikt om te verwijzen naar lichaamsgewichtoefeningen, of een oefening die alleen uw lichaamsgewicht gebruikt voor weerstand.

C2

Als je iemand deze terminologie hoort gebruiken, verwijst hij naar de Concept2 indoor roeimachine die populair is in veel CrossFit-boxen.

Chipper

Een routine met een groot aantal oefeningen en herhalingen wordt een chipper genoemd. De term is ontstaan omdat je tijdens de training moet “chippen”.

Koets

Dit woord wordt gebruikt om een gecertificeerde CrossFit trainer of instructeur aan te duiden.

CrossFit Games of CF Games

Dit is de jaarlijkse CrossFit-competitie, culminerend in een nationaal uitgezonden evenement waar deelnemers oefeningen uitvoeren van traditionele CrossFit-trainingen in een poging om de fitste man of vrouw op aarde te worden genoemd. Elke CrossFit-atleet kan deelnemen aan de vroege stadia van de competitie, maar alleen de beste vooruitgang in de richting van de Spelen.

CrossFit HQ of CFHQ

De originele CrossFit-box in Santa Cruz, Californië, heet CrossFit HQ of CFHQ voor degenen die de titel echt willen inkorten. Het wordt nog steeds beheerd door CrossFit-oprichter Greg Glassman. Dagelijkse workouts die op CrossFit.com worden gepubliceerd, zijn afkomstig van het hoofdkantoor van CrossFit.

CrossFit Journaal

Het Journaal is de officiële, op abonnementen gebaseerde online publicatie van het CrossFit-programma. Het biedt informatie over het uitvoeren van bepaalde CrossFit-bewegingen, voedingstips en wat het betekent om de CrossFit-levensstijl te leven.

CrossFit Long

Het ondraaglijke hoesten en vuurachtige branden door de borst die plaatsvindt na een bijzonder zware training wordt CrossFit Lung genoemd. Het is bijna altijd erger tijdens koud, droog weer.

CrossFit Open

Dit is de eerste fase van de CrossFit Games, waar elke CrossFit-atleet online of via zijn lokale box kan strijden voor een kans om door te gaan naar CrossFit Regionals.

CrossFit Regionals

Door het Open en je gaat door naar de regionale kwalificatieronde van de CrossFit Games.

CTB of C2B

Afkorting voor “chest to bar”, dit is een pullup waar atleten zijn om hun borst helemaal naar de stang te trekken.

DFL

DFL, of “dead f’ing last”, is een jargonzin en afkorting die wordt gebruikt wanneer de trainingsscore van een atleet hen op de laatste plaats zet.

DNF

DNF is een score die wordt gegeven wanneer een atleet het voorgeschreven werk tijdens een training niet voltooit met een tijdslimiet en staat voor ‘niet voltooid’.

DNS

DNS, of “niet gestart”, is de score die wordt gegeven als een atleet om welke reden dan ook een training niet kan starten.

DOMS

Hoewel doms niet alleen geassocieerd wordt met CrossFit, is het een afkorting voor vertraagde spierpijn en verwijst het naar de pijn die vaak één tot twee dagen na een zware training begint.

Emom

Sommige trainingen vereisen dat een oefening aan het begin van elke minuut gedurende een bepaald aantal minuten wordt gedaan. Dit wordt EMOM genoemd en is een afkorting voor ‘elke minuut op de minuut’.

Een training kan bijvoorbeeld vragen om 10 kipping pullups EMOM gedurende vijf minuten. Aan het begin van elke minuut moeten atleten 10 kipping pullups uitvoeren. Tegen het einde van de vijf minuten is het doel om in totaal 50 kipping pullups te hebben voltooid.

Vuurhaard

De crossfit-atleten van het hoogste niveau die altijd hun trainingen lijken te voltooien en nog steeds energie hebben om hun mede-CrossFitters aan te moedigen, staan bekend als firebreathers.

Voor tijd

Een “voor de tijd” training is een stijl van trainen die de nadruk legt op snelheid. In wezen dwingt het CrossFit-atleten om de training zo snel mogelijk uit te voeren, omdat scores zijn gebaseerd op de tijd tot voltooiing.

Ghd

Een speciaal apparaat dat speciaal is ontworpen om de bilspieren en hamstrings te richten, de glute hamstring developer (GHD) helpt uw achterkant te versterken en te versterken.

Geit

Een geit is een oefening waar je niet zo goed in bent… nog.

Gorilla

Net als de “beesten” en “vuurbreathers” heeft een gorilla er geen probleem mee om hard door zelfs de zwaarste trainingen te duwen.

