39 meest inspirerende Bono-citaten over het maken van een verschil

Search

Er is niemand zoals Bono.

Muzikant, activist en allround geweldig mens, Bono heeft mensen over de hele wereld geïnspireerd met zijn muziek en zijn boodschap van hoop en vrede.

Hij is de leadzanger van de band U2 en gebruikt zijn bekendheid al sinds de vroege jaren 1980 om te vechten voor sociale rechtvaardigheid.

Bono zingt tijdens het optreden van U2 in het Lucas Oil Stadium
Bono zingt tijdens het optreden van U2 in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis, Indiana op 10 september 2017 / Foto met dank aan Daniel Hazard (CC BY-SA 4.0)

Als oprichter van ONE en (RED) heeft Bono een belangrijke rol gespeeld bij het overtuigen van beleidsmakers en bedrijven om enorme hoeveelheden geld toe te wijzen aan het oplossen van enkele van de belangrijkste problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd.

Ter ere van zijn verjaardag (en omdat zijn missiegedreven werk zo bewonderenswaardig is), hebben we enkele van onze favoriete citaten van hem verzameld.

Of je nu een diehard U2-fan bent, alleen zijn muziek kent van de tijd dat Apple hun album op je telefoon dwong, of bent beïnvloed door Bono’s humanitaire inspanningen, misschien laten deze citaten je geïnspireerd voelen om een verschil te maken.

De beste citaten van Bono:

Beroemde citaten

“Wanneer je duisternis ziet, is er een buitengewone kans voor het licht om helderder te branden.”
– Bono

“Waar je woont, mag niet bepalen of je leeft, of dat je sterft.”
– Bono

“Ik ben muzikant. Ik schrijf liedjes. Ik hoop gewoon dat als de dag voorbij is, ik een klein hoekje van de duisternis heb kunnen scheuren.”
– Bono

“Ik wil dagelijks opnieuw beginnen. Elke dag opnieuw geboren worden is iets wat ik probeer te doen. En daar ben ik bloedserieus in.”
– Bono, in het boek “Bono: In gesprek met Michka Assayas”

“In wezen ben ik een heel echt persoon; goed en slecht. En het publieke imago is er een van heel goed zijn, neem ik aan. Maar een van de redenen waarom ik me aangetrokken voel tot mensen als Martin Luther King, Jr., Gandhi, Christus, tot pacifisme, is omdat ik natuurlijk de man ben die de andere wang niet zou toekeren – maar als mensen zien dat je je daartoe aangetrokken voelt, denken ze dat je dat bent. “
– Bono

“Het is niet alleen vreugde als een daad van verzet; het is business as usual als een daad van verzet. Dit is gewoon: Doe je ding.”
– Bono

Op verandering

“Muziek kan de wereld veranderen omdat het mensen kan veranderen.”
– Bono

“Popmuziek vertelt je vaak dat alles OK is, terwijl rockmuziek je vertelt dat het niet OK is, maar je kunt het wel veranderen.”
– Bono, in beweging

“Bedenk het soort wereld waarin je wilt leven. Droom hardop.”
– Bono

“We kunnen niet alle problemen oplossen, maar we moeten de problemen oplossen die we wel kunnen.”
– Bono

“De wereld is kneedbaarder dan je denkt, en het wacht op je om het in vorm te hameren.”
– Bono

“Ik kan de wereld niet veranderen, maar ik kan de wereld in mij wel veranderen.”
– Bono

“Uiteindelijk zijn het zeker geen beroemdheden of persoonlijkheden die de wereld veranderen… het zijn sociale bewegingen.”
— Bono, bij de viering van het 10-jarig bestaan van ONE en (RED)

Over Activisme &Mensenrechten

“Vrede is het tegenovergestelde van dromen. Het wordt langzaam en zeker opgebouwd door brute compromissen en kleine overwinningen die je niet eens ziet. Het is een rommelige zaak, die vrede in de wereld brengt.”
– Bono

