Staten kopen hotels om ontheemde overlevenden van bosbranden te huisvesten

De klimaatcrisis verergert de wooncrisis nu al. Vorig jaar verbrandden en beschadigden bosbranden ongeveer 17.700 structuren in de VS. Het was een van de meest destructieve seizoenen ooit, en beangstigend genoeg, onderdeel van een stijgende lijn.

Bosbranden dragen nu al bij aan woningnood in Californië en Oregon. Texas, Washington en Colorado hebben de afgelopen jaren ook een aanzienlijk aantal gebouwen verloren door brand.

In het afgelopen decennium hebben door klimaatverandering aangewakkerde natuurrampen wereldwijd interne ontheemding veroorzaakt en elk jaar 20 miljoen mensen uit hun huizen gedwongen, volgens de VN. Dat is de reden waarom sommige gebieden die gevoelig zijn voor bosbranden noodpandemische huisvestingsinitiatieven herwerken om bewoners te beschermen die getroffen zijn door extreem weer.

Oregon en Californië huren en kopen hotels om bewoners te huisvesten die hun huizen hebben verloren aan bosbranden, evenals niet-gehuisveste mensen die in brandgevoelige gebieden wonen. Ze zetten ook een deel van de eenheden om in tijdelijke en permanente betaalbare woningen, afhankelijk van de behoeften van de gemeenschap.

“In één enkele investering kun je noodopvang toevoegen en ook de oorzaak van het langdurige gebrek aan betaalbare woningen aanpakken”, zegt Megan Loeb, programmamedewerker bij De Oregon Community Foundation.

De stichting houdt toezicht op het project Turnkey van de staat, dat in oktober 2020 werd gelanceerd om hotels om te bouwen naar verschillende soorten woningen. Ze voegt eraan toe dat hotels en motels bijna onmiddellijk mensen kunnen opvangen – plus ze zijn gastvrijer voor gezinnen en LGBTQ + -mensen, en veiliger tijdens een pandemie, dan samen te komen voor huisvesting.

Zoals pandemie-initiatieven lieten zien, zijn hotels en motels veel gemakkelijker aan te passen dan bijvoorbeeld kantoorgebouwen, en retrofitting is een snellere en goedkopere oplossing dan helemaal opnieuw bouwen. Bovendien is het herbestemmen van bestaande structuren zoals hotels milieuvriendelijker.

Zelfs mensen die in kampementen wonen en een hekel hebben aan opvangcentra, staan over het algemeen meer open voor een verblijf in hotels, zeggen voorstanders. Veel hoteleigenaren staan open voor verkoop, gezien hoe COVID-19 de toeristische sector heeft gedecimeerd, en eigenaren worden over het algemeen goed vergoed, aldus Bloomberg.

California’s Project Homekey werd in juni gelanceerd met $ 846 miljoen aan staats- en federale noodfondsen om hotels te kopen en permanente huisvesting te creëren voor mensen die dakloos zijn. In zes maanden tijd creëerde het 6.029 nieuwe eenheden permanente huisvesting. Op 12 juli breidde gouverneur Gavin Newsom het programma uit met $ 12 miljard over twee jaar om een extra 42.000 eenheden te creëren – de grootste dergelijke investering in de geschiedenis van de staat.

Gezien het succes van Californië, lanceerde Oregon een Project Turnkey in de nasleep van de Labor Day-branden van 2020, de meest destructieve brand van de staat ooit. In één weekend gingen 4.500 woningen verloren, waarvan vele betaalbaar. De verwoesting door bosbranden plus de aanhoudende pandemie betekende dat schuilplaatsen vol en ook gevaarlijk waren. De staat was al bezig met het overwegen van een programma als Turnkey, en de brand creëerde een nieuwe urgentie.

Als onderdeel van een groter bosbrandbestrijdingspakket heeft Oregon $ 65 miljoen toegewezen aan non-profitpartners om 18 tot 20 hotels te kopen en te renoveren, met als doel om 1.000 mensen maximaal een jaar lang te huisvesten, hen te voorzien van op maat gemaakte ondersteunende diensten en hen naar andere permanente huisvesting te leiden.

$ 30 miljoen hiervan was voor zes landelijke provincies die het zwaarst door de branden zijn getroffen, en de resterende $ 35 miljoen voor onderdak in de hele staat voor iedereen die dakloos is.

“Project Turnkey vertegenwoordigt echt de grootste investering van de staat in directe daklozendiensten”, zegt Rep. Pam Marsh (D-Ashland), een belangrijke kampioen voor Project Turnkey wiens district zwaar werd getroffen door de branden.

“Ik denk dat dit game-changing kan zijn, omdat we in staat zijn om gemeenschappen echte activa te geven die centra van activiteit zullen zijn voor daklozendiensten. Als je eenmaal een voet op de grond hebt, is er meer mogelijk.”

In de eerste fase voegde Turnkey in minder dan acht maanden bijna 900 bedden toe aan 19 eigendommen in 13 provincies – een toename van ongeveer 20% in het aanbod van noodopvangbedden in Oregon het hele jaar door.

De programmapartners passen de hoteleenheden geleidelijk aan aan tot permanent betaalbare woningen en voegen voorzieningen zoals kitchenettes toe om ze op code te brengen, zegt Loeb.

Eind april 2021 heeft Oregon een wetsvoorstel aangenomen dat de mogelijkheid om hotels om te zetten in onderdak en huisvesting vergemakkelijkt. In juni 2021 keurde Oregon nog eens $ 9,7 miljoen goed voor Turnkey om goedgekeurde projecten volledig te financieren en 132 extra eenheden noodwoningen te creëren.

