Maria Ressa: Nobelprijswinnaar voor de Vrede riskeert leven en vrijheid om de Filipijnse regering verantwoordelijk te houden

Search

Het belang van journalisten die aanzienlijke risico’s nemen om mensen de waarheid te brengen in landen waar dit inhoudt dat ze het opnemen tegen autoritaire regeringen, is erkend door het besluit van het Nobelcomité om de vredesprijs 2021 toe te kennen aan Maria Ressa uit de Filippijnen en Dmitry Muratov uit Rusland.

Bij de aankondiging van de prijs noemde het Nobelcomité het tweetal “vertegenwoordigers van alle journalisten die opkomen voor dit ideaal”.

Maria Ressa en Dmitry Andreyevich Muratov. De Nobelprijs voor de Vrede 2021 / Foto met dank aan Ill. Niklas Elmehed © Nobelprijs Outreach

Ze zeiden dat Ressa haar online nieuwsorganisatie, Rappler, had gebruikt om “machtsmisbruik, gebruik van geweld en groeiend autoritarisme in haar geboorteland, de Filippijnen, aan de kaak te stellen”.

Rappler, dat voortkwam uit een Facebook-pagina die in 2012 werd gelanceerd en een van de meest geloofwaardige onafhankelijke nieuwsdiensten van de Filippijnen is geworden, is sinds zijn verkiezing in 2016 het doelwit van president Rodrigo Duterte.

Zijn state of the union-toespraak van 2017 beweerde dat Rappler in buitenlandse handen was, wat in strijd zou zijn met de grondwet. Hij zei ook dat het “nepnieuws” was.

Overheidsonderzoeken volgden en in 2018 werden Ressa en Rappler overspoeld met beschuldigingen van cybercriminaliteit, belastingontduiking en zoveel intimidatie als de regering-Duterte kon opbrengen.

Deze intimidatie vond plaats tegen een achtergrond van presidentieel gesanctioneerde moord in de vorm van Duterte’s “oorlog tegen drugs” (die het Internationaal Strafhof nu onderzoekt) die leidde tot de dood van meer dan 20.000 mensen, waaronder journalisten in het hele land. Ressa liet zich niet koeioneren door intimidatie en bedreigingen.

Time Magazine riep haar in 2018 uit tot een van de winnaars van de Persoon van het Jaar, samen met andere journalisten die over de hele wereld met onderdrukking worden geconfronteerd.

Toen ze voor het eerst werd gearresteerd, in 2019 op 56-jarige leeftijd, moest de meest prominente journalist van het land een nacht achter de tralies doorbrengen, een dieptepunt voor het maatschappelijk middenveld in de Filippijnen.

Ressa en haar Rappler-collega’s blijven werken onder dreiging van gevangenisstraf.

Het valt nog te bezien of de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede Ressa en Rappler zal beschermen tegen verdere doelwitten, en of de verkiezingen, gepland voor mei 2022, enige verlichting zullen brengen van intimidatie en bedreigingen van de overheid.

Doorn in duterte’s zijde

Lang voordat Duterte werd gekozen, was Ressa een gevestigde waarde in het Filipijnse openbare leven.

Ze was het gezicht van CNN in de Filippijnen als bureauchef van 1987-1995 en vervolgens als onderzoeksjournalist voor CNN, waar ze zich richtte op terrorisme in de nasleep van 9/11 in Zuidoost-Azië.

In 2004 trad ze in dienst bij het grote Filippijnse mediabedrijf ABS-CBN en hielp het zes jaar lang uitgroeien tot het belangrijkste nieuwsnetwerk in het land (de uitzendactiviteiten werden in 2020 door Duterte gesloten).

Het is met grote verdienste voor Ressa dat haar invloed zo sterk is in het nieuwsmedialandschap in de Filippijnen, waar jongere journalisten haar advies en voorbeeld blijven volgen.

Het is niet de eerste keer dat Maria Ressa een grote internationale prijs wint. Ze ontving de 2017 Democracy Award, de 2018 Knight International Journalism Award en, ook in 2018, de Golden Pen of Freedom Award van de World Association of Newspapers en de Gwen Ifill Press Freedom Award van het Committee to Protect Journalists.

Haar processen in de afgelopen jaren hebben regelmatig publieke aandacht en veroordelingen gekregen van over de hele wereld van leidende figuren en organisaties.

Vredesprijspremie?

Desondanks is de regering-Duterte doorgegaan met het onderdrukken van afwijkende meningen en het aanvallen van minder prominente journalisten in de meer afgelegen provincies van de Filippijnen die corruptie en geweld blijven onderzoeken onder de directe dreiging van geweld en intimidatie.

Maria Ressa (CEO en Executive Editor van Rappler) spreekt op DLD Munich Conference 2020, Europes big innovation conference, Alte Kongresshalle, München, 18 januari 20, 2020 Picture Alliance for DLD / Hubert Burda Media Picture Alliance for DLD / Hubert Burda Media | Verwendung weltweit

Hopelijk zal de Nobelprijs bij de verkiezingen van 2022 druk uitoefenen op presidentskandidaten om zich uit te spreken over de kwestie van persvrijheid en er een campagnekwestie van te maken.

De prijs betekent ook dat buitenlandse regeringen die nieuwe relaties met de volgende regering kalibreren, een symbool hebben om zich rond te scharen.

In 2019 was ik afgevaardigde op de Global Conference for Media Freedom van de Britse en Canadese regering in Londen. Ik had de gelegenheid om Maria en haar advocaat Amal Clooney kort te ontmoeten.

Er waren die dag veel sterke sentimenten en goede woorden van overheidsfunctionarissen terwijl ze luisterden naar verhalen zoals die uit de Filippijnen.

De hele gebeurtenis liep hol toen tegen het einde van de dag het nieuws bekend werd over de moord op radionieuwsanker Eduardo Dizon, een journalist bij Brigada News FM in Kidapawan City in het zuiden van de Filippijnen.

Maar door deze prijs uit te reiken aan dappere journalisten als Ressa en Muratov, verkondigt het Nobelcomité de waarde, niet alleen van hun werk, maar van alle journalisten die risico’s nemen om de macht ter verantwoording te roepen.

Het gesprek

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Het gesprek op 22 september 2021 en werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good.

Header afbeelding met dank aan Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach