Sparking Joy: hoe je ethisch en duurzaam van je spullen af kunt komen

Als je op ons lijkt, dan heeft iedereen die je kent Marie Kondo zijn thuis na haar show, “Tidying Up with Marie Kondo” (gebaseerd op haar best verkochte boek), debuteerde op Netflix in januari 2019. Onmiddellijk begon schijnbaar elk mens in de Netflix-kijkende wereld massaal met het opruimen van hun huizen.

En toen sloeg COVID-19 natuurlijk toe en werd thuisblijven aangemoedigd voor de gezondheid en veiligheid van gemeenschappen. Met meer tijd thuis, verveling op een recordhoogte en een toegenomen erkenning dat de ruimtes die we innemen een aanzienlijk effect kunnen hebben op onze geestelijke gezondheid en energie , werden Kondo’s wijsheid en methoden nuttiger dan ooit.

Nu, met de langverwachte première van Marie Kondo’s nieuwe Netflix-serie, “Sparking Joy with Marie Kondo” die op 31 augustus op Netflix wordt uitgezonden, zijn we klaar om Marie Kondo’ing ons leven opnieuw te beginnen.

Volgens de KonMari-website zal de nieuwe show zich concentreren op Kondo die “de fundamenten van de KonMari-methode™ toepast op bedrijven, relaties en gemeenschappen. De gevolgen van opruimen zijn heerlijk verrassend, emotioneel en transformerend in het leven van de mensen. [Kondo] ontmoet.”

En het klinkt alsof de nieuwe serie een persoonlijkere aanpak zal krijgen dan het eerste seizoen. De beschrijving van het nieuwe seizoen gaat verder: “Gedurende het hele proces zullen kijkers ook instappen. [Kondo’s] eigen huis, ontmoet haar familie en krijg een kijkje in hoe ze vreugde in haar dagelijks leven aanwakkert.”

Het leidende principe van Kondo’s methode is om je huis te ontdoen van alles wat geen vreugde opwekt.

In haar originele show, en in haar boek, raadt ze aan om rommel in een specifieke volgorde aan te pakken: eerst kleding, dan boeken en papier, komono (miscellany) en ten slotte sentimentele items.

Met velen van ons die stapels dingen verzamelen om van af te komen, willen we enkele verantwoorde manieren benadrukken waarop u uw huis kunt opruimen terwijl u afval minimaliseert en teruggeeft:

Kleren

Hoewel het altijd het meest duurzaam zal zijn om je kleding te bewaren en te blijven dragen, hebben we ze soms echt niet meer nodig. Terwijl je kleding kwijtraakt, kun je er als volgt voor zorgen dat ze goed worden gebruikt.

Geef je kleding een tweede thuis door ze te verkopen aan iemand die ze zal waarderen.

Als uw kleding van een merk is en in goede staat verkeert, is het misschien de moeite waard om op Poshmark of thredUP te verkopen.

Je krijgt niet zoveel geld als je in eerste instantie hebt uitgegeven, maar hé, je ging het toch doneren. Beslis of de paar dollar die je zult verdienen de moeite van verzending waard zijn.

Poshmark hanteert een unieke duurzame benadering van verzending, door samen te werken met USPS om u in staat te stellen alle eerdere verpakkingen die u al hebt te hergebruiken naast een prepaid USPS priority mail shipping label. Op dezelfde manier is het ook gemakkelijk om schoenen te recyclen.

U kunt kleding ook in één keer meenemen naar een consignatie- of doorverkoopwinkel in uw stad. U kunt het geld dat u verdient zelfs doneren aan een specifiek goed doel naar keuze.

Probeer eens een kledingruil te organiseren.

Nodig vrienden uit om hun ongewenste kleding mee te nemen en je ongewenste items te ruilen. Iedereen vertrekt gratis met nieuwe kleding! Doneer wat er nog over is.

Doneer je kleding op een manier die echt nuttig is.

Doneer je kleding. Maar: vergeet niet dat donatiecentra niet uw vuilnisbak zijn voor beschadigde kleding. Wat je niet kunt doneren vanwege vlekken, scheuren of andere schade, probeer te repareren, opnieuw te gebruiken of te recyclen.

Oude t-shirts kunnen worden gebruikt als vodden en soms kunnen dierenasielen uw warme kleding gebruiken.

Madewell neemt elk merk oude jeans en recyclet ze voor u als onderdeel van hun Repair, Resell, Recycle-programma. Als je jeans nog in goede staat is (misschien passen ze gewoon niet meer bij je), zullen ze samenwerken met thredUP om je jeans door te verkopen aan iemand die nieuw is. (Madewell jeans worden vermeld op Madewell Forever. Alle andere worden verkocht via thredUP.) Voor jeans die niet meer in goede staat zijn, werkt Madewell samen met Cotton’s Blue Jeans Go Green-programma om je oude jeans om te zetten in woningisolatie voor gemeenschappen in nood. Hoe dan ook, ze belonen je met $ 20 korting op nieuwe.

Sla fast fashion vanaf hier over.