“God is in de sloppenwijken, in de kartonnen dozen waar de armen spelen. God is in de stilte van een moeder die haar kind heeft besmet met een virus dat hun beider leven zal beëindigen. God is in de kreten gehoord onder het puin van de oorlog. God is in het puin van verspilde kansen en levens, en God is met ons als we bij hen zijn.”
– Bono

“Elke leeftijd heeft zijn enorme morele blinde vlekken. Wij zien ze misschien niet, maar onze kinderen wel.”
— Bono, U2 door U2

“Op een gegeven moment voelde ik gewoon, weet je, God is niet op zoek naar aalmoezen, God is op zoek naar actie.”
– Bono

“Ik ben nooit nerveus als ik staatshoofden ga ontmoeten. Ik vind dat ze nerveus moeten zijn, omdat zij degenen zijn die verantwoordelijk worden gehouden voor de levens die hun beslissingen het meest zullen beïnvloeden.”
– Bono, in het boek “Bono: In gesprek met Michka Assayas”

Het is een feit dat deze generatie – de jouwe, mijn generatie… we zijn de eerste generatie die naar armoede en ziekte kan kijken, over de oceaan naar Afrika kan kijken en met een recht gezicht kan zeggen dat we de eerste kunnen zijn om een einde te maken aan dit soort domme extreme armoede, waar in de wereld van overvloed een kind kan sterven door gebrek aan voedsel in zijn buik.
— Bono, op zijn PENN Address in 2004

“Er waren 700.000 mensen aan de medicatie toen we begonnen (RED); nu zitten we op 15 miljoen. Het grote probleem op dit moment is om mensen betrokken te houden. Als we voortbouwen op wat we de afgelopen 15 jaar hebben gedaan, kunnen we deze epidemie onder controle krijgen … totdat we een vaccin krijgen. En dat gaan we doen.”
— Bono, sprekend over zijn organisatie, (RED), in 2016

“De grens van nationaal belang is niet langer de nationale grens. U bent misschien niet geïnteresseerd in de problemen in een verre straat of aan de overkant van de Middellandse Zee aan de andere kant van de wereld, maar laat me u verzekeren dat problemen in u geïnteresseerd zijn. Ons lot is een gedeeld lot. Maar welk lot zal het zijn?”
— Bono, op de Veiligheidsconferentie van München in 2017

Op geloof

“Stop met God te vragen om te zegenen wat je doet. Ontdek wat God aan het doen is. Het is al gezegend.”
– Bono

“Zie je, in het centrum van alle religies staat het idee van Karma. Weet je, wat je uitbrengt komt naar je terug: oog om oog, tand om tand, of in de natuurkunde; in fysische wetten wordt elke handeling beantwoord door een gelijke of een tegengestelde. Het is me duidelijk dat Karma de kern van het universum vormt. Ik ben er absoluut zeker van. En toch komt het idee genaamd Grace om al dat “als je oogst, zo zul je zaaien” dingen te verstoren. Genade tart rede en logica. Liefde onderbreekt, als je wilt, de gevolgen van je acties, wat in mijn geval inderdaad heel goed nieuws is, want ik heb veel domme dingen gedaan. Maar ik zou in grote problemen komen als Karma eindelijk mijn rechter zou zijn. Ik zou in diepe shit zitten. Het is geen excuus voor mijn fouten, maar ik houd stand voor Grace.”
– Bono

“Christenen zijn moeilijk te tolereren; Ik weet niet hoe Jezus het doet.”
– Bono

“Soms staat religie God in de weg.”
– Bono

“Eerlijkheid, kwetsbaarheid en een goede hoeveelheid moedig geloof stellen je in staat om in je verbijstering uit te schreeuwen en je geloof in het proces niet te verliezen. Deze dingen stellen je in staat om je geloof te ontworstelen in plaats van het te verliezen.”
– Bono

Over Amerika

“Ik hou van Amerika en ik haat het. Ik ben verscheurd tussen de twee. Ik heb twee tegenstrijdige visies op Amerika. De ene is een soort droomlandschap en de andere is een soort zwarte komedie.”
– Bono

