Veel mensen hebben angst om ouder te worden; Deze helpers vragen: wat als we in plaats daarvan ouder worden van vreugde?

Het is moeilijk om existentialisme te vermijden als we denken aan het verstrijken van de tijd. Zullen we genoeg doen met ons leven? Hoe lang zal onze schoonheid en energie duren? Zullen we omringd zijn door geliefden als we oud worden?

De angst om ouder te worden is een ironische (en zeer westerse) zorg, aangezien ouder worden en sterven de enige dingen zijn die alle mensen gemeen hebben. In veel culturen is ouderdom een oneerbiedige status, omdat ouderen onschatbare wijsheid en scherpzinnigheid bieden.

Voor veel Amerikanen – vooral Amerikaanse vrouwen – wordt ouder worden echter gezien als iets om te rouwen.

Oudere lichamen en gezichten worden steeds meer gedevalueerd, omdat mensen leeftijd associëren met verminderde gezondheid, regeneratie of energie. Natuurlijk, ouder worden gaat inderdaad gepaard met natuurlijke gezondheidsoverwegingen, maar het gebrek aan waarde of waardering voor ouder worden is een bijproduct van een cultuur die gecharmeerd is van de jeugd.

Ingrid Fettell Lee, een schrijver en ontwerper geobsedeerd door vreugde, gelooft dat ouder worden een nieuwe taak voor vrouwen is geworden, waardoor ze gedwongen worden om dit met gratie en gepastheid te doen, om langzaam te verdwijnen naarmate ze ouder worden.

Ze dringt aan op een nieuw perspectief.

“Wat als we in plaats van veroudering te zien als iets om te verslaan en te overwinnen, zouden omarmen wat beter wordt met de leeftijd, en werken aan het versterken van deze vreugden terwijl we de verliezen van de jeugd verzachten?” Fettell Lee schrijft.

“Ik suggereer niet dat we de zeer reële uitdagingen, zowel fysiek als mentaal, die gepaard gaan met ouder worden, op papier zetten. Maar kunnen we deze uitdagingen bekijken zonder oordeel of schaamte en in plaats daarvan op zoek gaan naar vreugdevolle manieren om ze te navigeren?”

Vrolijk ouder worden is geen nieuw concept, noch is het een marketingplan; het is gewoon een trend in de menselijke natuur. Volgens een Gallup-enquête uit 2011 was het gevoel van welzijn van mensen het hoogst in de kindertijd en op oudere leeftijd.

Veel oudere mensen voelen een groter gevoel van vrijheid met de leeftijd, nodigen hen uit om hun ware zelf na te jagen en de onbelangrijke angst achter zich te laten.

In een cultuur waar angst lijkt te heersen en jonge mensen een onzekere toekomst tegemoet gaan, is ouder worden met vreugde een radicale daad van menselijkheid. En het gesprek verandert om dit te weerspiegelen.

Ashton Applewhite is een auteur en activist die een clearinghouse runt vol met anti-ageism-bronnen genaamd Old School, evenals een blog genaamd “This Chair Rocks.” Haar droom is om mensen – vooral vrouwen – te laten zien hoe het zowel bevrijdend als verenigend is om ouder te worden.

“Ouder worden is geen probleem dat moet worden ‘opgelost’; het is een natuurlijk, krachtig, levenslang proces dat ons allemaal verenigt”, schrijft ze voor The Big Issue. “Ouder worden is niet iets vervelends dat oude mensen doen; het is een reis die ieder van ons begint op de dag dat we geboren worden.”

Op dezelfde manier is TikTok een plek geworden voor vrouwen van middelbare leeftijd en ouder om hun ouder wordende reizen vreugdevol te delen. Amelia Crook (@misplacedstyle) heeft een startup gelanceerd na het terugwinnen van haar stijl (en grijze haar). @StyleLikeU, een platform gewijd aan de zelfacceptatierevolutie, voerde een campagne over Defying Ageism. Ze interviewden geliefd stijlicoon Stacy London (je kent haar waarschijnlijk van “What Not To Wear”).

“Het idee dat ik bevroren zou moeten zijn in de tijd is belachelijk”, zegt London. “Ik hoef niet te zijn wie ik was toen ik 32 was. Ik moet zijn wie ik ben. Er is iets aan niet klein spelen in een wereld die je altijd zo laat voelen, dat is een daad van moed en schoonheid als geen ander.”

Dus, hoe doen we ouder worden omarmen? Hoe gaan we om met deze onbekende toekomst, waarin we elke dag ouder worden, met rebelse vreugde?

We kunnen beginnen met het benaderen van onze omgeving (en lichamen) met een gevoel van ontzag en verwondering. Pauzeer, kijk om je heen en zoek het alledaagse en gewone met bewuste nieuwsgierigheid.

Van het kopen van bloemen voor jezelf (ja, er is een echte studie van Rutgers en La Salle University die je bloemenaankopen koppelt aan een verbeterd geheugen en humeur) tot het bijwonen van sociale evenementen (zoals kerk, bingo of sportevenementen), epidemiologische studies suggereren dat het verrijken van je dagelijkse omgeving neurologische veranderingen in verband met alzheimer en dementie vermindert.

Een andere door onderzoek ondersteunde praktijk? “Ontzag loopt”, een opzettelijke manier om een traditionele wandeling om te zetten in een die je aandacht naar buiten verschuift, in plaats van naar binnen. In plaats van na te denken over die gespannen relatie, concentreer je je bijvoorbeeld op de kleurrijke bladeren waar je langs liep.

Een studie uitgevoerd door de American Psychological Association meldde dat deelnemers die gewoon 15 minuten van hun dag namen om hun lichaam en geest te betrekken bij buitenontzagswandelingen, positieve emoties verbeterden die hielpen bij het bevorderen van sociale verbinding en het algehele welzijn hielpen.

Meer dan de cognitieve effecten, omvatten ontzagswandelingen beweging, wat op zichzelf een krachtige bron van vreugde. Het vermogen om te dansen, zwemmen en spelen kan wegen naar vreugde zijn tot ver in onze oudere jaren.

De vreugde van het ouder worden gaat niet over het verlaten van onze jeugd, het gaat over het balanceren van aangeleerde wijsheid met kinderlijke verwondering, geaard vertrouwen met bewuste nieuwsgierigheid en aangeboren diepte met heerlijk genot.

Dit artikel verscheen eerder in The Generations Edition van de Goodnewspaper.

Je kunt je aansluiten bij duizenden mensen die zich abonneren op onze maandelijkse Goodnewspaper. Word vandaag nog abonnee.