De voor- en nadelen van trendy watersoorten

De voor- en nadelen van trendy watersoorten

Als je frisdrank hebt gedumpt voor gezonde waterdranken, heb je genoeg opties. Bezoek een markt of voedselshow, zoals die georganiseerd door de Specialty Food Association, en je zult ten minste vijf verschillende soorten water in de schappen zien.

Er zijn zelfs “gezonde” flessenwater gemaakt met unieke ingrediënten die worden verkocht in gespecialiseerde winkels en online. Elk heeft een ander voordeel. Dus welke kies je?

Voordat u valt voor de marketingclaims en het geld voor een trendy product uitgeeft, neemt u een paar minuten de tijd om de voor- en nadelen van elk type water te evalueren. Gebruik dit overzicht om de beste keuze voor u te maken.

Leidingwater

Een glas vullen met drinkwater uit keukenkraan
istockphoto

Water dat uit uw kraan komt (kraanwater) wordt gereguleerd door het Environmental Protection Agency (EPA) en regelmatig getest. Het is verplicht om schoon en veilig te zijn. In de meeste steden moet kraanwater worden gedesinfecteerd, vrij van ziekteverwekkers en worden getest op gevaarlijke virussen.

Voordelen

Kraanwater is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar thuis en onderweg in openbare drinkfonteinen. Kraanwater is ook beter voor het milieu omdat er geen plastic flessen worden gebruikt om het product te verpakken of te verkopen. Ten slotte kunt u natuurlijke smaken toevoegen aan kraanwater om aan uw smaak te voldoen.

Nadelen

In sommige gebieden heeft kraanwater een duidelijke smaak of geur die onaangenaam is. Sommige kraanwater kan zelfs een vreemde kleur hebben.

Er zijn ook zorgen dat kraanwater in sommige gebieden kleine hoeveelheden schadelijke chemicaliën kan bevatten. Als u zich zorgen maakt, beveelt de National Resources Defense Council (NRDC) aan dat u uw kraanwater test om er zeker van te zijn dat het veilig is.

U kunt ook de website van de EPA bezoeken om informatie te krijgen over water in uw omgeving. Koop indien nodig een goedkoop waterfilter om uw water schoner te maken.

Kosten

Kraanwater is gratis, tenzij je een filter koopt.

Waar het op neer komt: Tenzij je een groot budget hebt voor flessenwater, kan kraanwater je beste keuze zijn om de hele dag gehydrateerd te blijven.

Neem contact op met uw lokale waterdistrict als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw water. Koop dan een waterfiltratiesysteem dat binnen uw budget valt, als dat nodig is.

Flessen water

Flessenwater kan worden gefilterd, gedestilleerd of gezuiverd. Consumenten geloven vaak dat flessenwater schoner is dan kraanwater en velen zeggen dat flessenwater beter smaakt.

Volgens de International Bottled Water Association vereisen de normen van de Food and Drug Administration (FDA) voor gebotteld water dat het net zo schoon moet zijn als kraanwater.

Voordelen

Flessenwater is gemakkelijk te pakken onderweg of te krijgen in een fastfoodrestaurant als alternatief voor frisdrank. Als u in een gebied woont waar kraanwater onaangenaam is, kunnen grote containers met flessenwater u helpen om de hele dag door een goede hydratatie te behouden.

Nadelen

Volgens de NRDC geven mensen 10.000 keer meer uit per gallon voor gebotteld water dan voor kraanwater. Bovendien vereist de federale overheid niet dat flessenwater veiliger is dan kraanwater, dus het is moeilijk om te weten of het extra geld het waard is.

En ten slotte, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bevatten de meeste gebottelde wateren fluoride op niveaus die minder dan optimaal zijn voor een goede mondgezondheid.

Kosten

Gebotteld water kost ongeveer $ 1,25 – $ 1,50 per fles van 16 ounce. De kosten zijn veel lager als u in bulk koopt of als u grote gallon-formaat containers koopt.

Waar het op neer komt: Er is nogal wat controverse geweest over de vraag of flessenwater beter voor je is dan kraanwater. Het antwoord voor u hangt af van het merk water dat u koopt en het water dat uit de kranen in uw omgeving komt.

