Afghaanse vrouwen lanceerden een school voor vluchtelingen op een Amerikaanse legerbasis

Search

Bezorgd om te zien dat vluchtelingenkinderen lessen missen, richtten drie Afghaanse vrouwen hun eigen school op in de Fort McCoy-basis in Wisconsin

– Drie Afghaanse vrouwen zetten kampschool op basis Wisconsin op

— 200 vluchtelingenkinderen melden zich aan voor lessen

– Naast wiskunde en Engels leren kinderen over het Amerikaanse leven

Op een legerbasis in het Midwesten van de VS zitten tientallen Afghaanse vluchtelingenkinderen met kleurboeken en potloden verspreid over hun bureaus – aandachtig luisterend terwijl ze wiskunde, Engels en hoe ze zich moeten voorbereiden op het leven in de Verenigde Staten.

De honderden kinderen die tijdelijk op de fort McCoy-basis in Wisconsin wonen, behoren tot de 53.000 Afghanen die hun land verlieten nadat de Taliban in augustus de macht grepen en worden ondergebracht op militaire bases in de Verenigde Staten.

Bezorgd om te zien dat jonge kampbewoners lessen mislopen, besloten drie vrouwelijke vluchtelingen hun eigen make-shift school op de basis op te zetten en het “Rise Again” te noemen.

“Nadat we in het kamp waren aangekomen, zagen we kinderen rondzwerven en niets doen. Toen dachten we aan een school … we gingen van gebouw naar gebouw en op de allereerste dag kregen we 130 kinderen,” zei Nilab Ibrahimy, een van de drie oprichters van de school.

“We leren ze zodat ze zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving en niet gepest worden op scholen buiten de kampen. Het is een ander leven daarbuiten,” zei de 23-jarige, afgestudeerd aan de Asian University for Women (AUW).

Gefinancierd door donoren, waaronder de Bill &Melinda Gates Foundation, verleent het in Bangladesh gevestigde AUW beurzen aan studenten uit kwetsbare groepen in de regio.

Toen Ibrahimy en haar twee mede-AUW-studenten, Batool Behnam en Sepehra Azami, lessen begonnen in Fort McCoy, hadden ze een tekort aan notitieboekjes en pennen, maar lokale liefdadigheidsinstellingen en kampfunctionarissen reageerden snel op hun oproep voor voorraden.

Met steun van de voormalige directeur van een internationale school in Kabul, die ook aan de basis zit, hebben de drie vrouwen een curriculum van twee maanden gevormd.

Voor oudere studenten omvat dat lessen over afghaanse en Amerikaanse cultuur en burgerschapsvorming, terwijl jongere kinderen begeleiding krijgen over wat ze op Amerikaanse scholen kunnen tegenkomen.

“Om kinderen te ondersteunen, geven we uitgebreide oriëntatie voor ouders (ook),” zei Behnam.

Tot nu toe heeft de Rise Again-school ongeveer 20 leraren en 200 studenten tussen zeven en 14 jaar in Fort McCoy, waar momenteel bijna 13.000 Afghanen wonen en twee andere leercentra zijn.

Een leraar die een jonge Afghaanse vluchteling lesgeeft tijdens een Engelse les in een school die in september 2021 door Afghaanse vrouwen is gestart in Fort McCoy, Wisconsin.
Een leraar die een jonge Afghaanse vluchteling lesgeeft tijdens een Engelse les in een school die in september 2021 door Afghaanse vrouwen is gestart in Fort McCoy, Wisconsin. Thomson Reuters Stichting/Nilab Ibrahimy.

‘We willen iets terugdoen’

De snelle verovering van Kabul door de Taliban vond plaats toen Amerikaanse troepen zich terugtrokken uit Afghanistan en een massale uittocht veroorzaakten.

In samenwerking met AUW-functionarissen en andere studentenleiders hielpen Ibrahimy, Behnam en Azami bijna 150 studenten en alumni van de universiteit te evacueren.

