De 6 beste immuunondersteunende supplementen, volgens een diëtist

De 6 beste immuunondersteunende supplementen, volgens een diëtist

Een sterk immuunsysteem kan u helpen ziekten af te weren en sneller te herstellen. Het eten van een goed uitgebalanceerd dieet, waaronder een verscheidenheid aan groenten en fruit, volle granen, noten en zaden, eiwitrijk voedsel en probiotisch rijk voedsel is de sleutel tot een gezond immuunsysteem. Het is ook belangrijk om deel te nemen aan andere gezondheidsbevorderende gewoonten, waaronder regelmatige lichaamsbeweging (uitgebalanceerd met voldoende rust), het beheersen van stress en het krijgen van zeven tot acht uur slaap per nacht

“Hoewel een supplement kan helpen als je op een van deze gebieden tekortschiet, is het het belangrijkst om je best te doen om aan deze basisbehoeften te voldoen,” zegt Kelsey Lorencz, RDN. Van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C en D en zink, is bekend dat ze een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, en het consumeren van voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen is essentieel. Hoewel supplementen een gezond dieet niet vervangen, kunnen mensen met verhoogde voedingsbehoeften of mensen die moeite hebben om genoeg door het dieet te krijgen, baat hebben bij een supplement.

Bij het kiezen van een supplement om uw immuunsysteem te ondersteunen, overweeg dan eventuele lacunes in voedingsstoffen die u zou kunnen hebben en geef daar prioriteit aan. Het is ook belangrijk om te zoeken naar supplementen die door derden zijn getest en rekening houden met dosering, omdat veel immuunondersteunende supplementen in megadoses komen die mogelijk niet veilig zijn. Belangrijk is dat als u andere supplementen of medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening heeft, neem dan altijd contact op met een zorgverlener voordat u met een nieuw supplement begint, omdat sommige immuunondersteunende supplementen kunnen interageren met medicijnen en andere supplementen.

Verywell Fit goedgekeurde immuunversterkende supplementen

 • Beste vitamine D-supplement: Theralogix Thera-D kan u helpen om aan uw vitamine D-behoeften te voldoen als u niet genoeg krijgt van de zon en voedsel. Het is NSF-gecertificeerd en wordt geleverd in drie doses, dus u kunt de juiste hoeveelheid voor u kiezen.
 • Beste vitamine C: Klean Atleet KLEAN-C kan nuttig zijn bij het ondersteunen van uw immuunsysteem, vooral als u verhoogde behoeften heeft zoals veel atleten doen.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

 

Zijn immuunondersteunende supplementen gunstig?

Een gezonde levensstijl, inclusief het eten van een goed uitgebalanceerd dieet, het beheersen van stress, voldoende slaap en het regelmatig bewegen van je lichaam, in combinatie met de juiste hygiëne zoals handen wassen, is de beste verdedigingslinie voor het koude en griepseizoen. Supplementen kunnen echter een rol spelen bij het ondersteunen van het immuunsysteem van bepaalde groepen mensen, waaronder de volgende:

 • Mensen met een bekend tekort aan voedingsstoffen. Er zijn bijna een dozijn vitamines en mineralen waarvan bekend is dat ze een rol spelen in het immuunsysteem. Onderzoek suggereert het bijzondere belang van vitamine C en D en zink bij het ondersteunen van de immuungezondheid. Als u niet genoeg krijgt via een dieet – of niet regelmatig een sterke blootstelling aan de zon krijgt voor vitamine D – kan een supplement uw immuunsysteem helpen ondersteunen.
 • Mensen met verhoogde voedingsbehoeften. Atleten, zwangere mensen en mensen die borstvoeding geven, en mensen met medische aandoeningen die hun vitamine- en mineralenbehoeften verhogen, kunnen baat hebben bij een supplement.
 • Mensen die een restrictief dieet volgen. Als u hele voedselgroepen elimineert of een beperkt aantal voedingsmiddelen eet, loopt u mogelijk het risico op een tekort aan voedingsstoffen, en een supplement kan helpen die gaten te dichten om de immuungezondheid te ondersteunen.
 • Mensen met een slechte opname van voedingsstoffen. Bepaalde ziekten die het spijsverteringskanaal beïnvloeden, zoals Crohn, colitis, coeliakie, sommige auto-immuunziekten en meer, kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, wat leidt tot tekorten of insufficiëntie. Supplementen kunnen helpen bij het stimuleren van winkels en het ondersteunen van de algehele immuungezondheid.
 • Oudere volwassenen. Oudere volwassenen lopen een hoger risico op zowel ernstige ziekte door griep als COVID-19 en risico op tekorten aan voedingsstoffen zoals vitamine D.