“[America] gaf vorm aan de strijd voor burgerrechten en vrouwenrechten en homorechten. Ik weet niet hoe, maar ik leek te weten dat Amerika niet zomaar een land was. Ik voelde dat het een idee was, zo niet nog geen feit.”
– Bono

“Ook als het rommelig werd. Zelfs toen het wild werd. Amerika is geen klassieke muziek, Amerika is punkrock, Amerika is hiphop. Ik had een gevoel van Amerika’s worsteling met zichzelf, gevangen in de daad van het worden … zichzelf worden… zijn betere zelf worden.”
– Bono, na het winnen van de J. William Fulbright Prize for International Understanding

Meer Citaten

“Over het algemeen stellen mensen te veel vertrouwen in de rijken, de beroemdheden, de politici en te weinig vertrouwen in zichzelf.”
– Bono

“Perspectief is de remedie voor depressie.”
– Bono

“Het recht om onverantwoordelijk en dom te zijn, is iets wat me zeer dierbaar is. En gelukkig is het iets wat ik goed doe.”
– Bono

“Boeken! Ik weet niet of ik je dit ooit heb verteld, maar boeken zijn het grootste geschenk dat iemand de ander kan geven.”
– Bono

“Mijn helden zijn degenen die het hebben overleefd om het verkeerd te doen, die fouten hebben gemaakt, maar ervan zijn hersteld.”
– Bono

“Degenen wiens licht lang bij mij zal blijven nadat ze zijn opgebrand, zijn degenen die genade hadden. Want het komt zelden voor dat het geschenk met genade komt. Enkele van de grootste arseholes die ik ooit heb ontmoet, zijn de meest begaafde. Omdat het “pretty girl” syndroom is. Hoogbegaafd zijn is als mooi geboren worden. Je hoeft er geen dag in een jaar voor te werken. Je bent ermee geboren. In zekere zin is het als blauw bloed, geld, geschenk of schoonheid. Het zijn de dingen die je het meest nederig zouden moeten maken, omdat het niet de dingen zijn die je hebt verdiend. Het zijn de dingen die je hebt gekregen. Toch is het mijn ervaring dat zij mannelijke mensen het meest verwend hebben. En de mensen die het hardst werken en die de meeste obstakels in hun leven hebben overwonnen, die reden hebben om op hun borst te slaan, zijn soms het meest nederig. Daar kom ik niet overheen. het is verbijsterend voor mij. Om het succes te halen en nog steeds manieren te hebben, om nog steeds nieuwsgierigheid te hebben, intellectuele nieuwsgierigheid, om nog steeds enige genade te hebben, om je waardigheid te behouden, dat is echt … zeldzaam.”
– Bono, in het boek “Bono: In gesprek met Michka Assayas”

“In mijn ogen is het enige dat erger is dan een rockster een rockster met een geweten.”
– Bono

“Je wordt geen ‘kunstenaar’ tenzij je ergens iets mist. Blaise Pascal noemde het een Godvormig gat. Iedereen heeft er een, maar sommige zijn zwarter en breder dan anderen. Het is een gevoel van verlaten zijn, op drift geraakt in ruimte en tijd – soms na het verlies van een geliefde. Je kunt dat gat nooit helemaal vullen – je kunt het proberen met liedjes, familie, geloof en door een vol leven te leiden … maar als het stil is, hoor je nog steeds het sissen van wat er ontbreekt.”
– Bono

“Gevoelens zijn veel sterker dan gedachten. We worden allemaal geleid door instinct en ons intellect haalt het later in.”
– Bono

“Eén zijn, verenigd zijn is iets geweldigs. Maar het recht respecteren om anders te zijn is misschien nog wel groter.”
– Bono

“In mijn ogen is het enige dat erger is dan een rockster een rockster met een geweten.”
– Bono

Misschien vind je dit ook interessant: