De 7 beste visoliesupplementen: wat is een goede visolie en waarom

De 7 beste visoliesupplementen van 2022

Je weet misschien dat vis en in het bijzonder de omega-3 vetten die ze bevatten, DHA en EPA, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. EPA en DHA zijn betrokken bij de ontwikkeling van de foetus, de gezondheid van de hersenen en ogen en de gezondheid van hart en bloedvaten. Ons lichaam produceert slechts kleine hoeveelheden EPA en DHA, dus we moeten deze vetten uit het dieet of uit supplementen halen.

Als u gezond bent en geen verhoogd risico op hartaandoeningen loopt, kan het consumeren van een uitgebalanceerd dieet met vis u voldoende hoeveelheden omega-3 vetzuren bieden. Als u geen vis eet, verhoogde niveaus van triglyceriden (vet in het bloed) heeft, een recente hartaanval heeft gehad of als u chronisch hartfalen heeft, kunt u baat hebben bij een visoliesupplement.

Er zijn bepaalde dingen om te overwegen bij het zoeken naar een supplement. “Zorg ervoor dat het door derden is getest om ervoor te zorgen dat het zuiver en veilig is en dat het bevat wat het op de fles zegt, omdat visolie kan worden verontreinigd met zware metalen. Zorg ervoor dat het geen vulstoffen bevat en dat de vis die ze gebruiken op de fles staat”, zegt Kylie Ivanir, MS, RD van Within Nutrition.

Verywell Fit goedgekeurde visolie supplementen

 • Beste overall: GNC Triple Strength Fish Oil Mini verpakt een hoge concentratie EPA en DHA in een kleine pil die is goedgekeurd door ConsumerLab en gecoat om de nasmaak te verminderen.
 • Beste Vegan: DEVA Vegan Omega-3 DHA-EPA is ook goedgekeurd door ConsumerLab en gemaakt van algen, waardoor u een volledig plantaardige bron van de belangrijkste omega-3 vetzuren in vis krijgt.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

 

Is een visoliesupplement gunstig?

We raden altijd aan om waar mogelijk eerst voedingsstoffen uit voedsel te halen, omdat het eten van vis belangrijke voedingsstoffen biedt die niet worden aangetroffen in visoliesupplementen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde voorwaarden waarvoor onderzoek het aanvullen met visolie bescheiden ondersteunt.

Houd er rekening mee dat visoliesupplementen uw reguliere medicijnen of andere factoren die bijdragen aan een gezonde levensstijl, zoals een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging, niet mogen vervangen. Als u in een van de onderstaande groepen past, moet u visoliesuppletie bespreken met een zorgverlener.

 • Mensen met chronisch hartfalen: Visolie suppletie kan ten goede komen aan mensen met hartfalen die een verminderde linkerventrikelfunctie hebben. Mensen met hart- en vaatziekten kunnen één gram EPA en DHA uit vis- of visoliesupplementen consumeren. Het is echter belangrijk op te merken dat onderzoek geen visoliesuppletie ondersteunt voor de preventie van hartfalen.
 • Degenen die herstellen van een hartaanval: Als u onlangs een hartaanval heeft gehad, kunt u baat hebben bij visoliesuppletie. Het is echter belangrijk op te merken dat onderzoek geen visoliesuppletie ondersteunt voor de preventie van hartaanvallen bij mensen met hartaandoeningen, alleen voor degenen die onlangs een hartaanval hebben gehad.
 • Die met hoge triglyceride (vet in het bloed) niveaus: Hooggedoseerde visolie kan helpen de triglycerideniveaus te verlagen als u ernstige hypertriglyceridemie heeft (niveaus van meer dan 500 mg / dl). Personen met hoge triglycerideniveaus kunnen vier gram EPA + DHA of EPA-only per dag consumeren van vrij verkrijgbare of voorgeschreven supplementen onder leiding van een zorgverlener. Deze behandeling kan triglyceriden met meer dan 30% verlagen. Als u een hoog LDL of een slecht cholesterolgehalte heeft, overweeg dan om een epa-only behandeling te gebruiken.
 • Mensen met droge ogen ziekte: Een beoordeling uit 2019 van 17 studies gaf aan dat omega-3-suppletie de symptomen van droge ogen verbeterde bij patiënten met droge ogen.
 • Mensen met een depressie: Als u geen vis eet, kan visolie helpen bij de behandeling van bestaande depressieve symptomen, maar het mag niet in de plaats komen van medicijnen en andere vormen van behandeling. Van visoliesupplementen is niet aangetoond dat ze depressie voorkomen.
 • Degenen die geen vis eten: Als u geen vis consumeert omdat u een vegetarisch dieet volgt, veganistisch bent, allergisch bent of gewoon niet van vis houdt, kunt u algenoliesupplementen overwegen. Deze veganistische supplementen kunnen u helpen om aan uw omega-3-behoeften te voldoen. Er zijn echter meer studies nodig om EPA- en DHA-aanbevelingen voor vegetariërs en veganisten vast te stellen.

