Veel voorkomende honkbal- en softbalblessures

Veel voorkomende honkbal- en softbalblessures
persoon die een softbal slaat

Gedrongen


 • Veel voorkomende verwondingen
 • Andere soorten pijn
 • Blessurepreventie

Als je honkbal of softbal speelt, ren, spring, gooi je en zwaai je met een knuppel. Dit brengt het risico op overbelastingsblessures met zich mee bij lange uren oefenen. Je loopt ook het risico op vallen en botsingen, en wordt geraakt door de bal. Lees meer over de meest voorkomende honkbal- en softbalblessures, zodat u uw risico op letsel kunt verlagen.

Soorten verwondingen

Honkbal- en softbalblessures worden over het algemeen gedefinieerd als cumulatieve (overmatig gebruik) of acute (traumatische) verwondingen. Beide soorten verwondingen kunnen in verschillende delen van het lichaam voorkomen (u kunt bijvoorbeeld een knieblessure hebben die wordt veroorzaakt door een val of door overmatig gebruik).

Acute versus cumulatieve verwondingen

 • Acute of traumatische verwondingen optreden als gevolg van een plotselinge kracht of impact en kan behoorlijk dramatisch zijn.
 • Overmatig gebruik of cumulatief letsel treden na verloop van tijd op als gevolg van stress op de spieren, gewrichten en zachte weefsels zonder de juiste tijd voor genezing. Ze beginnen als een kleine, zeurende pijn of pijn en kunnen uitgroeien tot een slopende verwonding als ze niet worden behandeld.

Schouder

Schouderoverbelastingsblessures komen veel voor, vooral voor werpers. Bij softbal komen bicepsblessures vaker voor dan schouderblessures, maar de windmolenwerpbeweging kan vooral belastend zijn voor het lichaam. In honkbal kan de werppositie boven het hoofd ook leiden tot schouder (labrum) problemen.

 • Frozen shoulder (zelfklevende capsulitis): Deze aandoening, gekenmerkt door pijn en beperkt bewegingsbereik, komt vaker voor bij oudere spelers. Maar degenen met frequente schouderblessures kunnen ook risico lopen.
 • Glenohumerale artritis: Deze posttraumatische artritis kan optreden wanneer het schoudergewricht herhaaldelijk letsel ondergaat.
 • Schouderinstabiliteit: Honkbal- en softbalspelers zijn hier gevoelig voor vanwege overhead gooien, waardoor het schouderkapsel en de ligamenten worden uitgerekt. Schouderinstabiliteit kan leiden tot losse gewrichten en zelfs dislocatie.
 • Schouderscheiding: Dit is meestal een traumatisch letsel dat optreedt bij een botsing of val met een uitgestrekte hand. Het is een verrekking of scheuring van de ligamenten die het schouderblad verbinden met het sleutelbeen.
 • Schouder tendinitis, bursitis, en impingement syndroom: Deze overbelastingsblessures, waarbij het schoudergewricht ontstoken is, komen vaak voor bij jonge atleten die gebruik maken van overhead werpen.
 • Gescheurde rotator cuff: Er kunnen scheuren ontstaan in de rotator cuff pezen in het schoudergewricht. Dit is meestal een overbelastingsblessure.

Elleboog

Elleboogpijn komt ook veel voor in deze sporten, vooral schade aan het ulnaire collaterale ligament (UCL). Het stabiliseert de elleboog tijdens het gooien.

