Spijsverteringsenzymen: zijn ze het proberen waard?

Spijsverteringsenzymen: zijn ze het proberen waard?
vrouw met buikpijn

Arman Zhenikeyev / Getty Images


 • Wat zijn spijsverteringsenzymen?
 • Wat zegt het onderzoek?
 • Potentiële gevaren
 • Spijsverteringsenzymen vs. Voedsel
 • Veelgestelde vragen

Eten is een vreugdevolle ervaring. Een die je helpt contact te maken met vrienden en familie, terwijl je essentiële voedingsstoffen consumeert voor gezondheid en welzijn. Tenzij eten natuurlijk buikpijn, gas of een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Als u zich ongemakkelijk voelt na het beëindigen van een maaltijd, kunt u zich afvragen of spijsverteringsenzymen kunnen helpen. Deze voedingssupplementen bevatten verschillende soorten enzymen die kunnen helpen bij het afbreken van voedsel, het verbeteren van de spijsvertering en absorptie. Maar zijn ze het waard?

Er zijn aanwijzingen dat sommige over-the-counter (OTC) spijsverteringsenzymen kunnen helpen. Maar niet iedereen hoeft deze supplementen te nemen. Lees verder om meer te weten te komen over spijsverteringsenzymen en of u moet aanvullen of niet.

Wat zijn spijsverteringsenzymen?

Spijsverteringsenzymen zijn stoffen die door je lichaam worden gemaakt en die helpen het voedsel dat je eet op te breken in opneembare voedingsstoffen. Je maag, dunne darm en alvleesklier maken alle spijsverteringsenzymen die nodig zijn om het voedsel dat je eet goed af te breken.

Soorten enzymen

Er zijn drie hoofdtypen spijsverteringsenzymen:

 • Amylasen: Deze enzymen breken koolhydraten af. Enkele voorbeelden zijn lactase (breekt lactose of melksuiker af) en sucrase (breekt sucrose of kristalsuiker af).
 • Proteasen: Deze enzymen breken eiwitten af. Pepsine is een soort protease-enzym dat in de maag wordt gemaakt.
 • Lipasen: Enzymen die vetten afbreken.

Het spijsverteringsstelsel is niet perfect en er zijn omstandigheden die de productie van deze enzymen kunnen beïnvloeden. Als je lactose-intolerant bent, maakt je spijsverteringsstelsel niet genoeg (of geen) lactase aan, waardoor het moeilijk voor je is om voedingsmiddelen zoals koemelk te verteren die deze koolhydraten bevatten.

Wanneer u het voedsel dat u eet niet goed kunt verteren, kunt u buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree hebben. Slechte spijsvertering en absorptie kunnen ook van invloed zijn op uw voedingsgezondheid.

Als u buikpijn, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur heeft na het eten en zich zorgen maakt over de spijsvertering, plan dan een consult met een zorgverlener voor een evaluatie. Uw symptomen kunnen tekenen zijn van een onderliggende gastro-intestinale aandoening die specifieke medische aandacht vereist die al dan niet baat kan hebben bij spijsverteringsenzymen.

Wat zegt het onderzoek?

Onderzoek wijst uit dat de spijsverteringsenzymen specifieke gezondheidsproblemen ten goede komen. Er is echter weinig bewijs om het gebruik van nutritionele spijsverteringsenzymsupplementen voor algemeen welzijn te ondersteunen.

Als u in een goede algehele gezondheid verkeert, zal het nemen van een spijsverteringsenzymsupplement u niet gezonder maken. Je lichaam maakt al alle enzymen aan die het nodig heeft om het voedsel dat je eet goed af te breken.

Onderzoek zegt echter dat bepaalde gezondheidsproblemen baat hebben bij spijsverteringsenzymen. Dit is wat u moet weten.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie komt veel voor en treft tot 36% van de mensen in de Verenigde Staten, volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Het weglaten van lactosebevattende voedingsmiddelen is een van de behandelingsopties voor lactose-intolerantie; maar lactase supplementen worden ook aanbevolen.

Volgens een 2020 crossover placebo-gecontroleerde klinische studie gepubliceerd in JGH Open, het nemen van lactase supplementen 5 minuten voor het eten van lactose-bevattende voedingsmiddelen vermindert aanzienlijk een opgeblazen gevoel, buikpijn en gas bij mensen met lactose-intolerantie.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

IBS is een chronische gastro-intestinale aandoening die buikpijn, gas, een opgeblazen gevoel en veranderingen in stoelganggewoonten veroorzaakt. Hoewel IBS-triggers variëren, als u IBS heeft, kunt u symptomen ervaren na het eten van bepaalde soorten voedsel zoals broccoli, kool of bonen. Deze voedingsmiddelen bevatten koolhydraten die moeilijk te verteren zijn – galacto-oligosacchariden (GOS).