 

Die mogelijk niet profiteren van visoliesupplementen

Als u gezond bent en geen risico loopt op hartaandoeningen, zal het consumeren van een uitgebalanceerd dieet met vis u voldoende omega-3-vetten bieden en hoeft u deze niet aan te vullen met visolie. Het Amerikaanse hart Vereniging beveelt één tot twee porties vette vis per week aan voor de algemene gezondheid van het hart.

Onderzoek beveelt momenteel geen visoliesuppletie aan voor de volgende situaties:

 • Degenen die beroertes willen voorkomen: Onderzoek ondersteunt geen visoliesuppletie om beroerte of atriumfibrilleren (onregelmatige hartslag) te voorkomen. In feite meldde een beoordeling uit 2021 van een verzameling studies dat omega-3-suppletie het risico op atriumfibrilleren verhoogde.
 • Mensen met inflammatoire darmziekte: Onderzoek ondersteunt momenteel niet het gebruik van omega-3-supplementen bij de behandeling van inflammatoire darmziekten, waaronder de ziekte van Crohn.
 • Degenen die bloedverdunnende medicatie gebruiken: Hoge dosis omega-3 suppletie kan leiden tot bloedverdunning. Als u antistollingsmedicijnen zoals warfarine (merknamen Coumadin en Jantoven) gebruikt, moet u alleen visoliesuppletie overwegen onder begeleiding van een zorgverlener.
 • Degenen die bloeddrukverlagende medicatie gebruiken: Visolie kan de bloeddruk enigszins verlagen, dus als u medicijnen gebruikt, moet u een zorgverlener raadplegen.

 

Beste overall

GNC Triple Strength Visolie Mini

GNC Triple Strength Visolie Mini

Walmart

 

Pros

 • ConsumerLab getest en goedgekeurd
 • Kleine pillen zijn gecoat om nasmaak te verminderen
 • Hoge concentratie EPA en DHA

Wat zeggen kopers? 94% van de meer dan 2.700 Amazon-recensenten beoordeelde dit product met 4 sterren of hoger.

GNC Triple Strength Fish Oil mini’s bieden een hoge concentratie visolie in twee kleine softgels zonder visachtige nasmaak. Ze zijn enterisch gecoat, wat betekent dat ze zijn gecoat in een materiaal dat een vertraagde afgifte van de oliën mogelijk maakt, waardoor een neutrale smaak behouden blijft.

Naast het gebrek aan afdronk, vinden we het leuk dat GNC visoliesupplementen in een kleiner formaat komen. Visolie softgels zijn meestal vrij groot, variërend in grootte van een halve inch tot meer dan een inch, die sommige mensen moeilijk te slikken kunnen vinden. GNC Triple Strength Fish Oil Mini supplementen zijn kleiner, waardoor het gemakkelijk is om deze toe te voegen aan uw dagelijkse routine. De voorgestelde dosis is twee mini-softgelcapsules die met voedsel moeten worden ingenomen. Als u echter liever slechts één capsule inneemt, produceert de fabrikant van dit supplement ook een grote softgeloptie.

GNC Triple Strength Fish Oil Mini’s bevatten een hoge concentratie van de omega-3 vetzuren EPA en DHA, met 734 milligram EPA en 266 milligram DHA per dosis. Het is het beste om een zorgverlener te raadplegen om de juiste dosis voor uw behoeften te bepalen. Deze visoliesupplementen zijn getest en goedgekeurd door ConsumerLab, een van onze beste externe organisaties, om ervoor te zorgen dat ze vers en vrij van zware metalen zijn.

