Trainings- en voedingstips om het rouwproces te verlichten

Trainings- en voedingstips om het rouwproces te verlichten
Mist nestelt zich rond Auckland City

Phil Walter / Getty Afbeeldingen

Als je een dierbare hebt verloren, weet je dat het rouwproces wreed is. Of het verlies nu langdurig en verwacht was of traumatisch en plotseling, de weken en maanden na de ervaring kunnen je leven op zijn kop zetten.

Veel deskundigen adviseren matige lichaamsbeweging en gezond eten voor degenen die verlies ervaren. Fysieke activiteit en voedzame eetgewoonten kunnen stressniveaus verminderen en u helpen om ’s nachts beter te slapen. Maar wat als je voorafgaand aan je verlies een regelmatig trainingsprogramma had? En wat als je een streng dieet volgt? Moet je je pre-verlies routine hervatten? Sommige rouwexperts zeggen dat rouw een goed moment is om een beetje terug te krabbelen.

Verlicht oefening altijd het rouwproces?

Je hebt waarschijnlijk artikelen gezien of gelezen over hoe lichaamsbeweging kan helpen je humeur te verbeteren. Studies hebben zelfs aangetoond dat lichaamsbeweging kan helpen om de symptomen van depressie te verlichten.Maar rouw en depressie zijn twee verschillende aandoeningen. In sommige gevallen is lichaamsbeweging nuttig na het verlies van een vriend of familielid. In andere gevallen is dat niet het geval.

Als u een Type-A-sporter bent die een strikt trainingsprogramma heeft gevolgd voorafgaand aan het verlies van uw geliefde, kunt u druk voelen om de routine na zijn of haar dood te handhaven. Het uitvechten ervan kan je go-to-methode zijn voor fysiek en mentaal pijnbeheer. Maar misschien merk je dat je moeite hebt om die doelen te bereiken. Simpel gezegd, je lichaam werkt misschien niet mee.

In een studie over rouw evalueerden onderzoekers meer dan 1500 rouwende soldaten die terugkeerden van uitzending in het Midden-Oosten. De meest voorkomende symptomen die door deze groep goed getrainde infanteristen werden ervaren, waren slaapproblemen, musculoskeletale pijn, vermoeidheid en rugpijn.

Gezien de fysieke en emotionele tol die verdriet op je lichaam kan eisen, kan het de slimste keuze zijn om je terug te trekken op inspannende trainingsroutines. Vooral als uw trainingsroutine krachtig is, kunt u merken dat het voltooien van matige of gemakkelijke trainingen grotere voordelen biedt.

Het belangrijkste is dat rouw een tijd is waarin je zelfzorg moet oefenen; het vermijden van oordelen of gevoelens van falen wanneer je niet op dezelfde manier kunt presteren als vroeger.

Kelly Grosklags, LCSW, BC, is gecertificeerd in klinisch sociaal werk en verdiende een fellowship in rouwbegeleiding van de American Academy of Health Care Professionals. Ze legt uit dat het lichaam tijd nodig heeft om te genezen.

“Als je voorafgaand aan het verlies een rigoureuze sporter was, ben je veilig om dit te blijven doen als je lichaam het ermee eens is. Maar veel van mijn hardcore sporters moeten het een beetje terugschroeven na een groot verlies, omdat ze het uithoudingsvermogen niet hebben. Dit is geen tijd om jezelf te beoordelen en het is belangrijk om naar binnen te luisteren. Mensen raken vermoeider en kunnen meer ongevalsgevoelig worden tijdens verdriet. Beide kunnen van invloed zijn op lichaamsbeweging en dit is geen tijd om ‘er doorheen te duwen’.”

Ze gaat verder met te adviseren dat je naar je lichaam luistert als je weer gaat sporten. “Let op verhoogde vermoeidheid, onhandigheid, meer verkoudheid en virussen en periodes waarin je je overweldigd voelt. Deze hebben allemaal een zachte aanpak nodig – geen doorzettingsvermogen.” In haar privé psychotherapiepraktijk en in haar boek “Een getroost hart” begeleidt ze cliënten door het proces van ontspanning terug in hun leven op een zachte manier die de rouwervaring op natuurlijke wijze laat ontvouwen en geleidelijk overgeeft.

Oefentips om verdriet te verlichten

Het kan slim zijn om je idee van “oefening” te herdefiniëren nadat je het verlies van een geliefde hebt ervaren. Voor sommige mensen telt een training niet, tenzij ze overmatig zweten en honderden calorieën verbranden. Maar je lichaam lijdt al genoeg tijdens het rouwproces, dus het kan nuttiger zijn om lichaamsbeweging eenvoudigweg als ‘beweging’ te definiëren.

Grosklags zegt dat ze het fijn vindt dat haar cliënten elke dag hun lichaam bewegen. Maar het kost geen grote moeite om te tellen. “Soms kan men het allemaal doen lopen naar de brievenbus en terug”, zegt ze. “Voor nu is dat oké.”

