Team LGBTQ+ wint zichtbaarheid op de Olympische Spelen van Tokio 2020

Toen de Olympische Spelen van Tokio 2020 ten einde liepen, vierden LGBTQ + -atleten succes, zowel op de Spelen als in de rest van de wereld.

LONDEN, 9 augustus (Openlijk) – Er zijn tranen geweest. Er is controverse geweest. Maar voor LGBTQ + -mensen markeerden de Olympische Spelen van Tokio 2020 een hoogtepunt voor zichtbaarheid, acceptatie en medailles, met een recordaantal homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender deelnemers.

In de afgelopen twee weken zijn meer dan 180 openlijk LGBTQ + -atleten naar de banen, zwembaden en velden in de hoofdstad van Japan gegaan, volgens de website Outsports, drie keer zoveel als rio in 2016, wat een toename van vertrouwen onder LGBTQ + -sporters illustreert.

Als Team LGBTQ+ als land had deelgenomen, zou de vangst van 32 medailles – 11 gouden, 12 zilveren en negen bronzen – op de zevende plaats zijn gekomen, boven Nederland en onder Australië, volgens een analyse van de Thomson Reuters Foundation.

Toen de Olympische Spelen op zondag ten einde liepen, waarbij de aandacht verschoof naar de start van de Paralympics op 24 augustus, hebben velen de Spelen geprezen voor het verhogen van het profiel en de acceptatie van LGBTQ + -mensen wereldwijd.

“Het hebben van zo’n vertegenwoordiging is zo belangrijk”, zei professioneel zwemmer Michael Gunning, die de wedstrijd voor Jamaica in Tokio 2020 nipt miste.

“Toen ik opgroeide, heb ik die rolmodellen nooit echt gehad. Ik ben nooit geïnspireerd door LHBT-sporters; het waren altijd mensen buiten de gemeenschap”, vertelde Gunning maandag aan de Thomson Reuters Foundation.

Het was een Olympische Spelen van primeurs in veel opzichten – niet alleen omdat meer dan 11.000 atleten deelnamen aan bijna 350 evenementen in bijna lege locaties om zich te beschermen tegen COVID-19-infectie.

De Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard werd de eerste openlijk transgender vrouw die deelnam aan de Spelen en oogstte zowel lof als kritiek.

De Canadese voetballer Quinn, die slechts één naam gebruikt en trans en non-binair is – zich identificerend als noch man noch vrouw – werd de eerste transatleet die een gouden medaille won als onderdeel van het nationale vrouwenteam.

En de Britse duiker Tom Daley veroorzaakte golven, zowel in het zwembad als daarbuiten, pratend met verslaggevers na zijn gouden medaillewinst met zijn duikpartner Matty Lee in het 10-meter gesynchroniseerde platformevenement voor mannen.

“Ik voel me ongelooflijk trots om te zeggen dat ik een homoseksuele man ben en ook een Olympisch kampioen”, zei Daley.

“Toen ik jonger was, dacht ik niet dat ik ooit iets zou bereiken vanwege wie ik was. Om nu olympisch kampioen te zijn, laat gewoon zien dat je alles kunt bereiken.”

Ondanks de populariteit van LGBTQ + -beroemdheden zoals Daley, toonde de Russische verslaggeving van de Spelen aan dat homofobie in veel delen van de wereld een realiteit blijft.

Het Russische staatsbedrijf Rossiya 1 Network bespotte Daley als “een Britse homoseksueel”, terwijl Russische talkshowdeelnemers LGBTQ + -concurrenten “perverten” en “psychopaten” noemden.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei dat het eventuele beledigende opmerkingen op Russische zenders die officiële omroepen van de Olympische Spelen waren, zou onderzoeken.

“Discriminatie heeft absoluut geen plaats op de Olympische Spelen”, aldus het IOC in een verklaring.

Voor Angus Malcolm, voorzitter van LGBTQ+ liefdadigheidsinstelling Sport Allies, deed de terugslag in landen als Rusland echter niets af aan de inspiratie die LGBTQ+ atleten op de Spelen de volgende generatie hebben gegeven.

“Mijn hoop zou zijn dat een kind in Moskou het staatsnieuws kan doorzien om zichzelf te herkennen,” zei Malcolm.

Openly is een initiatief van de Thomson Reuters Foundation dat zich toelegt op onpartijdige berichtgeving over LGBTQ+-kwesties van over de hele wereld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 augustus 2021. Verslag door Hugo Greenhalgh @hugo_greenhalgh; Montage door Katy Migiro. Dit verhaal werd gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org