Prijs op het moment van publicatie: $ 50 voor 240 tellen ($ 0,16 per portie)

Formulier: Softgel | EPA: 734 mg/svg | NL | 266 mg/svg | Aanbevolen gebruik: 2 mini softgel capsules per dag met voedsel

 

Beste hoge dosis

Nordic Naturals Ultimate Omega Liquid, Citroen Smaak

Nordic Naturals is al lang een vertrouwd merk in de wereld van visoliesupplementen. We vinden het leuk dat het bedrijf een analysecertificaat voor elk product biedt, dat verifieert dat het door derden is getest om ervoor te zorgen dat het vrij is van verontreinigingen en zware metalen. Ze zijn goedgekeurd door ConsumerLab en werken samen met Friend of the Sea, een organisatie die zorgt voor duurzame visserij. Als klap op de vuurpijl is Nordic Naturals Ultimate Omega Liquid gemakkelijk in te nemen, met een portiegrootte van slechts één vloeibare theelepel.

Dit visoliesupplement bevat een hoge concentratie omega-3 vetten. Het bevat 1.460 milligram EPA en 1.010 milligram DHA in de triglyceridenvorm, waarvan sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de beter geabsorbeerde vorm is, hoewel ander onderzoek aantoont dat de verschillende vormen op dezelfde manier worden geabsorbeerd.

Nordic Naturals visolie supplementen zijn vrij van kunstmatige toevoegingen of vulstoffen. Ze zijn op smaak gebracht met een subtiele citroensmaak, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een vissmaak. Ze zijn ook geverifieerde niet-GMO.  Gezien de hoge concentratie omega-3 vetzuren, moet u contact opnemen met een zorgverlener om ervoor te zorgen dat dit de juiste dosis voor u is.

Prijs op het moment van publicatie: $ 62 voor 8 fl oz

Formulier: Vloeibare | EPA: 1460 mg/svg | NL | 1010 mg/svg | Aanbevolen gebruik: 1 theelepel per dag met eten

 

Beste vloeistof

Wild Foods Wilde Visolie

Wild Foods Wilde Visolie

Amazone

 

Pros

 • ConsumerLab goedgekeurd
 • Op smaak gebracht met citroen, rozemarijn, vanille
 • Vriend van de Zee gecertificeerd

In het geval dat u niet van het slikken van pillen houdt, is Wild Fish Oil een optie voor vloeibaar visoliesupplement met een lagere concentratie. We vinden het leuk dat Wild Fish Oil is getest door ConsumerLab en is gecertificeerd door Friend of the Sea. We vinden het ook leuk dat dit supplement op smaak is gebracht met citroen, rozemarijn en vanille om een visachtige smaak te voorkomen.

Een theelepel wilde visolie bevat matige hoeveelheden omega-3 vetzuren, met 430 milligram EPA en 333 milligram DHA. Het is uniek omdat het ook 240 milligram DPA bevat. Hoewel de voordelen van DPA nog niet uitgebreid zijn bestudeerd bij mensen, suggereert het eerste onderzoek dat DPA kan helpen ontstekingen te verminderen en bepaalde factoren te verbeteren die verband houden met cardiovasculaire en neurale gezondheid. Het kan ook helpen bij het opslaan van EPA en DHA.

Formulier: Vloeibare | EPA: 430 mg/svg | NL | 333 mg/svg | Aanbevolen gebruik: 1 theelepel een of twee keer per dag

 

Beste Vegan

DEVA Veganistisch Omega-3 DHA-EPA

DEVA Veganistisch Omega-3 DHA-EPA

iHerb

 

Tegens

 • Lagere dosis EPA
 • Grote pil

Als je vegetariër, veganist of een visallergie hebt, vraag je je misschien af hoe je voldoende omega-3-vetten kunt krijgen. Het goede nieuws is dat vissen hun omega-3 vetten krijgen van het eten van plankton, en het plankton krijgt hun omega-3 vetten uit algen. U hebt daarom de mogelijkheid om rechtstreeks naar de bron te gaan en een algenoliesupplement te gebruiken.