 

Wie heeft er misschien geen baat bij immuunondersteunende voedingsstoffen?

 • Mensen die een uitgebalanceerd dieet eten. Als u een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet, waaronder fruit, groenten, volle granen en eiwitrijk voedsel, biedt het nemen van supplementen mogelijk geen enkel voordeel. De enige uitzondering kan vitamine D zijn, omdat het in een beperkt aantal voedingsmiddelen wordt aangetroffen en het moeilijk kan zijn om genoeg te krijgen via een dieet alleen.
 • Mensen met een auto-immuunziekte. “Sommige supplementen die helpen om het immuunsysteem te stimuleren, mogen niet worden ingenomen door mensen die een auto-immuunziekte hebben. Bij veel auto-immuunziekten is het immuunsysteem al overactief en valt het zelfs healthy-cellen en het toevoegen van supplementen die de immuunrespons verhogen, kunnen problemen verergeren,” zegt Lorencz. Als u een auto-immuunziekte heeft, praat dan met een zorgverlener voordat u met een supplement begint.
 • Mensen met bepaalde onderliggende medische aandoeningen. Hoewel degenen die immuungecompromitteerd zijn, een verhoogd risico lopen op ernstigere virale ziekten, betekent dit niet dat u zeker een supplement moet nemen. Supplementen met hoge doses voedingsstoffen kunnen problemen verergeren, dus neem altijd contact op met een zorgverlener om te bepalen of er een geschikt voor u is.

 

Beste Vitamine D

Theralogix Thera-D 2.000

Thera-D 2.000

Amazone

 

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en sommige onderzoeken suggereren dat het hebben van voldoende voorraden een rol kan spelen bij het verminderen van de ernst van de griep en COVID-19. Van supplementen is ook aangetoond dat ze het risico op luchtweginfecties verminderen bij mensen met een vitamine D-tekort.

Vitamine D-tekort en insufficiëntie komen vaak voor, vooral voor mensen die in delen van de wereld wonen waar blootstelling aan de zon het hele jaar door niet mogelijk is. “In de wintermaanden hebben de meesten van ons het moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er zijn niet veel voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten, dus tenzij je voedsel eet en drinkt dat is verrijkt met deze in vet oplosbare vitamine, is het bijna onmogelijk om genoeg te krijgen zonder blootstelling aan de zon”, zegt Lorencz.

We raden Theralogix Thera-D aan omdat het NSF-inhoud gecertificeerd is, wat betekent dat het bevat wat het etiket zegt en geen schadelijke verontreinigingen bevat. Het is ook budgetvriendelijk en wordt geleverd in drie verschillende doses: 2.000 IE, 4.000 IE en 6.000 IE. De juiste dosis voor u hangt af van uw huidige vitamine D-status, daarom raden we aan om een zorgverlener uw niveaus te laten controleren voordat u met een supplement begint.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 600 IE voor de meeste volwassenen, maar opkomend onderzoek suggereert dat we baat kunnen hebben bij hogere doses voor zowel onderhoud als repletie. Een studie toonde zelfs aan dat mensen met een tekort in staat waren om hun vitamine D-spiegels snel te verhogen tot ideale niveaus met een dosis van 10.000 IE per dag. Deze niveaus helpen het immuunsysteem te ondersteunen en helpen virussen zoals de griep en COVID-19 te bestrijden. Er is meer onderzoek nodig en dat niveau is misschien niet voor iedereen veilig (plus het moet niet op lange termijn worden genomen).

Thera-D is ook glutenvrij en vegetarisch. De laagst beschikbare dosis is 2.000 IE, wat meer kan zijn dan sommige mensen nodig hebben.

