Stimulans voor investeringen in schone energie kan leiden tot 10 miljoen nieuwe groene banen

Search

Indien gefinancierd, kunnen ongeveer 13.000 projecten voor hernieuwbare energie die in bijna 50 landen worden voorgesteld, de uitstoot verminderen en werk creëren, vinden onderzoekers.

BARCELONA, 7 juli (Thomson Reuters Foundation) – Van offshore windparken in Groot-Brittannië tot drijvende zonne-energiecentrales in Vietnam, ongeveer 13.000 hernieuwbare energieprojecten in bijna 50 landen wachten op financiering – en kunnen tot 10 miljoen groene banen creëren, zei adviesbureau EY-Parthenon woensdag.

In een rapport zei EY dat de projecten $ 2 biljoen aan investeringsmogelijkheden boden die lokaal en in toeleveringsketens banen zouden genereren, en zouden helpen de uitstoot van klimaatverwarming te verminderen en een groen herstel van de pandemie veilig te stellen.

Serge Colle, ey’s wereldwijde energieadviseur, zei dat het onderzoek aantoonde dat er “een enorm potentieel was om investeringen in hernieuwbare energie in de particuliere sector te versnellen” met het juiste overheidsbeleid en regelgeving over de hele wereld.

Als de geïdentificeerde projecten in de komende drie jaar zouden worden geïmplementeerd, zouden ze meer dan het tempo van de wereldwijde inzet van hernieuwbare energie verdubbelen, terwijl ze 22% van de emissiereducties opleveren die dit decennium zijn beloofd door de 47 landen die in het onderzoek worden behandeld, waaronder G20-landen, aldus het rapport.

Dat zou neerkomen op 9% van de emissiereducties die tegen 2030 nodig zijn om de opwarming van de planeet te houden tot de meest ambitieuze wereldwijde doelstelling van 1,5 graden Celsius boven pre-industriële tijden, voegde het rapport toe in opdracht van de European Climate Foundation (ECF).

De grootste potentiële voordelen voor werknemers bevinden zich in China en de Verenigde Staten, waar de projecten respectievelijk ongeveer 2 miljoen en 1,8 miljoen banen kunnen creëren.

India, Australië, Brazilië, Groot-Brittannië en Canada kunnen ook honderdduizenden banen genereren door elk de offshore en onshore wind-, zonne- en waterkrachtcapaciteit te stimuleren.

De banen variëren van lager opgeleid werk in de bouw, installatie en productie tot professionele banen in zaken als engineering en projectmanagement.

In Groot-Brittannië zouden grotere investeringen in groene energie duurzame werkgelegenheid en economische groei kunnen ondersteunen, vooral in de voormalige kolenmijnregio in Noord-Engeland en olie- en gasproducent Schotland, waar grote windparken worden ontwikkeld, aldus het onderzoek.

De Britse pijplijn van projecten die financiering zoeken, omvat 540 voornamelijk voorstellen voor zonne- en windenergie, met het potentieel voor bijna 439.000 nieuwe banen, aldus het rapport. Het merkte op dat het totale aantal banen zou kunnen stijgen tot ongeveer 625.000 wanneer energieopslag, transmissie en distributie worden toegevoegd.

Dat zou 90% van het banenverlies door de COVID-19-pandemie verzachten, aldus de ECF.

Tim Lord, een netto-nulexpert bij het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Tony Blair Institute for Global Change, waarschuwde dat op veel plaatsen wereldwijd werknemers nog niet over de vaardigheden beschikken om opnieuw in te zetten in schone technologieën en hun toeleveringsketens.

“Deze overgang is niet zo eenvoudig als je een offshore olie- en gaswerker neemt en hem omschoolt om een windturbine te bedienen, en iedereen is blij. Het is duidelijk dat er enige ontkoppeling zal zijn,” zei Lord, die niet betrokken was bij het EY-rapport.

Coördinatie tussen overheden en bedrijven zal essentieel zijn om de lokale infrastructuur en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om de opwekking en het gebruik van hernieuwbare energie uit te breiden, wat op zijn beurt zou helpen de nodige investeringen aan te trekken, zei hij.

De uitdaging zal nog groter zijn in ontwikkelingslanden waar grote delen van de bevolking geen toegang hebben tot elektriciteit en sterke markten nog moeten worden bevorderd, vertelde hij de Thomson Reuters Foundation.

De COP26-klimaattop van november in Schotland zal de sleutel zijn tot het bieden van de prikkels voor opkomende economieën om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar schonere energie – maar dat zal alleen gebeuren als rijkere landen een duidelijke toewijding tonen aan het koolstofvrij maken, zei Lord.

“Als je een situatie hebt waarin landen met een lager inkomen het gevoel hebben dat grotere landen hun gewicht in de schaal leggen … dan denk ik dat je kunt beginnen te zien dat er zo’n positieve cyclus wordt gecreëerd rond investeringen en mensen die dit serieus nemen, “voegde hij eraan toe.

(Rapportage door Megan Rowen; bewerking door Laurie Goering. Krediet gaat naar de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken http://news.trust.org/climate)