Deva Vegan Omega-3 DHA is een veganistische softgel met 300-420 milligram per portie plantaardig DHA. Het is een beetje lager in EPA, met 150-210 milligram per portie. Als je het moeilijk vindt om pillen te slikken, is een ding om op te merken dat deze pil aan de grotere kant is, op ongeveer 1,1 inch. Het bevat wel sinaasappelolie en rozemarijnextract voor een lichte smaak, en omdat het geen vis bevat, hoef je je geen zorgen te maken over een visachtige nasmaak. Dit supplement is getest en goedgekeurd door ConsumerLab, een van onze meest vertrouwde externe testers.

Prijs op het moment van publicatie: $ 29 voor 60 tellen ($ 0,47 per portie)

Formulier: Softgel | EPA: 150-210 mg/svg | NL | 300-420 mg/svg | Aanbevolen gebruik: Neem dagelijks 1 softgel met voedsel

 

Beste Enteric Coated

Natuur made boertloze visolie

Natuur made boertloze visolie

Walgreens

 

Pros

 • USP gecertificeerd
 • Enterisch gecoate softgel
 • Slechts één pil per dag

Sommige visoliesupplementen hebben de onaangename bijwerking van een visachtige nasmaak. Nature Made visoliesupplementen zijn enterisch gecoat, wat helpt de afgifte van de visolie te vertragen, waardoor reacties zoals visachtige boeren worden verminderd (NatureMade adverteert ze als boerloos!). Deze pillen zijn iets groter van formaat, maar je hoeft er maar één per dag in te nemen met water en een maaltijd.

Nature Made visolie supplementen bevatten een hogere concentratie van de omega-3 EPA, met 683 milligram per pil, dus u moet contact opnemen met een zorgverlener om ervoor te zorgen dat dit de juiste dosis voor u is. We vinden het ook leuk dat Nature Made visoliesupplementen door derden worden getest door USP en ConsumerLab, twee van onze meest vertrouwde externe organisaties.

Prijs op het moment van publicatie: $ 16 voor 90 tellen ($ 0,17 per portie)

Formulier: Softgel | EPA: 683 mg/svg | NL | 252 mg/svg | Aanbevolen gebruik: Neem dagelijks 1 softgel met water en een maaltijd

 

Beste budget

Kirkland Signature Natuurlijke Visolie

Kirkland Signature Natuurlijke Visolie

Costco

 

Tegens

 • Niet enterisch gecoat
 • Lage dosis omega-3 vetzuren

Als grootte en aantal pillen minder een probleem zijn en u op zoek bent naar een betaalbare optie, kan Kirkland Signature Natural Fish Oil een goede keuze zijn. De fles bevat 400 softgels, wat neerkomt op slechts een paar cent per dosis. De voorgestelde portie is één softgel die tweemaal daags wordt ingenomen. Hoewel de softgels groot zijn, zijn ze ook smal, waardoor ze gemakkelijker te slikken zijn.

Kirkland Signature’s visolie bevat een lage dosis omega-3 vetzuren, met een totaal van 250 milligram EPA en DHA gecombineerd. Hoewel het niet enterisch is gecoat om een visachtige aftert te helpen verminderenaste, kan het ontbreken van coating leiden tot verhoogde absorptie. Dit supplement is goedgekeurd door zowel USP als ConsumerLab om versheid en gebrek aan verontreinigingen te garanderen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 18 voor 400 tellen ($ 0,04 per portie)

Formulier: Softgel | EPA + DHA: 250 mg/svg | Aanbevolen gebruik: Neem 2 keer per dag 1 softgel met water of een maaltijd

 

Het beste voor kinderen

BARLEAN’S Omega Pals Chirpin’ Slurpin’ Limonade Visolie

BARLEAN'S Omega Pals Chirpin' Slurpin' Limonade Visolie

Met dank aan Amazon

 

Als uw kinderen niet graag vis eten en u wilt dat ze een portie omega-3-vetten krijgen, vraag dan aan een zorgverlener of een visoliesupplement gunstig kan zijn.