Ze brachten twee dagen door in een bus te midden van chaotische scènes en geweervuur buiten de luchthaven van Kabul, en stapten uiteindelijk aan boord van een vlucht zonder afscheid te kunnen nemen van hun families.

“We maken ons zorgen over onze families en we missen ze … We zijn enkele van de gelukkigen die eruit zijn gekomen en we willen iets terugdoen voor de samenleving,” zei Behnam, 25, die vroeger in een liefdadigheidsinstelling in Afghanistan werkte.

“Het is moeilijk om anderen te helpen als je zelf in een moeilijke situatie zit, maar dit is wat ons is geleerd, we moeten de change-makers zijn.”

“Het is moeilijk om anderen te helpen als je zelf in een moeilijke situatie zit, maar dit is wat ons is geleerd, we moeten de change-makers zijn,” voegde ze eraan toe.

Azami zei dat ze het “onaanvaardbaar vond om niets te doen” toen ze vluchtelingenkinderen zag die niets te doen hadden in Fort McCoy.

Gerelateerde verhalen

Beste vluchtelingenorganisaties om te ondersteunen in alle vijftig staten

Wat gebeurt er in Afghanistan – en hoe je daadwerkelijk kunt helpen

Zes manieren waarop het leven van Afghaanse vrouwen is veranderd sinds het laatste Taliban-regime

Afghaanse New Yorkers komen in actie terwijl humanitaire crisis groeit

Van apps tot Air Miles: 7 manieren waarop technologie Afghanen kan helpen

Angie Salazar van Operation Allies Welcome, dat Afghaanse evacués hervestigt, zei dat het initiatief van drie vrouwen een “testament en voorloper is van de bijdragen die ze zullen leveren als le leaders als ze zich hervestigen in de Verenigde Staten.”

“Het educatieve bereik van de jonge vrouwen uit Kaboel naar andere Afghaanse gasten, zelfs als ze zich voorbereiden op hun eigen nederzetting, toont aan … een oprechte waardering voor onderwijs,” zei Salazar, een coördinator gevestigd in Fort McCoy.

Tientallen jonge Afghaanse vluchtelingen volgen op 15 september 2021 les op een school in Fort McCoy, Wisconsin.
Tientallen jonge Afghaanse vluchtelingen volgen op 15 september 2021 les op een school in Fort McCoy, Wisconsin. Thomson Reuters Stichting/Nilab Ibrahimy

Onmiddellijke behoeften

Het is onduidelijk hoeveel Afghaanse evacués precies in de Verenigde Staten zullen worden hervestigd, maar het Pentagon heeft gezegd dat het verwacht dat het totaal meer dan 100.000 zal bedragen.

Ze zijn eerst gehuisvest op militaire bases waar ze wachten op formele verwerking voordat ze in verschillende delen van het land kunnen worden hervestigd – een proces dat hulporganisaties hebben gezegd dat ze verwachten dat het minstens enkele weken zal duren.

In de tussentijd veranderen de onmiddellijke behoeften van kampbewoners, zei Mike Watkins, operationeel directeur bij Team Rubicon, een NGO die essentiële zaken levert aan alle bases.

Hoewel het zorgen voor voldoende voedselvoorraden de belangrijkste eerste zorg was, zal het verzenden van warme kleding waarschijnlijk de focus zijn als de temperaturen beginnen te dalen, zei Watkins.

Er is ook een toenemende vraag naar educatief materiaal en spelletjes en speelgoed voor kinderen, omdat meer bases overwegen om leercentra op te zetten.

Ibrahimy en haar collega’s hopen soortgelijke scholen te lanceren of bestaande onderwijsinitiatieven te ondersteunen in andere kampen en bases die Afghaanse vluchtelingen opvangen.

“Ons langetermijndoel is om ervoor te zorgen dat Afghaanse kinderen in vluchtelingenkampen, waar ze ook zijn, nooit worden buitengesloten,” zei ze.

Reportage door Naimul Karim in Dhaka; Montage door Helen Popper en Katy Migiro. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven behandelt van mensen over de hele wereld die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Het werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good. Bezoeken news.trust.org.