 • Bursitis van de elleboog: Deze ontsteking van de gewrichtszak treedt meestal op na het vallen op de elleboog.
 • Little League elleboog (mediale epicondylitis apophysitis): Dit is een verwonding aan de groeischijf aan de binnenkant van de elleboog. Het is ook een overbelastingsblessure veroorzaakt door de werking van de polsbuigers die aan de binnenkant van de elleboog trekken. Het wordt meestal toegeschreven aan overmatig gebruik en slechte mechanica bij het gooien.
 • Tenniselleboog (laterale epicondylitis): Deze overbelastingsblessure wordt gevoeld aan de buitenkant van de elleboog en kan het moeilijk maken om voorwerpen op te tillen of vast te pakken.
 • Ulnaire collaterale ligamentenTerwijl skiërs vaak traumatische verwondingen aan de UCL hebben tijdens vallen, ontwikkelen werpers chronische verwondingen als gevolg van pitching-actie (voornamelijk door overmatig gebruik en slechte mechanica).

Pols en hand

Honkbal en softbal kunnen traumatische verwondingen in de handen en polsen veroorzaken als gevolg van vangen, vallen of botsen, naast overbelastingsblessures.

 • Vingerfracturen: Deze kunnen worden veroorzaakt door een botsing met de bal of door vallen.
 • Polsverstuikingen: Deze kunnen worden veroorzaakt door een val of impact met de bal of een andere speler.
 • Pols tendinitis: Dit is een overbelastingsblessure, vaak door gooien of gooien.

Terug

Catchers kunnen vooral gevoelig zijn voor rugletsel vanwege hun gehurkte positie en boven het hoofd gooien. Softbalwerpers kunnen ook rugbelasting hebben als gevolg van de windmolenwerpactie. Veel voorkomende aandoeningen zijn hernia’s, lage rugpijn en spierspanningen.

Knie

Hardlopen en plotselinge richtingsveranderingen kunnen leiden tot acute knieblessures en overbelastingsblessures. Kniepijn vereist een evaluatie en juiste diagnose. Hier zijn veel voorkomende honkbal- en softbalblessures aan de knie.

Knieband blessures

Ligamentblessures aan de knie komen veel voor bij sporten die stoppen en starten vereisen of snel van richting veranderen. Deze extreme krachten op de knie kunnen leiden tot gescheurde ligamenten. De voorste kruisband (ACL) en de mediale collaterale ligament (MCL) zijn het vaakst gewond, maar de achterste kruisband (PCL) en de laterale collaterale ligament (LCL) kunnen ook gewond raken.

Kruisbandletsels veroorzaken niet altijd pijn, maar veroorzaken meestal een luide ‘plof’. De meeste van deze verwondingen worden bevestigd met een MRI. Arthroscopische chirurgie is soms de beste manier om een gedeeltelijke scheur te vinden.

Gescheurd kniekraakbeen en meniscusletsels

Gescheurd kniekraakbeen is meestal een gescheurde meniscus. Deze kleine, “c” vormige stukjes kraakbeen fungeren als kussens tussen het dijbeen (dijbeen) en het scheenbeen (scheenbeen). Er is er een aan de buitenkant (laterale meniscus) en een aan de binnenkant van de knie (mediale meniscus).

Meniscusscheuren zijn vaak het gevolg van draaien, draaien, vertragen of een plotselinge impact. De verwondingen kunnen worden geïdentificeerd door handmatige tests uitgevoerd door een arts. Maar handmatige tests hebben een slechte betrouwbaarheid bij het detecteren van dit soort verwondingen. Een MRI is de gouden standaard om de diagnose te bevestigen. Typische symptomen zijn moeite met buigen, een vergrendelingsgevoel, pijn met draaien en gewrichtslijnpijn.

Chondromalacie

Chondromalacie (soms “runner’s knee” genoemd) verwijst naar verzachting en verslechtering van de onderkant van de knieschijf die resulteert in een doffe pijn rond of onder de knieschijf. De pijn verergert bij het afdalen van trappen of heuvels, traplopen, andere gewichtdragende activiteit.

Knie tendinitis en gescheurde pezen

Peesontsteking is een ontsteking of irritatie van een pees die vaak wordt veroorzaakt door overmatig gebruik. Tendinitis wordt vaak geïdentificeerd als gevolg van gevoeligheid op het punt waar de patellapees het bot ontmoet, net onder de knieschijf. Stoten en plotselinge bewegingen (zoals het proberen te breken van een val) kunnen de quadricepsspieren dwingen om krachtig samen te trekken en ervoor zorgen dat de quadricepspees wordt gespannen of scheurt (scheurt).