GPP

Algemene fysieke paraatheid, of GPP, is de uitdrukking die in CrossFit wordt gebruikt met betrekking tot de algehele fysieke fitheid.

Greg Glassman

Als je CrossFitters hoort praten over Greg Glassman, is hij de oprichter van CrossFit.

Gtg

In tekstterminologie betekent GTG vaak ‘good to go’. In Crossfit betekent het ‘de groef smeren’.

Deze zin verwijst naar de prestaties van vele submaximale sets van een oefening verspreid over een dag. U kunt bijvoorbeeld zes sets van 25 air squats uitvoeren, voor een totaal van 150 air squats voltooid aan het einde van de dag.

H2H of HTH

Kort voor “hand tot hand”, H2H of HTH verwijst naar een vechttechniek die bekend staat als hand-tot-handgevechten. Het kan ook verwijzen naar een specifieke kettlebell-jongleertechniek waarbij de kettlebell van de ene hand naar de andere moet worden doorgegeven.

KB

KB is de verkorte manier om kettlebell te zeggen, een klokvormig stuk krachttrainingsapparatuur dat vaak wordt gebruikt in CrossFit-trainingen.

KTE

Knieën tot ellebogen (KTE) is een buikspieroefening waarbij atleten aan een bar hangen, alsof ze op het punt staan een pull-up uit te voeren, en vervolgens hun knieën zo hoog mogelijk optrekken, met als doel hun knieën tegen hun ellebogen aan te raken.

Met-Con

Een afkorting voor metabole conditionering, met-con is een trainingsstijl die is ontworpen om het cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren, vaak door het gebruik van intervaltraining met hoge intensiteit.

Poedel

Of je nu “poedel” of “pd” hoort, de persoon heeft het over een meting voor het gewicht van kettlebells. Eén poedel is ongeveer 36 pond.

PR

Je PR (persoonlijk record) is je beste prestatie ooit van een bepaalde training of oefening.

Pukie de Clown

Pukie de Clown, een CrossFit “mascotte”, benadrukt de negatieve resultaten die kunnen optreden wanneer atleten het overdrijven tijdens hun trainingen. Met andere woorden, je zou kunnen overgeven.

Positie van het rack

De plaatsing van een verzwaarde staaf wanneer deze wordt ondersteund door de handen, net voor de borst en rustend over het sleutelbeen en de voorste deltaspier, wordt de rekpositie genoemd.

Rips

Een afkorting voor “herhaling”, rep is een woord dat een enkele volledige voltooiing van een bepaalde oefening betekent.

.ROM

Kort voor “bewegingsbereik”, deze term beschrijft hoeveel flexibiliteit een atleet heeft bij een bepaald gewricht. ROM kan variëren van individu tot individu en van gewricht tot gewricht. Een doel van CrossFit is om ROM te behouden en te vergroten om de algehele fitheid te verbeteren.

Rx’d als Rx’d

Rx is de afkorting voor ‘voorgeschreven’, dus wanneer een training de uitdrukking ‘Rx’d als Rx’d’ gebruikt, is het’s verondersteld te worden uitgevoerd precies zoals geschreven, zonder enige aanpassingen of wijzigingen.

.RM

Herhalingsmaximum, of RM, is de maximale hoeveelheid gewicht die u kunt tillen voor een bepaald aantal herhalingen. Uw RM voor één herhaling zal bijvoorbeeld groter zijn dan uw RM voor 10 herhalingen.

Partituur

Elke CrossFit-training is een wedstrijd en atleten worden gescoord op basis van hun totale aantal herhalingen tijdens een training. Atleten kunnen hun scores bijhouden en hun resultaten vergelijken met de grotere CrossFit-community op CrossFit.com.

Set

Een volledige reeks herhalingen staat bekend als een set. Als een training bijvoorbeeld vereist dat 10 air squats achter elkaar worden uitgevoerd, wordt een volledige set voltooid wanneer alle 10 air squats zijn voltooid. De meeste trainingen zijn zoiets geformuleerd als: “Voer drie sets van 15 herhalingen air squats uit.”

SPP

Specifieke fysieke paraatheid, of SPP, is hoe CrossFit verwijst naar vaardigheidstraining, of hoe goed een atleet is in een bepaald onderdeel van op vaardigheden gebaseerde fitness. SPP kan bijvoorbeeld beoordelen hoe snel een atleet een oefening kan voltooien in vergelijking met andere atleten.

Stabiliseer de middellijn

Een andere manier om te zeggen “span je core aan”, een atleet vertellen om de middellijn te stabiliseren, is een manier om hen eraan te herinneren aandacht te besteden aan de spieren die de wervelkolom ondersteunen en stabiliseren. Het wordt gebruikt om een goede vorm aan te moedigen tijdens uitdagende bewegingen.