“[Project Turnkey] adresseert ongeveer een tiende van de behoefte in Oregon. Het is een heel belangrijk stukje van de puzzel, maar het is slechts een stukje”, zegt Gina Nikkel, uitvoerend directeur van de Association of Oregon Counties, die sinds de oprichting betrokken is bij Project Turnkey.

Ze zegt dat veel van de Turnkey-klanten trauma’s hebben meegemaakt en benadrukt het belang van wraparound-diensten om het project te helpen slagen.

“Degenen die door COVID zijn ontheemd, hebben misschien voedsel nodig dat naar hen wordt gebracht, degenen die door bosbranden zijn getroffen, hebben mogelijk diensten nodig om hen te helpen hun huis opnieuw op te bouwen of om permanente betaalbare huisvesting te vinden, en mensen met psychische problemen of verslaving hebben ook gespecialiseerde hulp nodig.”

Het tijdelijk huisvesten van mensen in hotels is geen nieuw idee, maar de praktijk versnelde tijdens de pandemie toen steden hotels verhuurden om daklozen op te vangen en hotels een boost te geven.

Het ombouwen van hen tot permanent onderdak is meer nieuw, maar King County in de buurt van Seattle – waar het coronavirus zich voor het eerst in de VS begon te verspreiden – is er een die een grote investering doet. De provincie voerde een succesvol hotels-naar-onderdakexperiment uit dat het herwerkt om chronische dakloosheid aan te pakken, met $ 350 miljoen om hotels te kopen en om te zetten in langetermijnwoningen. Het heeft net zijn vierde hotel gekocht.

Om de urgentie van dit moment nog groter te maken, zal het uitzettingsmoratorium van de CDC eind juli aflopen. (Noot van de redactie: de verlenging van het moratorium was verworpen door het Amerikaanse Hooggerechtshof in augustus 2021.)

Voorstanders van huisvesting hebben alarm geslagen over een mogelijke golf van uitzettingen, en zwarte en Latinx-huurders en kleine verhuurders zullen waarschijnlijk het hardst worden getroffen. Bosbranden en andere natuurrampen hebben de neiging om gemarginaliseerde gemeenschappen het meest te treffen – inclusief mensen van kleur, mensen met een laag inkomen en mensen met een handicap – die de neiging hebben om meer blootgesteld te zijn aan gevaarlijke omstandigheden en minder middelen hebben om zich daarna tot te wenden.

In wezen vermenigvuldigt extreem weer bestaande woningtekorten en ongelijkheden, blijkt uit een studie van het Center for American Progress (CAP) uit 2019.

Het is belangrijk om betaalbare huisvesting en klimaatverandering samen te overwegen, volgens Guillermo Ortiz, voorheen een huisvestings- en klimaatonderzoeker bij CAP die aan het rapport werkte.

Na een natuurramp wordt deze behuizing meestal niet één-op-één vervangen. Vaak wordt de weinig betaalbare woning die je hebt vernietigd door deze extreme weersomstandigheden.”

“Beleidskwesties worden in silo’s bekeken, maar het probleem met klimaatverandering is dat het alles beïnvloedt,” zegt Ortiz. “Als we nadenken over klimaatbestendige plannen, moet huisvesting absoluut deel uitmaken van de discussie.”

Santa Barbara, Californië, probeert precies dat te doen. Het heeft onlangs een proefinitiatief goedgekeurd om een hotel te huren en wraparound-diensten te bieden aan dakloze bewoners die gedurende 120 dagen in “brandgevoelige kampementen” wonen.

In mei zag de stad een reeks van 18 kleine branden in dichtbegroeide daklozenkampen. Te midden hiervan was de Loma Fire, die naar verluidt opzettelijk werd aangestoken door een persoon die methamfetamine gebruikte. Het dwong de evacuatie van een wijk, verbruikte uiteindelijk 9 hectare en veroorzaakte paniek onder bewoners dat een vergelijkbare brand in verschillende omstandigheden de stad zou kunnen verbranden.

“De Loma Fire was echt de aanzet om nu iets te laten gebeuren,” zei Jeff Shaffer, een huisvestingsadvocaat in Santa Barbara bij S.B. Alliance for Community Transformation die betrokken is bij het project.

Hij zegt dat de provincie twee weken later al 39 mensen in de Rose Garden Inn heeft gehuisvest en hen op weg heeft gezet naar permanente huisvesting – en geen buren hebben geklaagd. Hij krijt dit aan uitgebreide relatieopbouw.

“Je moet de gemeenschap erachter krijgen, zodat ze er niet tegen zijn, en je moet de mensen op straat aan boord krijgen, zodat ze het ondersteunen. Dit zijn de twee belangrijkste dingen,” zei Shaffer.

Hij zegt dat het belangrijk is om mensen die dakloos zijn te vragen wat ze willen, en om ervoor te zorgen dat bedrijfseigenaren en andere leden van de gemeenschap zich gehoord voelen en het programma begrijpen.

Afhankelijk van zijn publiek benadrukt hij het kostenbesparende voordeel van het huisvesten van daklozen, of het ethische mandaat om dit te doen.

“Die balans helpt ons uiteindelijk om onze oplossingen door te drukken wanneer dat nodig is.”

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Volgende stad en is hier opnieuw gepubliceerd als onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen.