Oefening: de beste stressverlichting

Oefening: de beste stressverlichting
143920635.jpg

Getty Images / Marco Maccarini


 • De stressreactie
 • Eenvoudige manieren om te ontstressen
 • Oefeningen voor stressverlichting
 • Mind-Body Activiteiten
 • Aan de slag

Als je bent zoals de meeste mensen, is stress een vast onderdeel van je dag. Sommige statistieken suggereren dat tot 77% van ons regelmatig de fysieke effecten van stress voelt, in de vorm van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, gewichtstoename, spierpijn en spierpijn, gekkigheid en moeite met focussen.

Hoewel het niet mogelijk is om volledig van stress af te komen, kan het leren hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan, zelfs helpen om enkele van de ergste symptomen te verlichten. Ontdek waarom lichaamsbeweging een van de meest effectieve manieren kan zijn om u te helpen uw stress te beheersen.

Hoe reageer je op stress?

Als je gestrest bent, wat is dan het eerste wat je doet? Een drankje drinken? Kies je voor ruzie met je partner? De bestuurder voor je uitklappen? Soms kan het loslaten van je stress op die manieren je wat tijdelijke verlichting geven, maar er zijn gevolgen, niet in de laatste plaats een boze echtgenoot of een afgedankte bestuurder.

Als je op dat punt komt, is het moeilijk om recht te denken. Maar het beste wat je kunt doen is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, namelijk stoppen, diep ademhalen en nadenken over wat je op dat moment echt nodig hebt. Houd er rekening mee dat elke persoon anders is. Wat je op een bepaald moment nodig hebt, kan anders zijn dan wat iemand anders nodig heeft of wat jij op een ander moment nodig hebt.

Mensen hebben de neiging om zich aangetrokken te voelen tot iets dat onmiddellijke bevrediging zal bieden (en schreeuwen tegen slechte chauffeurs kan zeker goed voelen), maar dat zal geen blijvende verlichting van stress bieden. Het is dus belangrijk om een gereedschapskist vol opties te hebben.

Wat kan helpen is iets fysieks doen, iets dat je lichaam en geest uit die vecht-of-vlucht stressreactie haalt en stresshormonen onder controle brengt zodat je lichaam zich beter voelt.

Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kunnen helpen ontstressen, afhankelijk van hoe je je voelt en wat je aankunt.

Eenvoudige manieren om minder stress te ervaren

Vaak komt je lichaam tijdens een training in zijn eigen ritme en kun je je geest laten gaan en problemen uitwerken, oplossingen vinden of gewoon een tijdje dagdromen. Probeer deze eenvoudige oplossingen om u te helpen ontstressen:

 • Neem deel aan een mind/body beoefening zoals meditatie of kalmerende yoga
 • Maak een langzame fietstocht
 • Maak een wandeling alleen of met een vriend
 • Was de auto
 • Werk in de tuin
 • Probeer een hersenloze of ritmische activiteit, zoals de afwas doen, bladeren harken of laden opruimen

Oefeningen voor stressverlichting

Goede oude cardio- of krachttrainingstrainingen zijn ideaal om je stressniveau onder controle te krijgen. Je hartslag is waarschijnlijk al verhoogd van stress, en een goede training zal helpen om dat te gebruiken om extra spanning kwijt te raken en je te helpen je meer ontspannen te voelen. Enkele ideeën om te verkennen zijn:

 • Cardiovasculaire oefeningEr is niets beter dan een cardiotraining om je in beweging te krijgen, calorieën te verbranden en je even aan het leven te laten ontsnappen. Probeer deze cardio-oefeningen die je thuis kunt doen.
 • Circuittraining: Deze trainingen gaan snel en houden je geest bezig terwijl je problemen op de achtergrond raken. Probeer deze circuittrainingstraining voor beginners.
 • Intervaltraining: Hard gaan en dan rustig aan doen is een geweldige manier om hard te werken zonder een hoge intensiteit te hoeven handhaven gedurende een hele training. Probeer deze intervaltrainingen om aan de slag te gaan.
 • KrachttrainingSoms wil je je sterk voelen in je leven en als je dat in je huidige omstandigheden niet kunt voelen, is het op een na beste ding om het in je lichaam te voelen. Pak wat gewichten en laat de wereld zien hoe sterk je bent. Probeer deze krachttraining workouts voor ideeën.