Barlean’s Omega Pals Chirpin ‘ Slurpin ‘ Lemonade Flavor is een goede optie voor kinderen omdat het in vloeibare vorm wordt geleverd en kan worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals yoghurt, smoothies of havermout. De citroensmaak maskeert elke visachtige smaak en het supplement kan worden gegeven aan kinderen van 1 jaar en ouder.

Dit visoliesupplement bevat matige hoeveelheden omega-3 vetzuren, met 330 milligram EPA en 210 milligram DHA. Dit supplement is goedgekeurd door ConsumerLab en is ook zuivelvrij, suikervrij en niet-GMO.

Prijs op het moment van publicatie: $ 15 voor 8 fl oz ($ 1,80 per portie)

Formulier: Vloeibare | EPA: 330 mg/svg | NL | 210 mg/svg | Aanbevolen gebruik: Neem dagelijks 1 1/2 theelepel rechtstreeks uit de lepel of gemengd met voedsel naar keuze

Eindoordeel

GNC Triple Strength Fish Oil Mini’s zijn onze topkeuze voor een visoliesupplement. Ze zijn enterisch gecoat om een visachtige nasmaak te helpen verminderen en bevatten een hoge concentratie van de omega-3 vetzuren EPA en DHA om de gezondheid van het hart te ondersteunen. Het kleinere formaat van de capsules maakt ze gemakkelijker door te slikken.

 

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit. We geven prioriteit aan producten die door derden zijn getest en gecertificeerd door een van de drie onafhankelijke, externe certificeerders: USP, NSF of ConsumerLab.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

 

Het verwarrende onderzoek naar visoliesupplementen

Hoewel de voordelen van regelmatige visconsumptie duidelijk zijn, is het onderzoek gemengd over de potentiële voordelen van het nemen van visoliesupplementen als u een van de volgende aandoeningen heeft.

Kanker

Onderzoekers hebben onderzocht of innames van omega-3 vetzuren het risico op kanker kunnen verminderen vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek toont aan dat visoliesuppletie kan worden geassocieerd met een verminderd risico op ductaal carcinoom, een vorm van borstkanker, colorectale kankers en vroege stadia van prostaatkanker. Andere studies hebben geen verband gevonden tussen omega-3-inname en kankerrisico, en sommige hebben zelfs ontdekt dat omega-3’s het risico op bepaalde kankers zoals prostaatkanker kunnen verhogen.

Zwangerschap

DHA is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies bij de foetus en bij zuigelingen. Het consumeren van 8 tot 12 gram vis met een laag kwikgehalte per week tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met positieve gezondheidsresultaten voor baby’s. Er zijn aanwijzingen dat, onder degenen met een lage omega-3-inname, DHA-suppletie het risico op vroeggeboorte kan verminderen. Onderzoek naar omega-3-suppletie tijdens de zwangerschap, kijkend naar de gezondheid en ontwikkeling van de baby, is echter gemengd.

Er is geen referentie-inname via de voeding voor DHA tijdens de zwangerschap.

Alzheimer, dementie en cognitieve functie

Een overzicht uit 2012 van 10 studies wees uit dat omega-3-suppletie geen invloed heeft op de cognitieve functie bij gezonde oudere volwassenen of bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Voor mensen met milde cognitieve stoornissen kunnen omega-3’s echter bepaalde aspecten van de cognitieve functie verbeteren, zoals verwerkingssnelheid en aandacht, maar er is meer onderzoek nodig.

Studies met betrekking tot het gebruik van visolie om droge ogen ziekte te beheren zijn inconsistent. Als u droge ogen heeft geassocieerd met contactlenzen, kan visoliesuppletie gunstig zijn, maar er is meer onderzoek nodig.

Reumatoïde artritis

Visolie is bestudeerd voor het gebruik ervan bij de behandeling van reumatoïde artritis symptomen, omdat de inname van omega-3 vetten sommige vormen van ontsteking kan verminderen. Sommige studies tonen aan dat visolie kan helpen bij het verminderen van pijn geassocieerd met reumatoïde artritis wanneer het samen met standaard medicatie wordt ingenomen. Andere studies suggereren dat visolie de symptomen van reumatoïde artritis niet significant beïnvloedt, maar het kan de hoeveelheid pijnmedicatie die nodig is verminderen. Een ideale dosis is echter niet bepaald.