Prijs op het moment van publicatie: $ 28 voor 180 tellen ($ 0,16 per portie)

Actieve voedingsstoffen: vitamine D3, calcium | Dosis: 2.000, 4.000 of 6.000 IE| Porties per verpakking: 180 | Formulier:capsule

 

Beste vitamine C

Klean Atleet KLEAN-C

Klean-C

Amazone

 

Vitamine C staat bekend om zijn rol in het immuunsysteem. Hoewel de meeste mensen veel vitamine C consumeren door fruit en groenten zoals aardbeien, sinaasappels, mango, paprika’s en zoete aardappelen te eten, kan een supplement voor sommigen nuttig zijn.

Vitamine C-supplementen zullen niet noodzakelijkerwijs voorkomen dat je ziek wordt, maar ze kunnen de symptomen verminderen en je helpen sneller te herstellen. “Een grote beoordeling van meer dan 11.000 mensen wees uit dat het dagelijks nemen van 1.000 tot 2.000 milligram vitamine C de duur van een verkoudheid met 8% bij volwassenen en 14% bij kinderen verminderde,” zegt Lorencz.

Als u een supplement nodig heeft, raden wij KLEAN-C aan. Het is NSF-gecertificeerd voor sport, wat ervoor zorgt dat de inhoud overeenkomt met het etiket en het bevat geen schadelijke ingrediënten of ingrediënten die door sport zijn verboden. Het bevat 525 milligram vitamine C samen met een zeer kleine hoeveelheid calcium en natrium. Het bevat geen extra voedingsstoffen die mogelijk kunnen interageren met medicijnen – een veel voorkomende uitdaging bij veel vitamine C-supplementen. Het is ook glutenvrij en veganistisch.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is 75 milligram voor vrouwen en 90 milligram voor mannen, maar de Tolerable Upper Intake Level (UL) is 2.000 milligram. KLEAN-C valt ruim onder die grens. Het is gezoet met een kleine hoeveelheid suikeralcoholen, die bij sommige mensen spijsverteringsstoornissen kunnen veroorzaken wanneer ze te veel worden geconsumeerd.

Prijs op het moment van publicatie: $ 25 voor 60 tellen ($ 0,41 per portie)

Actieve voedingsstoffen: vitamine C, calcium, natrium | Dosis: 525 milligram | Porties per verpakking: 60 | Formulier: kauwtablet

 

Bes Zink

Thorne Research Zink Picolinaat, 30 mg

Thorne Research Zink Picolinaat, 30 mg

Thorne

 

Zink is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem. Sommige studies suggereren dat zinksupplementen de ernst en lengte van de symptomen van verkoudheid kunnen verminderen, maar er is meer onderzoek nodig. De eerste studies suggereren ook dat lage zinkspiegels het risico op ernstigere COVID-19-symptomen kunnen verhogen.

Tot op heden is er echter onvoldoende bewijs om regelmatige suppletie te ondersteunen voor degenen die genoeg via voedsel krijgen. Dus als u ervoor kiest om aan te vullen terwijl u ziek bent, moet u niet doorgaan met suppletie voor een lange periode, tenzij een zorgverlener een tekort heeft ontdekt.

Zink wordt aangetroffen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder zeevruchten, rundvlees, bonen, noten, volle granen en zuivel, en de meeste mensen kunnen genoeg uit voedsel halen. Hoewel het beschikbaar is in plantaardig voedsel, lopen veganisten en vegetariërs een hoger risico op een tekort omdat fytaten in volle granen en bonen de opname van zink kunnen verminderen. Er wordt ook geschat dat bijna 30 procent van de oudere bevolking zinktekort heeft.

Als je niet genoeg krijgt via een dieet, is het zinkpicolinaat van Thorne Research een goede optie. Thorne is een vertrouwd supplementmerk en dit product is NSF-gecertificeerd voor sport. Dit supplement valt ook op omdat de dosis onder de UL van 40 milligram ligt (veel supplementen bieden ruim boven die dosis), en zink is het enige ingrediënt. Dit is vooral belangrijk omdat hoge doses zink kunnen leiden tot gastro-intestinale overstuur en duizeligheid.

