Stephen King’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Stephen Edwin King, ook bekend als de “koning van de horror” vanwege zijn bijdrage aan dit literaire genre, werd geboren op 21 september 1947 in Portland, Maine. King en zijn oudere broer werden opgevoed door hun moeder, omdat hun vader het gezin verliet toen Stefanus twee was. Tijdens de vroege jaren van King verhuisde het gezin van drie veel voordat het zich uiteindelijk vestigde in Durham, Maine, toen Stephen elf jaar oud was.

King’s interesse in schrijven en het horrorgenre is terug te voeren op zijn middelbare schooltijd. Hij was een fervent lezer van het horrorgenre in de vorm van strips, en hij schreef ook artikelen voor een krant die zijn broer runde. Stephen verkocht zelfs verhalen aan zijn vrienden, maar werd gedwongen om de winst die hij had verdiend terug te geven toen hij erachter kwam. In 1965 had hij zijn eerste verhaal, “I Was a Teenage Grave Robber”, gepubliceerd in een fanzine, Comics Recensie. Na zijn afstuderen ging King naar de Universiteit van Maine en behaalde in 1970 een Bachelor of Arts in het Engels. Hij bleef schrijven tijdens zijn studententijd, terwijl hij ook klusjes deed om zichzelf te onderhouden. In 1967 verkocht Stephen zijn eerste professionele korte verhaal, “The Glass Floor”, aan Verrassende mysterieverhalen.

King’s aanvankelijke bedoelingen na het verlaten van de universiteit waren om les te geven, maar omdat hij niet onmiddellijk een bericht kon vinden, vertrouwde hij op het verkopen van korte verhalen aan tijdschriften (die later opnieuw zouden worden gepubliceerd als de collectie Nachtdienst in 1978) totdat hij uiteindelijk werd aangenomen om les te geven aan de Hampden Academy in 1971. Tegelijkertijd bleef Stephen korte verhalen schrijven voor tijdschriften en schreef hij zelfs twee romans, waaronder: De Lange Wandeling, later gepubliceerd onder een van zijn verschillende pseudoniemen.

Stephen King’s eerste roman die werd gepubliceerd was Carrie in 1973, het begin van een vruchtbare carrière die hem een begrip zou maken in het horrorgenre. In de loop van de volgende jaren schreef hij enkele van zijn beroemdste romans: Salem’s Lot (1975); De Shining (1977); De Stand (1978); Firestarter (1980); Cujo (1981); Huisdier Sematary (1983); Het (1986); en Ellende (1987). Al deze romans werden later aangepast aan de cinema en sommige zijn cultklassiekers geworden. King verdiepte zich ook in het schrijven van stripboeken, deed een paar pagina’s voor een X-Men-strip en een intro van een Batman jubileumstrip.

In 1977 begon Stephen te werken aan een reeks verhalen die zich later in zijn serie zouden ontwikkelen. De Donkere Toren, een mix van fantasy, sciencefiction en westerse genres. De serie bestaat uit acht boeken, gepubliceerd met een specifieke tijdlijn in de loop van veertig jaar, van 1978 tot 2012. King is nooit gestopt met schrijven en is doorgegaan met het publiceren van succesvolle boeken zoals De Groene Mijl (1996), Dromenvanger (2001), Cel (2006), Onder de Koepel (2009), 11/22/63 (2011), en De Shining’s vervolg Dokter Slaap (2013). Naast boeken heeft King ook verhalenbundels gepubliceerd, heeft hij deelgenomen aan toneelstukken en heeft hij samengewerkt met muziekartiesten. King is de ontvanger van talloze literaire prijzen en wordt beschouwd als een ongeëvenaarde meester in zijn genre.