Sla in de toekomst winkels zoals H&M, Forever 21 en Zara over. Fast fashion schaadt het milieu en zelfs de mensen die de kleding maken. Richt je in plaats daarvan op het kopen van gebruikte kleding, het kopen van kleding van hogere kwaliteit die gemaakt is om lang mee te gaan en uiteindelijk minder kopen.

Boeken & Papier

Recycle uw papier.

Papier kan natuurlijk gerecycled worden. (Zorg er trouwens voor dat je je prullenbak niet gedeeltelijk vervuilticipating in “wishful recycling”.)

Minimaliseer ongewenste e-mail in de toekomst.

Om te voorkomen dat u in de toekomst te veel papier verzamelt, schakelt u al uw facturen over naar e-facturen, annuleert u ongewenste abonnementen en doet u een poging om mailinglijsten te annuleren. (Alleen niet de Goodnewspaper.)

Als u hulp nodig hebt bij het afmelden voor ongewenste e-mail, hebben we een gids gemaakt om u te helpen precies dat te doen.

Verkoop je boeken.

Net als kleding kun je verkopen of doneer boeken die je niet langer wilt – online of lokaal.

Naast lokale boekhandels kunt u uw boeken verkopen via Powell’s Books (zelfs als u niet in Portland, Oregon woont). Nog beter, ze geven je credits die je in de toekomst op meer gebruikte boeken kunt gebruiken, wat altijd duurzamer is dan het kopen van gloednieuwe boeken.

Doneer je boeken.

Als u uw boeken wilt doneren, kunt u controleren of lokale scholen donaties aannemen. Operation Paperback verzendt boeken naar overzeese troepen en sommige organisaties (zoals Inside Books Project in Austin, Texas) sturen boeken naar mensen die in gevangenissen wonen.

Komono

Deze categorie omvat al uw diverse items.

Verleng de levensduur van uw technologie.

Voor technische items zoals computers of telefoons, moet u eerst controleren of u ze hebt gewist van alle gegevens of accounts.

Veel winkels (zoals Apple) hebben inruil- of terugkoopprogramma’s, wat vooral handig kan zijn als je toch naar iets nieuws moet upgraden.

Je kunt ook eBay, Gazelle, OfferUp proberen of zelfs verkopen aan een vriend of familielid via Instagram of Facebook.

Ter info, je kunt de meeste technische items niet zomaar weggooien. In feite vereist ten minste de helft van de Amerikaanse staten dat u oude elektronica goed recyclet vanwege hun giftige stoffen. Maar sommige scholen of bibliotheken accepteren misschien een donatie, anders leidt een snelle Google-zoekopdracht u naar hoe u uw oude telefoon of laptop het beste bij u in de buurt kunt recyclen.

Ondersteun het recht op reparatie.

In de toekomst hopen we dat de VS meer “right-to-repair” -wetten zullen aannemen om ervoor te zorgen dat technologie gemakkelijk kan worden geüpgraded en ons voor veel langere tijd van dienst kan zijn.

Laat uw huisraad uw gemeenschap ten goede blijven komen.

Voor andere huishoudelijke artikelen zoals gereedschap, meubels en keukenapparatuur, nogmaals, u kunt proberen het eerst te verkopen voordat u besluit te doneren.

Speelgoed kan soms worden gedoneerd aan kinderziekenhuizen, dokterspraktijken, kinderdagverblijven en kerken. (Hoewel ze tijdens de pandemie meer op hun hoede zijn geworden voor donaties.)

Je gemeenschap heeft waarschijnlijk een service om grote items op te halen die je niet zelf kunt vervoeren. Dolly is een service die de verplaatsing van grote items voor donaties of zelfs Craigslist-transacties zal vergemakkelijken.

Sentimentele items

1. Kijk eerst of iemand anders in je familie het sentimentele item misschien wil, vooral als het een familiestuk is.

2. Je kunt veel oude sentimentele items opnieuw vormgeven om beter bij je smaak te passen. Stenen van sieraden kunnen worden gereset in moderne ringen, oorbellen of kettingen. U kunt oude meubels schuren en opnieuw schilderen of zelfs moderniseren met nieuwe hardware.

Hoewel het doneren, herbestemmen of recyclen van uw oude items misschien een beetje extra werk kost, is het de moeite waard voor het gevoel van verantwoordelijkheid en duurzaamheid bij het bevrijden van uw huis van rommel in plaats van het vullen van een stortplaats of het gedachteloos doneren van volle vuilniszakken.

Die extra inspanning kan betekenen dat je item in de juiste handen terechtkomt en nu vreugde kan opwekken voor iemand anders. Nu je je huis hebt opgeruimd, heb je meer vrije headspace. Ga dat voorgoed gebruiken.

Alle aanbevelingen in dit verhaal zijn onafhankelijk geselecteerd door het Good Good Good team. Sommige van de links kunnen affiliate links zijn – wat betekent dat wanneer u erop klikt, we een commissie kunnen verdienen – wat ons vermogen ondersteunt om goed nieuws te blijven delen. Bedankt!

Een andere versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in nummer 06 van de Goodnewspaper. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.
Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer.
Word vandaag nog abonnee.