Houd er echter rekening mee dat in sommige gevallen flessenwater is kraanwater, met of zonder verdere zuivering. De FDA raadt u aan het etiket te controleren om er zeker van te zijn. Kraanwater in een fles zal op het etiket zeggen dat het “van een gemeentelijke bron” is.

Ruw water

Bedrijven die “rauw” water bottelen, zeggen dat het gezonder voor je is omdat het geen onnatuurlijke ingrediënten of verwerkingsagenten bevat die je in het typische flessenwater zult vinden.

Ruw water komt uit bronnen, waaronder Opal Springs, een gemeentelijke bron in Oregon of Tourmaline Springs in Maine.

Voordelen

Sellers van ruw water beweren dat het fungeert als een gezondheidstonicum voor het lichaam en zorgt voor een betere hydratatie omdat het geen bewijs heeft van door de mens veroorzaakte vervuiling die kan worden gevonden in behandeld of gefilterd water.

Nadelen

Er is geen sterk, gepubliceerd bewijs dat beweringen ondersteunt dat ruw water of ongefilterd water betere gezondheidsvoordelen biedt dan behandeld water.

In feite waarschuwt de CDC kampeerders, wandelaars en reizigers tegen drinkwater dat niet wordt gefilterd: “Hoewel het water dat in de beken en rivieren van het achterland stroomt er misschien zuiver uitziet, kan het nog steeds besmet zijn met bacteriën, virussen, parasieten en andere verontreinigingen.”

Kosten

Ruw water kan erg duur zijn. Een enkele fles toermalijn Springs ruw water kost ongeveer $ 1,60 als u online bestelt en een pakket van zes flessen koopt. Een enkele kan met opaal springs ruw water kan $ 16,00 kosten en er zijn meldingen van lokale winkels die ruw water verkopen voor veel meer.

Waar het op neer komt: Het idee dat onbewerkt of ruw water beter is voor je lichaam is gemakkelijk te geloven. De meeste gezondheidsexperts suggereren immers dat we bewerkt voedsel beperken, dus waarom zouden we niet ook verwerkt water beperken?

Maar er zijn goede redenen dat ons water gefilterd wordt. Het drinken van ongefilterd water kan meer kwaad dan goed doen, vooral voor je portemonnee.

Bruisend water

Tonic

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bruisend water is een brede categorie die elk gebotteld, ingeblikt of ongebott water met koolzuur kan omvatten. Je kunt populaire merken van gewoon of gearomatiseerd bruisend water op de markt kopen, of je kunt het thuis maken met een carbonatatiesysteem voor thuis met merken zoals SodaStream.

Voordelen

Als je niet van gewoon water houdt, kun je misschien je dagelijkse hydratatieniveaus verhogen door water met koolzuur te drinken. Voor veel consumenten maken de bubbels water smakelijker. Je kunt ook natuurlijk fruit of kruiden toevoegen om het water smaak te geven zonder calorieën toe te voegen.

Nadelen

Het drinken van een koolzuurhoudende drank kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel of gas veroorzaken. Om die reden adviseren gezondheidsexperts mensen met een gevoelige maag om voorzichtig te zijn bij het consumeren van deze dranken.

Ook hebben tandheelkundige experts hun bezorgdheid geuit dat bruisend water tandbederf kan aanmoedigen omdat het proces van het toevoegen van bruis aan water koolzuur creëert. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van bescheiden hoeveelheden gewoon bruisend water (zoals het soort dat je thuis maakt) geen significant risico vormt.

Kosten

De kust van bruisend water varieert. In de winkel gekocht bruisend water kan ongeveer $ 1,50 per fles kosten. Een carbonatatiesysteem voor thuis bij SodaStream varieert in prijs van ongeveer $ 60 tot meer dan $ 179. Carbonatatiecilinders kosten ongeveer $ 15 en moeten periodiek worden vervangen.

Waar het op neer komt: Het drinken van gewoon bruisend water is niet heel anders dan het drinken van gewoon flessen- of kraanwater. Het helpt om je hydratatieniveau te verhogen. Maar houd er rekening mee dat veel gearomatiseerde variëteiten calorieën bevatten en bruisend mineraalwater natrium kan bevatten.