 

Waar te zoeken in een visoliesupplement

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 1. Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 2. Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 3. De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 4. Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 5. Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en hun testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Testen door derden is nuttig als u zich zorgen maakt over het risico op visbesmetting. Vissen kunnen gifstoffen accumuleren, waaronder kwik, die het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Het kan ook dioxines en polychloorbifenylen (PCB’s) accumuleren, die na verloop van tijd kanker kunnen veroorzaken bij lage blootstellingsniveaus. Deze verontreinigingen zijn echter over het algemeen niet gevonden in gevaarlijke niveaus in visolie. Dit komt waarschijnlijk omdat visolie een zuiveringsproces doorloopt en omdat verontreinigingen zoals kwik binden aan eiwitten, zoals visvlees, en niet aan olie.

Hoewel toxinevermetting een lage zorg kan zijn, kan visolie ranzig worden. Dit kan niet alleen een onaangename geur en smaak veroorzaken, maar het kan ook de veiligheid en werkzaamheid verminderen. Het is het beste om een visoliesupplement te kiezen dat door derden is getest om ervoor te zorgen dat de olie nog vers is. Houd er echter rekening mee dat bederf nog steeds kan optreden nadat het product is geopend als het wordt blootgesteld aan lucht of overmatige hitte, dus zorg ervoor dat u de tips van de fabrikant volgt voor een goede opslag.

Formulier

Visolie supplementen zijn verkrijgbaar als softgels, capsules, vloeistoffen, en gummies. Visoliesupplementen bevatten meestal EPA, DHA of beide in verschillende concentraties. Deze omega-3 vetzuren kunnen voorkomen in een paar vormen die soms op het etiket worden vermeld:

Triglyceride: Omega-3 vetten in visolie komen van nature voor in een vorm die triglyceriden wordt genoemd. Sommige supplementen bevatten deze vorm, hoewel in veel andere supplementen de visolie is omgezet in andere vormen om het te zuiveren, concentreren of stabiliseren.

Ethylester: Dit is een van de meest voorkomende vormen van visolie in supplementen en medicijnen en wordt gemaakt door de visolie bloot te stellen aan ethanol om verontreinigingen te verwijderen en de EPA en DHA te concentreren. Dit kan echter de kleine hoeveelheden vitamines die in visolie aanwezig kunnen zijn enigszins verminderen.

Opnieuw veresterde triglyceriden: Deze vorm wordt gemaakt door ethylesters chemisch om te zetten in de oorspronkelijke triglyceridenvorm.

Monoglyceride: Deze vorm wordt gemaakt door de triglyceride af te breken, zodat de omega-3-vetten gemakkelijk kunnen worden opgenomen, hoewel je lichaam dit van nature zal doen.

Onderzoek toont aan dat wanneer het wordt ingenomen met een maaltijd die vet bevat, elk van deze vormen van visolie gedurende 24 uur even goed wordt geabsorbeerd. Als u echter visolie gebruikt met een kleine maaltijd of geen voedsel, wilt u misschien vormen kiezen die worden vermeld als triglyceride of opnieuw veresterde triglyceride.

Merk op dat levertraan of visleverolie niet noodzakelijkerwijs een goede vervanging is voor visoliesupplementen, omdat deze rijk zijn aan vitamine A en D. Een eetlepel bevat ongeveer 4.050 microgram retinol (de dierlijke vorm van vitamine A) en 1.360 IE vitamine D. Meer dan 1.500 tot 7.500 microgram retinol en 10.000 IE vitamine D kan negatieve gezondheidsresultaten opleveren.

Ingrediënten & Potentiële interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Visoliesupplementen bevatten meestal EPA, DHA en kunnen ook andere vetten bevatten, zoals omega-7 (ook wel palmitoleïnezuur genoemd), oliezuur of een omega-6-vet genaamd GLA. Sommige visoliesupplementen bevatten toegevoegde vitamines, zoals vitamine E, om de oliën te helpen stabiliseren om te voorkomen dat ze ranzig worden.

Visoliesupplementen kunnen een bloedverdunnend effect hebben en kunnen de bloeddruk enigszins verlagen. Als u bloedverdunnende of bloeddrukverlagende medicatie gebruikt, moet u het gebruik van visoliesupplementen bespreken met een zorgverlener.

