Tamarinde Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Tamarinde Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Tamarinde

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Tamarinde peulen komen van de tamarindeboom, die zijn oorsprong vindt in Afrika en nu in veel tropische gebieden groeit. Tamarinde wordt gebruikt in Aziatische, Midden-Oosterse, Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keukens.

De kleverige pulp van de bruine peulen heeft een zoetzure smaak. Het biedt tang en zuurgraad aan voorgerechten zoals pad Thai en chutneys, desserts, dranken, siropen, sauzen en snoep. Het is een laag-glycemische vrucht met veel heilzame micronutriënten, waardoor het een voedzaam voedselingrediënt is.

Tamarinde Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie, voor één kopje (120 g) rauwe tamarindepulp, wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 287
 • Vet: 0,7 g
 • Natrium: 34 mg
 • Koolhydraten: 75g
 • Vezel: 6,1 g
 • Suikers: 46,6 g
 • Eiwit: 3,4 g
 • Kalium: 754 mg
 • Ascorbinezuur: 4,2 mg

Koolhydraten

Terwijl 1 kopje tamarindepulp 75 gram koolhydraten bevat (bijna 47 gram suiker), is de glycemische lading van het fruit laag, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet doet pieken.

Pure tamarinde bevat meestal geen toegevoegde suiker of andere ingrediënten, maar zorg er altijd voor dat u het etiket controleert. Tamarinde is een populair ingrediënt in snoep, dranken, siroop en sauzen, zoals barbecuesaus , die allemaal vaak toegevoegde suiker bevatten.

Vetten

Tamarinde heeft een verwaarloosbare hoeveelheid vet, minder dan 1 gram per 120 gram pulp.

Eiwit

Tamarinde levert wat eiwitten, ongeveer 3,4 g per kopje, maar niet zoveel als andere leden van de peulvruchtenfamilie.

Vitaminen en Mineralen

Tamarinde is een uitstekende bron van B-vitamines, vitamine C, kalium, magnesium, ijzer, thiamine, fosfor, riboflavine en vezels.

Calorieën

Een kopje (of 120 g) rauwe tamarindepulp levert 287 calorieën, waarvan 94% afkomstig is van koolhydraten, 4% van eiwitten en 2% van vet.

Samenvatting

Tamarinde is een geweldige bron van B-vitamines en vitamine C en is een kaliumrijke vrucht. Rauwe tamarindepulp biedt koolhydraten en vezels, en minimale hoeveelheden vet en eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Tamarinde is een traditionele geneeskrachtige remedie met een lange lijst van toepassingen, waaronder de behandeling van keelpijn, constipatie en zonnesteek. Dierstudies hebben aangetoond dat tamarinde kan helpen het cholesterol te verlagen en bloedsuikerspiegel, maar er is geen onderzoek op mensen beschikbaar. Er zijn echter aanwijzingen voor andere gezondheidsvoordelen.

Bestrijdt ontstekingen

Tamarinde bevat polyfenolen, antioxidanten die kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingen in het lichaam. Het wordt al lang medicinaal gebruikt in culturen vanwege de ontstekingsremmende effecten. Deze effecten zijn te wijten aan verschillende bioactieve stoffen in tamarinde, waaronder alkaloïden, flavonoïden, tannines, fenolen, saponinen en steroïden.

Onderzoekers geloven dat tamarinde een goede basis heeft voor gebruik in de traditionele geneeskunde als een remedie voor pijn en ontstekingsgerelateerde ziekten zoals artritis. Ze stellen ook voor om toekomstige klinische studies en mogelijke medicijnontwikkeling te overwegen.

Verlicht pijn

Hoewel het eten van tamarindepulp alleen geen pijnverlichting biedt, zijn er aanwijzingen dat extracten gemaakt van vele delen van de plant kunnen helpen bij pijn.Een studie uit 2013 wees bijvoorbeeld uit dat extracten van tamarindezaad kunnen helpen bij het verlichten van artritispijn.

Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Dankzij de polyfenol-, flavonoïde en antioxiderende eigenschappen kan tamarinde de gezondheid van het hart helpen ondersteunen door oxidatieve schade veroorzaakt door LDL-cholesterol te voorkomen. Een studie uit 2013 wees uit dat tamarinde kan helpen bij het voorkomen van cardiovasculaire atherosclerose (maar dit was een laboratoriumstudie; het onderzocht niet hoe tamarinde de gezondheid van het menselijk hart zou kunnen beïnvloeden).