Het is belangrijk op te merken dat zinksuppletie op lange termijn kan leiden tot een kopertekort en dat zinksupplementen kunnen interageren met medicijnen, waaronder antibiotica, diuretica en geneesmiddelen om reumatoïde artritis te behandelen. Neem altijd contact op met een zorgverlener voordat u begint met een zinksupplement.

Actieve voedingsstoffen: zink | Dosis: 30 milligram | Porties per verpakking: 60 | Formulier:capsule

 

Beste Echinacea

Vitale voedingsstoffen Echinacea Extract

Vitale voedingsstoffen Echinacea Extract

Amazone

 

Echinacea is een kruid dat vaak wordt gebruikt om verkoudheid te behandelen. Onderzoek naar de voordelen heeft gemengde resultaten aangetoond, die verband kunnen houden met inconsistente vormen en dosering van het kruid. Veel studies worden ook gefinancierd door organisaties die echinacea-supplementen verkopen, wat enige vooringenomenheid kan introduceren.

Sommige studies hebben gesuggereerd dat wanneer het wordt ingenomen bij de eerste tekenen van verkoudheid, echinacea kan helpen de ernst en lengte van de symptomen te verminderen, hoewel andere studies geen voordeel hebben aangetoond. Een overzicht van 29 studies toonde aan dat het preventief innemen ervan de kans op het krijgen van een infectie van de bovenste luchtwegen (zoals een verkoudheid) kan verminderen, hoewel de gegevens uiterst beperkt waren en de meeste studies in de review eigenlijk geen voordeel vertoonden. Over het algemeen lijkt het een veilig supplement te zijn voor de meeste volwassenen wanneer het op korte termijn wordt ingenomen.

Als u ervoor kiest om echinacea te nemen, raden wij Vital Nutrients Echinacea Extract aan. Er is momenteel geen concrete aanbevolen dosis, maar de dosis van 1.000 milligram lijkt op korte termijn veilig te zijn. Dit supplement is geverifieerd om te bevatten wat het zegt dat het bevat zonder schadelijke verontreinigingen, wat vooral belangrijk is bij veel kruidensupplementen.

Echinacea kan interageren met bepaalde immunosuppressiva en kan de tijd verhogen die nodig is voor uw lichaam om cafeïne te metaboliseren. Er is geen onderzoek naar veiligheid op lange termijn, dus het is het beste om alleen tijdens het hoogtepunt van het koude en griepseizoen te gebruiken.

Prijs op het moment van publicatie: $ 25 voor 60 tellen ($ 0,41 per portie)

Actieve voedingsstoffen: Echinacea kruidenextract | Dosis: 1.000 milligram | Porties per verpakking: 30 | Formulier:capsule

 

Beste B-vitamine

Nature Made Super B-Complex Softgels

Natuur Made Super B-Complex

Amazone

 

Pros

 • USP geverifieerd
 • Glutenvrij
 • Budgetvriendelijk

B-vitamines spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Hoewel er geen onderzoek is dat suggereert dat meer beter is, kunnen ontoereikende niveaus bijdragen aan een verzwakt immuunsysteem. B-vitamines zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, dus zolang je een uitgebalanceerd dieet eet en geen hele voedselgroepen elimineert, kun je genoeg door voedsel krijgen. Maar veganisten en sommige vegetariërs eenre met een hoger risico op een tekort, vooral voor vitamine B-12.

Als u niet genoeg krijgt via een dieet, kan een B-complex supplement nuttig zijn voor het dichten van eventuele hiaten. Nature Made Super B Energy Complex bevat alle acht B-vitamines, is USP-geverifieerd en is budgetvriendelijk. Hoewel het 6 microgram (250 procent van de ADH) bevat, wordt slechts een klein percentage vitamine B12 geabsorbeerd uit supplementen. Het wordt aanbevolen om 1.000 tot 2.000 microgram te nemen om een tekort te verhelpen, dus sommige mensen moeten mogelijk meerdere capsules nemen om genoeg te krijgen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 25 voor 160 tellen ($ 0,15 per portie)