Mind-Body Activiteiten

Het krijgen van wat krachttraining en cardio in je dag kan je helpen op te peppen, maar er zijn andere manieren om jezelf te kalmeren en je geest de tijd te geven om te ontspannen en te vertragen. Deze mind-body activiteiten kunnen je daarbij helpen.

 • Lachen: Experts kennen al lang de voordelen van lachen. Het helpt je lichaam op een veelheid van manieren. Maar meestal voelt het gewoon goed.
 • Massage: Plan een massage zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Als dat geen optie is, verwen dan thuis met een warm bad of door te loungen rond eend het lezen van je favoriete boek of tijdschrift.
 • Meditatie: Het vinden van de tijd en het geduld om te ontspannen kan moeilijk zijn. Maar meditatie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gewoon stoppen om een paar minuten te ademen kan je eigen meditatie zijn.
 • Mindfulness: Alleen al aandacht besteden aan wat je doet, kan je in het huidige moment houden, waardoor het een van de beste manieren is om stress te verminderen.
 • Yoga: Deze oude praktijk is een geweldige manier om je geest tot rust te brengen en je lichaam te ontspannen. Er zijn verschillende manieren om yoga te beoefenen, sommige krachtig en andere ontspannend.
 • PilatesHoewel krachtiger dan sommige soorten yoga, dwingt de Pilates-methode je om je te concentreren op wat je lichaam doet, terwijl je helpt te werken aan kernkracht, stabiliteit en flexibiliteit.

Aan de slag met lichaamsbeweging voor stressverlichting

Doe wat je kunt om je stress te verminderen met een gezonde dosis beweging. Geniet van de effecten van die training, hydrateer, tank bij en zorg voor jezelf. Vergeet niet dat lichaamsbeweging kan worden gebruikt als een go-to stress coping-mechanisme in de hitte van het moment, maar fysieke activiteit kan ook regelmatige dagelijkse stress verminderen.

 • Vraag om ondersteuning. Het helpt om een trainingsmaatje te hebben om je verantwoordelijk te houden. Probeer een vriend of familielid je een keer per week te laten ontmoeten voor een wandeling in het park of bij een lokale fitnessles. Weten dat iemand op je wacht, maakt het gemakkelijker om aan de slag te gaan en gemotiveerd te blijven.
 • Houd het simpel. Soms kan de gedachte om je om te kleden in trainingskleding lijken op het beklimmen van een berg. Kies activiteiten die heel weinig voorbereiding vereisen, zoals wandelen, tuinieren, het huis schoonmaken of zacht stretchen.
 • Maak de overgang eenvoudiger. Als je de neiging hebt om meer sedentair te blijven als je gestrest bent, kan het een grote sprong lijken om van zitten naar iets actiefs te gaan. Geef jezelf vijf of 10 minuten om je lichaam een beetje in beweging te krijgen voor het sporten. Probeer licht schoon te maken, wat uit te rekken of gewoon een beetje door het huis te lopen.
 • Geef jezelf extra tijd om op te warmen. Als je een activiteit met hoge intensiteit doet (zoals hardlopen of aerobics), geef jezelf dan meer opwarmtijd dan normaal. Als je meestal begint met joggen, begin dan met een langzame wandeling. Geef je lichaam alle tijd die het nodig heeft om warm te worden en laat je hartslag geleidelijk stijgen.
 • Geef jezelf extra tijd om af te koelen. Het is altijd een goed idee om je training met een goed gevoel te beëindigen. Geef jezelf minstens 10 minuten om te ontspannen en breng dan een paar minuten door met stretchen.
 • Babystapjes zetten. Nadenken over het doen van 30 minuten activiteit kan overweldigend aanvoelen als je het druk hebt. Beslis dat je gewoon een paar minuten van iets gaat doen. De kans is groot dat het zo goed voelt dat je door wilt gaan.

Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kunnen helpen ontstressen, afhankelijk van hoe je je voelt en wat je aankunt.