Kan de leverfunctie verbeteren

Een van de minder bekende potentiële gezondheidsvoordelen van de tamarindevrucht is het vermogen om de functie van de lever te verbeteren. Tamarindepulp bevat beschermende polyfenolen waarvan is aangetoond dat ze de leverfunctie en gezondheid stimuleren, terwijl ze antioxidanten bieden die oxidatieve stress bestrijden, glutathionniveaus verhogen en de toxische belasting van de lever verlichten.

Kan helpen bij het bestrijden van kanker

Studies hebben ook de antioxiderende eigenschappen van tamarinde gekoppeld aan het helpen bestrijden van kanker, met name niercelcarcinoom. Een studie uit 2012 gebruikte het zaadextract van de vrucht en vond that zijn polyfenol verbindingen zowel verminderde de voortgang van kanker en hielp voorkomen. Tamarinde bevat ook veel antioxidanten, waarvan bekend is dat ze kanker helpen voorkomen.

Allergieën

Tamarinde is een peulvrucht en sommige mensen zullen er een allergische reactie op ervaren. Als u echter allergisch bent voor een andere peulvrucht (zoals soja), betekent dit niet dat u ook allergisch bent voor tamarinde of andere peulvruchten.

Als u een tamarinde-allergie heeft, lees dan de etiketten zorgvuldig, omdat het een ingrediënt kan zijn in commercieel bereide sauzen (zoals Worcestershire-saus) en andere voedingsmiddelen. Omdat het niet een van de acht belangrijkste allergenen is, hoeven etiketten niet te waarschuwen dat het aanwezig is, maar moet het worden opgenomen in de ingrediëntenlijst.

Bijwerkingen

Tamarindepulp kan een laxerend effect hebben. Grotere bedragen veroorzaken eerder problemen. Sommige tamarinde snoepjes die in de VS worden geïmporteerd, blijken lood te bevatten (in het snoep of de wikkels). Lood is vooral gevaarlijk voor kinderen en mensen die zwanger zijn, dus ze mogen deze snoepjes niet consumeren.

Variëteiten

Tamarinde kan worden gekocht in peulvorm of als puree, pasta, saus, concentraat of blok. Veel supermarkten hebben het op voorraad en het is ook te vinden op Indiase en Aziatische markten. Je kunt tamarinde ook online bestellen. Het zal hoogstwaarschijnlijk bevroren worden verzonden als het in pulpvorm is. Tamarindepasta’s zijn meestal houdbaar totdat ze worden geopend.

Wanneer het het beste is

Naarmate het fruit rijpt, wordt het minder zuur en zoeter, terwijl de pulp enigszins uitdroogt en van groen (onrijp) naar bruin gaat. De peulen zijn het gemakkelijkst te openen wanneer de vrucht volledig rijp is, omdat ze brozer worden.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar hele tamarindevruchten bij kamertemperatuur en uit direct zonlicht of warmte. Om je tamarindefruit en pulp vers te houden, bewaar je het in een luchtdichte container in de koelkast zodra deze is geopend.

Hoe zich voor te bereiden

De eenvoudigste manier om van tamarinde te genieten is in de peulvorm. Breek de bruine buitenste peul af en verwijder het draadachtige deel dat eruitziet als een kleine wortel die om de pulp is gewikkeld. Je blijft achter met een lang stuk pulp met keiharde zaden ter grootte van grote maïsnippels. Snijd het in secties, eet, knabbel rond de zaden en spuug ze uit.

Voor het koken kan het gemakkelijker zijn om tamarindepulp of pasta te kopen. Het combineert heel goed met kruiden, zoals curry, gember en rode peper, in sauzen, marinades en saladedressings.

 • Calorieën: 287
 • Vet: 0,7 g
 • Natrium: 34 mg
 • Koolhydraten: 75g
 • Vezel: 6,1 g
 • Suikers: 46,6 g
 • Eiwit: 3,4 g
 • Kalium: 754 mg
 • Ascorbinezuur: 4,2 mg

Tamarinde is een geweldige bron van B-vitamines en vitamine C en is een kaliumrijke vrucht. Rauwe tamarindepulp biedt koolhydraten en vezels, en minimale hoeveelheden vet en eiwitten.