Stop alsjeblieft niet met zorgen alleen omdat het moeilijk is

Klimaatverandering kan hopeloos aanvoelen. En – net als hoop – verspreidt hopeloosheid zich.

We zullen niet zeggen dat het niet met een goede reden is.

We verbruiken onze middelen. Het bosbrandseizoen is gemiddeld drieënhalve maand langer dan een paar decennia geleden. De 20 warmste jaren ooit gemeten waren in de afgelopen 22 jaar. De helft van het Great Barrier Reef in Australië is dood of sterft omdat de uitstoot van broeikasgassen ervoor zorgt dat oceanen sneller verzuren en koraal en algen wegvreten. Brokken ijs breken af aan de polen van de aarde. Er is meer koolstofdioxide in onze atmosfeer dan ooit in de menselijke geschiedenis. De wereldwijde zeespiegel zou voor het einde van deze eeuw bijna twee voet kunnen stijgen. Veel diersoorten worden met uitsterven bedreigd.

Er is alle reden om dit serieus te nemen. Als we dat niet doen, zullen de dingen niet ten goede veranderen. Het kan zelfs nog wel erger.

Maar er is hoop omdat veel getalenteerde, vastberaden en briljante mensen over de hele wereld hebben gedefinieerd hoe we sommige van deze effecten van klimaatverandering kunnen omkeren. Verandering is al gaande en we kunnen er deel van uitmaken.

De kleine veranderingen die je in je levensstijl aanbrengt, lijken misschien niet veel – of misschien voelen ze zelfs als te veel, alsof ze overweldigend zijn – maar ze doen er wel toe en ze maken een verschil. Levensstijlgewoonten zoals het verminderen van afval en accumulatie, het hergebruiken van producten en het recyclen van uw ongewenste items maken allemaal een verschil.

Maar het leidt alleen maar tot een enorme verandering als iedereen aan boord komt. Jouw deel is belangrijk.

De grotere veranderingen die we aanbrengen, zijn ook belangrijk. Je stemt je waarden met je dollar wanneer je kiest waar je winkelt, wat je koopt, welke bedrijven je steunt, in wie je investeert en op welke politici je stemt.

Deze veranderingen veroorzaken enorme rimpeleffecten in de markt omdat bedrijven worden gemotiveerd door winst. Deze veranderingen hebben een van de grootste mogelijkheden om onze aarde te beschermen, omdat ze leiden tot grotere, systemische veranderingen op bedrijfsniveau, industrie of beleidsniveau.

Je kunt zelfs verder gaan door contact op te nemen met je gekozen functionarissen, te protesteren tegen beleid en tactieken waar je het niet mee eens bent, te lobbyen bij bedrijven in je gemeenschap en te vechten om de status quo onder je familieleden, collega’s en vrienden te veranderen.

Het is veel. Maar haal diep adem en laat je aanmoedigen, niet ontmoedigen, dat de keuzes die je maakt ertoe doen.

Stop alsjeblieft niet met zorgen alleen maar omdat het moeilijk is. De aarde heeft jou en je stem nodig.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in nummer 09 van de Goodnewspaper in februari 2020. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.
Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.