Dr. Gail Gross, PhD, EdD, MEd, is het ermee eens dat beweging belangrijk is. Haar boek “The Only Way Out Is Through: A Ten-Step Journey from Grief to Wholeness” biedt een gids voor degenen die verlies ervaren. Ze zegt dat het hebben van een focus – zoals lichaamsbeweging – kan helpen bij het verlichten van rouwsymptomen.

Oefening stimuleert endorfines, die helpen om stress en houding te verlichten. In feite vertraagt het standaardnetwerk in je hersenen, dat verbonden is met zowel introspectie als concentratie, zijn activiteit, tijdens het mediteren en oefenen, dus je gefocuste geest heeft een positievere attitude. Wanneer de geest afdwaalt, vestigt het zich op meer negatief denken.

Dr. Gross voegt eraan toe dat lichaamsbeweging het vermogen heeft om het lichaam te helpen in balans te blijven terwijl het het trauma van verlies doorstaat.

Gemakkelijke vormen van lichaamsbeweging kunnen wandelen, yoga, tai chi of andere vormen van beweging van geest / lichaam omvatten. Groepsfitnesslessen kunnen het extra voordeel van ondersteuning bieden.

Het zijn met een hecht netwerk van vrienden kan ook helpen om je consistent te houden met je activiteiteninspanningen en kan mogelijk ondersteuning bieden tijdens je rouwproces.

Voedingstips om verdriet te verlichten

Nogmaals, Grosklags adviseert zelfzorg als het gaat om voeding na het verlies van een geliefde. Ze zegt dat sommige mensen gewichtsverlies ervaren (vanwege gebrek aan interesse in voedsel) of gewichtstoename (omdat het voedsel dat ze verdragen hoger in calorieën kan zijn). Maar ze raadt geen streng dieet aan. Ze zegt dat redelijke gezonde keuzes het beste zijn.

“Het is gebruikelijk dat mensen zich wenden tot alcohol om te verdoven, cafeïne om energie te krijgen en koolhydraatrijk voedsel voor comfort. Allemaal hebben ze een heel tijdelijk effect.” Ze geeft deze tips om je beter te voelen terwijl je rouwt.

  • Niet meer dan één kop koffie voor 10 uur. (Houd er rekening mee dat een enkele kop koffie ongeveer acht tot 10 gram is. Sommige coffeeshops serveren drankjes die veel groter zijn.)
  • Beperkt alcohol (één glas per week). Een enkele portie alcohol is vijf gram.
  • Verhoogde inname van eiwitten. Gezondheidsrichtlijnen suggereren dat ongeveer 10% tot 30% van uw dagelijkse calorie-inname afkomstig moet zijn van eiwitten.
  • Drink veel water, omdat huilen veel voorkomt bij verdriet en het lichaam sneller kan uitdrogen. Cafeïne en alcohol drogen ook uit, dus wees voorzichtig.

Dr. Gross zegt dat een eenvoudige kennis van basisvoedsel helpt tijdens het rouwproces. “Bessen, waaronder bosbessen, kunnen bijvoorbeeld helpen bij het geheugen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B kunnen helpen stress te verminderen en voedingsmiddelen zoals broccoli, spinazie en vlees, die rijk zijn aan ijzer, kunnen helpen bij het uithoudingsvermogen, de kracht en vooral je immuunsysteem. ” Ze herinnert haar klanten en lezers die verlies ervaren eraan dat dit het moment is om je te concentreren op de basisdingen die je voor jezelf kunt doen. En in het begin omvat het eten op een evenwichtige manier, slapen en sporten.

Een woord van bodymindspirit

Het verlies van een dierbare vriend of familielid is een verwoestende ervaring die een drastische tol eist van je lichaam. Terwijl je door het rouwproces reist, wees dan lief voor jezelf. Probeer geen strikt schema voor herstel op te stellen, maar geef jezelf de tijd die je nodig hebt om te genezen. In de eerste dagen en weken heb je misschien al je energie nodig om eenvoudige taken van het dagelijks leven uit te voeren. Naarmate uw energie en uw interesse terugkeren, zet u prestatiedoelen op een laag pitje en kunt u weer ontspannen in lichaamsbeweging en gezond eten met als doel welzijn en zelfzorg.

Gezien de fysieke en emotionele tol die verdriet op je lichaam kan eisen, kan het de slimste keuze zijn om je terug te trekken op inspannende trainingsroutines. Vooral als uw trainingsroutine krachtig is, kunt u merken dat het voltooien van matige of gemakkelijke trainingen grotere voordelen biedt.

Gemakkelijke vormen van lichaamsbeweging kunnen wandelen, yoga, tai chi of andere vormen van beweging van geest / lichaam omvatten. Groepsfitnesslessen kunnen het extra voordeel van ondersteuning bieden.