Tips voor het koken van omeletten, frittata’s, quiches en stratas

Tips voor het koken van omeletten, frittata's, quiches en stratas
Pan Griekse salade fritatta

Cultura / BRETT STEVENS / Riser / Getty Images

Eieren zijn goedkoop, gemakkelijk te maken en misschien wel een van de meest veelzijdige bronnen van dierlijke eiwitten. Omdat ze geen sterke smaak hebben, zijn ze een geweldig voertuig voor vele combinaties van voedingsmiddelen en smaken. Hun unieke eiwitsamenstelling begint vloeibaar en ontwikkelt zich met warmte snel een structuur die andere ingrediënten ondersteunt, is zeer nuttig bij het maken van veel verschillende soorten gerechten.

Hoe omeletten, frittata’s, quiches en strata’s te koken

De meest voorkomende eiergerechten – waaronder quiche, omelet, frittata en lagen – hebben allemaal verschillen die u in uw voordeel kunt gebruiken, afhankelijk van wat uw behoeften zijn voor een bepaalde maaltijd.

Omeletten

Omeletten zijn misschien wel het bekendste eiergerecht in Noord-Amerika. Losgeklopte eieren worden gemengd met een beetje vloeistof (niet meer dan 1 eetlepel per ei, en vaak minder), en gekookt tot ze zijn ingesteld, en vervolgens rond een vulling gevouwen – traditioneel groenten, vlees en kazen – die allemaal eerlijk spel zijn op een koolhydraatarm dieet. Ze worden meestal direct na het koken gegeten.

Om een omelet met succes te maken, voeg je je toppings toe wanneer de zijkanten zijn ingesteld, maar de binnenkant nog steeds een beetje vloeibaar is. Vouw een kant van de omelet om met je spatel.

Fooi: Zorg ervoor dat de vulling warm is voordat je deze in de omelet doet.

Frittatas

Minder bekend in de Verenigde Staten, dit is een Italiaanse versie van een omelet. Een frittata bestaat uit losgeklopte eieren en vulingrediënten zoals groenten, kaas en vlees, die allemaal worden gestart in een koekenpan op de kookplaat totdat de buitenste randen zijn gezet en afgewerkt in de oven. Het is veelzijdiger omdat het gemakkelijk later kan worden gegeten en zelfs ingevroren. Meerdere porties worden meestal tegelijk gekookt, in slechts marginaal meer tijd dan nodig is om een omelet te koken.

De verschillende technieken omvatten een snelle die begint op het fornuis en eindigt in een paar minuten onder de vleeskuiken. Merk op dat hoewel “saucy” -vullingen goed kunnen werken in omeletten, je meestal wilt voorkomen dat je veel saus in een frittata doet. Probeer een pizza frittata of een tomaat en broccoli frittata om te zien hoe het wordt gedaan.

Fooi: Kleine blokjes kaas in een frittata smelten tijdens het koken en creëren smakelijke kleine kaaszakjes.

Quiches

Een quiche is in wezen een hartige gebakken vla in een taartkorst – hoewel je er zeker een kunt maken zonder de korst, die een “korstloze quiche” zou worden genoemd. Het bevat traditioneel melk of room en eieren als basis, en daar wordt kaas en groenten aan toegevoegd als spinazie, champignons, uien of andere die je lekker vindt, evenals vlees zoals spekjes, ham of wat je maar wilt (probeer een gerookte zalm, prei en champignon quiche).

Omdat het een vla is, is het delicater in consistentie dan een frittata. Dit komt omdat het is gemaakt met meer vloeistof dan eieren, met name twee tot drie eieren per kopje vloeistof (traditioneel room, maar dit is tegenwoordig minder gebruikelijk), hoewel er ook recepten zijn met meer eieren dan vloeistof. Als je zuivelvrij eet of echt koolhydraten laag wilt houden (er zit 12 gram koolhydraten in één kopje melk), kunt u kokos-, amandel-, hennep- of cashewmelk gebruiken, of een andere niet-zuivelmelk die u verkiest.

Fooi: De truc met quiche is hoe de delicate textuur te behouden. Dit wordt bereikt door het uit de oven te halen terwijl het in het midden nog een beetje ongekookt is; het zal blijven koken wanneer het van het vuur wordt gehaald. Te gaarkok quiche heeft een “taaie”, gebarsten textuur aan de buitenkant.

Strata’s

Stratas zijn een ei, kaas en brood stoofschotels die opblazen tijdens het bakken. Je kent een strata misschien met een andere lokale naam in plaats van de Italiaanse. Ze zijn meestal geen koolhydraatarm gerecht, hoewel je ze kunt maken met koolhydraatarm brood. Het vervangen van anderhalve kopjes amandelmeel voor het brood kan soms werken.

Een strata heeft dezelfde verhouding van vloeistof tot eieren als een quiche, hoewel traditioneel melk wordt gebruikt, geen room. Je kunt er alles in stoppen wat je in een quiche of frittata zou stoppen.

Eier stoofschotels

Stoofschotels zijn ook een combinatie van ei en kaas, maar met bloem toegevoegd aan de melk of met een meer vast zuivelproduct zoals zure room of yoghurt. Ze zijn steviger dan een quiche en neigen waarschijnlijk meer naar een laag in textuur.