Het nemen van een spijsverteringsenzym dat alfa-galactosidase bevat, kan deze symptomen helpen verlichten als u GOS-gevoeligheid heeft, volgens een studie uit 2018 gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology. Het onderzoek is echter gemengd.

Een meer recente studie gepubliceerd in 2021 in Neurogastroenterologie &Motiliteit vond geen verschillen in PDS-symptomen bij mensen die de digestief enzym versus degenen die een placebo nemen. Hoewel geen enkele behandeling werkt voor alle mensen met PDS, beveelt het American College of Gastroenterology aan om voedingsmiddelen te vermijden die symptomen veroorzaken.

Functionele dyspepsie

Functionele dyspepsie is een gastro-intestinale aandoening die aanhoudende symptomen veroorzaakt zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en een vol gevoel kort na het eten dat geen bekende oorzaak heeft. Momenteel is er geen echte effectieve behandeling die mensen helpt die lijden aan functionele dyspepsie.

Een studie uit 2018 gepubliceerd in de Tijdschrift voor Medicinale Voeding evalueerde de effectiviteit van een multi-enzymcomplex (MEC) voor symptoomverlichting bij een groep mensen met functionele dyspepsie. Het spijsverteringsenzymsupplement bevatte een mix van enzymen, waaronder amylase, protease, cellulase, lactase en lipase.

Onderzoekers vonden een significante verbetering van de symptomen bij de mensen die de spijsverteringsenzymen namen versus degenen die de placebo namen. De onderzoekers suggereren dat spijsverteringsenzymen kunnen dienen als een aanvullende behandeling voor functionele dyspepsie.

Mensen die een vezelrijk dieet eten

Het eten van een vezelrijk dieet is goed voor je darmen en de algehele gezondheid. Het toevoegen van meer vezels aan uw maaltijden kan echter onaangename bijwerkingen hebben, zoals gas, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Bij het toevoegen van vezels aan uw dieet – vooral als u niet gewend bent aan het eten van een vezelrijk dieet – is het verhogen van uw vochtinname essentieel en kan het helpen om ongemakkelijke symptomen te verminderen. Na verloop van tijd zal je lichaam zich aanpassen en deze symptomen verdwijnen meestal.

Het nemen van spijsverteringsenzymen die alfa-galactosidase bevatten, kan helpen. Dit enzym helpt die moeilijk te verteren koolhydraten af te breken voordat ze je dikke darm bereiken, waardoor het opgeblazen gevoel en de pijn mogelijk worden voorkomen of beperkt.

Potentiële gevaren

Huidig onderzoek geeft aan dat OTC-spijsverteringsenzymen veilig zijn en goed worden verdragen. Een onderzoek uit 2018 van de Tijdschrift voor Medicinale Geneeskunde onderzocht de veiligheid van het multi-enzym complex supplement. Resultaten van deze studie vonden geen bijwerkingen in de groep die het supplement nam.

Een studie uit 2013 gepubliceerd in BMC Gastro-enterologie gekeken naar tolerantie en veiligheid van suppletie met alfa-galactosidase bij kinderen die gasgerelateerde symptomen ervaren. De auteurs van deze studie merken op dat het supplement goed werd verdragen en veilig was, maar concludeerde dat er meer onderzoek nodig is.

U moet altijd voorzichtig zijn bij het toevoegen van een nieuw voedingssupplement aan uw dagelijkse routine. De Food and Drug Administration (FDA) reguleert geen voedingssupplementen en het is aan de fabrikant van het supplement om aan te tonen dat hun product veilig is.

Bovendien kunnen deze supplementen ingrediënten bevatten die uw lichaam negatief beïnvloeden. Bepaalde supplementen kunnen bijvoorbeeld interfereren met medicijnen. En in grote hoeveelheden kunnen sommige supplementen, zoals vetoplosbare vitamines, leiden tot toxiciteit. U moet altijd een zorgverlener raadplegen voordat u een voedingssupplement inneemt om de behoefte en veiligheid te bespreken.

Spijsverteringsenzymen vs. Voedsel

Spijsverteringsenzymen kunnen u in staat stellen om voedingsmiddelen te eten die voedingsstoffen bevatten die uw lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid, zoals koemelk voor calcium en vitamine D als u lactose-intolerantie heeft. Spijsverteringsenzymen kunnen echter de voeding die je krijgt van het eten van heel voedsel niet vervangen.

Bovendien is er geen bewijs dat het nemen van spijsverteringsenzymen uw voedingsgezondheid verbetert. Je kunt natuurlijke enzymen krijgen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals ananas en papaja. Het is echter niet duidelijk of het toevoegen van deze enzymrijke voedingsmiddelen aan uw dieet de spijsvertering verbetert.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet gevuld met een scala aan voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft.

Een woord van bodymindspirit

Spijsverteringsenzymen kunnen enkele voordelen bieden aan mensen met voedselintoleranties of gevoeligheden. U hoeft echter geen spijsverteringsenzymen te nemen om de spijsvertering te verbeteren of de gezondheid te stimuleren als u in een goede algehele gezondheid verkeert.

Je spijsverteringsstelsel produceert alle enzymen die je lichaam nodig heeft om voedingsstoffen adequaat af te breken en op te nemen. Als u zich zorgen maakt over de spijsvertering of ongemak heeft na het eten, raadpleeg dan een zorgverlener. U kunt een medische aandoening hebben die specifieke medische behandelingen vereist.

Veelgestelde vragen


 • Wat gebeurt er als je spijsverteringsenzymen neemt en je hebt ze niet nodig?

  Digestieve enzymen zijn veilig en worden door de meeste mensen goed verdragen volgens recente studies. Hoewel het nemen van spijsverteringsenzymen wanneer u ze niet nodig hebt, uw gezondheid niet schaadt, kan het een deuk in uw wellnessbudget slaan. In plaats van supplementen te kopen die je niet nodig hebt, overweeg dan om wat je spaart te gebruiken om een wellnesscadeau voor jezelf te kopen.


 • Hoe kan ik mijn spijsverteringsenzymen op natuurlijke wijze verhogen?

  Het eten van een uitgebalanceerd dieet gevuld met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, kan helpen uw spijsverteringsenzymen op natuurlijke wijze te verhogen. Bij het toevoegen van vezels aan uw dieet, raden gezondheidswerkers aan om langzaam te gaan, waardoor uw spijsverteringsstelsel de tijd krijgt om zich aan te passen – het stimuleren van de productie van de enzymen die helpen deze moeilijk te verteren koolhydraten af te breken. Je moet tegelijkertijd ook vocht verhogen om dingen door het spijsverteringskanaal te verplaatsen.

  Als u echter een voedselintolerantie of gevoeligheid heeft, kan het eten van voedsel de enzymactiviteit niet verbeteren. Praat met een geregistreerde diëtist over uw dieet en wat u kunt eten om de gezondheid en de spijsvertering ten goede te komen.


 • Zijn spijsverteringsenzymen hetzelfde als probiotica?

  Spijsverteringsenzymen zijn niet hetzelfde als probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die helpen de bacteriën in je darm in balans te brengen. Deze micro-organismen breken vezels in de dikke darm af, maken vitamines en ondersteunen de algehele gezondheid. Spijsverteringsenzymen werken in de maag en dunne darm en breken het voedsel dat je eet af tot opneembare voedingsstoffen.


 • Is het OK om spijsverteringsenzymen en probiotica tegelijkertijd te nemen?

  U moet uw spijsverteringsenzymen en probiotica nemen zoals aanbevolen door uw primaire zorgverlener of zoals aangegeven op het supplementetiket. Spijsverteringsenzymen werken het beste wanneer ze vlak voor het eten worden ingenomen. Voor lactase- en alfa-galactosidase-enzymen moet u de supplementen innemen vlak voordat u het voedsel eet dat ze helpen verteren.

  Probiotica zijn van nature te vinden in voedingsmiddelen zoals yoghurt en kimchi (gefermenteerde kool). Als deze voedingsmiddelen ongemak veroorzaken, kan het nemen van spijsverteringsenzymen voor het eten uw symptomen verlichten.

Er zijn drie hoofdtypen spijsverteringsenzymen:

 • Amylasen: Deze enzymen breken koolhydraten af. Enkele voorbeelden zijn lactase (breekt lactose of melksuiker af) en sucrase (breekt sucrose of kristalsuiker af).
 • Proteasen: Deze enzymen breken eiwitten af. Pepsine is een soort protease-enzym dat in de maag wordt gemaakt.
 • Lipasen: Enzymen die vetten afbreken.