Heb ik last van een burn-out? 6 vragen om jezelf te stellen &wat je eraan kunt doen

Terwijl mensen hun weg terug vinden naar hun werk en het dagelijks leven, neemt een fenomeen het land over. Er zijn miljoenen openstaande banen en sommige restaurants smeken hun werknemers om weer aan het werk te gaan. Maar in plaats daarvan zeggen ze: “Ik stop ermee!”

In het afgelopen jaar, toen miljoenen mensen werden ontslagen, hebben velen zich gerealiseerd dat er meer is om te werken dan lange uren werken met weinig rendement. In plaats daarvan hunkeren ze naar een carrièrepad met meer flexibiliteit en meer geluk. Deze gebeurtenis, die de “Grote Berusting” wordt genoemd, heeft deze personen over de rand geduwd omdat ze volledig opgebrand zijn.

Burn-out treft de meeste mensen op een bepaald moment in hun carrière en is een pandemie op zich geworden. Maar net als bij een virus zijn er enkele specifieke symptomen en oorzaken van burn-out. Dus hier zijn enkele vragen om jezelf te stellen om te zien of je last hebt van burn-out. Deze vragen kunnen je helpen bij het navigeren door je gevoelens en je helpen beseffen of het tijd is om een nieuw carrièrepad te vinden en hoe de volgende stappen eruit zien.

Hier zijn zes vragen die je jezelf moet stellen om te zien of je last hebt van een burn-out:

  1. Maak ik deel uit van het proces?
  2. Kan ik goed opschieten met mijn collega’s?
  3. Heb ik plezier in het werk dat ik doe?
  4. Is er voldoende draagvlak?
  5. Is er een balans tussen werk en privé?
  6. Zijn er doorgroeimogelijkheden?

Wat is burn-out?

Voor het eerst voorgesteld in 1974, is de term “burn-out” een relatief nieuw idee, maar wordt nu algemeen geaccepteerd. Herbert Freudenberger, een psycholoog en auteur van het boek Burnout: The High Cost of High Achievement, was voor het eerst getuige van dit effect van zijn werk met gratis klinieken en therapeutische gemeenschappen. Hij definieerde burn-out als een “toestand van mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door iemands professionele leven.”

Burn-out kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt; hier zijn echter enkele vragen die je jezelf zou moeten stellen om te ontdekken of je daadwerkelijk opgebrand bent op het werk.

1. Maak ik deel uit van het proces?

Tot op zekere hoogte moet iedereen worden betrokken bij het besluitvormingsproces op zijn werk. Als uw manager of baas echter consequent uw planning maakt, u extra opdrachten geeft of uw werklast verhoogt, allemaal zonder uw input, kan en zal dat uiterst frustrerend worden. Misschien heb je bijvoorbeeld wat vrije tijd aangevraagd, toen werd het geweigerd, of kreeg je een project terwijl je borden vol waren; deze acties kunnen na verloop van tijd een enorme hoeveelheid stress bij werknemers veroorzaken. Medewerkers voelen zich echter gesterkt en presteren nog beter door deel uit te maken van het proces.

2. Kan ik goed opschieten met mijn collega’s?

Hoewel velen van ons niet op zoek zijn naar onze nieuwe beste vriend op het werk, moeten we op zijn minst opschieten en genieten van het gezelschap van onze collega’s en managers. Als je baas je consequent micromanagt op elk project of als een collega je altijd belachelijk maakt op het werk, kan dit leiden tot een giftige werkomgeving. Op een gezonde werkplek moet je kameraadschap hebben met je collega’s.

3. Heb ik plezier in het werk dat ik doe?

Als je consequent elke ochtend wakker wordt, op de snooze-knop drukt en bang bent voor het moment dat je op je werk stapt, is het waarschijnlijk tijd om iets nieuws te vinden. Hoewel de meeste mensen zouden willen dat ze iets leukers deden dan werk, zou je werk je enige voldoening in je leven moeten brengen. Het vinden van een carrièrepad waar je ziet dat je werk wordt gewaardeerd, of je maakt gebruik van een bepaald niveau van creativiteit of probleemoplossing, werk kan iets zijn waar je van geniet en dagelijks naar uitkijkt.

4. Is er voldoende draagvlak?

Wanneer je “in het onkruid” of “verdrinkt” op het werk, is dat niet omdat veel mensen je helpen. In plaats daarvan gebeuren deze gevoelens omdat je overweldigd wordt door problemen op het werk en de nodige ondersteuning mist, en als dit de hele tijd gebeurt, kan de hoeveelheid stress overweldigend zijn. Je positie moet je niet het gevoel geven dat je vastzit op een eiland zonder hulp in zicht.

5. Is er een balans tussen werk en privé?

Hoewel werk een groot deel van ons leven is, kan het niet het enige deel zijn. Iedereen heeft een leven, verantwoordelijkheden, prioriteiten en passies buiten het kantoor. Als je constant de beste belangen van het leven mist omdat je vastzit op je werk of werk problemen veroorzaakt in het leven van jou of je gezin, is het misschien tijd om je carrièrepad opnieuw te evalueren. Er moet ruimte zijn om al deze aspecten van je leven te beheren en niet het gevoel te hebben dat je gek wordt.

6. Zijn er groeimogelijkheden?

Het gevoel hebben dat je vastzit in een specifieke rol of niet hogerop komt op de ladder kan leiden tot een burn-out. In plaats daarvan moeten werknemers erop kunnen vertrouwen dat ze met het bedrijf meegroeien en meer kansen hebben als ze op of boven hun verwachtingen presteren. Aan de andere kant kan het vinden van een nieuw carrièrepad moeilijk zijn als je niet snel groeimogelijkheden ziet.

Wat te doen als je een burn-out voelt?

Je bent hier. Je bent volledig opgebrand en het is tijd om een nieuw carrièrepad te vinden. Het is OK. Je bent niet alleen, het is volkomen normaal en miljoenen mensen voelen hetzelfde.