Actieve voedingsstoffen: B-vitamines | Dosis: varieert | Porties per verpakking: 160 | Formulier: softgel

 

Beste Multivitamine

Thorne Basisvoedingsstoffen 2/Dag

Thorne Basisvoedingsstoffen 2/Dag

Thorne

 

Een multivitamine kan nuttig zijn als u meerdere tekorten aan voedingsstoffen heeft, een dieet consumeert dat mogelijk onvoldoende essentiële voedingsstoffen bevat of een hogere voedingsbehoefte heeft. Thorne Basic Nutrients 2 / Day is een goede keuze omdat het essentiële voedingsstoffen voor de immuungezondheid bevat, waaronder vitamine C en D, alle acht B-vitamines en zink.

Thorne’s multivitamine bevat ook andere voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze een rol spelen in het immuunsysteem, zoals vitamine A en E, evenals selenium en magnesium (hoewel deze niet genoeg bewijs hebben om ze op zichzelf aan te bevelen voor de immuungezondheid).

Zoals met veel Thorne-supplementen, is deze NSF-gecertificeerd voor sport, wat betekent dat het omvat wat op het etiket staat en vrij is van onveilige niveaus van verontreinigingen en stoffen die verboden zijn voor atleten. Het is ook zuivelvrij, sojavrij, glutenvrij en veganistisch.

Prijs op het moment van publicatie: $ 27 voor 60 tellen ($ 0,45 per portie)

Actieve voedingsstoffen: veel | Dosis: varieert | Porties per verpakking: 30 | Formulier:capsule

 

Supplementen die al dan niet uw immuunsysteem ondersteunen

 • Vlier. Tot op heden is het onderzoek naar het vermogen van vlierbessenextract om verkoudheid of griep te voorkomen of de ernst van de symptomen te verminderen gemengd. Sommige studies suggereren dat het de lengte en ernst van de symptomen enigszins kan verminderen, terwijl anderen geen voordeel hebben aangetoond. Vlierbes wordt algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Food and Drug Administration (FDA), hoewel er weinig bekend is over de veiligheid tijdens de zwangerschap.
 • Probiotica. Opkomend onderzoek suggereert een verband tussen darmgezondheid en immuniteit. Eerste studies suggereren dat probiotica extra immuunondersteuning kunnen bieden, hoewel meer onderzoek nodig is om de stam, dosis en timing van probiotica in relatie tot het koude en griepseizoen te begrijpen. Er zijn tientallen stammen en het kiezen van een probioticum is zeer individueel. Sommige probiotica kunnen de spijsverteringssymptomen van mensen met onderliggende spijsverteringsstoornissen verergeren of nieuwe symptomen introduceren bij verder gezonde mensen. Totdat we meer onderzoek hebben, is het het beste om ons te concentreren op probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi om de darmgezondheid te ondersteunen.

 

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

 

Waar moet je op letten?

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 • Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 • Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 • De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en/of uit te breidenveel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 • Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 • Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent dit niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en hun testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Formulier

De beste vorm zal variëren per supplement. Bekijk elk van de individuele supplementaanbevelingen voor de vorm die we aanbevelen.

Ingrediënten &potentiële interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Veel supplementen die op de markt worden gebracht als immuunondersteunend bevatten extra ingrediënten zoals kruiden, antioxidanten of probiotica die kunnen interageren met medicijnen of bepaalde aandoeningen erger kunnen maken. Over het algemeen is het het beste om supplementen te kiezen die alleen de voedingsstof bevatten die u wilt aanvullen (zoals vitamine D of zink) in plaats van combinatiesupplementen. De uitzondering hierop kan zijn als u kunt profiteren van meer dan één voedingsstof, in welk geval het kiezen van een multivitamine nuttig kan zijn.

Immuun ondersteunende voedingsdosering

De aanbevolen dosis varieert per supplement. Bekijk de aanbevolen dosering binnen elke individuele supplementbeoordeling.

Hoeveel is te veel?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de bovengrens niet overschrijdt zoals vastgesteld door het National Institute of Health Office of Dietary Supplements.