Mineraalwater

Volgens de FDA is mineraalwater gebotteld water dat een vereiste hoeveelheid mineralen bevat uit een geologisch en fysiek beschermde ondergrondse waterbron. Aan mineraalwater mogen geen mineralen worden toegevoegd.

Voordelen

Dit type water kan kleine hoeveelheden essentiële mineralen zoals calcium, magnesium of kalium bevatten. Dit zijn mineralen die helpen om de bloeddruk te verlagen, de botdichtheid te verbeteren, de spiergroei te stimuleren en andere gezondheidsvoordelen te bieden.

Als je die mineralen niet tijdens de maaltijd krijgt, kan het drinken van mineraalwater je helpen om te krijgen wat je nodig hebt.

Nadelen

Verschillende merken mineraalwater bieden verschillende niveaus van elk mineraal, dus het kan moeilijk zijn om te weten of u uw dagelijkse doelen goed bereikt.

Bovendien kunnen sommige merken mineraalwater hoge niveaus van natrium bevatten. Als u uw zoutinname in de gaten houdt, is mineraalwater misschien geen slimme keuze voor u.

Kosten

Mineraalwater kost ongeveer $ 1,50 – $ 2,00 per fles van 16 ounce.

Waar het op neer komt: Als u van mineraalwater houdt, is het redelijk om het te blijven drinken zolang u zich bewust bent van het natriumgehalte. Maar er zijn andere manieren om belangrijke mineralen in je dagelijkse voeding binnen te krijgen.

Eet evenwichtige maaltijden en raadpleeg een geregistreerde diëtist als je er zeker van wilt zijn dat je de voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt.

Eiwit water

Eiwitwater is een gearomatiseerde drank die bijdraagt aan uw dagelijkse inname van eiwit. De meeste merken zijn gemaakt met wei-eiwitisolaat om consumenten te voorzien van ongeveer 15-20 gram eiwit per fles.

Voordelen

Veel sporters gebruiken eiwitwater in plaats van eiwitshakes of eiwitrijk voedsel om hun inname onmiddellijk na het sporten te stimuleren. Eiwitwater is gemakkelijk mee te nemen, gemakkelijk te consumeren, kan de hydratatie stimuleren en uw inname van aminozuren verhogen.

Nadelen

Hoewel water een calorievrije drank is, levert eiwitwater wel calorieën. U kunt 60-90 calorieën per fles consumeren en de drank kan ook op smaak worden gebracht met natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen.

Kosten

U kunt verwachten ongeveer $ 2,00 tot $ 4,00 of meer per 16-ounce fles eiwitwater te betalen.

Waar het op neer komt: Het drinken van eiwitwater kan een handige manier zijn om bij te tanken na een training. Maar het geeft je misschien niet het gevoel van voldoening of volheid dat het eten van eiwitten vaak biedt.

Zuurstof Water

Zuurstofrijk water, hypergeoxygeneerd water of supergeoxygeneerd water is gewoon water waaraan zuurstof is toegevoegd. De theorie is dat je je zuurstofgehalte verhoogt door het te drinken.

Watermakers beweren dat het drinken van zuurstofrijk water kan helpen om de atletische prestaties te verbeteren, het herstel na het sporten te verbeteren, het uithoudingsvermogen te vergroten, meer mentale helderheid te bieden en zelfs de effecten van een kater te verminderen.

Voordelen

Zuurstofrijk water levert over het algemeen nul calorieën, noch biedt het toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen zoals veel sportdranken doen.

Nadelen

Er is geen peer-reviewed wetenschappelijk bewijs om de beweringen over zuurstofrijk water te ondersteunen. Er zijn echter studies geweest die de beweringen ontkrachten.

Daarnaast zijn er andere waakhondagentschappen, waaronder Science-Based Medicine en de Universiteit van Californië, Berkeley hebben kritiek op de beweringen gepubliceerd.

Kosten

Zuurstofrijk water kost ongeveer $ 2,00 tot $ 3,00 of meer per fles.

Waar het op neer komt: Hoewel zuurstof belangrijk is voor het dagelijks leven en voor optimale trainingsprestaties, ondersteunt het gebrek aan wetenschap achter de zuurstofwatertrend de kosten van het product niet.

Elektrolyt water

Merken zoals Propel en SmartWater maken water dat is verrijkt met elektrolyten (natrium en kalium) voor een betere hydratatie na het sporten of gedurende de dag. Sommigen geloven dat de superieure hydratatie het energieniveau zal verbeteren en de kwaliteit van je trainingen kan verbeteren.

Voordelen

Er is een overeenkomst in de trainingsgemeenschap dat het handhaven van normale vloeistofniveaus in het lichaam (een aandoening die euhydratatie wordt genoemd) essentieel is voor optimale prestaties en een goede gezondheid.

Het vervangen van elektrolyten door het drinken van een met elektrolyten verrijkt water kan sommige krachtige sporters helpen het energieniveau stabiel te houden, vooral bij het trainen in de hitte.

Nadelen

Een speciale waterdrank is misschien niet altijd nodig tijdens of na het sporten. Onder normale omstandigheden is je lichaam goed in het handhaven van de juiste vochtniveaus tijdens matige lichaamsbeweging, dus een gespecialiseerde drank is mogelijk niet nodig.

Kosten

Elektrolytwater kost ongeveer $ 1,00 – $ 1,50 per fles.

Waar het op neer komt: Als u traint onder omstandigheden die elektrolytenvervanging vereisen, vergeet dan niet om te hydrateren voor uw sessies en tijdens en na uw training om ervoor te zorgen dat u veilig blijft.

Esdoorn Water

Esdoornwater is het sapwater dat wordt verzameld van esdoorns voordat het wordt verwerkt tot siroop. Het gebotteld water is meestal gepasteuriseerd en heeft een lichte esdoornsmaak. Het product biedt polyfenolen, antioxidanten, prebiotica, mineralen en elektrolyten.

Voordelen

Sommige wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat ahornsiroop bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden, maar esdoornwater is nieuw op de markt en is niet getest.

Het is onduidelijk of de niveaus van voedingsstoffen in esdoornwater echt een verschil kunnen maken voor uw gezondheid. Esdoornwater is echter lager in calorieën dan sommige andere gezoete dranken en bevat (in de meeste gevallen) slechts één natuurlijk ingrediënt.

Nadelen

Esdoornwater is suikerwater, dus het levert calorieën. Je krijgt ongeveer 30 calorieën binnen als je een enkele fles drinkt. Hoewel dat niet veel suiker is, consumeren de meesten van ons al te veel toegevoegde suiker, dus de extra calorieën zijn misschien niet nodig.

Kosten

Esdoornwater kost ongeveer $ 3,00 tot $ 5,00 per fles.

Waar het op neer komt: Als je esdoornwater koopt, chzoek het etiket om er zeker van te zijn dat het zuiver sapwater is en niet alleen water waaraan ahornsiroop is toegevoegd. Houd er ook rekening mee dat de drank bijdraagt aan uw suikerinname voor de dag.

Kokoswater

kokoswater

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Kokoswater is de zoute, zoete vloeistof die afkomstig is van jonge groene kokosnoten. Het product wordt vaak gebruikt door sporters en atleten voor rehydratatie.

Er zijn andere verreikende claims geweest over de gezondheidsvoordelen van het product, waarvan er vele zijn teruggeschroefd toen wetenschappelijk onderzoek niet het juiste bewijs leverde.

Voordelen

Kokoswater bevat hoge niveaus van kalium (600 milligram per kopje, vergeleken met ongeveer 420 in een banaan), dus het kan helpen om de hydratatie na je training te stimuleren.

Bovendien verbruik je veel minder calorieën als je kokoswater kiest in plaats van een sportdrank.

Nadelen

Dit soort gearomatiseerd water is niet vrij van calorieën. Je verbruikt ongeveer 50 calorieën en een halve gram vet bij elke portie. Bovendien krijg je 6 gram extra suiker in elke kop.

Kosten

Kokoswater kost ongeveer $ 1,50 tot $ 4,00 per portie van één fles.