Het bestuur

Als iemand het heeft over ‘het bord’, hebben ze het over een whiteboard of krijtbord waar dagelijkse trainingsscores worden bijgehouden bij elke CrossFit-box.

Tng

TnG is een afkorting voor “touch and go”, een trainingsstijl die pauzeren of rusten tussen herhalingen tijdens een set ontmoedigt.

TTB of T2B

Beide acroniemen zijn een manier om te zeggen: “tenen naar bar”, wat een bijzonder uitdagende kernoefening waarbij de atleet begint met het hangen aan een pullup-stang en vervolgens zijn kern en heupen gebruikt om zijn voeten helemaal omhoog te trekken om de stang aan te raken.

Tabata

Tabata-training is een specifiek type intervaltraining met hoge intensiteit waarbij atleten een reeks van acht rondes van 20 seconden werk uitvoeren, gevolgd door 10 seconden rust. Een volledige Tabata duurt slechts vier minuten om te voltooien. Werkperiodes worden uitgevoerd met de hoogst mogelijke intensiteit.

Tabata Dit

“Tabata This” is een specifiek trainingsprotocol van 24 minuten waarbij in totaal vijf Tabata’s worden uitgevoerd – één voor air squats, roeien, pullups, situps en push-ups. Een looprustperiode van één minuut is toegestaan tussen elke Tabata.

De Held WODs

Hero WODs zijn zware trainingen vernoemd naar gevallen militairen als een bewijs van hun heldhaftigheid en kracht. Hero WODs worden periodiek uitgebracht door CrossFit Headquarters en vanaf oktober 2016 waren er meer dan 160 verschillende Hero WODs.

“De Meisjes”

“The Girls” -trainingen zijn bekende, gestandaardiseerde trainingen die zijn gemaakt door CrossFit Headquarters als een manier voor atleten om hun voortgang in de loop van de tijd bij te houden. Dit soort benchmarktrainingen worden niet vaak uitgevoerd.

De oorspronkelijke zes “meisjes” die in 2003 werden uitgebracht, waren Angie, Barbara, Chelsea, Diane, Elizabeth en Fran. De overige negen – Cindy, Grace, Karen, Jackie, Nancy, Isabel, Mary, Helen en Linda – werden na verloop van tijd vrijgelaten.

De Nieuwe Meisjes

Aanvullende benchmark workouts uitgebracht door CrossFit Headquarters, de New Girls onderscheidden zich alleen van de originele 15 door hun latere introductie. Nieuwe Girl workout namen zijn Annie Eva, Kelly, Lynne, Nicole, Amanda, Gwen, Marguerita, Candy en Maggie.

De totale WOD

Het “totaal” is de som van drie hoofdliften: de squat, de pers en de deadlift.

UB

Een UB, of “unbroken” workout is een type training waarbij sets, herhalingen of oefeningen bedoeld zijn om allemaal achter elkaar te worden uitgevoerd zonder enige rust. Als je er niet in slaagt om “ongebroken” door te gaan, moet je opnieuw beginnen vanaf het begin.

Oom Rhabdo

Een andere onofficiële “mascotte”, Uncle Rhabdo, toont de vreselijke bijwerkingen die optreden wanneer een buitensporig moeilijke training gruwelijk verkeerd gaat, wat resulteert in de zeer ernstige aandoening die rabdomyolyse wordt genoemd.

WO of W/O

Dit is een eenvoudige afkorting voor een training, oftewel de totale werkdag.

WOD

Een WOD is een workout van de dag. Het is de officiële workout die op een bepaalde dag wordt uitgevoerd bij een CrossFit box.

YBF

Als iemand je ‘YBF’ zegt, betekent dit dat ‘het goed komt’. Het is een zogenaamd bemoedigende zin die sporters net een beetje ongerust zou moeten maken. Komt het wel goed met je? Het antwoord is probly ja, maar niet zonder eerst heel veel werk en moeite te steken.

Het goede nieuws is dat het meeste CrossFit-jargon vrij gemakkelijk te begrijpen is als je je realiseert dat het meestal gevuld is met acroniemen en afkortingen, samen met een heleboel vreemd klinkende trainingsnamen.

De oorspronkelijke zes “meisjes” die in 2003 werden uitgebracht, waren Angie, Barbara, Chelsea, Diane, Elizabeth en Fran. De overige negen – Cindy, Grace, Karen, Jackie, Nancy, Isabel, Mary, Helen en Linda – werden na verloop van tijd vrijgelaten.