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

Supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, zuigtabletten en vloeistoffen. Als u moeite heeft met het slikken van pillen, kunt u de voorkeur geven aan een kauwtablet of vloeibaar supplement.

Er zijn veel verschillende soorten van elk supplement beschikbaar. Er is bijvoorbeeld een enorme verscheidenheid aan probiotische stammen, drie soorten echinacea en meerdere vormen van zink. Praat met uw arts om erachter te komen wat het beste voor u werkt.

Het is belangrijk op te merken dat deze evidence-based supplementen uw immuniteit kunnen optimaliseren en versterken; het is echter altijd een goed idee om contact op te nemen met uw arts voordat u een supplement aan uw routine toevoegt. Vraag specifiek uw zorgverlener naar het supplement en de dosering die geschikt is voor u.

Veelgestelde vragen

  • Zijn er voedingsmiddelen die de immuniteit helpen stimuleren?

   Een goed uitgebalanceerd dieet kan de immuniteit ondersteunen door je de voedingsstoffen te geven die je nodig hebt om je immuunsysteem op te bouwen. Dit omvat vitamine C, B-vitamines en zink. Geen enkel voedsel zal je immuniteit verhogen, maar richt je liever op het benadrukken van fruit, groenten, volle granen en een verscheidenheid aan eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis of bonen om de voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt om een gezonde basis op te bouwen.

   Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool of kimchi kunnen ook een gezonde darm ondersteunen, die een rol kan spelen bij de immuniteit, hoewel meer onderzoek nodig is. “Het eten van voedingsmiddelen met veel antioxidanten zoals gember, kurkuma en groene thee is een goede immuunondersteunende strategie,” zegt Lorencz.

  • Wat zijn enkele andere manieren om mijn immuunsysteem sterk te houden?

   Dieet en supplementen zijn slechts twee van de manieren om je immuunsysteem te ondersteunen. Voldoende slaap krijgen, stress beheersen en deelnemen aan regelmatige beweging zijn ook de basis van een gezond immuunsysteem.

  • Ondersteunt eiwit het immuunsysteem?

   “Ja, eiwit bestaat uit aminozuren en deze aminozuren helpen de T-cellen, B-cellen en antilichamen van je lichaam om infecties te bestrijden,” zegt Amy Gorin, MS, RDN. Veel eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten ook vitamines die je immuunsysteem kunnen ondersteunen, zoals zink en B-vitamines. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar als je meer krijgt dan je nodig hebt, krijg je je immuunsysteem geen boost.

  • Wat kan ik doen voor immuunondersteuning terwijl ik zwanger ben?

   Het ondersteunen van je immuunsysteem tijdens de zwangerschap is niet zo heel anders dan wanneer je niet zwanger bent. De basis ligt in je levensstijl. Dit omvats het eten van een uitgebalanceerd dieet met een breed scala aan voedingsmiddelen (vooral fruit en groenten), voldoende slaap krijgen, stress beheersen en je lichaam bewegen op manieren die goed voelen en veilig zijn voor je zwangerschap. Het is ook belangrijk om een prenatale multivitamine te nemen tijdens de zwangerschap. Kies er een die de basis bevat, evenals immuunondersteunende voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine D, zink en B-vitamines (die de meeste prenatale kwaliteitsproducten zullen bevatten).

   Het is belangrijk op te merken dat de veiligheid van echinacea en andere kruiden niet bekend is tijdens de zwangerschap.

  • Hoe weet ik of een product dat immuunondersteuning adverteert, werkt?

   Supplementen die op de markt worden gebracht om de immuniteit te ondersteunen, werken niet gegarandeerd. Zoek naar supplementen die we hebben beoordeeld en opgenomen in dit artikel, en concentreer je op supplementen waarvan je weet dat ze specifiek gaten in je dieet zullen vullen. “Je wilt ook controleren of het supplementenbedrijf tests van derden uitvoert, zoals van NSF International,” zegt Gorin. Dit zorgt ervoor dat het product bevat wat het etiket zegt zonder potentieel schadelijke verontreinigingen. Anders krijgt u mogelijk meer of minder van een voedingsstof dan u denkt, wat de effectiviteit ervan kan beïnvloeden.