Waar het op neer komt: Veel sporters genieten van de smaak van kokoswater na hun training. Maar onderzoek heeft niet kunnen bewijzen dat het noodzakelijkerwijs beter voor je is dan gewoon water.

Alkalisch water

Alkalisch water is water dat is geïoniseerd om minder zuur te zijn. Alkalisch water kan ook pH-gebalanceerd water worden genoemd omdat de pH-waarden hoger zijn dan in normaal leidingwater.

Alkalische watermakers zeggen dat het product beter hydrateert, hoofdpijn verlicht, oorpijn verlicht, de kwaliteit van leven verbetert en spijsverteringsproblemen geneest.

Voordelen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat alkalisch water beter kan hydrateren dan gewoon flessen- of kraanwater.Maar het onderzoek is beperkt en de primaire studie werd gefinancierd door een alkalisch waterbedrijf, wat een belangenconflict oplevert.

Er is ook beperkt onderzoek dat suggereert dat het kan helpen bij bepaalde spijsverteringsproblemen.

Nadelen

De meeste experts zeggen dat er meer onderzoek moet worden voltooid voordat de enorme gezondheidsvoordelen die aan alkalisch water zijn toegewezen, kunnen worden bevestigd.

Ook kan het drinken van water dat minder zuur is de zuurniveaus in uw maag veranderen, wat bij bepaalde mensen ongemak en andere problemen kan veroorzaken.

Kosten

U kunt thuis een alkalische waterionisator kopen, maar de kosten kunnen bijna $ 2.000 of meer bedragen. Een enkele fles alkalisch water kost over het algemeen ongeveer $ 1,50 tot $ 2,00.

Waar het op neer komt: Wanneer u een gezondheidsproduct ziet met aanzienlijke medische claims, is een dosis scepsis meestal slim. Als u niet zeker weet of u de pH-waarde van uw water moet aanpassen voor een betere gezondheid, neem dan contact op met uw arts voordat u investeert.

FATwater

Dit gebotteld water geproduceerd door Bulletproof Coffee biedt een kleine hoeveelheid “Brain Octane Oil” om energie en hersenfunctie te stimuleren. De Brain Octane Oil in FATwater is afkomstig van een gepatenteerde kokosolie waarvan het bedrijf zegt dat het vier keer meer kans heeft om de hersenversterkende ketonniveaus te verhogen.

Voordelen

Kokosolie biedt middellange keten triglyceriden (MCT’s). Er is beperkt onderzoek geweest waaruit blijkt dat MCT’s bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder gewichtsverlies, eetlustbeheersing, pijnverlichting en mogelijk zelfs verbeterde sportprestaties.

Mensen die een ketogeen dieetplan volgen, kunnen baat hebben bij de kleine hoeveelheid vet in FATwater.

Nadelen

Gezondheidsexperts zijn het oneens over de gezondheidsvoordelen van kokosolie en MCT’s, dus er is geen garantie dat u dit water drinkt om uw gezondheid te verbeteren.

Bovendien was het bedrijf desgevraagd niet in staat om wetenschappelijk bewijs te leveren om hun beweringen te ondersteunen. En het drinken van het water zal je vetinname voor de dag (licht) verhogen.

Kosten

U kunt verwachten ongeveer $ 3,00 per fles FATwater te betalen.

Waar het op neer komt: Hoewel het logisch kan zijn voor mensen om water te drinken dat doorspekt is met vet, is er geen sterk bewijs om het drinken van dit soort water voor de meeste consumenten te ondersteunen.

Voordelen van een goede hydratatie

Houd er bij het bepalen van wat voor soort water het beste voor u is, er rekening mee dat bijna elk type water zal zorgen voor sommige gezondheidsvoordeel.

Goed gehydrateerd blijvenlp’s beschermen je organen, verbeteren de atletische prestaties, helpen de lichaamstemperatuur te reguleren en stimuleren de opname van belangrijke vitamines en mineralen.

Het stimuleren van uw waterinname helpt ook om het verlangen naar voedsel te beteugelen en verbetert de energie.

Een woord van bodymindspirit

Als je momenteel elke dag heel weinig water drinkt en heel weinig hydraterend voedsel consumeert, kun je je veel beter voelen na het drinken van een duur merk water.