Patella dislocaties

Deze blessure treedt op wanneer de knieschijf (patella) uit zijn normale positie glijdt. Deze blessure komt vaker voor bij softbal en wordt vaker gediagnosticeerd bij vrouwen. Een röntgenfoto wordt meestal gebruikt om de toestand te bevestigen. Symptomen zijn pijn die vaak wordt beschreven als in de knie.

Andere soorten pijn en verwondingen

Honkbal- en softbalspelers kunnen ook deze veel voorkomende sportblessures oplopen.

 • Blaren: Spelers kunnen voetblaren krijgen van het rennen of handblaren van het wrijven van de handschoen of bal.
 • Vertraagde spierpijn (DOMS): Deze spierpijn, stijfheid of pijn treedt 24 tot 48 uur na bijzonder intensieve training of een nieuw programma op.
 • Verstuikingen en verrekkingen: Dit zijn acute verwondingen die variëren in ernst, maar meestal resulteren in pijn, zwelling, blauwe plekken en verlies van het vermogen om te bewegen en het gewricht te gebruiken.
 • Stressfracturen: Stressfracturen in het been zijn vaak het gevolg van overmatig gebruik of herhaalde stoten op een hard oppervlak.

Blessurepreventie

Veel sportblessures zijn het gevolg van overmatig gebruik, gebrek aan goede rust, gebrek aan goede warming-ups of slechte conditie. Het is belangrijk om beschermende uitrusting te dragen en veiligheidsmaatregelen te nemen elke keer dat je honkbal of softbal speelt.

 • Controleer het veld voor het spelen en ruim puin op.
 • Zorg voor voldoende herstel.
 • Houd een EHBO-kit bij de hand.
 • Blijf gehydrateerd.
 • Gebruik een goede techniek en speel volgens de regels.
 • Warm grondig op voordat je gaat spelen.

Veel overbelastingsblessures treden op wanneer jonge atleten zich op jonge leeftijd specialiseren in sport en het hele jaar door dezelfde sport spelen. Het is belangrijk om pauzes te nemen en verschillende sporten te spelen.

Het is ook essentieel om te voorkomen dat je je te vroeg specialiseert in een bepaalde positie (zoals pitchen). Repetitieve stress op specifieke structuren (zoals de elleboog of schouder met pitching) kan uiteindelijk leiden tot deze blessures.

Een woord van bodymindspirit

Als u te maken heeft met werpgerelateerde schouder- of elleboogpijn, zoek dan hulp bij een gekwalificeerde fysiotherapeut die specifieke ervaring heeft met het behandelen van honkbal- en softbalspelers. U kunt ook baat hebben bij het zoeken naar de begeleiding van een coach of expert die werpmechanica kan leren.

 • Acute of traumatische verwondingen optreden als gevolg van een plotselinge kracht of impact en kan behoorlijk dramatisch zijn.
 • Overmatig gebruik of cumulatief letsel optreden over tiik vanwege stress op de spieren, gewrichten en zachte weefsels zonder de juiste tijd voor genezing. Ze beginnen als een kleine, zeurende pijn of pijn en kunnen uitgroeien tot een slopende verwonding als ze niet worden behandeld.

Veel overbelastingsblessures treden op wanneer jonge atleten zich op jonge leeftijd specialiseren in sport en het hele jaar door dezelfde sport spelen. Het is belangrijk om pauzes te nemen en verschillende sporten te spelen.

Het is ook essentieel om te voorkomen dat je je te vroeg specialiseert in een bepaalde positie (zoals pitchen). Repetitieve stress op specifieke structuren (zoals de elleboog of schouder met pitching) kan uiteindelijk leiden tot deze blessures.