 

Visolie Dosering

Doses visolie suppletie variëren en zal afhangen van waarom u ze gebruikt. Een algemene dosis is ongeveer 300 tot 500 milligram EPA en DHA, maar sommige behandelingen kunnen hogere doses omvatten, tot 4.000 milligram per dag. Raadpleeg een zorgverlener om de juiste dosering voor u te bepalen.

Het National Institute of Health heeft adequate innames vastgesteld voor het omega-3 alfa-linoleenzuur (ALA), dat uit het dieet moet worden verkregen. Ons lichaam zet zeer kleine hoeveelheden ALA om in EPA en DHA. Er zijn geen vastgestelde specifieke innameaanbevelingen voor EPA en DHA.

Volgens de National Institutes of Health zijn de adequate innames voor omega-3 vetzuren als volgt:

Geboorte tot 6 maanden: 0,5 g

7 tot 12 maanden*: 0,5 g

1-3 jaar*: 0,7 g

4-8 jaar**: 0,9 g

9-13 jaar**: Mannetjes – 1,2 g, Vrouwen – 1,0 g

14-18 jaar**: Mannetjes – 1,6 g, Vrouwen – 1,1 g

19-50 jaar**: Mannetjes – 1,6 g, Vrouwen – 1,1 g

51+ jaar**: Mannetjes – 1,6 g, Vrouwen – 1,1 g

Zwangere vrouwen: 1,4 g

Vrouwen die borstvoeding geven: 1,3 g

*Als totaal omega-3 vetzuren

**Als ALA

Hoeveel is te veel?

Grote hoeveelheden EPA en DHA kunnen het immuunsysteem onderdrukken. De Amerikaanse Food and Drug Administration beveelt dagelijks niet meer dan 5 gram EPA en DHA uit supplementen aan, tenzij een zorgverlener anders aangeeft.

Bijwerkingen van visolie supplementen zijn meestal mild, maar kan omvatten een onaangename smaak in de mond, slechte adem, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, visachtige boeren, brandend maagzuur, en stinkend zweet.

Veelgestelde vragen

  • Verlaagt visolie het cholesterol?

   Visolie kan het HDL-cholesterolgehalte (“goede” cholesterol) enigszins verhogen. Sommige studies tonen aan dat visolie het totale en LDL-cholesterol (“slechte” cholesterol) iets kan verlagen, hoewel andere studies geen effect laten zien. De versheid van visoliesupplementen is echter belangrijk. Een studie uit 2017 wees uit dat ranzige (geoxideerde) visoliesupplementen minder effectief zijn in het verlagen van cholesterol dan visolie van hoge kwaliteit. Visolie suppletie mag niet de plaats innemen van uw reguliere medicatie en moet worden besproken met een zorgverlener.

  • Is visolie een bloedverdunner?

   Visolie kan een bloedverdunnend effect hebben, maar het kan afhankelijk zijn van de dosis. Als u een bloedverdunnende medicatie gebruikt, neem dan contact op met een zorgverlener voordat u visoliesupplementen gebruikt.

  • Verlaagt visolie de bloeddruk?

   Visolie kan de bloeddruk iets verlagen. Als u bloeddrukverlagende medicatie gebruikt, neem dan contact op met een zorgverlener voordat u visoliesupplementen gebruikt.

  • Is omega 3 hetzelfde als visolie?

   Er zijn 3 hoofdtypen omega-3-vetten, waaronder ALA, EPA en DHA. Visolie bevat EPA en DHA, terwijl ALA voornamelijk te vinden is in plantaardige oliën, waaronder koolzaadolie, chiazaden, lijnzaad en walnoten. Niet alle omega-3 supplementen zijn afgeleid van visolie; sommige zijn afgeleid van krillolie, levertraan en algenolie.

   Het grootste deel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren is op EPA en DHA geweest in plaats van ALA. Dit is de reden waarom er zoveel aanbevelingen zijn om DHA en EPA te krijgen van vette vis, visoliesupplementen of algenolie.

  • Helpt visolie gewrichten?

   Onderzoek naar het gebruik van visolie bij het beheer van gewrichtspijn is inconsistent. Studies suggereren dat visolie bescheiden kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn bij gebruik naast andererapies.