Maar het is misschien niet het dure ingrediënt dat het voordeel biedt. Het kan zijn dat je lichaam zich beter voelt, simpelweg omdat het de hydratatie krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren.

Als u niet zeker weet of u wilt investeren in voedsel of voedingssupplementen, onthoud dan dat u contact kunt opnemen met een geregistreerde diëtist om persoonlijk advies te krijgen op basis van uw specifieke gezondheidsbehoeften.

Waar het op neer komt: Tenzij je een groot budget hebt voor flessenwater, kan kraanwater je beste keuze zijn om de hele dag gehydrateerd te blijven.

Neem contact op met uw lokale waterdistrict als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw water. Koop dan een waterfiltratiesysteem dat binnen uw budget valt, als dat nodig is.

Waar het op neer komt: Er is nogal wat controverse geweest over de vraag of flessenwater beter voor je is dan kraanwater. Het antwoord voor u hangt af van het merk water dat u koopt en het water dat uit de kranen in uw omgeving komt.

Houd er echter rekening mee dat in sommige gevallen flessenwater is kraanwater, met of zonder verdere zuivering. De FDA raadt u aan het etiket te controleren om er zeker van te zijn. Kraanwater in een fles zal op het etiket zeggen dat het “van een gemeentelijke bron” is.

Waar het op neer komt: Het idee dat onbewerkt of ruw water beter is voor je lichaam is gemakkelijk te geloven. De meeste gezondheidsexperts suggereren immers dat we bewerkt voedsel beperken, dus waarom zouden we niet ook verwerkt water beperken?

Maar er zijn goede redenen dat ons water gefilterd wordt. Het drinken van ongefilterd water kan meer kwaad dan goed doen, vooral voor je portemonnee.

Waar het op neer komt: Het drinken van gewoon bruisend water is niet heel anders dan het drinken van gewoon flessen- of kraanwater. Het helpt om je hydratatieniveau te verhogen. Maar houd er rekening mee dat veel gearomatiseerde variëteiten calorieën bevatten en bruisend mineraalwater natrium kan bevatten.

Waar het op neer komt: Als u van mineraalwater houdt, is het redelijk om het te blijven drinken zolang u zich bewust bent van het natriumgehalte. Maar er zijn andere manieren om belangrijke mineralen in je dagelijkse voeding binnen te krijgen.

Eet evenwichtige maaltijden en raadpleeg een geregistreerde diëtist als je er zeker van wilt zijn dat je de voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt.

Waar het op neer komt: Het drinken van eiwitwater kan een handige manier zijn om bij te tanken na een training. Maar het geeft je misschien niet het gevoel van voldoening of volheid dat het eten van eiwitten vaak biedt.

Waar het op neer komt: Hoewel zuurstof belangrijk is voor het dagelijks leven en voor optimale trainingsprestaties, ondersteunt het gebrek aan wetenschap achter de zuurstofwatertrend de kosten van het product niet.

Waar het op neer komt: Als u traint onder omstandigheden die elektrolytenvervanging vereisen, vergeet dan niet om te hydrateren voor uw sessies en tijdens en na uw training om ervoor te zorgen dat u veilig blijft.

Waar het op neer komt: Als u esdoornwater koopt, controleer dan het etiket om er zeker van te zijn dat het zuiver sapwater is en niet alleen water waaraan ahornsiroop is toegevoegd. Houd er ook rekening mee dat de drank bijdraagt aan uw suikerinname voor de dag.

Waar het op neer komt: Veel sporters genieten van de smaak van kokoswater na hun training. Maar onderzoek heeft niet kunnen bewijzen dat het noodzakelijkerwijs beter voor je is dan gewoon water.

Waar het op neer komt: Wanneer u een gezondheidsproduct ziet met aanzienlijke medische claims, is een dosis scepsis meestal slim. Als u niet zeker weet of u de pH-waarde van uw water moet aanpassen voor een betere gezondheid, neem dan contact op met uw arts voordat u investeert.

Waar het op neer komt: Hoewel het logisch kan zijn voor mensen om water te drinken dat doorspekt is met vet, is er geen sterk bewijs om het drinken van dit soort water voor de meeste consumenten te ondersteunen.