De gezondheidsvoordelen van dille

De gezondheidsvoordelen van dille
Dille gewas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Voordelen
  • Voedingswaarde feiten
  • Selectie, voorbereiding en opslag
  • Mogelijke bijwerkingen
  • Veelgestelde vragen

Dille (Anethum graveolens), of dille wiet, is een gemakkelijk te vinden en veelgebruikt eenjarig kruid dat deel uitmaakt van de selderijfamilie (Apiaceae). Dille wiet is inheems in de Middellandse Zee en Zuid-Rusland, maar kan in de meeste delen van de wereld worden geteeld, waaronder in Noord-Amerika.

Het vederlichte groen wordt vaak toegevoegd aan salades of soepen, of gebruikt als garnering. Sommige mensen gebruiken dille ook om bepaalde gezondheidsvoordelen te behalen.

Gezondheidsvoordelen

Dille zit boordevol micronutriënten die gezondheidsvoordelen bieden. Een portie dille van 100 gram verhoogt bijvoorbeeld uw vitamine A-inname. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die u helpt om een gezond gezichtsvermogen, huid, immuunfunctie, groei en reproductieve gezondheid te behouden. Je krijgt ook een aanzienlijke boost van vitamine C, een belangrijke antioxidant die je lichaam helpt om infecties te weerstaan.

Onderzoeken hebben gesuggereerd dat dille een anti-diabetisch effect kan hebben, voornamelijk vanwege de antioxiderende voordelen. Studies tonen aan dat verschillende extracties van dille uit het zaad en blad, en de essentiële olie, triglyceriden, totaal cholesterol, lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid, lipoproteïne-cholesterol met zeer lage dichtheid en glucosespiegels aanzienlijk kunnen verlagen in diabetische modellen.

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat dille u kan helpen cholesterol te beheersen. Een studie over dille-suppletie toonde een significante verbetering van LDL-cholesterol, triglyceriden en totale cholesterolniveaus, maar niet HDL-cholesterol.

Dille is ook een goede bron van vezels, folaat (belangrijk voor celdeling en productie van DNA), calcium voor gezonde botten, riboflavine voor celfunctie en -ontwikkeling, mangaan en ijzer. De hoeveelheid dille die je consumeert, maakt echter een verschil. Je consumeert misschien geen volledige portie van 100 gram (dat is ongeveer 2/3 kopje). Veel mensen gebruiken een veel kleinere hoeveelheid en krijgen kleinere doses micronutriënten.

Voedingswaarde feiten

Een portie verse, rauwe tuin dille van 100 gram levert ongeveer 43 calorieën. Een portie van het kruid levert ook 3,5 gram eiwit en iets meer dan 1 gram vet. Tweederde kopje dille biedt ook 7 gram koolhydraten en ongeveer 2 gram vezels, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Vitaminen in dille omvatten vitamine A (7717 IE, of 154% van uw dagelijkse aanbevolen inname), vitamine C (85 mg, of 142% van uw dagelijkse aanbevolen inname), folaat (ongeveer 38 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname) en riboflavine (17% van uw aanbevolen inname). Je krijgt ook kleine hoeveelheden thiamine, niacine, vitamine B6 en pantotheenzuur.

Mineralen in dille omvatten calcium (208 mg), ijzer (6,6 mg), magnesium (55 mg), fosfor (66 mg), kalium (738 mg), mangaan (1,3 mg) en kleine hoeveelheden natrium, zink en koper.

Selectie, voorbereiding en opslag

Je vindt dille het hele jaar door in de groenteafdeling van de meeste supermarkten. Zoek bij het kopen van verse dille naar verse, groene vederlichte schijfjes die vers zijn gesneden. Wanneer je het thuiskrijgt, wikkel het losjes in een papieren handdoek, plaats het in een plastic zak en bewaar het een dag of twee in de koelkast.

U kunt ook gedroogde dille vinden in de kruidensectie van uw markt. Gedroogde dille gaat veel langer mee dan de verse variant.

Dille heeft een frisse, grasachtige smaak die sommige voedselexperts beschrijven als een combinatie van venkel, anijs en selderij. Veel mensen zijn bekend met de smaak van dille augurken, die een veel intensere smaak hebben die zout, azijn en dille combineert. Dille, alleen, heeft een delicatere smaak.

Mogelijke bijwerkingen

Volgens onderzoekers is dille over het algemeen veilig, maar in zeldzame situaties kan het leiden tot allergische reacties, braken, diarree, orale pruritus, urticaria tong en zwelling van de keel. Mensen die allergisch zijn voor wortels kunnen een allergische reactie op dille ervaren.

Er zijn bepaalde situaties waarin u misschien voorzichtig wilt zijn met het gebruik van dille als medicijn. Het wordt niet aanbevolen dat u dille als geneesmiddel gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het gebruik van dille op je huid kan irritatie veroorzaken en het drinken van dillesap kan je gevoeliger maken voor de zon.

Ten slotte moeten mensen met diabetes, die lithium gebruiken, en degenen die binnen twee weken een operatie ondergaan, met hun zorgverlener praten voordat ze dille als geneesmiddel gebruiken.

Veelgestelde vraags

Hieronder vindt u antwoorden op vragen over dille:

Kan ik dille invriezen?

Zoals de meeste kruiden kan dille worden ingevroren, hoewel de textuur enigszins kan veranderen wanneer u het invriest. Koks gebruiken verschillende methoden. De eenvoudigste manier is om de dille te wassen en te drogen en vervolgens te flashvriezen (leg het een uur op een papieren handdoek in de vriezer). Doe de bevroren schijfjes in een luchtdichte zak en leg ze terug in de vriezer totdat je klaar bent om het te gebruiken. Je kunt ook dille hakken, een paar druppels water toevoegen en in ijsblokjesbakjes doen. Haal dan de blokjes tevoorschijn als je aan het koken bent.

Wat is een geschikte dillevervanger in recepten?

Dragon en venkel zijn de meest voorkomende vervangers voor verse dille in recepten. Vergeet niet dat je ook gedroogde dille bij de hand kunt houden als je geen verse dille kunt krijgen. Je zult echter minder van de gedroogde variëteit gebruiken omdat de smaak intenser is.

Zijn dille wiet en dillezaad hetzelfde?

Nee. Ze komen van dezelfde plant, maar dille wiet is de verse bladbladeren die zorgen voor een licht frisse smaak. Dillezaad zorgt voor een sterkere smaak vergelijkbaar met karwij. Dillezaad wordt als scherper beschouwd.